F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Haas bi mogao da obezbedi budućnost Sutilu u F1

Ukoliko Sauber odluči da promeni vozače Adrian Sutil najverovatnije neće morati da brine o svom mestu na F1 gridu.

Naime, nemačkom asu se otvaraju vrata novog Haas F1 tima, koji startuje 2016.godine.
    Međutim, Sutil i njegov timski kolega Gutierrez mogu lako da ostanu bez svog mesta u Sauberu već u finišu ove sezone.
    Menadžment mladog Marcusa Ericssona je sklopio dogovor sa Caterhamom za narednu sezonu, a u pozadini cele priče su moćni sponzori koji su neophodni za opstanak švajcarske ekipe.

Prva, avansna isplata u iznosu od 12 miliona $ je već realizovana, a naknadno će Sauberu biti uplaćeno još 4 miliona $.
    Ericssonov timski kolega bi trebalo da bude Giedo van der Garde, trenutno rezervni Sauberov vozač. Ekipa je na ovaj način obezbedila svoj opstanak u Formuli 1, a tim povodom Van der Garde kaže:
    "Rekli su mi u petak da Ericsson stiže. Razlog je očigledan-Sauberu je neophodan novac. Što se mene tiče, rekli su mi da moram da budem strpljiv i da sačekam još malo, ali da stvari izgledaju dobro".

Iako je Sutil cele sezone ponavljao da će ostati Sauberov vozač i naredne godine, Ericssonovi i van der Gardeovi sponzori su očigledno pronašli način da ga isplate zbog prevremenog raskida ugovora.
    “Ništa ne zavisi od mene. Mnogo je glasina i neproverenih informacija, a ja mogu samo da čekam da bih video šta će se dogoditi. U međuvremenu ću se fokusirati na preostale trke”, rekao je Sutil.

Preuzeto sa f1srbija.rs
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Barrichello je trebalo da vozi na poslednje tri trke

Postojao je dogovor sa Caterhamom

To je trebalo da bude senzacionalna vest-povratak Rubensa Barichella za volan F1 u finišu sezone! Brazilac je imao preliminarni dogovor sa ekipom Caterhama koji nažalost nije mogao da bude realizovan zbog već dobro poznatih problema sa novcem.
      Italijanski mediji su nedavno preneli vest o tome da se sam Barichello ponudio bilo kom timu koji bi želeo da ga angažuje u finišu sezone. On se trudi da održi formu i da bude fizički spreman, a očigledno se nije nikada pomirio sa statusom “bivšeg” vozača Formule 1. Barichello je dobio podršku od glavnog promotera VN Brazila, a popularni Rubinho je trebalo da zauzme Kobayashijevo mesto u Caterhamu.
      Nažalost, finansijski krah je stopirao sve dogovore.
      “Nadao sam se vožnji pred svojom publikom. To bi bilo grandiozno”, rekao je razočarano Barichello.
      Po najnovijim informacijama Caterham još uvek pokušava da pronađe sponzore, ali male su šanse da će uspeti da zatvore finansijsku konstrukciju.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Mattiacci: Samo pozitivan pritisak na Kimija

Ferrarijev šef insistira na takvom pristupu

Pošto je sasvim izvesno da Alonso odlazi iz Ferrarija, fokus je prebačen na Raikkonena. On ima ugovor za 2015-tu, ali posle neuspešne povratničke sezone italijanski mediji već pokreću priču o tome da li bi ekipa iz Maranella trebalo da zadrži Finca još godinu dana.
        Raikkonen je priznao da se muči sa F14-T bolidom, a u Austinu je čak izjavio da "mrzi" trenutnu situaciju.
        Felipe Massa se nedavno osvrnuo na svoje dane u Ferrariju kada je imao mentalne probleme zbog Alonsove dominacije, dodavši da smatra kako Kimi ima isti problem sa timskim kolegom. To poređenje se nije dopalo Raikkonenu koji je izjavio:
        "Možda sam počeo da ludim," rekao je sarkastično. "Massa može da kaže šta hoće, ja znam pravu istinu."
        Nažalost, kako sada stvari stoje, čini se da Kimi ne zna koje je rešenje. Da li će najavljeni dolazak četvorostrukog svetskog šampiona Vettela pomoći, ili ce pojačati pritisak ostaje da se vidi.
        "Kimiju je potreban isključivo pozitivan pritisak. To je jedini pristup koji ću podržati," insistira Ferrarijev šef Mattiacci.
        "Svesni smo toga da imamo problem, ali daćemo sve od sebe da ga rešimo”, dodao je on.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg u Brazilu došao do svoje 10. pol pozicije

Nico Rosberg je ovom prilikom osvojio i trofej namenjem vozaču koji zabeleži najviše pol pozicija.

