F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Bottas: Ferrari je jači nego što smo očekivali

Finac pažljivo prati napredak Ferrarija koji je danas pokazao znatno bolji trkački tempo od Williamsa.

„Čini se da je Ferrari jači nego što smo očekivali. Deluje da im odgovara ova staza. Videćemo sutra da li je ono što još imamo u džepu dovoljno da ih pobedimo, ali teško je reći. Današnji dan nije bio preterano dobar za mene. Imali smo i oštećenje kada su neki delovi otpali sa zadnjeg dela bolida što svakako nije pomoglo. Što se leđa tiče, ne mogu da kažem da sam potpuno bez bolova, ali to nije veliki problem“, rekao je Bottas.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Manor: Prezadovoljni smo povratkom na stazu

Britanski tim je imao veoma pozitivan prvi dan na stazi u 2015.

„Jako je lep osećaj ponovo biti u kokpitu F1 bolida. Dan je prošao bez problema, završili smo program i jako sam zadovoljan. Moji krugovi u oba treninga su bili u okviru 107% tako da je i to veoma pozitivno. Ako uzmemo u obzir da do sada nismo ni vozili, ovo je bio jako dobar korak, a sve zasluge idu ekipi koja je uložila neverovatan trud da nas dovede dovde“, izjavio je Stevens.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Toro Rosso: Nismo izvukli maksimum iz bolida

Italijanski tim nije potpuno zadovoljan današnjim treninzima.

„Generalno gledano, ovo je bio solidan početak vikenda. Jutros sam se upoznavao sa stazom i nisam previše pritiskao. Čuvanje guma je ovde pravi izazov zbog vlage i temperature. Popodne smo napravili neke promene i bio sam zadovoljan balansom. Ipak, mislim da još uvek ima prostora za napredak“, izjavio je Verstappen.

„Mislim da je prvi trening bio pozitivan. Bolid je bio dobro balansiran i brz. Popodne smo imali nešto više problema, pre svega sa gužvom na stazi. Na srednje-tvrdim gumama nisam sastavio čist krug zbog gužve u kojoj sam se našao, ali smo videli da je Max obavio odličan posao tako da sam pozitivan“, rekao je Sainz.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Red Bull: Ima napretka

Kvyat i Ricciardo su bili optimistični nakon dva treninga u Maleziji.

„Imali smo nekoliko problema pred kraj druge sesije, ali nije bilo ništa strašno. Definitivno smo u boljoj formi, vozili smo dosta krugova i kompletna situacija je bolja. Očekujemo da preko noći napravimo još neke korake i definitivno ima potencijala“, izjavio je Kvyat.

„Neke stvari su definitivno bolje, a voznost motora je popravljena koliko toliko. Bolid je lakši za vožnju. Jutros smo radili na setupu, ali smo popodne imali par problema koji su nas malo omeli. Ipak, definitivno je situacija bolja. Povratne informacije od Daniila su takođe dobre i ohrabreni smo pred nastavak vikenda“, rekao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Alonso: Napredovali smo u odnosu na Australiju

Španac je priznao da nije potpuno fizički spreman, ali je ohrabren McLarenovim napretkom.

„Odličan je osećaj ponovo biti u bolidu nakon nekoliko sesija u simulatoru. Uslovi su bili ekstremni. Ja još nisam potpuno fizički oporavljen pošto sam dve nedelje proveo van bolida. Ovo je za mene faktički bio drugi test dan ove sezone pošto sam smo u Barseloni imao jednu korisnu sesiju. Napravili smo napredak, nije bilo problema i situacija je mnogo bolja. Videćemo kako će biti u kvalifikacijama. Očekujem da budemo oko 3.5 sekunde iza lidera što je svakako bolje nego 4 - 5 sekundi koliko je bilo u Australiji“, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Force India: Fokus je bio na dugim stintovima i balansu

Indijski tim želi da iskoristi slobodne treninge kako bi što bolje pripremio bolid za nedeljnu trku.

„Dan je prošao bez problema i skoro smo maksimizovali naše vreme na stazi. Popodne smo uspeli da uradim sve što smo hteli i to je bilo jako bitno. Sproveli smo neke testove i mislim da smo dobili jako korisne podatke. Uslovi na stazi su se dosta promenili između dve sesije što je imalo uticaja na ponašanje bolida. Večeras ćemo pregledati podatke i videti koliko možemo da napredujemo sutra“, izjavio je Hulkenberg.

