F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Hamilton najbrži na prvom treningu za VN Brazila

Britanac je postavio najbrže vreme na prvom treningu ispred timskog kolege Rozberga.

Sada već trostruki šampion je nakon udesa u Monaku pokazao da ga to nije omelo da bude brz na treningu za VN Brazila. On je postavio najbrže veme od 1:13.543 na srednje tvrdoj komponenti, pola sekinde ispred Rozberga koga je tokom treninga mucila prehlada. Nakon pola sata od početka na 0.021s razlike su se nalazili vozači Mercedsa a Fetel je bio u zaostatku oko šest desetinki. Nakon 55 minuta od početka sesije, Fetel se našao na prvom mestu za dve desetinke ispred Hamiltona ali ga je Rozberg odmah spustio na drugo mesto. Pet minuta kasnije Hamilton je preuzeo vođstvo zahvaljujući odličnim vremenima kroz prva dva sektora, a malo pe toga je imao jedno dobro blokiranje točkova u Sena S krivini i širi izlaz iz krivine.
    Na 22 minuta pred kraj Hamilton se požalio na na vibracije i čudan osećaj kvačila kada je izašao iz garaže na još jedan stint i odmah se vratio da bi se pripremio za duži izlazak.
    Danijel Rikardo je sa novim unapređenim motorom Renoa, zbog koga će dobiti 10 mesta kazne, bio četvrti najbrži i jedini vozač pored prve trojice koji je završio na manje od sekunde iza Hamiltona. Njegov timski kolega Kvjat je bio na 1.343s iza a pratili su ga Kimi Raikonen, Valteri Bottas i Maks Ferštapen, koji je imao jedno okretanje u krivini broj 3. Niko Hilkenberg i Pastor Maldonado kompletirali su prvih 10.
    Meklarenov dvojac se našao na 13. i 16. mestu, tj. Baton je bio na 0.034s ipred Alonsa na 16. poziciji. Aleksander Rosi je ponovo bio brži od Stivnensa i to pred poslednju trku u ovoj sezoni na kojoj će učestvovati. Oba voača Manora bili su preko 4 sekunde iza najbržih.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Rosbergu pripao drugi trening u Brazilu

Nemac je u svom Mercedesu bio za pola sekunde brži od drugoplasiranog timskog kolege.

Sa povremenim pljuskovima na početku sesije, Nico Rosberg je baš tada postavio najbrži krug na opcionim gumama kada je zaustavio štopericu na 1m12.385s. Nemac je na prvom treningu zaostajao za vodećim Hamiltonom za oko pola sekunde dok je na drugoj sesiji bio ispred Lewisa Hamiltona za skoro 4 desetinke.

Sebastian Vettel se našao odmah iza Mercedesovih vozača, ali je zaostajao skoro sekundu za vodećim Rosbergom a u stopu ga je pratio Kimi Raikkonen. Od 5. pa do 14. mesta svi vozači nalazili su se na rastojanju od pola sekunde, dok je Daniel Ricciardo sa novim poboljšanim motorom bio petoplasirani ispred Valtterija Bottasa.
      Roman Grosjena rezervisao je sedmo mesto a spisak prvih deset vozala zaključili su Nico Hulknebrg, Danil Kvyat i Felipe Massa. Max Verstappen je imao malih muka sa bolidom kada se okrenuo na stazi, dok se na treningu bila pojavila i crvena zastava zbog defekta Hondinog motora na Alonsovom bolidu.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Vettel: Ako vidite prijanjanje, slobodno mu dajte moj broj

Sebastian Vettel se nada da bi možda mogao da parira Mercedesima tokom vikenda u Brazilu.

Tokom današnjih slobodnih treninga većina vozača mučila se da nađe pravo prijanjanje na stazi, ali to nije sprečilo Vettela da završi odmah iza dominantnih Mercedesa.

