F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Raikkonen: Zbog guma necemo da menjamo pristup

Vozač Lotusa je izjavio da problemi sa gumama nisu ništa novo za njega.

Sve je veći broj vozača koji se žale na Pirellijeve pneumatike. Pored Felipea Masse i Lewisa Hamiltona njima se priključio i Kimi Raikkonen.

"Na mekim gumama bolidi imaju mnogo više prijanjanja ili su se dosta poboljšali u ovoj pauzi. Mislim da će situacija oko guma biti ista tokom cele godine, gde ćemo od jede gume dosta profitirati a od druge imaćemo dosta glavobolja. Danas smo imali dosta dobra vremena i rešili smo neke misterije oko bolida. Nadam se da se možemo još popraviti preko vikenda", kazao je Raikkonen.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ferrari: Novi delovi rade prema očekivanjima

Ekipa iz Marenalla je u Kinu donela dosta novih aerodinamičkih delova i njihovo testiranje je prošlo bez problema.

„Opšti utisak na kraju dana je pozitivan. Dobro smo radili, a pored toga treba istaći da je uvek zabavno voziti na ovoj stazi. Uslovi su se znatno poboljšali između dve sesije. Temperatura je takođe porasla tako da smo vozili u uslovima koji se očekuju i sutra. Gume će ponovo igrati glavnu ulogu. Moraćemo da odaberemo pravu strategiju za trku, a i moramo da odlučimo koje nove delove ćemo koristiti do kraja vikenda. Pred nama je duga noć tokom koje ćemo proučavati podatke“, izjavio je Alonso.

„Danas sam odmah imao dobar osećaj u bolidu, mada nisam bio potpuno zadovoljan performansama na medijum gumi tokom prve sesije. Meka guma donosi veliku prednost i osećaj je potpuno drugačiji. Naš trkački tempo deluje dobro, bolid se dobro ponaša, a degradacija u našem sličaju nije bila tako strašna. Zato će biti izuzetno važno odabrati pravu strategiju za nedelju“ rekao je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

I u Marussiji zadovoljni napretkom

Pored toga Max Chilton je imao problema sa curenjem ulja na motoru.

"Ovo je bio dosta pozitivan dan za nama, gde smo napravili korak napred u odnosu na prve dve trke. Boljitak se ne odnosi samo u pogledu rezultata već u načinu rada i kreiranja novih delova. Lepo je što se tim jako trudi a još lepše je kad takav trud urodi plodom. Staza je u jutranjem delu bila dosta prljava ali se tokom dana dosta poboljšala. Sve u svemu srećan sam današnjim učinkom", izjavio je Jules Binachi.

"Dan mi je počeo dosta pozitivno ali sam zbog problema morao da presedim popodnevnu sesiju. Zadovoljan sam balansom bolida i oseća se napredak koji su proizveli novi delovi. Moj zaostatak za Bianchijem iznosio je samo desetinku što je za mene dosta pozitivan rezultat. Želim da se zahvalim momcima što su uspeli da tokom drugog treninga osposobe bolid ali izgleda da nismo rešili problem. Sutra će biti jako izazovan dan", kazao je Chilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Williams: U nedelju ćemo znati pravo stanje stvari

Iako smatraju da su napravili napredak, ekipa iz Grovea je imala zaostatak od dve sekunde za vodećima.

„Probali smo dosta stvari tokom prvog treninga i videli smo neke pozitivne rezultate. Na drugom treningu sam na početku imao problem, ali je ekipa obavila odličan posao, pa sam na vreme mogao da se vratim na stazu i obavim posao. Deluje mi da smo napravili napredak u odnosu na Maleziju, ali sutra ćemo videti kako stojimo u odnosu na rivale. Moramo dosta da radimo kako bi smo maksimizovali ovo što imamo“, izjavio je Bottas.

„Sutra ćemo u kvalifikacijama videti koliki smo korak napravili. Izgledalo je kao da smo napravili određeni pomak tokom prvog treninga, ali smo se onda popodne mučili i moramo da analiziramo podatke kako bi smo videli kako da pristupimo ostatku vikenda, rekao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Magnussen rezervni vozač McLarena

Danac će na VN Kine i VN Bahrejna biti treći vozač tima.

"Zvanično ja sam treći vozač tima u Kini i Bahrejnu. Takodje, ovu ulogu izvršavaću na još nekoliko trka ali još nije potvrdjeno na kojim", izjavio je Kevin Magnussen.

"Spreman sam da se trkam u Formuli 1 i neće bi biti neprijatno. Ovo pokazuje koliko McLaren ima povrenje u mene iako još nisam testirao bolid", kazao je Danac.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Alonso: Ne spavam, ne jedem, zapustio sam kosu ...

