F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Rosberg prekinuo Hamiltonov niz pobeda

Nemac konačno u direktnom duelu sa Hamiltonom nije podlegao pritisku i upisao je četvrtu pobedu u sezoni.

Vremenske prilike u Meksiko Sitiju su bile idealne za trku Formule 1. Temperatura vazduha je bila 22C, dok je staza bila zagrejana na čak 56C.

Nico Rosberg je konačno imao dobar start i zadržao prvo mesto ispred Hamiltona. Vettel je izgubio treće mesto od Kvyata, a u prvoj krivini je imao i kontakt sa Ricciardom zbog čega mu je pukla guma tako da je morao u boks već nakon uvodnog kruga.
    Mercedesi su tako mogli da krenu da diktiraju svoj tempo i veoma brzo su se odvojili i pobegli vozačima Red Bulla.
    Prvi pit stopovi su na veliko iznenađenje krenuli već u devetom krugu. Prvi je na zameni bio Bottas, a potom su u boksu bili i Massa i Hulkenberg.
    Vettel je za to vreme prilično dobro napredovao do 11. mesta, međutim onda je u 18. Krugu napravio grešku i izleteo sa staze čime je izgubio 4 pozicije. Raikkonen se za to vreme popeo do šestog mesta pošto je startovao sa srednje-tvrdim gumama i nije morao da ide u boks.
    Nico Rosberg je na čelu otvorio prednost od preko dve sekunde nad Hamiltonom i mogao je da stabilizuje tempo.
    U 21. krugu smo videli reprizu duela Raikkonena i Bottasa iz Sočija. Finac u Wiloiamsu je imao novije gume i napao je Raikkonena u drugoj DRS zoni. Došlo je do kontakta u šikani na kraju pravca i Raikkonenu je puklo zadnje desno vešanje što je bio kraj trke za njega.
    Rosberg i Hamilton su svoja stajanja obavili u 27. i 29. krugu i bez problema su se vratili na prve dve pozicije.
    Vettel je u 34. krugu obavio svoje drugo stajanje i vratio se tačno između dva Mercedesa, ali sa krugom zaostatka.
    Mercedes je međutim na iznenađenje promenio strategiju pa je obavio još jedno stajanje za svoje vozače. Rosberg je svoju promenu napravio u 47. krugu, a Hamilton u 49. i oboje su ostali na srednje-tvrdim gumama.
    Vettelova katastrofalna trka se konačno završila u 52. krugu kada je napravio grešku u kruvini 7 i udario u zaštitni zid. Zbog toga je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a gume su promenili vozači Red Bulla koji su prešli na meke gume.
    Trka je nastavljena u 58. Krugu, a četvrtoplasirani Bottas je odmah iskoristio svoj Mercedesov motor i obišao Kvyata za treće mesto.
    Do kraja se sve svelo na bezuspešne pokušaje Hamiltona da sustigne Rosberga, ali od toga nije bilo ništa. Nemac je tako došao do četvrte pobede u sezoni, ispred Hamiltona koji je ovoga puta morao da se zadovolji drugim mestom. Bottas je trećim mestom vratio Williams na podijum, dok su Kvyat i Ricciardo bili četvrti i peti. Massa je bio šesti, Hulkenberg sedmi, Perez osmi, Verstappen deveti, a Grosjean deseti.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Mercedes: Kontrola od početka do kraja

Nemački tim je u Meksiku imao relativno mirnu trku.

„Trka je bila neverovatna. Borba se Lewisom je bila dobra. Odlično je vozio, ali jako sam srećan što sam na kraju pobedio. Ovo je najbolji podijum u sezoni. Malo sam se uplašio za pobedu kada je sigurnosno vozilo izašlo drugi put. Nisam želeo da menjam gume, a imao sam i prednost nad Lewisom. Ipak, ekipa je pravilno postupila i sveže gume su bile jako bitne. Kontrolisao sam trku, a samo na restartima je bilo problema sa zagrevanjem guma. Ipak, to nije imalo tako veliki uticaj“, izjavio je Rosberg.

„Trka je bila odlična i ekipa je obavila odličan posao. Nico je odlično vozio i nije pravio greške. Bilo je jako teško pratiti ga zbog niskog nivoa prijanjanja. Tempo je bio dobar, ali kako sam mu se približavao, tako je postajalo sve teže i nisam mogao ništa da uradim“, rekao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Kvyat: Izlazak bezbednosnog vozila me je koštao podijuma

Mladi rus je rekao da mu je izlazak bezbednosnog vozila na stazu upropastio priliku da se domogne novog podijuma.

