F1 2014

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

McLaren: Bolid razvijamo do kraja sezone

Trkački direktor tima iz Vokinga i vozači su komentarisali trenutnu formu.

Eric Boullier kaže kako je njegov tim još uvijek potpuno fokusiran na razvoj svog automobila za ovu sezonu. Razlog je izvlačenje maksimalnih performansi iz svog bolida.

Nakon što je veći dio sezone tim proveo gledajući u leđa timu Force India na konstruktorskoj ljestvici, sada je sve drugačije. Tim McLarena je nakon odličnih rezultata u Sočiju i Japanu pobjegao rivalu za čitavih 20 bodova na tabeli konstruktorskog šampionata.
    Ferari je još 45 bodova ispred "Srebrnih" na 4. mjestu, ali Boullier kaže kako je glavni fokus tima u ovom trenutku utvrđivanje pozicije ispred "Snage Indije":

"Kako se primičemo kraju sezone,tako nastavljamo razvoj našeg bolida i iz njega nastojimo izvući maksimalne performanse. Naš rezultat u Sočiju nam je jako povećao samopouzdanje i dolazimo u Ostin sa ciljem da na tom uspjehu nastavimo graditi razliku između nas i naših suparnika u prvenstvu."

Jenson Button,koji kao i njegov timski kolega još nije potvrđen za narednu sezonu, je po Boullieru nosilac tog pozitivnog naboja,i on sam smatra da se još dosta bodova može izvući do kraja sezone:
    "Imao sam dosta dobre rezultate u Ostinu prošle dvije sezone a naš nastup u zadnjih nekoliko trka je pokazatelj da se naš tempo popravlja dok idemo prema završnici sezone,tako da jedva čekam ovaj vikend.Možda ova staza nama neće odgovarati kao ona u Rusiji,ali je ipak slična po podešavanju set-up,tako da sam siguran da se možemo boriti sa našim rivalima na stazi,"za kraj je rekao Britanac.

Preuzeto sa f1-serbia.com
    You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Ericsson pregovara sa tri tima

Šveđaninova menadžerka je danas potvrdila da su pregovori sa tri tima u toku.

Markus Eicssonova menadžerka Eje Elg danas je izjavila da je ona usred pregovora sa tri tima koji su zainteresovani za usluge njenog klijenta od iduce sezone.

Šveđanin se suočava sa neizvjesnom budućnošću pošto je njegov tim u velikoj krizi i neizvjestan je njegov opstanak u F1. Ericsson tvrdi da je zadržao pozitivno stanje duha, iako njegov ucinak na ovosezonskim trkama i nije baš bio dobar a kao primjer navodimo najbolje vrijeme karijere koje je ostvario na zadnjoj trci u Rusiji, odnosno 16.mjesto.
      Elg kaže da je njen klijent u dobroj poziciji za pregovore, ali da bi oni mogli potrajati malo duže:
      "Njegove tri posljednje trke su bile jako dobre, takode i dvije zadnje kvalifikacione sesije koje je odradio odlično,"dodao je i švedski list Aftonbladet.

Marcus je precizirao:
      "Ne mogu reći kada će nešto biti i urađeno. Ja sam u pocetku imao razgovor sa četiri ekipe, međutim, jedna od tih ekipa bio je i Caterham. Jedina stvar koja je sad sigurna, biće veća konkurencija za sjedišta u timovima. Opet kažem, imali smo popis četiri tima,ali jedan je bio moj trenutni tim,"za kraj kaže mladi Šveđanin.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Lopez: Nismo smeli da propustimo priliku sa Mercedesom

Gerard Lopez kazao je da tim nikako nije smeo da dopusti sebi da propusti saradnju sa nemačkim proizvođačem.

Tim iz Enstona će naredne sezone dosadašnje Renaultove pogonske jedinice zameniti Mercedesovim sa kojima su zaključili višegodišnji ugovor. Govoreći za Autosport Lopez veruje da će ovaj potez biti najbolja stvar za njegov tim pošto ostali dobavljači motora već kasne u razvoju.

