F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Mercedes moze da nadje i boljeg sefa

Hamilton kaže da postoje i bolji šefovi tima od Rossa Brawna

Iako još uvek nije zvanično potvrdjen odlazak Rossa Brawna iz tima, Lewis Hamilton smatra da Mercedes može da preživi i bez njega.

„Ross nije jedina stvar zbog koje sam ja došao u tim“, rekao je šampion iz 2008. godine: „On je bio taj koji mi je prišao, pokazao napredak koji je tim ostvario i pravac u kome će da dalje da napreduju. Ali to bi uradio bilo koji šef tima.“

Hamilton dodaje da „dok ne postoji niko drugi poput Adriana Neweyja u Formuli 1“, Ross Brawn nije nezamenljiv.

„Možda jeste možda nije“, rekao je Hamilton: „Ljudi su pričali da neće biti nekog poput Michaela Schumachera, a sada imamo Sebastiana.“

„Negde postoji neko ko će moći da odradi isti ili bolji posao, samo do sada nije imao šansu da se dokaže.“

Sa druge strane, Jenson Button, tvrdi da je Ross Brawn „perfektan“ šef tima.

„Što se mene tiče, jasno mi je da ćemo još mnogo toga videti od njega u budućnosti“, rekao je Button, koji je za njegovim bolidom osvojio titulu 2009. godine: „Veoma sam iznenadjen da ga Mercedes pušta da ode, jer je on po meni savršen šef tima.“

You can run, but you can't hide.

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

KIMI RAIKKONEN startat će sa začelja!

Lotusov vozač Kimi Raikkonen u sutrašnju utrku startat će sa posljednje pozicije! Takva je odluka sudaca nakon što je njegov bolid pao na tehničkom pregledu.
      “Bolid broj 7 nije bio u skladu sa člankom 3.17.5 tehničkog pravilnika. Prednja podnica vertikalno se savila za više od 5 mm nakon što je na točku gdje ona leži 100 mm od centralne linije bolida na lijevoj strani.”
      Navedeno je pisalo u tehničkom izvješću FIA-inog tehničkog delegata Joa Bauera.
      Kao i u Mađarskoj, Lotus je pokušao opravdati pad na pregledu oštećenjem kojeg su izazvali rubnici. No, ovog puta suci nisu prihvatili njihovo objašnjenje.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Osecam da im Kimi hebe sve po spisku

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Vettel ubedljivo pobedio u Abu Dabiu

Sebastian Vettel je pobedom u Abu Dabiju došao do sedmog uzastopnog trijumfa u sezoni čime je izjednačio Schumacherov rezultat iz 2004.