Pred početak kvalifikacija sve oči svih timova bile su uperene ka nebu, gde se odavno najavljivala moguća kiša. Ipak, temperature su bile nešto više u odnosu na treći trening, gde se staza zagrejala do 37 podeljka a temperatura vazduha bila je 25 stepeni.

Odmah na startu Danil Kvyat je postavio najbrže vreme na mekim gumama od 1m12.555s ali je Nico Hulkenberg veoma brzo postao najbrži svojim krugom od 1m12.491s. Ni oba vozača Merecdesa nisu želela da rizikuju, pa su tako Nico Rosberg i Lewis Hamilton zauzeli prva dve vodeće pozicije. Nemac u Mercedesu je bio brži u odnosu na svog timskog kolega i tom prilikom je obišao stazu Interlagos sa 1m10.347s.
          Sebastian Vettel je u samom finišu sesije izašao na stazu i ostvario vreme koje je bilo dovoljno za poslednju poziciju. Ipak, Nemac je uspeo da popravi krug koje mu je omogućilo dalji prolazak i nastavak kvalifikacija. Roman Grosjean, Jean-Eric Vergne, Sergio Perez i Pastor Maldonado bili su vozači koji su ispali iz prvog dela kvalifikacija.
          Po paljenu zelenih svetala koje su označile početak drugog dela, vozači Saubera i Force Indije odmah su izašli na stazu. Adrian Sutil je imao veoma dobro vreme ali je morao da proširi putanju na ulazu u predposlednju krivinu. Lewis Hamilton je takođe požurio, pa je tako zabeležio krug od 1m10.712s ali je Nico Rosberg ponovo bio brži za oko 4 desetinke. Završetak sesije doneo nam je i prvi brzi krug Daniela Ricciarda koji je sa vremenom od 1m11.208s uspeo da se plasira u dalji nastavak, a istu stvar ponovili su i vozači Ferrarija. Na kraju u Q3 nisu se plasirali Esteban Gutierrez, Nico Hulkenberg, Adrian Sutil i Danil Kvyat.
          U završnom činu kvalifikacija Lewis Hamilton i Nico Rosberg krenuli su sa dvobojem a prvu bitku dobio je Nico Rosberg koji je za 30 hiljaditinki bio brži od Britanca. Iza njih nalazili su se vozači Williamsa gde je Massa bio brži od Bottasa. Sam finiš doneo je neizvesnu završnicu, jer je Hamilton na kratko držao pol poziciju koja je u poslednjem trenutku fantastičnim krugom pripala Nicu Rosbergu 1m10.023s. Treće mesto pripalo je Felipeu Massi ispred Valtterija Bottasa, Jensona Buttona i Sebastiana Vettela.

Preuzeto sa f1-serbia.com

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lotus: Optimistični smo i pored loših kvalifikacija

Vozači Britanskog tima veruju da sutra mogu da se bore za bodove.

“Možda današnji rezultat nije bio impresivan, ali imamo dobar bolid ovde i trkački tempo nam je svakako znatno bolji. Danas nismo uspeli da sve uradimo onako kako smo želeli, ali računa se samo rezultat na trci. Mislim da možemo do bodova ako uzmemo u obzir kako se naš bolid ponašao tokom slobodnih treninga”, izjavio je Maldonado.
            “Znali smo da će kvalifikaciona sesija biti veoma neizvesna. Neki timovi su pronašli još tempa preko noći i zato smo ispali već u Q1. Bolid još uvek nije potpuno onakav kakav bih želeo da bude, ali idemo u dobrom pravcu. Sutra ćemo dati sve od sebe da popravimo plasman”, rekao je Grosjean.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton nije spreman da vozi defanzivno

Lewis Hamilton veruje da defanzivna vožnja neće pomoći da osvoji titulu u naredne dve trke.

Ovaj Britanac ima 24 poena prednosti u odnosu na svog timskog kolegu koji je na VN Brazila zabeležio pol poziciju. Hamiltonu je trenutno potrebno da zabeleži dva druga mesta kako bi osvojio svoju drugu šampionsku titulu.

"Bila je lepa zabava na stazi. Nico je izvezao odličan krug. Napravio sam dve greške, jednu na 10. krivini i jednu malu na prvom zavoju. Ipak, borba je bila sjajna i to je ono što želi publika. Pol pozicija je najbolje mesto sa koga možete da krenete u trku. Čekaju nas nekoliko pitstopova i moja je želja da ostavrim novu pobedu." rekao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Button želi da stavi Ferrari pod pritisak

Britanac se nada dobrom rezultatu kako bi se on i McLaren domogli četvrtog mesta u šampionatu.