„Obavili smo odličan posao danas. Kompletirali smo program i dobili smo korisne informacije o našim dugim stintovima. Temperature će imati veliki uticaj ovog vikenda na gume, a naš trenutni fokus je na balansu. Znamo da neće biti lako pošto ima dosta konkurentnih timova, ali daćemo sve od sebe“, rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Solidan dan za Sauber

Švajcarski tim je danas uspeo da ostvari zacrtane ciljeve.

„Jutros smo dobro započeli vikend. Vozili smo obećavajuće konstantne krugove i radili smo na setupu. Na drugom treningu smo nastavili gde smo stali, ali nisam imao sreće kada sam izašao na srednje-tvrdim gumama pošto je u tim trenucima istaknuta crvena zastava. Ipak, zadovoljan sam dugim stintovima i osećam se dobro u bolidu. Visoke temperature će biti pravi izazov za sve timove i one će svakako imati veliki uticaj na degradaciju guma“, rekao je Ericsson.

„Prvi trening sam propustio pošto je Marciello bio u bolidu, pa sam brzo morao da nadoknađujem vreme na drugom treningu. To nije bio toliki problem pošto ovu stazu odlično poznajem. Sam trening nije bio idealan pošto smo se mučili sa gumama zbog visokih temperatura. Zato ćemo imati dosta posla večeras kako bi smo se što bolje pripremili za trku“, izjavio je Nasr.

„Prvi trening je bio dobar za mene i za tim. Ovo je bio veliki izazov za mene pošto sam po prvi put vozio Sauber C34 na stazi nakojoj nikada nisam bio u životu. Ipak, brzo sam stekao samopouzdanje i bez problema sam kompletirao program. Temperature su bile izuzetno visoke zbog čega nije bilo puno prijanjanja, ali isto je bilo za sve. Sve u svemu, mislim da mogu da budem zadovoljan današnjim učinkom“, dodao je mladi Raffaele Marciello.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Abiteboul: Ili ćemo kupiti Toro Rosso ili idemo iz F1

Francuski proizvođač motora kazao je da oni još razmišljaju o tome da napuste ovo takmičenje.

Generalni menadžer Renaulta Cyril Abiteboul kaže da oni trenutno razmatraju par opcija o tome da li da kupe Toro Rosso ili jednostavo da napuste Formulu 1. Oni su za sada jedan od četiri dobavljača agregata i svoje pogonske jedinice ugrađuju u bolide koji su pod pokroviteljstvom Red Bulla. Prema nekim navodima ukoliko bi Renault napustio F1 istu stvar mogao bi da učini i Red Bull.

"Ja mogu da vam potvrdim da trenutno razmatramo nekoliko opcija a jedna od njih je da napustimo ovo takmičenje. Iskreno, ako Formula 1 kvari našu reputaciju ili ako vidimo da se mučimo sa novim propisima ili ne radimo posao kako treba, onda nemamo šta da tražimo ovde." kazao je Abiteboul.
                  Red Bull je takođe nastavio sa pretnjama da takođe može da napusti F1 jer je na prvoj trci sezone Daniel Ricciado zauzeo šesto mesto a Danil Kvyat nije uspeo da startuje. Zbog toga između Red Bulla i Renaulta bilo je razmenjeno i po neka teška reč ali su se stvari vremenom smirile.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

FIA odobrava još jedan motor više svakom vozaču

FIA se sprema da vozačima poveća broj motora u ovoj sezoni.

Vodeći ljudi svih timova složili su se na jučerašnjem sastanku da se svakom vozaču poveća broj agregata u 2015. godini. Ovo pravilo trebalo bi da bude usvojeno pre VN Kine a kako se navodi ono bi još svim proizvođačima omogućilo još veću fleksibilnost kada je u pitanju iskorišćenje tokena.