Španac je dao sarkastičnu izjavu u kojoj je rekao da ga Massina forma ne brine.

Fernando Alonso bi mogao da rekordni peti put bude pobedjen na kvalifikacijama od strane timskog kolege, ali njega to previše ne brine.

"Posle 200 trka malo sam iznenadjen koliko dve kvalifikacione sesije mogu da znače medijima. Drago mi je u neku ruku što to ima veliku važnost jer ako se ja nadjem ispred njega u kvalifikacijama znači da sam ja izvezao neverovatan krug. Videćemo da li ću mogu da tu magiju izvedem sada ili nekad kasnije u sezoni", kazao je Alonso.
              Na pitanje da li ga Massine forma zabrinjava, Alonso je dao interesantan odgovor: "Ne spavam još od Australije, ne jedem, zapustio sam kosu, ma u teškoj sam depersiji. Mislim da Massa radi fantastičan posao i da daje svoj maksimum".

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Lowe umesto Brawna

Čak i Wolff sugeriše da je to moguće

Toto Wolff, Mercedesov novi direktor i akcionar, dao je, do sada, najjači argument koji potvrdjuje da Paddy Lowe dolazi u Mercedes, i to na mesto Rossa Brawna.

Lowe je trenutno u „fazi odlaska“ iz McLarena, gde je bio tehnički šef, ali postoje glasine da je prihvatio još veću ulogu u timu Mercedesa.

Veruje se da će Lowe zameniti čuvenog šefa tima, Rossa Brawna.

„Na osnovu prošlogodišnjih rezultata, Niki (Lauda) je pitao Paddyja da li bi hteo da radi za nas“, rekao je Toto Wolff:“ Ross je bio veoma profesionalan i rekao je –Za tri godine, nisam doneo rezultate koje smo očekivali. Zbog toga je jasno da će tražiti mog naslednika.“, citirao je Wolff Rossa Brawna.

Ali, iako je Lowe već sklonjen sa dužnosti u McLarenu, Ross Brawn je i dalje na čelu tima.

Wolff, povodom toga, kaže: „Ovo je veoma profesionalno okruženje, sa ugovorima koji sadrže klauzule o poverljivosti.“

„Ne verujem da će ljudi kalibra Rossa Brawna ili Paddy Lowea preći u neki drugi tim i tamo sve reći o konkurenciji.“

„Mislim da ne treba da brinemo o tome.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Williams ima novog partnera

Williams udružio snage sa Dom Reillyjem

Williams je udružio snage sa luksuznim brendom, Dom Reillyjem, koji će, od sada, postati zvaničan dobavljač tima, i čije će luksuzne torbe i opremu od sada nositi svi članovi Williamsa.

To znači da če logotip Dom Reillyja biti vidljiv na timskim kamionima i transporterima, zidnima panelima u garažama tima i na papririma za medije.

Kompanija je osnovana 2012. godine, od strane nekadašnjeg šefa marketinga u Williamsu, Doma Reillyja.

A akcionar u ovom poslovanju je i Williamsov ko-osnivač Patrick Head.

„Mi smo oduševljeni što nas Dominic snabdeva prtljagom i priborom, jer je to veoma važan deo opreme za tim“, rekao je Sir Frank Williams.

„Moj ko-osnivač, Patrick Head, je takodje uključen u rad kompanije, tako da možete biti sigurni da svi proizvodi posvećuju veliku pažnju detaljima.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Ron Howard snimio film o rivalstvu izmedju Laude i Hunt

Oskarom ovenčani režiser završio je snimanje filma o dramatičnim događajima koji su obeležili F1 sezonu 1976.

Jedna od najčuvenijih priča iz sveta Formule 1 datira iz 1976-te godine kada je rivalstvo između Nikija Laude i Jamesa Hunta bilo na vrhuncu. Tu sezonu su obeležile mnoge kontraverzne odluke, a pre svega težak udes koji je Lauda doživeo na stazi u Nirburgringu.

Ono što je verovatno malo ko očekivao je da se Lauda iste sezone vrati na stazu i to samo dve trke kasnije. Titula je na kraju pripala Huntu, sa samo poenom razlike u odnosu na Austrijanca u konačnom poretku.

Takođe, film se bavi i dešavanjima iza scene jer je režiser želeo da prikaže koliki je pritisak na vozačima bio čak i u zlatno doba Formule1, gde je želja za titulom mogla da bude i veća od života.