"Ako vidite to prijanjanje na stazi slobodno mu dajte moj broj. Sekunda zaostatka je mnogo, ali ni mi nismo izvukli najbolja vremena iz naših bolida. Bilo je teško jer je na stazi padala i kiša. Mislim da još možemo da se poboljšamo, ali nas večeras očekuje veća analiza."

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg: Razlika na drugom treningu "nije realna"

Nico Rosberg je izjavio da njegova pednost nad Hamiltonom na drugom treningu ne može biti reprezentativna.

Rosberg je završio drugi trening kao najbrži, i to skoro pola sekunde ispred Hamiltona i otkrio je da je Hamilton vozio u sporijem modu motora.
          "Danas je bilo sve OK. Vikend je dobro počeo. Ali razlika imeđu mene i Lewisa nije prava slika, on je vozio sa pogrešno podešenim motorom, tako da je velika ralika u vremenu odatle. Ipak, imao sam pristojan početak vikenda i zadovoljan sam kuda sve ide."
          Rosberg kaže da i pored pobede u Meksiku ništa ne treba uzimati za gotovo ovog vikenda.
          "Uvek je izazov prilagoditi se novoj stazi, pogotovu ovoj koja je drugačija nekako nego prošle godine. Promenili su ivičnjake, tao da više ne možete da ih napadate kao pre. Takođe je i asfalt polomljen zbog automobila koji su bili tu pre par meseci."

Hamilton očekuje tesnu borbu sa Rosbergom i misli da će se ona nastaviti dalje.
          "Niko vozi veoma dobro, i biće tesno u to sam siguran. Nisam imao problema na treninzima. Generalno bilo je sve veoma lagano, sve po starom."

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Williams: Dobre sesije za nas

Ekipa Franka Williamsa imala je danas dosta posla oko podešavanja balansa ali je uspela da nađe optimum.

Valteri Bottas je zadovoljan informacijama prikupljenim o pneumaticima što je bio glavni cilj na obe sesije.
            "Uspeli smo obe komponete da dovedemo da rade dobro i na dužim stintovima su bile konstantne i zaista se nadam da ćemo biti jaki ovaj vikend. Klizavije je nego prošle godine ali to je isto za sve a meni je bilo veoma OK na stazi."
            Felipe Massa ne deli optimizam svog klupskog kolege i kaže da mu je automobil bio nestabila i da se borio sa njim.
            "Mislim da nisam imao ni jedan čist krug bez zanošenja zadnjeg kraja u nekom trenutku. Podloga ne daje dovoljno prijanjanja ali je degradacija velika tako da je auto mnogo klizao. Imaćemo mnogo posla večeras da napravimo automobil malo lakšim za vožnju i vise konkurentnijim sutra za kvalifikacije."

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ricciarda nisu uverila nova Renaultova poboljšanja

I pored toga što je postavio peto mesto na drugom slobodnom treningu, vozač Red Bulla nije zadovoljan novim Renaultovim poboljšanjima.

Pošto je tim iz Milton Kinsa odbio da koristi najnoviju verziju Reanultovog motora za VN SAD, ipak u Brazilu je ova ekipa u bolidu Daniela Riccirada instalirala novu specifikaciju pogonske jedinice. Na papiru to je bio pozitivan dan za Australijanca, ali po njegovim rečima on nije bio zadovoljan učinkom.

"Da budem iskren, novi motor je dosta sličan staroj verziji. Dobra stvar je što sam ga odmah dobio i sve je radilo kao što smo planirali. Oseća se da je motor malo svežiji ali ništa specijalno. U poređenju sa Danilovim motorom tu nema nekih promena. Mislim da ljudi iz Renaulta sada mogu da urade današnju analizu, pa onda da pokušamo da izvučemo što više. Za sada to je to." kazao je Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Lotus zadovljan napretkom na stazi u Brazilu

E23 deluje dobro u svim konfiguracijama koje su isprobali.

