F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Vettel najbrži i na trećem treningu u Austriji

Sebastian Vettel zabeležio je najbrže vreme na treningu u kome je padala i kiša.

Treći trening počeo je po hladnijem vremenu jer je temperatura staze bila je 20 a vazduha samo 12 stepeni dok su šanse za kišu bile na visokih 40%.

Nico Rosberg je bio prvi koji je na stazi Red Bull Ring postavio mereni krug. Nemac je ovu stazu obišao za 1m12.469s ali je u ovom pokušaju napravio veliku grešku na stazi. To je iskoristio Lewis Hamilton koji je uspeo da bude brži od svog kolege za 1.2 sekunu. Ipak, Sebastian Vettel je bio prvi vozač koji je spustio vreme kruga ispod 70 sekundi (1m09.994s), dok je Max Verstappen u uvodnim trenucima bio četvrtoplasiran.
    Roman Grosjean je na polovini treninga prijavio problem sa bolidom, zbog čega je morao da laganim tempom dođe do boksa. Nekoliko momenata kasnije Fernando Alonso stao je na startnom/ciljnom pravcu takođe zbog problema sa bolidm zbog čega je istaknuta crvena zastava.
    U trenucima kada je sesija ponovo puštena u trkački ritam, na stazu je stigla i kiša. Zbog toga su se svi vozači odmah vratili u svoje garaže. Ipak, vozači Force Indije su bili prvi koji su se pojavili na pisti sa intermidijat gumama i koji su posle samo jednog kruga ponovo otišli do boksa. Na 10 minuta do kraja Carlos Sainz je izašao iz garaže na gumama za kišu dok je Sebastian Vettel uzeo intermidijat pneumatike.
    Kimi Raikkonen je dva puta imao manja izletanja ali je uspeo da se bezbedno vrati na stazu. Do kraja treninga vozači su se koncetrisali na vožnju po kišnim uslovima, pa tako nije bilo prilike da niti jedan vozač popravi svoje vreme.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Hamiltonu pripao pol u dramatičnoj završnici u Austriji

Lewis Hamilton došao je do nove pol pozicij uprkos izlatanju u finalnim momnetima u kvalifikacijama.

Pošto se treći trening završio u kišnim uslovima, vremenske prilike pred početak kvalifikacija bile su slične. Temperatura staze bila je 21, vazduha 12 stepeni dok je vlažnost bila na visokih 72%.

Pošto su šanse za kišu bile 30% većina vozača odlučila se za raniji izlazak na stazu na intermidijat gumama. Sainz i Verstappen imali su u prvih par minuta najbolja vremena dok se staza polako slušila. Prvi vozač koji se pojavio na slik penumaticima bio je Felipe Nasr a za njim i njegov sunarodnik Felipe Massa. Sebastian Vettel je na polovini Q1 pomerio granicu najbržeg kruga na 1m18.677s a Brazilac u Sauberu je posle svog prvog pokušaja na super mekim gumam došao do 7. mesta.
      Bottas je u međuvremenu dospeo na prvu poziciju (1m17.297s) ali se Jenson Button na iznađenje svih u jedom trenutku našao na samom vrhu poredtka. Ipak, Hamilton nije ništa želeo da preposti slučaju pa je tako na super mekim gumama ostavrio vreme od 1m13.196s i došao do prvog mesta. Na kraju Rosberg je imao najbolje vreme u prvom (1m10.976s) delu dok se dalje nisu plasirali: Perez, Button, Raikkonen, Merhi i Stevens.
      Na početku drugog dela vozači su se odlučili da krenu sa super mekim gumam, pa je tako Nico Hulkenberg postavio najbrži krug od 1m10.207s. U daljem nastavku Rosberg je ubrzao tempo (1m09.309s) ali ga je u stopu pratio Vettel. U samom finišu Hamilton je uspeo da u plasmanu potisne vozača Ferrarija, dok su se iza njih našli Bottas, Hulkenberg i Verstappen a u završni deo kvalifikacija nisu prošli Maldonado, Ericsson, Sainz, Ricciardo i Ericsson.
      U Q3 vozači Mercedesa nisu želeli da razikuju, pa su tako zeuzali prve dve pozicije a iza njih našli su se vozači Williamsa. Sebastian Vettel je uspeo da se u međuvremenu popne na treće mesto i tako razdvoji vozače Mercedesa i Williamsa. U samom finišu oba Mercedesa su izletela sa staze, gde je prvo Lewis Hamilton otišao preširoko i okrenuo se na prvoj krivini a koju sekundu kasnije Nico Rosberg se okrenuo pred ulazak u poslednju šikanu. Vettel je odbranio treće mesto od Masse dok je Hulkenberg uspeo da se nađe ispred Bottasa i Verstappena.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Vettel se nada da će ugroziti Mercedese na trci

Nemac veruje da Ferrari ima dobar trkački tempo koji će mu biti od pomoći u borbi sa Hamiltonom i Rosbergom.

