Nvidia gpu nije bas tako osetljiv koliko se misli, a to ce overklokeri sigurno potvrditi. Ravnjanje ili smirglanje kulera se odavno radilo ali i zbog tadasnjeg nedostatka kvalitetnih pasti na trzistu. Danas to vise nije problem jer se mogu naci vrlo dobre termoprovodne paste koje dobro odradjuju posao. Sto se tice smirglanja procesora (cpu) radilo se i to na oklopljenim jezgru kao sto je celeron mendokino, kao i stari amd k6 koji su imali poklopac preko jezgra. Naravno i P4 je oklopljen i to se moze primeniti i na njega mada je i on prilicno gladak. Ravnjanje ili poliranje golog jezgra je nepotrebno jer je perfektno glatka povrsina a i opasno jer se ne sme ici bas duboko.
Da se vratim na Nvidia gpu, tacno je da je jezgro udubljeno u odnosu na ivice nekoliko stotih i skidanjem ivica se moze dobiti na boljem hladjenju. Pogotovo za one koje buka nervira, mogu skinuti ventilator i postaviti pasivni kuler za kvalitetnijim telom. Pod kvalitetnijim telom se podrazumeva bakarni jer je bolji od aluminijumskog.
Jos nesto, temperature variraju zavisno od biosa, ploce... Najbolje je postaviti neki nezavisni bazdareni termometar kada se rade ovakve akcije. Ja sam ispao iz fazona igranja tako da mi je Gf4200ti u kompu poprilicno ladna.
Da se vratim na Nvidia gpu, tacno je da je jezgro udubljeno u odnosu na ivice nekoliko stotih i skidanjem ivica se moze dobiti na boljem hladjenju. Pogotovo za one koje buka nervira, mogu skinuti ventilator i postaviti pasivni kuler za kvalitetnijim telom. Pod kvalitetnijim telom se podrazumeva bakarni jer je bolji od aluminijumskog.
Jos nesto, temperature variraju zavisno od biosa, ploce... Najbolje je postaviti neki nezavisni bazdareni termometar kada se rade ovakve akcije. Ja sam ispao iz fazona igranja tako da mi je Gf4200ti u kompu poprilicno ladna.
Comment