Lotus je prošao zacrtani program danas i pored svih nedaća koje su ih zadesile pri dolasku u Sao Paolo.
                Romain Grosjean se žalio na vrućinu u kokpitu i kaže da ima mesta na kojima još treba poraditi.
                "Sedmo mesto je sasvim dobro za nas u ovoj fazi. Ovo je sjajna staza koju baš volim i radujem se kvalifikacijama sutra."
                Maldonado očekuje da će izvući još iz automobila.
                "Napravili smo dosta krugova danas tako da možemo sutra da napravimo pormene na podešavanjima pred trening i kvalifikacije. Ovo je kratka staza ali smo baš vozili krugove pre podne i ovde je uvek sjajno za vožnju."
                Jolyon Palmer se slaže sa kolegama iz tima da je staza sjajna i da je stazu upoznao u četvrtak kada je šetao njom.
                "Ima dosta krivina koje su slepe, ali juče kada sam šetao kroz njih to mi je otvorilo oči. Ovde je zaista sjajno za vožnju. U kokpitu je bila vrućina i performanse su počele da opadaju baš brzo ali to je bilo sjajno iskustvo. Jutro je bilo pordiktivno i probali smo novo prednje krilo tako da je dan bio pozitivan."

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Bottas kažnjen pomeranjem za tri mesta

Vozač Williamsa dobio je kaznu zbog nepoštovanja crvene zastave.

Valtteri Bottas je tokom perioda crvene zastave, kada je Fernando Alonso zbog problema sa Hondinim motorom morao da parkira svoj bolid, obišao Felipea Nasra između krivina 5 i 6.

To su primetile sudije a Finac je priznao grešku.
                  "Vozač sa brojem 77 je priznao da je obišao vozača sa brojem 12 kada je na stazi bila izbačena crvena zastava."
                  Sudije su složile da vozaču daju odgovarajuću kaznu a to je pomeranje za tri mesta na startu i dva kaznena poena.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Manor: Malo problema a i puno podataka

Oba vozača su imala priliku da isprobaju obe kompnente za trku i provere balans bolida i degradaciju pred trku.

Alexander Rossi danas je imao puno izazova u traženju balansa i održanja guma ali uprkos tome izvezao je solidan broj krugova.
                    "Mislim da imamo samopouzdanja da napravimo neophodne promene za treći trening i kvalifikacije. Imali smo solidan plan koji smo ispunili ali nas večeras čeka definitivno puno posla da bi namestili nekako balans i pokušali da očuvamo gume."
                    Will Stevens kaže da je uživao na stazi i da se nada dobrom vikendu.
                    "Danas smo bili produktivni i nakon dužeg vremena smo uspeli da izvezemo dobre krugove u petak pred kvalifikacije i trku. Veoma sam zadovoljan kako automobil funkcioniše. Trka će po mei biti malo nezgodna zbog degradacije zadnjih guma."

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Force India: U dobroj smo formi ovog vikenda

I Nico i Checo su eksperimentisali sa različitim setapom tokom dana i završili ga zadovoljni.

Hulkenbergu je dan bio sasvim standardan sa prikupljanjem podataka i izvezenim velikim brojem krugova.
                      "Temperatura staze je bila visoka tokom celog dana tako da te kapi kiše koje su pale i nisu imale neku ulogu. Brzo su isparile. Ima dosta još da se radi pred kvalifikacije jer nisam zadovoljan balansom i moramo još da radimo oko potrošnje guma. Krug je kratak i grid je uvek tesan ovde tako da je važno da večeras nađemo malo performansi."
                      Sergio Perez je izjavio da je danas dosta naučio iz svog test programa.
                      "Sve je manje-više išlo glatko i dobili smo gomilu podataka za analizu jer smo imali različite programe na oba automobila. Popodne je bilo standardno za nas - skupljanje podataka o gumama i poboljšanje performansi automobila. Mislim da večeras treba da nešto izmenimo ali sam uveren da imamo dovoljno informacija da bi krenuli u pravom smeru."

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Toro Rosso nezadovoljan balansom i gumama

Prednja i zadnja osovina nisu baš nežne sa gumama tako da će biti pravi inženjerski izazov da se to reši.

