RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Re: RENAULT Laguna II 1.9 dCi 120 KS - kakva su vasa isustva ?

Slazem se sa Car-om Veoma tesko se nalazi dimenzija od 60cm, ili ima manjih ili vecih. Ja sam naveo cenu iz ovlascenog servisa samo informacije radi ali cu gotovo sigurno uzeti nesto tipa Bosch ili Champion. Ne bih da kudim te najjeftinije metlice ali cisto sumnjam da je razlika u ceni velika bar ne sto se tice dimenzija koje meni trebaju, a slozicete se da je najgore kad metlice kupite i shvatite da ne brisu dobro i da skripe ili cak preskacu odredjenje povrsine zbog tvrde gume.

Comment

• mupe
      CBC Senator XXL
      • 05.10.2006
      • 822
      • bg
      • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ne znam otkud vam to da ih je teško naći. I na laguni I sam imao brisač od 600mm i nalazio sam ga bez ikakvih problema - bilo na buvljaku, bilo u radnjama. Bosch aero i slične brisače ne preporučujem jer u praksi nisu ništa bolji od običnih, a koštaju puno više. Valeo su ubedljivo najbolji, ali im je i cena odgovarajuća. Jedno vreme sam koristio one neke "kao" nemačke što su spakovani u svetlo-plave kutije, ali prilično brzo počnu da škripe i skakuću, iako brišu dobro...

Comment

• firearms
        CBC Član
        • 08.06.2009
        • 32
        • Beograd

u interexu ima za 250 dinara brisaci po komadu ne zaelcite se
        ko se stidi majcinjega mleka taj ce biti rdja dovijeka

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Aero brisaci definitivno izpadaju iz igre jer sam i veceras cuo kritike na racun istih tj. da se na nekim auti pokazu extra dok na drugim podbace. Bice ili Champion ili Bosch pa ako se u njih licno razocaram onda idemo na te od 250din/komad.

Comment

• mupe
            CBC Senator XXL
            • 05.10.2006
            • 822
            • bg
            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Ma nisam ja primetio to da ima neke veze sa automobilom kako će se brisači pokazati. Na skoro svim novim automobilima su ti aero brisači i na puno automobila sam primetio da ostavljaju linije, iako je automobil prešao <1000km. Dakle... fancy detalj, bez pravog efekta.

Comment

• markofpi
              CBC Senator XXL
              • 27.07.2006
              • 1552
              • Bezanijska Kosa

Moguce, a i dosta su skuplji da bih rizikovao! Nasao sam neku firmu koja prodaje Valeo metlice ali ne rade maloprodaju. Iskreno njih bi najpre uzeo ako im je cena slicna kao Bosch i Champion.
              Inace juce sam prvi put vozio auto putem gde moze malo da se stisne gas (do sada sve po gradu, gazela, arena...). Na 120km/h u 6. stepenu prenosa trosi 4.2-4.5 lit. po bordu. Na 140km/h u istom stepenu prenosa litar vise. Dok u gradu, sa klimom i voznjom stani kreni trosi 8.5lit. Ponavljam ovo je sve po bordu, jos uvek nisam racunao ukupnu prosecnu potrosnju merenu od cepa do cepa, mnogo mu velik rezervoar!

Comment

• shycne
                CBC Početnik
                • 14.06.2009
                • 1
                • Pirot

Ne mogu a da se ne nadovezem na prethodno ostavljene poruke u vezi stepena prenosa i brzine kretanja. Voziti VI brzinom 70km/h je po meni ne zamisliva greska, motor je dovoljno jak da bez problema povuce ili da odrzava tu brzinu u tom stepenu prenosa, ali pri svemu tome prenosni mehanizam ili ta kombinacija zupcanika u menjacu trpi neverovatan pritisak, i ja to ni u jednom slucaju ne bih nikom savetovao! Najprostiji primer za to je kad sednes na bicikl sa brzinama i podesis menjace na prednji najveci zupcanik, a zadnji najmanji, odnosno najtezi stepen prenosa a najbrzi i zatim pocnes da vozis bicikl 10km/h, istog momenta pozeleces da smanjis stepen prenosa jer, sem ako si fizicki jak, osetices bol u nogama, a pored svega toga moze da se desi i da ti pukne lanac, od siline istezanja... Naveo sam ovaj primer jer smatram da je tako lakse da se shvate neka poglavlja mehanike jer je to zasnovano na istim principima.
                Moj savet je potrositi koji litar goriva vise, i voziti u optimalnom stepenu prenosa za odredjenu brzinu kretanja, garantujem da je isplatljivije, a pored svega toga ne bih se ja uzdao u kompjuter koji pokazuje da manje trosi na 100km sa tim opterecenjem u VI brzini na 70k/h i takodje bih mogao slobodno da kazem da ce vise potrositi tada, nego kad bi ga vozio u IV pri istoj brzini...

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Slazem se u potpunosti i ponavljam ono sto sam vec rekao, a to je da vozac ili ima osecaj ili ga jednostavno nema i to je to. Licno VI stepen prenosa koristim iskljucivo na auto putu...

Comment

• daniboy
                    CBC Član
                    • 16.06.2009
                    • 16
                    • Beograd

Pozdrav svima i hvala vam na brojnim informacijama. Pre desetak dana sam kupio Lagunu II Facelift, 2006. godište i prešla je 112.000 kada sam je ja uzeo. Već sam imao prilike da idem na duži put i prosto sam zaljubljen u auto. Kabina je tiha, ne oseća brzinu od 160km/h kojom sam išao auto putem. Prosto kao da se vozim svojom starom Fiestom 120km/h. Prezadovoljan sam.