Mark Webber je po običaju imao loš start što je omogućilo Vettelu da se probije na prvo mesto, a Australijanca je do prve krivine uspeo da prođe i Rosberg. Iza njih je bio Grosjean koji se našao ispred Hamiltona, dok su izanjega bili Hulkenberg i Massa. Solidan start je imao Alonso koji je nadoknadio dve pozicije, dok je Raikkonenova trka bila završena već posle prve krivine nakon kontakta sa jednim od bolida Caterhama.
          U početnih par krugova je bilo nekoliko manjih duela, ali promena u pozicijama nije bilo. Vettel je za to vreme stvorio prednost od oko četiri sekunde nad Rosbergom što mu je omogućilo da mirno kontroliše situaciju.
          Prvi pit stopovi su počeli u sedmom krugu, a od lidera je prvi na promenu guma otišao Hamilton. Krug kasnije su isto uradili i Webber i Grosjean, a promena po povratku na stazu u odnosu na Hamiltona nije bilo. Britanac se kasnije dodatno zaglavio iza Gutierreza koji nije menjao gume što ga je potpuno izbacilo iz borbe za treću poziciju.
          Rosberg je svoje prvo stajanje obavio u desetom krugu, a Vettel je do tog momenta svoju prednost povećao do neverovatnih deset sekundi.
          Svetski šampion je prvu promenu guma obavio tek u 15. krugu i posle toga jedni koji još nisu bili u boksu su bili vozači Ferrarija, Di Resta i Vergne.
          Alonso je u 17. krugu bio prvi iz te grupe koji je otišao u boks, dok su Vergne i Massa to obavi u narednih nekoliko krugova.
          U 21. krugu je Mark Webber iskoristio činjenicu da Di Resta, koji nije išao u boks, koči Rosberga što mu je omogućilo da se približi i prođe Nemca.
          Force India Paula Di Resta se samo krug kasnije povukla sa staze kako bi se promenile gume što je oslobodilo Rosberga, ali on jednostavno nije imao tempo da parira Webberu.
          U problemu je bio i Mercedes Lewisa Hamiltona koji je nakon svog pit stopa bio zaglavljen iza Force Indije Adriana Sutila koji kao i Di Resta nije bio u boksu. To je omogućilo Massi, Hulkenbergu i Alonsu da se približe, a Brazilac iz Ferrarija je iskoristio jedan Hamiltonov neuspešan pokušaj preticanja Sutila i probio se ispred Britanca. U narednih nekoliko krugova su gume na Force Indiji počele da gube performanse pa su svi vrlo lako uspeli da prođu napred. Jedini izuzetak je bio Hulkenberg koji je otišao u boks u 28. krugu. Tom prilokom je u boksu bio i Perez koji je bio malo iza, a mehaničari Saubera su napravili grešku i pustili Hulkenberga pravo u putanju Pereza. Zbog toga je naravno pokrenuta istraga, a epilog je bilo kažnjavanje vozača Saubera prolaskom kroz boks.
          Nakon toga se situacija ponovo smirila, a na vrhu je Sebastian Vettel na drugu promenu guma otišao u 38. krugu. Isto su uradili par krugova kasnije i Rosberg, Webber, Grosjean i Massa. Poslednji iz te grupe je gume promenio Alonso desetak krugova pre kraja. On je montirao meke gume i vratio se na sedmo mesto iza Hamiltona, a ispred Vergnea i Masse. Ipak, pri izlasku na stazu, Španac je bio u duelu sa Vergneom i tom prilikom je celim bolidom napustio granice staze. On je zbog toga bio pod istragom, ali je Vergne u međuvremenu imao problem sa bolidom zbog čega je počeo da gubi pozicije, pa kazne do kraja nije bilo. To mu je omogućilo da se baci u poteru za Di Restom i Hamiltonom i na kraju ih je vrlo lako obišao.
          Vettel je na vrhu imao usamljenu trku i on je po prolasku kroz cilj bio oko trideset sekundi ispred drugoplasiranog Webbera. Nico Rosberg je bio treći za Mercedes, a Gorsjean četvrti za Lotus. Alonso je bio peti, Di Resta šesti, Hamilton sedmi, Massa osmi, Sutil deveti, a Perez deseti.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Rosberg zadovoljan rezultatom

Nemcu je ovo bio četvrti finiš na podijumu u sezoni, a nakon trke je bio zadovoljan što je bio najbliži pretilac Red Bullova.

“Zadovoljan sam trećim mestom. Ovog vikenda nam je plan bio da budemo najbolji posle Red Bulla i to samo i ostvarili. Možda smo u nekoj varijanti mogli i do druge pozicije, ali je i ovo dobro.

Ono što nam je cilj je da završimo sezonu na drugom mestu u šampionatu konstruktora što je bitno ne samo sa finansijskog već i sa motivacionog aspekta”, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Webber ponovio najbolji plasman iz Abu Dabija

Australijanac se danas možda nadao pobedi, ali je na kraju bio zadovoljan i drugom pozicijom.

Webber je na početku izgubio dve pozicije i bio je zaglavljen iza Rosberga u Mercedesu. On je ipak uspeo da povrati jedno mesto nakon prvog pit stopa, ali je do tada Sebastian Vettel već stvorio nedostižnu prednost.

“Moj start nije bio dobar, dok je Nico sa druge strane krenuo kao iz katapulta. Kasnije sam se sa njim borio za drugu poziciju. Voleo bih da sam uspeo da pobedim, ali sam ipak ponovio svoj najbolji plasman u karijeri na ovoj stazi. Zahvaljujem se brojnim navijačima iz Australije koji su došli da me bodre, a sada se već okrećemo trci u Americi”, izjavio je Webber.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Vettel: Osecao sam se kao da letim

Nemac je danas savršenom vožnjom došao do ubedljive pobede u Abu Dabiju.