Max Verstappen danas nije imao najbolji dan ali generalno je bio u redu.
                        "Dopada mi se ovde i volim da vozim na ovoj stazi. Moramo još da nađemo neku stotinku-desetinku ali smo napravili dosta krugova što je veoma važno da se uradi. Trka u nedelju će biti izazovna , to je sigurno, jer je ovde veoma teško sa gumama."
                        Carlos Sainz Jr je isto zadovoljan svojom vožnjom danas.
                        "Ovo je nova staza za mene i uspeo sam da izvezem dosta krugova. Uspeli smo da kompletiramo program bez nekih problema. Jedina nezgodna stvar danas je bila sa opcionim gumama na drugom treningu koji je bio prekinut crvenom zastavom. Malo finog podešavanja je potrebno za sutra ali sve u svemu - ja sam zadovoljan"

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Alonso želi da Honda ima još problema do kraja sezone

Vozač McLarena kazao je da je bolje da Honda sada ima puno problema kako bi se što bolje pripremila za narednu sezonu.

Španac treutno prolazi kroz jednu od najtežih sezona u Formuli 1 a tokom drugog treninga u Brazilu njega je ponvo izdao Hondin motor. Uprkos tome, on želi da japasnki proizvođač doživi još problema do kraja sezone, kako bi sagledao sve parametre i što bolje spremio za narednu godinu.

"Ja trenutno gledam ka narednoj sezoni a nadam se da će Honda imati i određene probleme u Abu Dabiju, jer bolje tada nego naredne godine. Ovo je težak i bolan proces, jer to je jedini način da uspemo i nadam se da ćemo puno naučiti na ovim greškama. Tačno je da trenutno prolazimo kroz bolnu sezonu, ali puno učimo u ovoj godini." kazao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Horner: Verstappen je vozač Red Bulla

Nakon glasina koje su počele kružiti, a tiču se mladog vozača bilo je vreme i za zvanično saopštenje.

Christian Horner je izjavio kako Ferrari i Mercedes ne bi trebali smetati u odnosima Red Bulla i mladog F1 vozača Max Verstappena, pošto je on vozač koji već ima ugovor sa Red Bullom.

Ono što je sigurno jeste to, definisano na temelju ovogodišnjih nastupa, da je Max materijal za svetskog prvaka i da je pitanje vremena i poklapanja nekih drugih stvari, kada će to i ostvariti. Impresionirao je mnoge u svojoj premijernoj sezoni, sa ne baš savršenim bolidom i privukao je pažnju najvećih. Baš radi toga, Red Bull je precizirao svoj odnos sa ovim dečkom.
                            Po ovome, dva tima će morati da pričekaju još sigurno par narednih sezona, kako bi mogli da angažuju Holanđanina za svoje potrebe.
                            Horner, šef tima Red Bulla, bio je jasan:

"Kao i svi ostali juniori, on je član Red Bull Racing akademije i trenutno je na pozajmici u timu Toro Rosso. To je ponovo potvrda koliko Red Bull ulaže u mlađe kategorije i koliko osećaja ima za pronalaženje mladog, kvalitetnog vozača."

"Naravno da Max zanima i suparničke timove, ali mogu samo reći da oni pogrešno rade jer pokušavaju da dogovore posao sa vozačem koji je ugovoren za drugi tim i nema naznaka da tako neće biti i u skoroj budućnosti." kaze Horner.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Button upozorava bivšeg timskog kolegu da ne bude arogantan

Nakon što su u novinama osvanuli naslovi Hamiltonovog razbijenog Paganija, kritika je stigla i od bivšeg timskog suvozača i iskusnijeg britanskog kolege Jensona Buttona.

Hamilton, novi trostruki svetski prvak, bio je jedini vozač koji je na stazu Interlagos stigao u četvrtak i tako propustio svoje potpisane obaveze prema medijima. Kao razlog, njegov tim naveo je -"groznica." Iako je timski predstavnik za medije rekao kako se ne bi trebalo razglabati šta je razlog, Hamilton je otišao korak dalje i priznao kako je pravi razlog nedolaska zapravo provod i previše alkohola.