McLaren trenutno zaostaje 49 poena za svojim najvećim rivalima, ali Jenson Button se nada da dobrim rezultatima na poslednje dve trke može doći u poziciju da preotme Italijanima četvrtu mesto u šampionatu konstruktora.

"Imamo veliki zaostatak za Ferrarijem, ali moramo biti ambicijozni kako bi mogli da izvučemo sav naš potencijal. U trku krećem sa dobre pozicije i čeka nas Abu Dabi koji nosi duple poene. Veoma sam zadovoljan petom pozicijom, naparvio sam par grešaka pa je rezultat mogao da bude i bolji. Svašta može da se desi pa i to da na kraju preuzmemo mesto Ferrariju." kazao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Massa cilja najbolji rezultat u sezoni

Brazilac će na domaćoj trci krenuti sa treće pozicije.

„Veoma je emotivno kada se nađem u Brazilu sa konkurentnim bolidom. Ovo su definitivno bile dobre kvalifikacije i bili smo veoma blizu Mercedesa. Dobro je što sam već u prvom pokušaju zabeležio dobro vreme pošto sam u drugom imao brojne probleme. Bolid je dobar i konkurentan. Moramo da vidimo kako će se gume ponašati sutra, a i vreme je pod velikim znakom pitanja. Ipak, mislim da mogu da ciljam najbolji rezultat u sezoni i nadam se da će nam se ukazati koja prilika i u duelu sa Mercedesima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso: Problemi iz Q1 nisu uticali na rezultat

Španac je objasnio zašto je nervozno reagovao u komunikaciji sa timom preko radija na početku kvalifikacija.

„U Q1 nismo bili spremni da vozimo brze krugove. Prvi krug je obično najbrži zbog svežih guma, ali je on u mom slučaju poslužio za pražnjenje baterije koja na početku kruga nije bila potpuno puna. Ipak, to nije imalo nikakvog uticaja na rezultat pošto smo lako prošli dalje. U Q3 smo imali najbolje performanse. Imali smo samo jedan pokušaj i uspeli smo da sastavimo relativno normalan krug. Mislim da nas sutra čeka teška borba sa ljudima ispred. Možda bi kiša mogla da nam pomogne, ali videćemo još“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Kvyat veruje da može do bodova i pored kazne

Mladi Rus će zbog kazne sutra krenuti sa začelja.

„U Monci i Ostinu smo pokazali da možemo da se borimo za bodovi i kada se nalazimo u teškoj situaciji. Vozio sam dobro u Q1, ali smo zbog kazne odlučili da ne izlazimo na stazu u Q2. Mislim da sam mogao da se borim za Q3, ali nekada morate da donesete neke teške odluke i da se pomirite sa njima. Sutra svašta može da se dogodi i smatram da mogu do bodova“, izjavio je Kvyat.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Ricciardo nezadovoljan kvalifikacionim tempom

Mladi Australijanac će u trku za VN Brazila krenuti tek sa devete pozicije.

„Sve je išlo po planu do kvalifikacija, a onda smo naglo izgubili tempo. Rano sam izašao na stazu u Q1 i bilo je dosta prljavo. Verovao sam da će mi se krugovi postepeno popravljati, ali to nije bio slučaj. Čak sam iznenađen što sam uopšte prošao u Q3, pošto smatram da je moj krug u Q2 bio loš. U poslednjih dvanaest minuta je bilo nešto bolje, ali je i dalje bilo veoma frustrirajuće što ne možemo da postignemo ono što smo planirali. Verovali smo da možemo da se uguramo među prvih pet, a sada se samo nadam da će tempo u trci biti na nivou“, rekao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

F1 menja pravila o zaostalim vozilima

F1 će najverovatnije promeniti pravilo o zaostalim vozilima u periodu SC-a

Trenutna pravila dozvoljavaju bolidima koji zaostaju za ceo krug, u periodu bezbednosnog vozila, da se vrate na kraj poretka tako što preteknu sva vozila ispred sebe i vozilo bezbednosti, pa to traje dodatnih par krugova, što produžava period pod vozilom bezbednosti, iako su prestali uslovi za njegovo ostajanje na stazi.

Radna grupa F1 je spremna da tokom VN Brazila pregovara o tome da se to pravilo promeni i da vozila koja zaostaju jednostavno propuste vozila koja su u svom krugu i sačekaju da padnu na kraj poretka, što bi, u najgorem slučaju, trajalo samo još samo jedan dodatni krug.

