Mogao bih i ja da napravim dokumentarac. Evo ješću samo klot pasulj i piti izvorsku vodu narednih 6 meseci. Nakon trećeg meseca ću verovatno izvršiti samoubistvo.
(covek je mesec dana samo jeo Big Mac i pio Coca Colu, na kraju za malo da ostane bez jetre, da nije prekinuo)
ja sam relativno cesto pio coca colu (cimer radi u coca coli i dofura pun q cole mukte, a sto je mukte - to je srcu milo) i tak jedan dan firma nas natjerala da odemo na sistematski lijecnicki pregled. inace ne pijem alkohol, samo velebitsko pivo i to 2 do 3 komada od pol kile - a nema ga svugdje i nema ga dosta cesto na trzistu. dakle, imao sam masnocu u krvi i otechenu jetru. odmah sam skuzio da je to zbog fast food-a i coca cole te sam mjesec dana jeo samo povrche, negazirane prirodne sokove (iz sokovnika), mlijechnu sirutku i svjeze sireve. nakon mjesec dana sam ponovio pretrage. niti traga masnoce u krvi, jetra na snimku normalne velicine i sve 5. godinu dana sam zvakao granje i zelenje i eto prije mjesec dana sam sam opt poceo sa mesinom i low cost hranom. i kuzim da cu opet na granje i zelenje jer mi meso i sintetika ne ogdovaraju.
"Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"
iz prakse, problem sa granjem i zelenjem je taj, da ako hoćeš obrok da učiniš zanimljivijim i ukusnim, i da se ne hraniš monotono, moraš sam da spremaš što oduzima vreme.
ja bi rekao da problem debelih ljudi nije u hrani vec u neaktvnosti, svaka hrana koju pojedete moze da se istrosi i iskoristi u organizmu ali ako neko gleda tv i lezi po ceo dan naravno da ce mu smetati
ovo je tako netacno, mozes ti da treniras svaki dan, ali ako pojedes vise nego sto potrosis u toku dana, gojis se, jednostavno je da ne moze biti jednostavnije.
Posto spominjes trosenje, idealno je da se potrosi sve ono sto je uneto, ali retko se desava.
merili smo ja i drugari jednom na onom stabilnom bajsu koliko treba da se potroshi kesica smokija....oko 25km je bio rezultat mozda sam i lupio ali jedno 1-30h voznje....strsno
@ Nemane nisi lupio, gledao sam na maloj kesici kikirikija neki dan, 400 i kusur kalorija, posle toga sam se zezao na ortakovom eliptičnom trenažeru, pet minuta teške robije na toj spravi je nekih 30-50 kal, ne sećam se najpreciznije, ali odnos je bio isto takav.
@ Wiz, evo ja hoću na njivu =] Imao sam jedno vreme svoju bašču, milina je raditi i gajiti za sebe.
Ne sto nece ljudi na njivu nego nece ni da spremaju hranu, to je najveci problem danasnjice, naviknuti ljudi na sve na gotovo, kupis gotovo, ubacis u mikrotalasnu i za 3 minuta jedes. Opet, ko ima para da drzi poslugu moze da je obuci da mu sprema zdravu hranu, ako ima i takvih ovde.
Ima mesta u gradu gde moze da se jede zdravo, pocev od pekara, a ima i restorana gde se sluzi organska i zdravo pripremljena hrana, samo se treba raspitati.
Za pekare ne znam, ali makrobiotickih restorana ima sve vise..., ali nije cilj zobati ili past, ljudi su svastojedi, a to znaci treba unositi sve, ali balansirano i izbaciti industrijske proizvode. Evolucija slabo napreduje i nas organizam nije mogao da se navikne na silne aditive npr, a ni na beli secer, brasno,....
DO pre 100 godina, jedini aditivi su bili so i zacini i to je sve.
Dzaba makrobiotika kad su sve te zitarice i povrce tretirani hemikalijama,jedino resenje je da sam nesto gajis bez ikakvih hemikalija pride,jeste da nisu neki prirodi i da je sve sitnije ali sto je slatko kad tako nesto jedes
Ako nemate neko auto okupljanje za vikend 26.-28. oktobra mozete da posetite ako vas interesuje 2. Festival Zdravog zivota. Prvi je odrzavan letos na SC 25. maj, ovaj drugi se odrzava u SC Shumice, program Festivala mozete da procitate ovde:
ulaz je besplatan (ako ne promene, a ne znam zasto bi)
Tu se pojavljuju proizvodjaci organske hrane, koju mozete da kupite na licu mesta, a mozete da se informisete gde je ima ubuduce i dobijete smernice kao pocetnici sta je najbolje, tj. od cega je najbolje poceti. Zdrav zivot je vise od zdrave ishrane, to je nacin zivota i razmisljanja. Dzaba vama najbolja hrana, najbolje spremljena, ako se vi nervirate i prozivljavate razne stresove i ne bavite se nekom aktivnoscu, makar setnjom, ako ne trcanjem, basketom, fudbalom, plivanjem, voznjom bicikla...
@ Nemane nisi lupio, gledao sam na maloj kesici kikirikija neki dan, 400 i kusur kalorija, posle toga sam se zezao na ortakovom eliptičnom trenažeru, pet minuta teške robije na toj spravi je nekih 30-50 kal, ne sećam se najpreciznije, ali odnos je bio isto takav.
Prvo ta sprava, tacnije program koji pokazuje koliko kalorija ste potrosili nije tacna.
Drugo postoji nesto sto se zove bazalni metabolizam, ukratko to vam je energija koju trosite dok disete i na rad svih organa i slicne procese u organizmu u toku dana. Sto znaci da se za osnovne zivotne procese trose kalorije.
Ako trenirate onda je caka uraditi trening koji ce da trosi te kalorije i posle treninga, u zavisnoti kakav ste trening odradili, koji tip treninga mozete da imate ubrzan metabolizam i do 24 sata posle tog treninga.
Igrom slucaja od dva posla kojim se bavim, jedan je direktno vezan za hranu a drugi za medicinu.
Sto se tice krava, kada su pod antibioticima(zbog mastitisa ili neke druge bolesti) najstroze je zabranjeno dojenje.
U mleku koje pijemo ima mleka samo se malo krade na %masnoca. Ostlao je OK.
Pahteta, jetrena. Svi je jedu kao najbolju/najukusniju. Sta je funkcija jetre u organizmu,precishcavanje krvi. Da li bi neko mozda pojeo filter za ulje od kola posle 2-3 godine rada? Da ne pricam o cuvenoj francuskoj pasteti od gusaka koje tako hrane da dobiju cirozu jetre pa kad jetra postane zuta(normalno je bordo/braon) onda je prodaju za velike pare.
Sto se tice mesnih preradjevina, mismo mislim jedina zemlja u Evropi koja NE koristi aromatizatore u proizvodnji.
Aditive (emulgatori,voda,itd) industrija koristi da bi drzala cenu pristupacnu za prodaju i dobru za profit inace bi kostalo kilo mesa kao od pomenutih japanskih krava (tzv mererno meso) preko 100e.
Soja se ubacuje u sve preradjevine ali soja je zdrava.
Ako tako gledamo cak ni japanske krave nisu zasticene zato sto pasu travu na koju padaju kisele kishe itp.
Svi hocemo da nam kupljena hrana traje sto duze a to moze da se postigne samo antioksidantima i konzervansima, prirodnih konzervanasa ima malo (shecer,so,ulje) prirodne antioksidante tipa beli luk ne mozemo bas u sve da gurnemo.Gde je resenje? hemijska industrija.
Comment