Za ulogu Hunta je izabran aktuelni ljubimac ženskog dela publike Chris Hemsworth, dok će Laudu glumiti Daniel Brühl, kog smo upoznali u Tarantinovom filmu “Inglourious Basterds”.

Očekuje se da će ovo biti flm koji će želeti da pogleda svaki fan Forume 1. Premijera je zakazana za 14.septembar, a u svetsku distribuciju film kreće nedelju dana kasnije.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

U Bahreinu je sve gore

Samo nedelju dana pre trke, situacija u Bahreinu se pogoršava

Novinska agencija AFP izveštava da je danas (petak) došlo do sukoba izmedju policije Bahreina i ljudi koji su, na ulicama Maname, demonstrirali protiv Formule 1. Policija je protiv demonstranata koristila suzavce i zvučne bombe.

„Vaša trka je kriminal“, navodno su uzvikivali demonstranti.

Damon Hill je već izrazio zabrinutost zbog odlaska u Bahrein, kada su iz ove zemlje stigli izveštaji da policija ide od kuće do kuće i hapsi potencijalne demonstrante.

Ali, Toro Rossov Franz Tost, je danas izjavio: „Ja ne vidim nikakav problem oko toga što ćemo da odemo u Bahrein.“

„Formula 1 je zabava. Mi ne treba da budemo uključeni u politiku.“

„Treba da idemo tamo, treba da odradimo našu trku, i trebalo bi da se skoncentrišemo na to, a političku stranu i političke teme treba da rešava neko drugi“, rekao je Tost.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonso ubedljiv u trecem treningu

Vozači Ferrarija i Mercedesa su i na trećem treningu u Šangaju vodili glavnu reč.

Vremenski uslovi na trećem treningu su bili idealni tako da vozači bar sa tog aspekta nisu imali problema oko pripreme bolida za kvalifikacije.
                        Prve brze krugove danas su vozili vozači Caterhama čiji su krugovi bili oko 1m41.9s. Nakon petnaestak minuta su svi polako počeli da se vraćaju na stazu, pa je prvu poziciju od Van der Gardea preuzeo Perez, a njega su par trenutaka kasnije nadmašili Grosjean i Raikkonen koji je bio na prvom mestu sa vremenom 1m38.323s. Nico Rosberg je potvrdio dobru formu Mercedesa sa novim najbržim krugom, a njega je malo kasnije nadmašio timski kolega Lewis Hamilton sa vremenom 1m36.961s. Vozači Ferrarija i Red Bulla su se kao i obično na stazu vratili tek sredinom sesije kada su uslovi na stazi postali malo bolji. Posle nekoliko brzih krugova Vettel i Webber su držali treće i četvrto mesto, dok su Alonso i Massa bili peti i šesti. Prvi od vodećih koji su se na stazu vratili sa mekim gumama su bili Rosberg i Hamilton. Međutim, Nemac nije imao sreće pošto je već u prvom sektoru iz zadnjeg dela njegovog bolida počeo da izbija dim pa je morao da se vrati u boks. Hamilton je sa druge stane napravio grešku u prvom brzom krugu, dok je u drugom vozio 1m36.065s. Raikkonen je u tim trenucima držao drugo mesto, ali sa pola sekunde sporijim krugom koji je takođe bio zabeležen na mekšoj komponenti. Vozači Ferrarija su kao i juče prikazali silan tempo na mekim gumama, a ovoga puta je Alonso bio brži sa vremenom 1m35.391s Vettel i Webber nisu mogli značajnije da poprave svoje pozicije pa su na kraju bili četvrti i peti. Sutil je ponovo bio odličan sa šestim vremenom, ispred Raikkonena, Buttona, Pereza i Hulkenberga koji su kompletirali prvih deset.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hamilton dominantan na kvalifikacijama u Kini

Vozač Mercedesa je bio nenadmašiv u kvalifikacionoj sesiji i tako je doneo svojoj ekipi drugu pol poziciju u novijoj istoriji.