“Bolid je bio sjajan i stvarno nema šta puno da se kaže. U nekim delovima trke mi je delovalo kao da letim. Prednost je bila ogromna i iznenađen sam. Hvala ekipi i veliko hvala Renaultu pošto naš uspeh u velikoj meri zavisi od njih. Nadam se da ćemo sledeće godine imati jednako jak i pouzdan motor kao i ove godine”, rekao je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton: Moram vise da se trudim

Vozač Mercedesa nije zadovoljan svojim učinkom u Abu Dabiju.

Britanac je imao velikih problema tokom kvalifikacija ali je uspeo da rezerviše četvrtu startnu poziciju. Ipak, start nije bio dobar po Hamiltona koji je posle prve krivine pao na peto mesto.

"Rosbergov rezultat je mnogo bolji od onoga što sam ja mogao da doprinesem. Za mene trka je bila ista ko i svaka druga i moraću više da se potrudim kako bi zabeležio bolji rezultat. Drago mi je zbog Nica jer je zabeležio dosta poena koji nam puno znače u bitci za drugo mesto u šampionatu konstruktora", kazao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Hulkenberga zbunio gubitak brzine

Nemac je nakon odličnih kvalifikacija VN Abu Dabija završio tek na četrnaestom mestu zbog kazne koju je dobio sredinom trke.

“Nije mi baš jasno šta se danas dogodilo. Sve je bilo odlično tokom prethodna dva dana, a danas sam se mučio bukvalno od prvog kruga. Imao sam puno podupravljanja u prva dva stinta što me je koštalo dosta vremena, a onda sam dobio i kaznu koja mi je raspršila snove o eventualnom osvajanju bodova”, izjavio je Hulkenberg.

Ni njegov timski kolega Esteban Gutierrez nije bio zadovoljan rezultatom pošto je on na kraju bio samo poziciju ispred Hulkenberga.
                    “Očekivali smo bolji rezultat danas i zato ne možemo biti zadovoljni. Imali smo dobar trkački tempo, ali sun am slabije kvalifikacije poremetile planove. Strategija nam takođe nije bila idealna, ali imali smo neke dobre duele danas i to je pozitivno”, rekao je Gutierrez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Button priznao gresku

Jenson Button sam sebe krivi zbog greške koju je napravio na startu jer je udario u bolid Paula di Reste.

Posle veoma loše kvalifikacione sesije, Button je u trku startovao sa 12. mesta. Britanac se nije nešto proslavio na startu jer je udario u zadnji deo di Restinog bolida. Zbog toga vozač McLarena morao je do boksa kako bi zamenio oštećeni deo.

"Kada startujete sa 12. mesta onda vam treba i faktor sreće da bi sve prošlo bez problema. U prvoj krivini bilo je dosta gužve i ja sam zablokirao moje prednje gume. Proklizao sam pa tako nisam mogao da izbegnem di Restu. Bolid se od tada ponašao dobro i uspeo sam da izvezem 44 kruga na medijum gumama", kazao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Bottas: Rezultat ne potvrdjuje nas stvarni tempo

Finac veruje da je njegov tim zaslužio vise na današnjoj trci.

“Mislim da petnaesto mesto nije pravi pokazatelj našeg tempa. Moja trka je upropaštena kada su me na startu obišli Caterhami zahvaljujući startu na mekšoj komponenti. Međutim, kada su se moje gume zagrejale, tempo je bio sasvim dobar i borio sam se sa ljudima oko sebe. Bolid se definitivno bolje ponašao nego na nekim prethodnim trkama i to nam uliva samopouzdanje pred poslednje dve trke”, rekao je Bottas.