Radna grupa će takodje raspravljati o tome da li je kazna za korišćenje dodatne pogonske jedinice prevelika, da li je kazna od pet sekundi preblaga i da li FIA treba da dozvoli ili ne korišćenje aktuelnih bolida u demo uličnim vožnjama i sponzorskim dogadjajima.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Berger poriče veze sa McLarenom i Ferrarijem

Gerhard Berger negira svoj povratak u F1 padok

Legenda Formule 1 Gerhad Berger je nedavno napustio FIA nakon prdsedavanja telom za juniorska takmičenja jednoseda.

I to je pokrenulo špekulacije o ranijim navodima da se priprema da se priduži McLaren Hondi, iako odbačene kao besmislice tada, su zapravo bile relativno blizu istine.

A onda se pojavila vest da je moguće da Berger bude u Ferrariju kao savetnik novom šefu tima Macu Mattiacciju.

Ali, Berger je izjavio da to što je napustio FIA ne mora odmah da znači njegov povatak u F1.

"Želeo sam da učinim uslugu Jeanu Todtu za jednu godinu ali se to petvorilo u tri. Zasitio sam se svega toga i sada želim da poširim svoj posao na dalje. Takođe postao sam otac ponovo," objašnjava Berger.

"Naravno da znam da je moje ime vezivano za različit timove iznova i iznova ali meni je toga svega dosta."

Berger kaže da skorašnje priče oko Ferrarija i McLarena bile bazirane na špekulacijama.

"Nema ništa od toga, nisam pričao ni sa Ferrarijem ni sa McLarenom o toj temi."

Iako kaže da i dalje voli sport, ovaj veteran sa 210 trka iza sebe i nekadašnji direktor BMW Motosporta odbacuje verovatnoću da se vrati načinu života kakav vlada u F1.

"Formula 1 znači da živite kao nomad cele godine, i provodite svoje vikende i praznike u kancelariji. Tako da to možete da radite samo ako dajete 120% svog vremena."

"Definitivno bi bila mnogo teška odluka za mene, ali iz principa nikad ne reci nikad."

Na kraju, Berger se slaže da manji timovi ispadaju iz posla jer je način distribucije prihoda sporta loš.

"CVC sigurno nije u krizi - oni i dalje prave dobre pare."

"Mislim da ako na kraju ostanu Mercedes, Ferrari i Red Bull to neće biti zanimljiv šampionat više. Moje viđenje je da šou zavisi od svih timova," dodaje Beger.

I u pravu je.

P

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

FIA objavila listu timova za 2015 godinu

Caterham i Marussia će biti na gridu 2015 godine

Uprkos nedavnim problemima Caterhama i Marussie, kao i njihovo nepojavljivanje na trci u Americi (a verovatno i Brazilu), Caterham i Marussia su ipak na listi timova koji će učestvovati u F1 sezoni 2015.

FIA je danas objavila preliminarnu listu timova koji će se takmičiti naredne godine u F1 šampionatu, a zanimljivo je da na toj listi nema Rumunskog tima Forza Rossa Racing, za koga se verovalo da će od naredne godine zameniti jedan od dva tima koji su trenutno u finansijskim problemima.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Santander imao sastanak sa McLarenom

Još jedan dokaz o prelasku Alonsa u McLaren?

Prema švajcarskim novimama Blick i njihovom novinau Rogeru Benoitu, dogovo je skoro pa sklopljen još u pre nkoliko nedelja u Sočiju.

Navodno to je ugovor na dv godine sa opcijom i za 2017, ali se još dogovaraju najsitniji detalji.

"Alonso je veoma tvd i dealjan u pegovorima," dodaje insajder iz McLarena koga navodi španska Marca.

Novinar Marco Canseco tvrdi da svi dokazi ukazuju na prelazak španskog vozača iz Ferrarija u McLaren-Hondu 2015.

Još jedan deo mozaika, kako on navodi je i nekoliko sastanaka u nedelju ujutro u Austinu kada je predstavnik marketinga Santandera sedeo sa svojim kolegom iz McLarena pred početak trke.

Iako je španska grupacija banaka potpisala da će biti Ferrarijev glavni sponzor, Santander - tesno i lično povezan sa Alonsom, je već saradjivao sa McLarenom a njihov logo je i dalje prisuan na kombinezonima Mclarenovih vozača. Međutim, Santander ima u Velikoj Britaniji ispostavu Abbey koja je i dalje u jako dobrim odnosima sa McLarenom tako da faktički, Santander nikada nije ni napustio McLaren.

Preuzeto sa f1srbija.rs

Comment

Working...
                                X