"Jasno je da Mercedes ima najbolji agregat. Nadam se da će se taj trend i nastaviti. Jednostavno su odradili bolji posao. Mi smo bili jedni od retkih nezavnisnih timova koji smo imali priliku da vidimo ceo motor. Verujem da je ovo bio pravi izbor."
        "Renault se muči tokom čitave sezone. Ne verujem da će imati takvih poteškoća i u 2015. ali neće moći da sustignu Mercedes. Sa druge strane vidim da se oni polako fokusiraju samo na jedan ili dva tima." dodao je Lopez.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Fry: Ferrari treba da se poboljša na svim poljima

Jedan od vodećih ljudi u timu kazao je da Ferrari ima šta da radi tokom dizajniranja bolida za narednu sezonu.

Na samo tri runde do kraja tim iz Maranela trenutno zauzima četvrtu poziciju sa 28. poena zaostatka za trećeplasiranim Williamsom.

"Trenutno smo došli do stadijuma kada sve više razumemo naš bolid. Radimo na svim poljima i za dalju budućnost postavili smo velike ciljeve što se tiče aerodinamike i motora. Mi moramo da ostvarimo tražene rezultate i sada smo sav rad u narednih nekoliko meseci usmerili prema fabrici." kazao je Pat Fry.

On je dodao da će Ferrari imati nekoliko novih delova na trci u Ostinu.

"Posle trka u Japanu i Rusiji, ostalo nam je još tri nedelje da se pripremimo za finiš sezone. Ta dodatna nedelja omogućila nam je da se što bolje spremimo kako bi uspeli da izvršimo potrebne testove. Trudimo se da popravimo performanse bolida ali nam je veći deo fokusa usmeren na narednu godinu." dodao je direktor svih inženjera.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Domenicali sledeće nedelje kreće da radi u Audiju

Bivši šef Ferrarijevog F1 tima svoju karijeru nastaviće u Audiju.

Još ranije ovog meseca dosta se pričalo da je Italijan prihvatio ponudu nemačkog brenda koga trenutno poseduje Volkswagen. Audi se već povezuje sa brojnim navodima da bi 2016. mogao da uđe u Formulu 1 kao da će se za volanom bolida naći upravo Fernando Alonso.

Corriere dello Sport piše da će se Domenicali useliti u svoju novu kancelariju u Ingolstadtu naredne nedelje a da se zvanična objava očekuje za nekoliko dana. Takođe ovaj list navodi da Italijan neće imati ulogu u odeljenju za motorsport već će se baviti poslovnim razvojem i unapređivanjem mobilnosti tima.
            Takođe, postoje indicije da će Audi u Formuli 1 ući zajedno sa Volkswagenom preko timova Toro Rossa ili Red Bulla ili čak možda Saubera, koji već izdaje svoj vazdušni tunel ovom proizvođaču za 2 miliona evra mesečno. Za sada Audi je potvrdio da će se i naredne godine takmičiti u Le manu, DTM-u, GT i novom programu Audi Super TT Cup.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hulkenberg: Moje vreme u vrhunskim timovima dolazi

Vozač Force Indje je pričao o budućnosti.

Ovaj 27-godišnjak odavno je okarakterisan kao vozač vrhunske klase, međutim,on još čeka na šansu od strane vrhunskih timova poput Ferrarija, Red Bulla ili McLaren tima.
              U svojih pet sezona na F1 gridu vozio je za Williams, Sauber i Force Indiju. Tvrdi da je najvažnije imati kontinuitet stalnih nastupa, pa makar to bilo i u slabijim timovima i da je bitno ne prekidati učestvovanje:
              "Za mene je odlično imati stabilno okruženje, a ne stalno mijenjati timove,"rekao je Nico.

Međutim,sa druge strane, kaže da je njegov san i dalje da nastupa za neku od vodećih ekipa na gridu:
              "Moje vreme za vrhunski tim ce doći, a do tada ću nastaviti da odrađujem moj posao onako kako znam i da uživam u tome", rekao je za kraj razgovora vozač Force Indije.

Last edited by Pro FX-Sniper; 01.11.2014, 00:22.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso odbija da napusti Ferrari, Berger savetuje da ga zadrže

Fernando Alonso navodno odbija da napusti Ferrari i traži da mu se isplati kompletan ugovor ukoliko žele da ga se otarase.