„Na žalost, danas su bili malo brži od nas. Probali smo sve. Prvi deo kvalifikacija je bio nezgodan za sve zbog uslova na stazi, a onda su u nastavku kvalifikacija Mercedesi po svom običaju pojačali tempo. Williams nam je bio bliži nego na trećem treningu i imamo još posla oko bolida, ali sam generalno zadovoljan pozicijom. Naravno da bih voleo da sam bio još bliži samom vrhu, ali imamo dobar bolid za trku. Uvek smo spremni za borbu i tu smo da iskoristimo prilike. Spremni smo za napad i daćemo sve od sebe“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Hulkenberg presrećan petim mestom

Nemac je danas imao fantastičan dan pa će VN Austrije započeti iz trećeg startnog reda.

„Verovali smo u plasman među prvih deset, ali ovo je veliko iznenađenje. Čak činjenica da smo pobedili jedan Williams je čudo. Montreal i Red Bull Ring su staze na kojima je ključna snaga motora, a mi definitivno imamo pravi agregat za te situacije. Bilo mi je potrebno malo vremena u petak da se vratim u normalu nakon trke 24 sata Le Mana. Prva dva stinta nisu bila dobra ,ali sam onda ušao u ritam“, izjavio je Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton i Rosberg najbolji i pored grešaka

Vozači Mercedesa će ponovo startovati iz prvog startnog reda.

„Sesija nije bila baš dobra. Konstantno sam imao zaostatak za Nicom. Nisam imao samopouzdanje i zato mi je posebno drago što sam u trećem krugu u prvom stintu u Q3 uspeo da stvorim dovoljnu prednost. Ne znam šta se dogodilo na kraju. Sličan momenata sam imao i u krivini 2 prošle godine. Nisam bio preterano zabrinut zbog vremena, samo sam gledao da što pre vratim bolid na stazu“, izjavio je Hamilton.

„U poslednjoj krivini sam otišao preširoko. Možda sam zakačio i neki baru, a nakon toga sam izleteo i samo produžio pravo u poslednjoj krivini. Ova staza je komplikovana. Stalno morate da napadate i zato je lako pogrešiti“, rekao je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Verstappen: Bodovi su blizu

Holanđanin je novom fantastičnom vožnjom obezbedio sebi sedmu poziciju na startu za VN Austrije.

„Ceo vikend je do sada bio jako dobar. Mislim da smo izvukli maksimum iz bolida danas. Na svakom treningu smo učili nešto novo i pravili pomake. Taj trend se nastavio i u kvalifikacijama i sedmo mesto je bilo apsolutni maksimum. Mislim da smo na nekim prethodnim trkama bili previše konzervativni sa gumama. Sada ih trošimo drugačije i trkački tempo je bolji“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Williams: U borbi smo za vrh

Vozači Williamsa su optimistični i veruju da će sutra biti u konkurenciji za podijum.

„Mislim da smo se približili vrhu, pre svega Ferrariju u kvalifikacijama. Ja nisam vozio savršen krug, tako da je bilo još malo vremena u rezervi. Ne znam da li bi bilo dovoljno za treće mesto, ali bilo bi blizu. Ipak, bolid dobro radi i verujem da ćemo sutra biti u konkurenciji za podijum“, izjavio je Massa.

„Mislim da će trkački tempo biti prilično dobar. Mislim da bi smo mogli bar da ponovimo rezultat iz Kanade. Ipak, ovo je specifična staza i mislim da je sutra sve otvoreno“, rekao je Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Raikkonen krivi Ferrari za grešku u kvalifikacijama

Finac je izjavio da je problem nastao u komunikaciji sa timom.

Kimi Raikkonen je kvalifikacije za VN Austrije završio veoma rano, već u prvom delu zauzevši nisku 18. poziciju. On je odmah posle sesije kazao da ga je tim na stazu pustio dosta kasno i da ga nije informisao o promeni plana i strategije.