„Trka je generalno bila dobra i osvojili smo solidnu količinu bodova. Bez problema sam od početka držao treći poziciju iza Mercedesa, ali nisam mogao ništa da uradim po pitanju bezbednosnog vozila na kraju. Bio sam nemoćan na pravcu protiv Williamsa i svelo se samo na to“, izjavio je Kvyat.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Bottas: Nema potrebe da razgovaram sa Raikkonenom

Dvojica Finaca su po drugi put u zadnje tri trke imali ozbiljan kontakt na stazi.

„Ne znam da li uopšte treba bilo šta da se kaže. Bili smo u žestokom duelu, a ja sam u takvim situacijama navikao da postoji prostor za oba bolida. Ovoga puta ga nije bilo. Svakako je bilo rizično, ali je postojala dobra prilika za preticanje i mislim da tu nema šta da se doda“, izjavio je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Arrivabene: Dotakli smo dno u Meksiku

Ni Raikkonen ni Vettel nisu uspeli da završe trku u Meksiku.

Finac je eliminisan u sudaru koji je imao sa Bottasom, dok je Vettelu prvo na startu pukla guma, a onda je napravio niz grešaka koji je na kraju rezultovao i izletanjem u finišu trke.

„U dosadašnjem toku sezone smo već uspeli da dotaknemo nebo. Ovoga puta smo dotakli dno. Ipak, ovo je bila dobra lekcija za sve u timu i moramo da je iskoristimo kako bi smo svi u timu postali još jači. Već u kvalifikacijama sam video kako ekipa reaguje na negativne situacije, pošto smo za kratko vreme morali da promenimo i menjač i motor u Kimijevom bolidu. Nikoga ne krivimo za ovakav ishod. Mi smo tim. Gubimo i pobeđujemo zajedno. Žao mi je što je rezultat izostao pošto je naš tempo bio odličan, ali to je trkanje i uvek može da vas zadesi loš dan. Naši ciljevi do kraja sezone se ne menjaju. Sebastian i dalje može da sustigne Nica u šampionatu, a isto važi i za Kimija u odnosu na Bottasa“, izjavio je Arrivabene.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

McLaren zadovoljan napretkom pre svega u sporim krivinama

Tim iz Vokinga našao je načina za optimizam posle VN Meksika.

"Imali smo problem sa MGU-H jedinicom. To smo uočili tokom noći i nažalost problem je potvrđen ujutru. Nismo imali vremena da je zamenimo, pa smo imali dve opcije, da se trkamo ili ne. Izabrali smo prvu varijantu. Žao mi je što je trka trajala samo jedan krug ali fanaovi su bili neverovatni. Ovo su bile duge dve nedelje daleko od kuće, ali učinak je od slaviji sa nula poena." kazao je Alonso.

"Meksikaci trebaju da budu veoma ponosni na sami sebe. Bili su fantastični tokom celog vikenda. Nemam nešto pozitivnih stavri koji bih rekao o našoj tcri, ali smo definitivno napravili napredak u sporim krivinama. Drugi bolidi su brži od nas na pravcima." rekao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Lotusu samo jedan bod u Meksiku

Roman Grosjean je uspeo da ispred svoga timskog kolege dođe do boda za tim Lotusa.

"Bilo je lepo videti tako puno ljudi ovde i bilo je zadovoljsto trkati se pred njima. Naravno je da lepo kada zabeležite bod, jer je trka bila veoma dugačka i ne tako laka. Bolid se lepo ponašao na medijum gumama. Ove nedeje glavni problem je bio ponaći pravo prijanjanje, što vam je davalo masivnu prednost." kazao je Roman Grosjean.

"Naša trka je bila sasvim dobra i puno sam se trudio da obiđem Romana. Dosta sam se mučio sa kočnicama, ali je sve to bio pod kontrolom. Ostaje žao što nisam poentirao." reako je Pastor Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Sauber: Naučili smo puno iz ove trke

Oba vozača Saubera ostala su bez poena na VN Meksika.

"Sve u svemu ovo je za nas bio težak vikend. Nadali smo se poenima, što nam nije pošlo za rukom. Zadovoljan sam našim performansama, ali sam tokom čitave trke imao problema sa kočnicama. Uspeo sam da to kontrolišem, ali je sve to uticalo na moje performanse. Puno smo naučili iz ovog vikenda i jedva čekam put u Brazil." kazao je Marcus Ericsson.