La Gazetta dello Spotrt tvrdi da će novi predsednik Ferrarija Sergio Marchione ovog vikenda biti u Ostinu gde će objaviti da Alonso napušta tim i da će ga zameniti Sebastian Vettel. Međutim, nemački Auto Motor und Sport navodi da situacija nije tako jednostavna pošto Ferrari u ovom trenutku ima tri vozača sa ugovorima za 2015. Postavlja se pitanje na koji način će biti raskinut ugovor sa Alonsom i zbog čega se toliko dugo odlaže objavljivanje planova za 2015.

Ako Španac odluči da prekine saradnju, on može da ode u bilo koji drugi tim ili uzme godinu dana odmora. Međutim, Ferrari je taj koji ima legalno pravo da raskine ugovor. Zato bi italijanski tim verovatno morao da isplati Alonsa do kraja kao što je to bio slučaj sa Raikkonenom 2009. Ali Ferrari ne želi da ide tim putem jer zašto bi isplaćivali nekoga ko je sam rekao da želi da napusti tim. Do sada nije postignut nikakav dogovor, a obe strane žele da izbegnu odlazak na sud.
                Bivši vozač Ferrarija Gerhard Berger smatra da bi italijanski tim trebao da zadrži Alonsa a da pri tome kao 2009. uruči otkaz i isplati Raikkonena koji se mnogo mučio tokom ove sezone.
                „Da se ja pitam, zadržao bih Alonsa. Alonso i Vettel su dva najbolja vozača na svetu i imali bi ste ih u jednom timu što je fantastično“, rekao je Berger.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Prost: Razočaran sam stavom publike

Francuz je izneo svoje mišljenje o promenama pravila za ovu godinu.

Početak ove sezone bio je specifičan po izveštajima o tome kako poznate ličnosti iz sveta F1 kritikuju nova pravila, a najviše utišane motore.

I premda su glasovi kritike utišani, Alain Prost kaže da je veliki problem to što je sam sport povređen:
                  "Ono što mi se nije svidelo na početku godine, bile su te kritike. One su dolazile čak i iz same F1. To je vrlo, vrlo, negativna poruka nekih vozača i vlasnika timova kao i samoj organizaciji."

"Odluka o novim pravilima je donešena pre par godina i mislim da je to pravi put kuda treba ići, čak i ako je cena malo veća." kaze četvorostruki bivši svetski prvak.

Prost je pojasnio i razočarenje rakcijom navijača:
                  "Bio sam malo razočaran što nismo bili u stanju objasniti zašto je toliko promena učinjeno na bazi motora i kako sve to u stvari funkcioniše."

"Generalno, percepcija navijača i javnosti nije ono sto mi očekujemo. Zašto ljudi danas nisu zainteresovani za tehnologiju kao pre tridesetak godina. Tada smo imali efekat tla, turbo motore, karbon. A svi su bili u raspoloženju: to je odlično, idemo sa još inovacija."
                  Prost je za kraj rekao: "Danas sam razočaran. Možda je to radi tih negativnih signala,ali sa druge strane sam ubeđen da smo uradili pravu stvar."

Last edited by Pro FX-Sniper; 01.11.2014, 00:21.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Perez veoma blizu novog ugovora sa Force Indijom

Meksikanca dele samo još blage formalnosti kako bi i naredne godine ostao u ovom timu.

Sergio Perez je pre samo 12 meseci imao problema da nađe angažman posle razlaza sa McLarenom, ali je uspeo da se na kraju useli u tim Force Indije. Posle pozitivne godine, gde je zabeležio i jedan podijum, Meksikanac će najveovatnije ostati tu gde jeste.

"Veoma sam blizu dogovora. Bliži se kraj sezone i vreme je da se i ove stvari reše. Definitivno želim da duže ostanem ovde kako bi se što bolje uklopio. Već sam 4 godine u F1 i mislim da sam se dosta selio. Želim da dve godine u kontuinitetu provedem sa istim ljudima. Nadam se da će se ovaj dogovor uskoro obelodaniti." rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Raikonen: Ne kajem se zbog povratka

Kimi je pričao o svom povratku u Ferari ove sezone.