"Dobio sam određene informacije preko radija i očigledno da su one bile pogrešne. Od početka sam radio po ranije ustanovljenom dogovoru i nikada nisam dobio informaciju da prvi plan nije moguć i da naš krug ništa ne vredi. Ja sam radio po proceduri i niko me nije obavestio da je plan promenjen. Ne razumem koja je poenta da izađem što kasnije i da izvezem totalno pogrešan krug." kazao je Raikkonen.
                  "Ono nije idealna situacija. Trebao sam da budem mnogo bolje plasiran. Sutra ću pokušati da dam sve od sebe. Staza je pogodna za preticanja pa se nadam da ću moći da izvučen određene koristi." dodao je Finac.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Alonso: Sutrašnja trka biće veoma teška za nas

Španac u McLarenu veruje da će sutrašnja trka za njegov tim biti jedna od težih.

Kao što je ranije potvrđeno Jenson Button i Fernando Alonso kažnjeni su sa 25 mesta zbog promena određenih komponeti na bolidu. Za razliku od svog timskog kolege, Alonso je uspeo da dođe do drugog dela kvalifikacija, ali će on i Button morati da u prva tri kruga trke odrade kaznu stajanja od 10 sekundi u boksu.

"Osećaj u bolidu bio je dobar. Novi aero paket dao nam je dodatnu sigurnost u krivinama. Nažalost ovo je staza motora, tako da naše performanse ne mogu da dođu do izražaja. Ipak, mislim da idemo u pravom smeru. Imali smo dosta problema na treninzima, tako da trebamo da popravimo pouzdanost. Ovo je velika škola za sve nas jer su sada bolidi pod drugom konfiguracijom. Zbog toga čeka nas teška trka, ali se nadam da iz nje možemo izvuži puno odgovora." kazao je Fernando Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ricciardo imao problema sa kočnicama

Problem sa kočionim sisteom bitno je uticao na vozača Red Bulla.

Ricciardo je tokom drugog dela izleteo sa staze što ga je primoralo da ostane na 14. mestu u plasmanu koje se kasnije preslikalo na 18. startnu poziciju zbog kazne izrečene oko zamene određenih delova u agregatu. Pored toga vozač Red Bulla moraće da odradi kaznu stajanja u boksu od 5 sekundi.

"Imao sam nekih problema prilikom kočenja u Q2. Nisam siguran šta se desilo. Nismo uspeli da kočnice dovedemo na radnu temperaturu, pa mi je zbog toga bežao prednji i zadnji kraj bolida. U tim trenucima nisam magao da ništa uradim sa bolidom. Zbog toga sam kočio dosta ranije, ali nisam uspeo da napravim vreme koje bi me odvelo u Q3. Šteta, ali ću pokušati da sve ovo nadoknadim u trci." kazao je Daniel Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Solidne kvalifikacije za Lotus u Austriji

Roman Grosjean zauzeo je 10. a Pastor Maldonado 11. mesto na današnjim kvalifikacijama.

"Iskreno, malo sam razočaran jer sam očekivao da ću moći da zabeležim rezultat bolji od desetog mesta. U svom prvom krugu u Q3 imao sam problem i morao sam nazad do boksa. U pitanju je bila hidraulika pa zbog toga nisam uspeo da se vratim na stazu. Krenuti sa devetog nije smak sveta i očekujem mnogo bolje performanse u trci." kazao je Roman Grosjean.

"Ovo je bila teška sesija jer se staza u prvom delu sušila, pa tako nije bilo lako zabeležiti najbolje vreme. Nažalost nisam mogao da imam čist krug, ali 11. mesto nije tako loše za start jer ću moći na miru da izaberem gume. Očekujem neki pozitivan rezultat." dodao je Pastor Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Rosberg ubedljivo pobedio na VN Austrije

Nemac je na startu oduzeo prvu poziciju od Hamiltona koji ga ni u jednom trenutku do kraja trke nije ozbiljno ugrozio.

Nico Rosberg je sjajno krenuo i odmah je obišao Hamiltona, dok je iza njih jedina promena vredna pomena bilo Verstappenovo obilaženje Bottasa za šesto mesta. Hamilton je u narednim krivinama bio jako agresivan, međutim njegove napade su prekinule žute zastave nakon velikog incidenta između Raikkonena i Alonsa na pravcu na prilasku krivini 3. Finac je izgubio kontrolu nad zadnjim delom bolida što ga je usporilo, a Alonso se zakucao u njega i oboje su završili van staze. Oboje su na sreću prošli bez povreda, a Button je iskoristio vozilo bezbednosti da odrade svoje kazne koje su preneli na trku iz jučerašnjih kvalifikacija.