Vreme u Šantaju na kvalifikacijama je bilo pravo letnje. Bilo je sunčano, temperatura vazduha je bila 33C, dok se staza zagrejala na čitavih 48C.
                          Tokom prvih desetak minuta niko nije izlazio na stazu. Svi su čekali poslednji trenutak pošto je strategija za sve bila da već u Q1 voze sa mekim gumama, dok bi se zbog prevelike degradacije svi setovi srednje komponente čuvali za trku. Na kraju je u prvom delu najbrže vreme imao Hamilton 1m35.793s, a od kvalifikacija su se pored vozača Marussije i Caterhama oprostili Bottas i Gutierrez.
                          Nakon drugog dela kvalifikacia je ponovo najbrži bio Hamilton koji je vozio 1m35.078s. Interesantan incident sredinom sesije je imao Mark Webber kome je nestalo goriva nakon merenog kruga. Vreme koje je postavio nije bilo dovoljno za prolaz dalje tako da će on sutrašnju trku započeti tek sa četrnaestog mesta. Pored njega su se od kvalifikacija oprostili i di Resta, Perez, Sutil, Maldonado i Vergne.
                          Lewis Hamilton je potvrdio odličnu formu u Kini i osvojio pol poziciju sa krugom 1m34.484s što je bilo dve desetinke brže od drugoplasiranog Raikkonena. Treći je bio Alonso ispred Rosberga, Masse, Grosjeana i Ricciarda. Jenson Button i Sebastian Vettel nisu vozili brze krugove, ali su izašli na stazu sa medijum gumama, dok je desetu poziciju zauzeo Hulkenberg koji nije ni izlazio na stazu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Hamilton cilja pobedu

Lewis Hamilton se nakon osvajanja pol pozicije u Kini nada da će sutra biti u prilici da zabeleži svoju prvu pobedu u ekipi Mercedesa.

Britanac je u odlučujućim momentima bio brži od Kimija Raikkonena u Lotusu i tako je sebi obezbedio prvu pol poziciju u Mercedesu nakon samo tri trke.

“Osećaj je neverovatan. Srećan sam što sam došao do prve pol pozicije nakon dužeg vremena. Krug je bio odličan, ekipa je dobro radila tokom celog vikenda i nadam se da će sutra biti jednako dobro. Situacija sa gumama je veoma nezgodna ovog vikenda tako da će prvi stint na opcionoj komponenti verovatno biti veoma kratak. Imamo dobar trkački tempo i očekujem veliku borbu.”
                            Šampion iz 2008. je rekao da nije očekivao da će tako lako doći do pol pozicije.
                            “Iznenađujuće je pošto su na trećem treningu Ferrariji bili izuzetno brzi. Nismo znali kakvi će biti u kvalifikacijama.
                            Hamilton je dodao da današnji rezultat pokazuje da kritičari njegovog prelaska u Mercedes nisu bili u pravu.
                            “Jedan rezultat ne može da da odgovor, ali malo po malo se popravljamo i nastavljamo da impresioniramo. Mislim da sam na kraju napravio pravilan izbor”, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Vettel: Nismo mogli vise

Vettel se odlučio da u trećem delu kvalifikacija ne postavi vreme.

Aktuelni šampion startovaće sa devetog mesta iza Jensona Buttona i Daniela Ricciarda. Vettel je izabrao opciju da ne postavi vreme u zadnjem delu kvalifikacija kako bi mogao da ima slobodan izbor guma pred sutrašnju trku.

"Video sam da su pojedini vozači veoma brzi, posebno oni u Mercedesu i Ferrariju. Drugi deo kvalifikacija nije bio tako loš gde smo uspeli da razvojimo vozače Ferrarija. Zato smo se odlučili da ne postavimo vreme u Q3 a da li je to pravi izbor videćemo sutra. Sve je moguće, meka guma ne traje mnogo", kazao je Vettel.
                              Prilikom izlaska na stazu, vozač Red Bulla imao je problema kočnicama.
                              "Nemam pojma šta se desilo. Papučica za kočnicu mi je odjednom propala. Mislim da sam izgubio pritisak u njima. Prilikom kočenja nešto se pokvarilo na bolidu ali guma nije znatno oštećena", dodao je on.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Raikkonen umanjuje znacaj Lotusovog tempa

Raikkonen veruje da Lotus nema tempo da se bori u vrhu na VN Kine iako je danas na kvalifikacijama bio drugi.

Raikkonen je nakon kvalifikacija bio skeptičan po pitanju Lotusovog tempa.

„Znao sam da je zaostatak veliki i svestan sam da još uvek nemamo brzinu. Drugo mesto nije loš rezultat i to je danas bio maksimum. Nedostaje nam prijanjanja u drugom sektoru, pa ćemo videti šta možemo sutra da uradimo.“
                                Finac veruje da se u odnosu na trku u Maleziji nije mnogo toga promenilo, ali naglašava da ovog vikenda ekipa bolje koristi performanse bolida.
                                „Bolid je praktično isti kao na prethodnoj trci. Za sada sve radi kako valja, ali je priča slična kao u Maleziji. Bolid funkcioniše onako kako želim i zadovoljan sam pozicijom u kojoj se nalazimo“, izjavio je Raikkonen.

Comment

Working...
                                X