Finac kaže da se ne kaje radi svog povratka u Ferrari uprkos frustrirajućoj kampanji u dosadašnjem delu sezone. Rivalstvo između njega i Alonsa bilo je praktički jednostrano pošto je Finac samo jednom tukao Španca u trkama koje su obojica završili.

Međutim,na sve to Kimi kaže:
                      "Siguran sam 100% da sam doneo pravu odluku. Očigledno je da rezultati nisu onakvi kakve bih želeo i kakve bi želeo tim, ali to je tako. Ako moram završiti sezonu bez prvog mesta, onda je ovo pravo mesto gde želim da budem,"izričit je bio Kimi.

Deo Raikkonenovih problema je njegova borba da uskladi svoj stil vožnje sa Ferarijevim bolidom F14T a znamo da on preferira prilagođen prednji kraj bolida. To ove sezone nisu uspeli da reše u Maranelu:

"Nije lako popraviti takve stvari. U timu su se trudili ali već je kasno, kraj je sezone. Lično ja nemam interes da govorim šta je dobro a šta loše. Ja sam tu da primetim stvari." rekao je Finac za kraj razgovora.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Formula 1 izmenila format kvalifikacija u Ostinu

FIA je bila primorana da izmeni uvodna dva dela u kvalifikacijama zbog odustajanja Marussije i Caterhama od VN SAD.

Kako je već poznato da ova dva tima neće doputovati na trku u Ostinu, pa vladajuće telo Formule 1 moralo je da se prilagodi ovoj situaciji. Sudije su zbog toga odlučile da umesto šest voazača koji će završiti učešće u Q1 to sada budu 4 takmičara a isti scenario važiće i za Q2. Kao i do sada u završnom delu naćiće se deset bolida.

Preuzeto sa
                        f1-serbia.com

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ericsson prelazi u Sauber?

Šveđanin će izgleda od sledeće sezone voziti za Sauber, a još uvek je nepoznato da li će zameniti Sutila ili Gutierreza.

Rečeno je da Ericsson sa sobom donosi 18 miliona dolara od sponzora, a on se pojavio u Ostinu i pored odsustva njegovog tima sa trke.

Švajcarski list Blick je preneo da će Ericsson zameniti Sutila ili Gutierreza u Sauberu sledeće sezone, a šefica tima Monisha Kaltenborn je kritikovala finansijsku situaciju u Formuli 1 zbog koje se mnogi privatni timovi nalaze u velikim problemima.
                          Španski list Marca piše da je iz jednog privatnog tima nedavno procurela informacija da je samo za potrebe učešća na svim trkama neophodno skoro 100 miliona dolara. Ericssonov novac bi svakako bio od pomoći i sada se pažnja usmerava na to ko bi mogao da napusti ekipu na kraju sezone.

Sutil ne veruje da će to biti on pošto prema njegovim rečima nema nikakvih promena u njegovom partnerstvu sa Sauberom, a ugovori su i dalje važeći.
                          Gutierrez je sa druge strane rekao da ćemo za oko tri nedelje znati njegov status. Meksikanac je dodao da u životu ništa nije sigurno, pogotovo u Formuli 1.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Baton tvrdi da je na njemu sada manji pritisak

Britanac kaže da je olakšao sebi nakon dobrih rezultata u Japanu i Rusiji.

Jenson smatra da sada oseća manji pritisak radi svoje budućnosti, manji nego pre Japanskog GP-a, iako postoji opasnost da bude zamenjen Fernandom Alonsom u timi McLarena iduće sezone.
                            McLaren još nije potvrdio svoju postavu za 2015. godinu i želi da osigura superstar-vozača kao glamurozan prikaz posla sa Hondom. Alonso se idealno uklapa u taj plan iako je tim napustio pod ne baš srećnim okolnostima 2007. godine.
                            Button tvrdi da mu se pogled na situaciju ipak izmenio zadnjih dana:
                            "Sve što mogu da uradim je da vozim najbrže i završavam trke na najvišem mogućem mestu. Nisam menjao ništa u načinu na koji radim, samo sada vodim računa da uživam u trkanju. Pre par sedmica u Japanu to nisam radio jer bio sam pod velikim pritiskom."
                            "Zatim su došli jako dobri rezultati i ja se sada trudim da uživam. Šta će se desiti, desiće se."
                            Britanac je ranije ove godine izjavio da će na kraju 2014. otići u penziju ako za to bude osetio potrebu, ali priznaje da postoje i druge serije osim F1 u koje bi mogao otići ako u McLarenu ne bude zanimanja za njega:
                            "Sve je moguće u životu, ako imate prave okolnosti", kaže Jenson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hamilton najbrži na prvom treningu u Ostinu

Mercedesi su očekivano imali najbolja vremena na prvom treningu.