Trka je nastavljena u sedmom krugu, a Rosberg je ponovo dobro krenuo i odmah na restartu je stvorio sekund prednosti u odnosu na Hamiltona.
                          Već u desetom krugu je i Button morao da se povuče iz trke i McLarenova trka je okončana jako rano.
                          Na čelu je Rosberg održavao prednost od oko tri sekunde, dok je Hamilton bio dodatne šest ispred Vettela.
                          Prve promene guma su krenule oko 27. kruga, a iz grupe od prvih šest je prvi potez povukla Force India. Hulkenberg je krug pre promene guma izgubio peto mesto od Bottasa, ali ga je i povratio koji minut kasnije nakon što je Williams imao nešto sporiju promenu pneumatika kod Finca.
                          Od vodećih je prvi na promenu išao Rosberg u 35. krugu, a malo kasnije je isto učinio i Massa. Hamilton je čekao dva kruga, zbog čega je izgubio dodatno vreme u odnosu na lidera. Ipak, Hamilton je pri izlasku iz boksa nagazio belu liniju koja odvaja trkačku liniju od one kojima se kreću bolidi koji izlaze iz pit-lane-a. On je zbog toga dobio kaznu od pet sekundi i to vreme je dodato na krajnji rezultat njegove trke.
                          Mehaničari Ferrarija su u 38. krugu kada je Vettel menjao gume imali problem sa montiranjem zadnje desne gume zbog čega je Nemac izgubio treće mesto od Masse.
                          Hamilton je nakon promena guma i dobijanja kazne potpuno odustao od potere za Rosbergom i lagano je vozio do kraja i održavao dovoljnu prednost ispred trećeplasiranog.
                          Vettel se do kraja trke približio Massi, ali nije imao konkretne prilike za napad iako je mogao da koristi DRS.
                          Rosberg je tako došao do treće pobede u sezoni, dok je Hamilton bio veoma pasivan tokom cele trke i morao je da se zadovolji drugim mestom. Massa je osvojio svoj prvi podijum u sezoni i drugi za Williams, a Vettel je bio četvrti. Peto mesto je pripalo usamljenom Bottasu, dok je Hulkenberg bio šesti. Prvih deset su kompletirali Maldonado, Verstappen, Perez i Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Mercedes: Trka se nastavlja

Rosberg je današnjom pobedom u Austriji smanjio Hamiltonovu prednost na 10 bodova.

„Ne znam da li postoji trend, ali danas je sve bilo dobro. Imao sam dobar tempo, bolid se dobro ponašao i od prvog kruga sam mogao da pritiskam do maksimuma. Uspeo sam da pronađem šta bih mogao da radim bolje na trkama i situacija je sada bolja“, izjavio je Rosberg.

„Imao sam problem na startu pošto su se zadnji točkovi puno vrteli u prazno. To nije bio najbolji način da se započne trka i moraćemo da poradimo na tome. U prvom stintu sam održavao priključak za Nicom, ali je on u drugom bio mnogo bolji i čestitam mu na pobedi“, rekao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso: Sva sreća pa Raikkonen nije povređen

Vozači McLarena i Ferrarija imali su ozbiljan incident u prvom krugu.

Na izlasku iz druge krivine Raikkonenov Ferrari izgubio je kontrolu nad svojim zadnjim krajem, počeo da se haotično kreće i tako izazvao sudar sa McLarenom Fernanda Alonsa. Na kraju oba bolida su završila u zaštitnoj ogradi, gde se pritom Alonsov auto našao nad bolidom Ferrarija. Ovom prilikom niko nije povređen.

"Ja sam OK. Bio sam na medicinskom pregledu jer je takva procedura. Ovo je bio udarac od 34G. Imao sam dobar start, nadoknadio sam dosta pozicija. Kimi je bio na tvrđim gumama i njegov bolid je proklizao na izlasku iz druge krivine. Pokušao sam da ga obiđem, ali on se kretalo levo-desno i tako je došlo do incidenta. Obojica smo završili u zidu a sve sreća je da niko nije povređen." kazao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Massa se nada da će Williams češće ugrožavati Ferrari

Brazilac je danas došao do svog prvog podijuma u sezoni.

„Dobili smo priliku kada je Ferrari napravio grešku tokom pit-stopa i iskoristili smo je. Nakon toga sam gledao da održim tempo koji je bio možda malo lošiji od Vettelovog, ali je bilo dovoljno da ga zadržim iza sebe. Ovo su važni bodovi za tim u borbi protiv Ferrarija. Nećemo se predati. Oni imaju bolji bolid od nas, ali mi radimo sve što možemo kako bi smo uh sustigli u poretku“, izjavio je Massa.

Comment

Working...
                                X