Lewis je alkotestiran od strane lokalne policije rano ujutro u utorak i to nakon onog što je u medijima opisano kao udarac u prepreku sa njegovim 2 miliona vrednim purpurnim Pagani Zondom.

"Noga gospodina Hamiltona skliznula je sa papučice kvačila i kočnice i pritom je njegov automobil udario u tri parkirana automobila." stoji u saopštenju policije Monaka objavljenom u Telegraphu.
                              Ono što je očigledno a tvrde insajderi u padoku jeste to da je Hamilton vidno, primetno umoran i iznuren što on nije demantovao:

"Ne osećam se baš toliko loše kako izgledam, ali nisam ni fit sto odsto, pa moram priznati da umor postoji. Mogu reći da me prošli vikend prilično iscrpeo, pošto smo dosta pili u odnosu na uobičajeni ritam života. Generalno sam jako energična osoba, ali nedelja posle Meksika bila je malo previše, posebno što se tiče noćnog života i alkohola."

Za nezgodu u Monaku, Lewis kaze:

"To je bio rezultat teškog provoda i nema se šta drugo dodati."
                              Njegov bivši kolega, Jenson Button oštro osuđuje ovakvo ponašanje:
                              "Vrlo brzo postao je jako arogantan. Mogu reći da na stazi, niko od nas nije mnogo lošiji od njega, samo nam treba konkurentan auto da bismo ga pobedili. On je vrlo talentovan i radi veliki posao, ali ima i velike slabosti koje je nedavno otkrio."

"Nama treba tim koji će izazvati Mercedes i pobediti ga. To bi sve promenilo, a Hamiltona uništilo." rekao je za kraj Button, koji za razliku od uobičajene diskretnosti, sada nije štedeo reči osude.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hamilton i pored problema najbrži na trećem treningu u Brazilu

Vozač Mercedesa je na početku sesije imao problem sa brzinama u bolidu dok se pred sam kraj okrenuo na stazi.

Pred sam početak trećeg treninga vremenski uslovi u Brazilu bili su baš prijatni. Temperatura vazduha bila je 26 a staze 38 stepeni, dok je vlažnost bila na 63%.

Prvo vreme na ovom treningu postavio je domaći vozač Felipe Nasr, koji je stazu Interlagos obišao za 1m15.367s. Ipak, po svom prvom izlasku Kimi Raikkonen je dodao gas, pa je tako postavio najbrži krug od 1m14.098s. Isti scenario odradio je i njegov timski kolega (1m14.062s) dok je Lewis Hamilton već naišao na prve probleme. Naime, vozač Mercedesa je stao na stazi jer je prijavio problem sa gubljenjem brzina, ali je uspeo da doveze bolid do svoje garaže.

Već na polovini sesije na prvo mesto dolazi Nico Rosberg (1m13.753s) dok je Hamilton uspeo da se vrati na stazu. Britanski vozač u Mercedesu je uspeo da sastavi dva najbrža sektora koja su rezultirala i najbržim vremenom od 1m13.324s, ali je njegov timski kolega u narednom pokušaju uspeo da bude brži za oko tri desetinke. Nekoliko momenata kasnije u trećem sektoru ponovo je izbačena žuta zastava, jer se Lewis Hamilton okrenuo na stazi.
                                Danil Kvyat je bio prvi vozač koji je montirao mekšu komponentu guma, što ga je dovelo da trećeg mesta sa pola sekunde zaostatka za vodećim Mercedesom. Hamilton je uspeo da prvi spusti lestvicu ispod 1m12s (1m12.070s), što je na kraju bilo dovoljno za prvo mesto. Drugoplasirani je bio Nico Roberg ispred dvojca Ferrarija i Valtterija Bottasa.

Comment

Working...
                                X