Pastor Maldonado je sa druge strane bio blizu bodova, ali je on uveren da mu je problem napravila gužva u kojoj se našao nakon druge promene guma.
                        “Današnja trka je bila teška u pogledu čuvanja guma, ali mislim da smo na kraju dobro obavili posao. Osećam da je bolid konstantniji sa novim aero paketom i tokom cele trke smo se popravljali. Nažalost, našao sam se u gužvi nakon drugog pit stopa što mi nije omogućilo da pokažem pravi tempo i na kraju sam završio za malo izvan bodova. Ovog vikenda smo načinili neke dobre korake i to je dobar podstrek pred sledeću trku”, izjavio je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Force India: Odlicna trka nakon slabe subote

Vozači Force Indije su danas osvojili devet vrednih bodova za šampionat konstruktora.

“Odličan je osećaj što sam završio na šestom mestu i što je strategija sa jednim zaustavljanjem realizovana do kraja. U finišu sam se borio sa Lewisom i Fernandom, ali bilo je nemoguće zadrzati Ferrari pošto je Alonso bio na mekoj gumi. Zato sam se fokusirao na borbu sa Lewisom i odbranio sam se do kraja. Ekipa je zaslužila ovaj rezultat i ovo je već drugi odličan vikend za redom za nas. U Ostinu ćemo svakako gledati da zadržimo momentum”, izjavio je Di Resta.

“Ako uzmemo u obzir da sam krenuo sa sedamnaestog mesta, onda je ovo odličan rezultat. Imao sam dosta problema tokom vikenda, ali smo danas imali odličnu strategiju. Bio sam deveti do poslednjeg kruga, ali sam bio na mekim gumama starim 27 krugova tako da me je Perez koji je bio iza lako prošao. Bodovi koje smo osvojili na poslednje dve trke su izuzetno bitini za šampionat konstruktora”, rekao je Sutil.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Torro Rosso nezadovoljan trkom

Oba vozača tima bila su razočarana učinkom na trci u Abu Dabiju.

"Ova trka nije bila idealna za nas. U ovom takmičenju kada ne startujete dobro onda je teško da nadoknadite gubitak. Bolid se loše ponašao na samom početku pa sam zbog toga izgubio dosta pozicija. Naš tempo nije bio onakav kakav smo ga zamišljali što nas je udaljilo od poena", kazao je Ricciardo.

"Rezultat za nas je veoma razočaravajući. Želeo sam da trku odradim sa jednim zaustavljanjem, ali sam dosta ranije prešao sa meke na medijum komponentu. Pokušavao sam da gume što više održim u životu ali je to bio veoma teško", izjavio je Vergne.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso izbegao kaznu

Fernando Alonso bio je pod istragom zbog sumnjivog preticanka Jeana-Erica Vergnea.

Ovaj incident desio se posle završnog pit-stopa Fernanda Alonsa koji je se na stazu vratio baš iza Jeana-Erica Vergnea. Vozač Ferrarija je dugo bio u menjaču bolida Toro Rossa, pa je u pokušaju obilaženja previše koristio ivičnjake.

Sudije su odlučile da ništa ne preduzimaju povodom ovog incidenta, jer je Vergne zatvorio put Alonsu pa je Španac bio prisiljen da predje preko ivičnjaka.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Lotus: Tezak vikend za ceo tim

Grosjean je imao dobru trku na kraju koje je bio šesti, dok je Raikkonen morao da odustane već u prvom krugu.

“Ispred mene je bio kontakt u prvoj krivini i odlučio sam da zauzmem unutrašnju liniju. Međutim, jedan od Caterhama je dotakao moj prednji desni točak što je dovelo do velikog oštećenja na vešanju i to je bio kraj. Šteta je što sam juče diskvalifikovan nakon kvalifikacija zbog neregularnosti na bolidu, ali takve stvari se neki put dešavaju”, rekao je Raikkonen.

“Ovo je bila veoma duga trka. Odlično sam krenuo i nadoknadio dve pozicije, ali sam nakon toga izgubio puno vremena iza Force Indije. Uspevao sam da preteknem na prvom pravcu, ali je Paul imao mnogo bolju maksimalno brzinu i uvek je uspevao da povrati mesto u sledećoj DRS zoni. Ta borba nas je verovatno koštala podijuma. Mislim da smo čak mogli da pritisnemo i Webbera, ali šta da se radi”, izjavio je Grosjean.

Comment

Working...
                                X