U Ostinu je pre treninga padala kiša, ali se do početka sesije staza dosta prosušila. Neki timovi su ipak odlučili da voze instalacione krugove na intermedijum gumi, dok su drugi bili na slikovima.
                              Rosberg i Hamilton su jedini vozili brze krugove, ali su oni bili oko 1m50s što je znatno sporije od onoga što je kasnije usledilo.
                              Vremena su nakon dvadesetak minuta počela da padaju, a na vrhu su se smenjivali vozači Mercedesa i Button. Britanac iz McLarena se u jednom trenutku izdvojio na prvoj poziciji sa vremenom 1m41.158, a sledio ga je Alonso sa desetinkom i po zaostatka. Buttonov timski kolega Kevin Magnussen je sat vremena pre kraja preuzeo prvo mesto sa 8 stotinki bržim krugom.
                              Nakon toga se situacila malo stišala, a jedini koji je bio na stazi je bio Button koji je uspeo da popravi najbolje vreme za još sedam desetinki i vrati se na čelo poretka.
                              Pola sata pre kraja su se na drugo i treće mesto probili Rosberg i Kvyat sa 3 odnosno 5 desetinki zaostatka. Rosbergu se na stazi potom pridružio i Hamilton i njih dovoje su ubrzo zauzeli prve dve pozicije, a Britanac je sa krugom 1m40.004s bio dve desetinke brži.
                              On je potom zahvaljujući vremenu od 1m39.941s postao prvi koji je vozio brže od 100 sekundi na prvom treningu.
                              To je ujedno bilo i najbolje vreme na jutarnjoj sesiji kome su najbliži bili Rosberg i Button. Kvyat je zauzeo četvrtu poziciju ispred Magnussena, Alonsa i Vettela. Massa je bio osmi u Williamsu koji se po običaju nije isticao brzim krugovima na prvom treningu. Prvih deset su kompletirali Hulkenberg i Verstappen koji je ponovo imao zapažen rezultat sa Toro Rossom.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamiltonu pripao i drugi trening u SAD

Vozač Merecdesa postavio je najbrže vreme i na popodnevnoj sesiji u Ostinu.

Kao i uvek toplo vreme u Ostinu dočekalo je sve vozače. Temperatura vazduha bila je 22 stepena dok je temepratura staze dostigla 37. podeok.

Valtteri Bottas je bio prvi vozač koji je na poslepodnevnoj sesiji zabeležio vreme od 1m44.520s. Koji trenutak kasnije Jenson Button je izbio na prvu poziciju (1m41.945s) ali je ubrzo zatim Lewis Hamiltom postao vlasnik najbržeg kruga - 1m40.615s. Odamh iz njega našao se Nico Rosberg sa zaostatkom od 8 desetinki, ali je uspeo da posle pola sata od početka treninga dođe do prvog mesta u vremenu od 1m40.078s.

Roman Grosjean je prilikom pokušaja da zabeleži brzi krug preforsirao pa se tako okrenuo na stazi u osmoj krivini. Kevin Magnussen je bio prvi koji je na ovog popodneva na stazi izašao sa mekim gumama gde je svoje vreme popravio za oko jednu sekundu. Istu stvar učinio je i Nico Rosberg pa se tako njegov učinak poboljšao na 1m39.088s, ali je Lewis Hamilton izvezao krug brži za 3 hiljaditinke.
                                Od tada do kraja treninga vozači su na stazi odrađivali simulaciju trke, gde su upotrebljivali meke i medijum gume. Hamilton je morap da zbog problema sa bolidom ranije završi sesiju

Comment

Working...
                                X