Auto je utegnut, plastika se ne čuje i amortizeri su u odličnom stanju. Veliki servis nije rađen, tako da mi je to prvo u planu što želim da uradim.

Čisto sam želeo da se pohvalim i da objavim dolazak u gore pomenuti klub. Pošto je auto uzet iz Francuske na aukciji, a originalno je iz Španije, nemam uputstva na Engleskom. Da li neko kojim slučajem ima uputstva za upotrebu na prodaju ili eventualno za najam na par dana?

Servis na autu je rađen svakih 15.000 i imam urednu knjižicu koja sve to potvrđuje. Njemu je na board kompjuteru podešeno da servis ide svakih 15.000, pa me interesuje da li je to pravilo, pošto je neko ranije pomenuo da treba da ide na 30.000km?

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Poslao sam ti pp, a tek sada video osnovne podatke o vozilu...sorry!
                      Sto se uputstva tice moje je na hokandskom tako da smo u slicnom sosu. Osnovni servis moze da se radi na 10, 15, 20 i 30k km. Sve zavisi koje ulje sipas. Kod mene na autu je podeseno na svakih 30k km ali ja sam sipao ulje koje cu menjati na 10k km pa tako recimo prvi znak za servis je kad mi sa 30 odbroji na 20k km, pa sledeci na 10k km, pa opet sledeci kad bude 0. Znaci nista to samom kompjuteru ne smeta, a razlog zbog kojeg sam uzeo ulje koje se cesce menja jeste sto mi je tako jednostavnije, a i godisnje ne prelazim vise od 20k km, a i filtere bi zbog nasih prasnjavih puteva trebalo menjati cesce nego sto to cine vozaci u nekim drugim drzavama. A i nekako vise volim da menjam 2x ulje na 10k km nego jednom ono koje se menja na 20k km. U svakom slucaju ako se odlucis za servis ciji si mi kontakt trazio bice ti objasnjeno, a na tebi je da odlucis.

Comment

• daniboy
                        CBC Član
                        • 16.06.2009
                        • 16
                        • Beograd

Da, pročitao sam. Hvala ti na informacijama koje si mi dao. Nazvaću Nešu za vikend pa da idem da vidim kakva je situacija.

Što se tiče opreme koje sadrži: Laguna II Facelift, 2006. godište, 81KW/110bhp. Prešla je 113.000, i servis je redovno rađen na 15.000. Ima elektronske podizače, cabasse auditorium ozvučenje (koje je fantastično), komande na volanu, cruise control, ESP kontrolu proklizavanja, senzore za kišu i svetla, digitalnu podeljivu klimu i to je to u principu na postu sam pročitao kako se pale senzori za svetlost, jer nisam mogao da provalim. Malo me muči uputstvo na Španskom Ne znam kako se proverava kontrola pritiska u gumama, i ujedno pitam da li neko zna i da li neko ima uputstvo na negleskom jeziku, barem na dva dana

Slikaću auto ovih dana i predstaviću se. Gde mogu da postavim slike za predstavljanje?

pozdrav svim srećnim ljudima koji voze 'lađu'

Comment

• Car
                          CBC Senator XXL
                          • 07.07.2005
                          • 900
                          • Beograd

Renault je zvanično skratio servisni interval sa 30 na 15 hiljada kilometara, jer je navodno i to jednim delom bilo zaslužno za probleme sa turbom i EGR-om (bar sam takva objašnjenja nalazio na stranim forumima). Zato na novijim lagunama II odbrojava od 15, a ne od 30.

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

Evo danas konacno oprao auto pa da ga i vizuelno predstavim! Bice malo vise slika ali mislim da nece biti dosadno.

Comment

• ivca
                              CBC Član
                              • 20.02.2009
                              • 83
                              • Negotin

Nema sta bas lepo izgleda. Steta sto ovaj veliki ekran ne moze da se iskoristi za ono cemu je namenjen, i kod mene je isto :-)
                              Vidi se da je lepo ocuvan unutra, a i spolja.

Sada sam pokusao da uguram disk u CD na tabli (cabasse ) i disk nece da udje... a i nista ne izlazi iz njega, na ekranu pise NO CD, a disk nece nikako da prihvati. Sta li je problem?

U gepeku sa leve strane kada se otvori tapacir ima neka kutija, lici na sarzer, ali ne mogu da je otvorim nikako hehe

Bas me nece nesto danas.

Jel neko zna sta je to u gepeku i sto nece CD da primi u jedinicu na tabli

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Na oko sve deluje tip top, videcemo za godinu dana voznje! U gepeku ti je cd sarzer tj. dzuboks E sad ne umem recima da ti objasnim kako se on koristi ali pokusacu ovih dana korak po korak da slikam, u svakom slucaju nije komplikovano, a ja to ni ne koristim. A sto se carminat cd player-a tice stvarno ne znam zasto ne prihvata disk. Eventualno ako ga nisi dovoljno ubacio unutra mada bi on trebalo da hvata i uzima disk odma, ili ako si pogresno okrenuo disk ili vec neki imas unutra. Ako i dalje nece jbg ne diraj nista, ionako ta navigacija ne moze da se koristi. Eventualno da nadjes nekog ko ima isti disk pa da probas sa njegovim. Teoretski je sve moguce...

Comment

Working...
                                X