"Bila je ovo teška trka za mene. Nisam bio sposoban da završim trku jer sam i ja imao problema sa kočnicama. Morao sam da zaustavim bolid, ali mi smo tim dobijamo i gubimo zajedno. Moramo da nađemo rešenje za naše probleme." dodao je Felipe Nasr.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Kimi: Možda se Valtteri sada oseća bolje

Finac je na svoj ironičan način objasnio jučerašnje ponašanje svog sunarodnika.

Jedno je jasno. Nezgoda između dva vozača na stazi Hermanos Rodriguez okarakterisana je kao trkački incident. Sa druge strane, incident u Sočiju, na pretprošloj trci, sudije su doživele kao grešku Raikkonena i dodelili su mu tri kaznena boda i 30 sekundi na ostvareno vreme.

Drugi akter ovih dešavanja, Valtteri Bottas u Sočiju je nazvan žrtvom a pitanje je šta je bio juče.
                    "Nema smisla ići kroz ovo. Jedni će reći da je krivicaa moja, a drugi da je njegova."

"Na svakoj trci imamo drugačije sudije i ako pitate 10 ljudi za mišljenje, svi će drugačije reći. Možda se on oseća bolje sada, posle onog što se dogodilo u Rusiji. Ovo je trkanje, a ako se on sada oseća bolje, onda mi je drago radi njega." veli Kimi.

Ipak, Kimi misli da je kontakt mogao da se izbegne:

"Nije bilo dovoljno prostora, što se tiče moje putanje, ali ako idete njegovom putanjom, prostora onda ima i on ga je imao dovoljno. Bilo je usko, ali ako pitate njega on će reći da sam ja kriv. Bilo je dosta klizavo, to mogu da dodam i zato je blokirao prednji točak. Ja sam sa druge strane morao skrenuti u nekom trenutku, jer nisam stalno mogao ići samo pravo." izjavio je Raikkonen za kraj.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Perez: Ovo ću pamtiti do kraja života

Meksikanac je oduševljen ovom trkom, svestan činjenice da se takvo nešto retko desi bilo kom vozaču.

"U svakom krugu, kad bih prošao krivine stadiona, bio sam svestan huka publike koja me oduševljeno pozdravlja. Takvo nešto nikad nisam doživio i siguran sam da će to ostati urezano u mom pamćenju do kraja života."

Meksiko je juče pokazao šta je strast i kako se pozdravlja najluđi cirkus na svetu. Sada je jasno jedno, povratak se desio na velika vrata i to nakon duge 23 godine.

Klicalo se svima, oduševljenje je bilo očigledno ali jedan vozač bio je na posebnom mestu:

"Pritisak je bio sigurno veći nego u nekim prošlim trkama. Gume na mom automobilu su u drugom delu trke bile previse istrošene i njihov radni vek se iz kruga u krug strašno smanjivao. Sa druge strane, moji rivali na raspolaganju su imali sveže, nepotrošene pneumatike." rekao je Checo.

"Na kraju, nismo baš ni zadovoljni. Moglo je bolje, ali ipak ću iz Meksika pamtiti samo moju publiku, kako me krug po krug ispraća podignutih ruku i raširenih zastava." dodao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Arrivabene: Očajna trka je odlična opomena za nas

Šef Ferrarija potencira ovo kao opomenu za budućnost i šta se dešava kad se svi samo malo opustite.

"Katastrofalna VN Meksika pokazaće se dobro za tim u daljoj budućnosti," smatra šef tima Maurizio Arrivabene.
                        U jednom teškom poslepodnevu za Ferrari, oba vozača tima su odustala od trke i dovela tim u situaciju da ne osvoji bodove, a nijedan bolid ne završi trku, prvi put još od 2006. Rezultat je po Arrivabeneu, jedno dobro i dugoročno iskustvo:

"Ipak je dobro doživeti ovo. Tokom sezone smo dotakli nebo, a juče smo bili na samom dnu. Kakav kontrast. To je dobra pouka za nas i formiraće karakter tima za narednu sezonu. Ne želim kriviti ni Kimija ni Seba, na bilo koji način. Ne moram se nikom izvinjavati i oni se ne moraju nikom izvinjavati, mi smo tim i to je moj odgovor."

Arrivabene se složio sa direkcijom trke da ne poduzimaju nikakve korake radi incidenta Kimija i Bottasa:
                        "Ono je bio trkački incident. To se desilo u Rusiji, to se desilo u Meksiku. To je Formula 1. Ne želim kriviti nikoga i najbitnije je da se niko nije povredio. Nezgode su deo ove predstave."

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Renaultovo osoblje radi na novom bolidu Lotusa

Iako još nije potpuno potvrđeno, tim iz Enstona bi od iduće sezone trebao biti vlasnik tima Lotusa.

