Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
Mislim da velicina felne nema veze sa opremom, neko je pre par strana cini mi se okacio koje felne mogu da se montiraju i mislim da 15-ke ne mogu nikako.
It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!
posedujem Lagunu kraj 2003 god 1.9 dci 120ks Dynamique Techno...imam problem,mislim da je elektronika u pitanju...pri brzini od 100km/h u 6-om stepenu prenosa razvija oko 2.500 o/min..to je mnogo...covek od kog sam ga kupio u inostranstvu mi je rekao da je u pitanju neki elektronski deo na turbini...da li neko zna o cemu se tu radi???
Veličina felni koliko znam ima veze sa snagom motora, odnosno veličinim kočionih diskova i klešta. Na Lagune sa 88 kw odnosno 120 ks ne mogu 15" znam pouzdano jer sam probao. Mislim da 15" mogu samo na one slabije ( 1.6 benzin ).
da,zavisi od snage motora,zato sto jaci motori imaju vece diskove,kociona klesta....a jaci motori idu iz bolju opremu,tako da je to to....Elektronski deo na turbini?Verovatno je osigurac,ventil,kako li se vec zove.na slici....
Originally posted by Momir_ZR
posedujem Lagunu kraj 2003 god 1.9 dci 120ks Dynamique Techno...imam problem,mislim da je elektronika u pitanju...pri brzini od 100km/h u 6-om stepenu prenosa razvija oko 2.500 o/min..to je mnogo...covek od kog sam ga kupio u inostranstvu mi je rekao da je u pitanju neki elektronski deo na turbini...da li neko zna o cemu se tu radi???
Meni ovo lici na proklizavanje lamele. Sta misle ostali?
Originally posted by Laguna 2002
Veličina felni koliko znam ima veze sa snagom motora, odnosno veličinim kočionih diskova i klešta. Na Lagune sa 88 kw odnosno 120 ks ne mogu 15" znam pouzdano jer sam probao. Mislim da 15" mogu samo na one slabije ( 1.6 benzin ).
Mislim da ipak mozda ima i laguna sa istim motorom, ali sa manjim diskovima. Ima ih sa diskovima od 30cm, 28cm, mozda jos neke. Kada sam pitao za moje diskove jednog majstora, pitao me je koja je oprema, tako da mozda ipak nisu uz sve opreme isli isti diskovi.
Sto se tice pucanja zupcastog kaisa, ne mogu da shvatim da majstor moze tako olako da kaze 60kkm ili 4 god. Zupcasti tera i vodenu pumpu, koja cak i nova original moze da zablokira, zatim comon rail pumpu (kod dizela) koja isto tako nije nova posle 100kkm i vise i nikad ne mozes da budes siguran. Kolega mi radi u ovlascenom servisu i nagledao se svega. Pucali su zupcasti iz cista mira i na novim vozilima. Blokirale su nove originalne pumpe za vodu posle par hiljada km. Nemojte se zanositi previse tim da neko daje garanciju. Uvek moze da nadje neki izgovor. Pa cak i u ovlascenom servisu ti ponekad garanciju vezanu za zamenu zupcastog posle ne priznaju.
@laguna, kojem se desila ova neprijatnost je rekao da su mu otisli jos neki delovi na glavi (sem ventila), pa bih jako voleo da se javi i da jos koju informaciju. Jako je bitno sta je prouzrokovalo kvar. Ako je nesto drugo otislo pa sredilo zupcasti onda mozda nije majstor kriv. Kod blokiranja pumpe vode puca i potpuno nov originalni zupcasti, pogotovo ako se to desi pri vecim obrtajima. Koji je zupcasti bio ugradjen?
Inace nevezano za ovu pricu, pre nekog vremena sam imao priliku da vidim racun za uradjen servis kod Renault Sekulic iz Veternika. Medju gomilom stavki bile su tu i nove svecice i filter goriva za benzinca, a u pitanju je bio Clio 1.5dci.
Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!
ljudi hvala za brisace idem sutra da kupim neke pa sta bude, ne znam ni koje ni sta ni gde da gledam heheh.... u shop investu imaju champion ali je komplet 2600...
Dragi lagunashi,
Potrebna mi je vasa strucna pomoc s'obzirom na to da sam jako tanak u znanju o automobilima, posebno lagunama II. Elem, kaparisao sam jednu lagunu pre nedelju dana i nisam zeleo da je kupim dok je ne odvezem na dijagnostiku. Odradim ja to i lik koji mi da rezultate mi kaze da automobili ima problema sa ESP-om. Istini za volju, dva dana pre toga sam ja vozio taj isti auto i nikakvog problema nije bilo i kada mi ga je covek dovezao, unpared mi je rekao da mu je komp prikazivao problem sa ESP dok je dosao do BG-a, gde je dijagnostika i uradjena. Kaze meni covek iz renoovog servisa da osim ESP ne rade sva cetiri stop svetla i da su citiram "moguci" problemi sa ABS-om. Ja to primimi k znanju i pitam ga jel to veci ili manji kvar i on kaze moze biti i poveci ali ne mora da znaci. Dogovorim se sa prodavcem da on to sredi i na tome se zavrsi. On kaze da je on imao takvih iksustva sa lagunama i da je najverovatnije problem sa insalacijama i sta ti vec ja znam. Mene samo plasi da to nije neki poveci problem, jer mi je cudno da ne rade i sva stop svetla, moguc problem sa ABS-om i tako dalje. Ne bih da dam kes i da mi on to kod svog elektricara sredi za 30 jura i da bure drzi vodu dok majstori ne odu i da meni ode jos soma eura na popravku kad dodje D-day. Ukoliko je neko imao bilo kakvog iskustva sa ovakvim i slicnim problemima, bio bih mu jako zahvalan na sherovanju informacija.
Dobrodosao!
Poznat je kvar glave ABS-a kod varijante koja ima ESP. Kako mi je kolega iz ovlascenog servisa rekao, menja se ceo ABS i cena je oko 1000e samo za delove.
Da te ne plasi ovo je najgora varijanta i moze dobro doci da spustis cenu, ali probaj da tacno ustanovis kvar pre konacne kupovine. Koja je varijanta, godiste?
Video sam kod kolege nekoliko komada sa laguna sa ESP-om donesenih iz servisa. Kada sam kupio moju rekao mi je da je bolje sto nema ESP. On tamo radi elektriku i takve stvari i menjao ih je sigurno 10-ak komada, dok na ovima bez ESP-a nije imao takvih kvarova ni jedan.
To je nekakav ABS sklop, ustvari citav ABS sistem, tako su meni rekli u servisu. To je nesto sto se moze kvariti kod Lagune, i Renault daje garanciju do 5 godina na te deleve. Dakle, ako je auto mladje od 5 god. imas garanciju na taj deo. Delovi za ABS sklop su oko 1200 EUR, tako su meni rekli u servisu.
Comment