Pošto je prvobitno planirano da se po bolidu mogu koristiti samo 4 motora, a neki od njih su već na VN Malezije iskoristili drugu pogonsku jedinicu, povećanje broja agregata bi timovima dalu veću sigurnost u pogledu pouzdanosti, što znači i samo izbegavanje kazni.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Rosberg najbrži pred kvalifikacije

Nemac je imao prednost od oko dve desetinke nad Hamiltonom, dok je Ferrari ponovo bio najbliži Mercedesu.

Vremenski uslovi su bili identični kao na jučerašnjem drugom treningu sa temperaturom staze koja je dostizala čak 60 stepeni. Prvih desetak minuta je uglavnom bilo rezervisano za instalacione krugove.

Prve dve pozicije su u početku držali Kvyat i Ricciardo. Rus je imao vreme od 1m41.980s, dok su u okviru tri desetinke iza njega pored njegovog timskog kolege bili još Sainz, Verstappen i Grosjean.
                      Prvo ozbiljno vreme je zabeležio Rosberg i ono je iznosilo 1m40.392s, dok je Ricciardo bio prvi koji je vozio na srednje-tvrdim gumama i bio je dve desetinke sporiji. Vettel je nedugo zatim zabeležio drugo vreme na tvrdim gumama koje je bilo desetinku ipo iza Rosberga, dok je Hamilton na istoj komponenti u svom brzom krugu napravio nekoliko grašaka pa je bio tek četvrti.
                      Potpom je usledio jedan mirniji period tokom koga je većina vozača otišla u boks, a na stazi je bio samo Ricciardo koji je testirao trkački tempo pošto je juče propustio dobar deo drugog treninga.
                      Svi ostali su u poslednjih desetak minuta izašli na srednje-tvrdim gumama i radili simulaciju kvalifikacija. Rosberg je poboljšao svoje najbolje vreme na 1m39.690s. Massa i Bottas su potom postavili drugo i treće vreme i oboje su imali oko sedam desetinki zaostatka. Potom su se iza Rosberga plasirali Hamilton koji je bio dve desetinke iza i Raikkonen koji je zaostao pola sekunde. Sebastian Vettel je bio poslednji od vodećih koji je postavio vreme na mekšim gumama i bio je četvrti, par stotinki iza Raikkonena.
                      Tako je na kraju konačan plasman prvih deset bio Rosberg, Hamilton, Raikkonen, Vettel, Massa, Bottas, Ricciardo, Sainz, Verstappen i Ericsson.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Hamilton najbrži u kišnim kvalifikacijama

Britanac je došao do druge pol pozicije u sezoni, dok je minimalan zaostatak za njim imao Sebastian Vettel.

Na početku kvalifikacija nije bilo kiše, ali su tamni oblaci bili svuda ok staze, a timovi su procenili da su šanse za kišu tokom kvalifikacione sesije veće od 70%.

Tokom prvog dela kvalifikacija nije bilo kiše, a najbolje vreme od 1m39.269s je imao Lewis Hamilton. Najbliži su mu bili Rosberg i Vettel, a Ferrarijev Nemac je za razliku od Mercedesa svoje vreme postavio na tvrdim gumama. Od kvalifikacija su se nakon prvog dela oprostili Button, Alonso, Merhi I Stevens koji nije ni izlazio na stazu.
                        Na samom početku sesije je nastala prava panika. Staza je još uvek bila suva ali je kiša bila veoma blizu. Zato su svi odmah požurili na stazu, a najlakši posao su imali Vettel i Rosberg koji su prvi izašli iz boksa i imali čistu stazu. Rosberg je u Q2 bio najbrži sa 1m39.337s dok je Vettel bio dve desetinke iza. Malo je falilo da Hamilton plati visoku cenu nešto kasnijeg izlaska pošto je kiša počela da pada nakon samo dva minuta. On je na kraju ipak nekako ostvario osmo vreme I prošao dalje. Sa druge strane, sreća nije pratila Raikkonena koji se našao u gužvi zbog čega je imao tek jedanaesto vreme. Pored njega su su se od borbe za prvih deset oprostili još Maldonado, Hulkenberg, Perez, Sainz i Nasr.
                        Pljusak na kraju Q2 je bio izuzetno jak i direkcija trke je odlučila da odloži početak konačne borbe za pol poziciju.
                        Q3 je konačno nastavljena nakon više od 20 minuta pauze, a strategije između timova su bile različite pošto su neki vozači bili na intermedium, a neki na full wet gumama. Lewis Hamilton je diktirao tempo od samog početka i jegovo vreme od 1m49.834s je vilo dovoljno za pol poziciju. Ipak, samo 74 hiljaditinke iza njega je bio Sebastian Vettel u Ferrariju, dok je Rosberg bio još četiri desetinke iza Ferrarija. Daniel Ricciardo je izvukao maksimum iz Red Bulla I došao do četvrtog mesta, Kvyat je bio peti, dok je fanstastični Verstappen u teškim uslovima došao do šestog mesta. Massa je bio sedmi, Grosjean osmi, Bottas je podbacio I bio tek deveti dok je poslednje mesto u prvih deset pripalo Ericssonu.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Pomešane emocije u Ferrariju