U prilog ovoj tezi ide i nedavni povratak Bob Bella, koji se u Renault vratio nakon 2010.godine. Šef ekipe Lotusa, Federico Gastaldi izjavio je da je Renault već poslao svoje ljude u fabriku u Enstonu.

"Ljudi iz Renaulta su stigli kod nas u fabriku, kako bi radili na dizajniranju i programiranju bolida za narednu sezonu. Zajedno smo u ovom projektu i mnogo posla je upravo pred nama, pa razumijem ljude kada pitaju do kad će sve biti gotovo. Treba dosta strpljenja i rezultati će sigurno doći."
                          Renault je čuveni tim F1, ali je takođe i poznat po svojim čestim istupanjima iz šampionata i ponovnim vraćanjima nazad, u nekim kraćim vremenskim periodima.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mateschitz dao rok timu za obezbeđivanje motora

Vlasnik Red Bulla dao je timu rok za obezbeđivanje pogonskih jedinica ukoliko žele da se naredne sezone nađu na gridu.

Dietrich Mateschitz je šefu tima Christianu Horneru i njegovom savetniku Helmutu Marku produžio rok na još tri nedelje kako bi tim pronašao motore za nerdnu sezonu.

"Produžio sam rok na još tri nedelje." kazao je Mateschitz, što znači da tim do kraja novembra mora da nađe novog partnera."Situacija je jasna, svi timovi se boje da ćemo mi biti brži od njih sa njihovim motorima."

Red Bull je posle razlaza sa Renaultom dobio negativne odgovore od strane Mercedesa i Ferrarija, dok je prelazak na Hondine motore blokirao Ron Dennis.
                            Horner je tokom VN Meksika kazao da Honda želi da svoje motore da njegovom timu, ali da se sa tim idejom nije složio McLaren.
                            "Ostalo nam je samo još par kombinacija, ali pitanje je šta će se sve desiti." kazao je Mateschitz i odbacio mogućnost da svoj tim proda Renaultu. Kako navodi Autosport, Renault je i dalje opcija za Red Bull ali da se francuski tim sprema da ozvaniči rastanak sa timom iz Milton Kinsa. Takođe, Red Bull se nalazi na samoj granici za planiranje i razvijanje bolida za narednu godinu, dok će se Toro Rosso najverovatnije vartiti na Ferrarijeve motore koristeći ovogodišnju specifikaciju.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Penzionisala se Susie Wolff

Williams je potvrdio da je posle četiri godine rada sa timom, Susie Wolff odlučila da završi svoju karijeru u Formuli 1.

Od kada je u aprilu 2012. proglašena za razvojnog vozača, Wolffova je veoma blisko radila sa timom da bi 2015. bila unapređena u test vozača. Njena uloga je bila da radi na razvoju FW35, FW36 i FW37 bolidima, kako u simulatoru tako i na zvaničnim testovima. Ona je svoju kulminaciju u karijeri doživela tokom 2014. kada je na VN Velike Britanije i VN Nemačke dobila priliku da se pojavi na prvom treningu.

"Želim da se zahvalim Williamsu na pruženoj prilici, jer mi je tokom ovih godina dozvolio da ostvarim svoj san. Bilo je lepo raditi sa svima u timu i posebno im hvala što su bili tu uz mene. Ja sada zatvaram ovo svoje poglavlje u životu i radam se novim izazovima." kazala je Susie Wolff.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vandoorne želi da se trka u 2016.

Novi šampion GP2 serije želi da naredne godine nastavi sa aktivnim trkanjem.

Belgijanac je ove godine uz Kevina Magnussena činio rezervnu postavu tima iz Vokinga, ali je pored toga dominirao u GP2 seriji u kojoj je osvojio i tutulu. Sa druge strane Danac nije imao prilike da se trka u ovoj sezoni, pa je tu stvar prokomentarisao i Sergio Perez.

"Da, video sam se sa Kevinom. On je došao u tim koji je upropastio njegovu karijeru. McLaren to ne radi namerno, nego je stvar veoma politička." kazao je Meksikanac.
                                Ipak, Stoffel Vandoorne ne želi takvu sudbinu.
                                "Još ne znam šta ću raditi naredne sezone. Imam nekoliko opcija. Bilo bi lepo da budem rezervni vozač tima, ali svakako želim budem aktivan na stazi." rekao je Belgijanac.
                                Jedna od opcija je da se on naredne sezone takmiči u japanskoj Super Formuli.

Comment

Working...
                                X