Vettel je jasno bio presrećan drugim mestom, dok je Raikkonen ostao razočaran nakon što je ispao već nakon Q2.

„Ovde kada krene kiša, stvari mogu da se zakomplikuju. Naš trkački tempo je bio dobar u petak, ali znamo da će biti teško pobediti Mercedes. Ali zato smo svi ovde. Želimo da pobeđujemo i videćemo šta možemo da uradimo sutra. Bolid je danas bio dobar i po suvom i po kiši i prilično sam zadovoljan“, izjavio je Vettel.

„Očigledno je da smo pogrešili i trebali smo ranije da izađemo na stazu. Ali šta da se radi. Prilično sam zadovoljan bolidom i vremena su veoma dobra. Očekivao sam da ćemo biti jaki u kvalifikacijama, ali smo protraćili dobru priliku. Ovakve stvari se dešavaju, ali ipak sam razočaran pošto sam imao brzinu“, rekao je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mercedes: Ponovo u samom vrhu

Hamilton je ponovo došao do pol pozicije, dok je Rosberg morao da se zadovolji trećim mestom.

„Mislim da je prvi krug bio prilično dobar. Uvek je teško kada tokom vikenda po prvi put izađete na stazu kada pada kiša. Ne želite mnogo da rizikujete, ali ipak morate da imate krug koji će biti dovoljno dobar. Osećaj je bio prilično dobar i odlučio sam da pritiskam. U sledećem sam izgubio malo vremena, ali je tim opet obavio odličan posao i omogućio nam da ponovo budemo u samom vrhu“, izjavio je Hamilton.

„Treće mesto nije dobro u pogledu sutrašnje trke, ali šta da se radi. Uslovi su bili interesantni. Nikada u karijeri nisam osetio ovako visok nivo prijanjanja po kiši. Treće mesto je na čistoj strani staze i to bi trebalo da mi pomogne da prođem Vettela na startu“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Hulkenberg se nadao da će kiša doći ranije

Nemac smatra da je Force India možda mogla da se provuče u Q3 da je kiša počela malo ranije da pada.

„Možda bi nam više odgovaralo da je kiša počela malo pre Q2. Svi su vozili samo jedan krug i on je bio po suvom. Sutra će biti jako teško održati gume u životu na visokim temperaturama. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da ponovo budemo u bodovima“, izjavio je Hulkenberg.

„Ja sam bio poslednji koji je izašao na stazu u Q2 i to me je naravno koštalo boljeg kruga. Imali smo ispravnu strategiju, ali smo ipak malo zakasnili pošto je staza već bila mokra u sektorima 2 i 3“ , rekao je Perez.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Manor dobio dozvolu za učešće na VN Malezije

Vozači Britanskog tima nisu bili u okviru od 107% od najboljeg kruga u Q1, ali je FIA odlučila da im dozvoli da se trkaju.

„Nadali smo se da ćemo uspeti da uđemo u 107% i ka tome smo ciljali tokom celog vikenda. Na žalost, nedostajalo nam je četiri desetinke. Will je na treninzima pokazao da bolid ima dovoljan tempo, dok ja nisam uspevao da budem dovoljno konstantan. Ovo je naš prvi vikend na stazi i jasno nam je da je ovo tek početak. Jesmo malo razočarani kvalifikacijama, ali je važno da smo ostvarili neke mnogo važnije ciljeve“, izjavio je Roberto Merhi.

Comment

Working...
                                X