RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

U jednom postu sam pogrešno naveo da je to R10, pa sam naknadno ispravio. R9 i R10 su za motor brisača vetrobranskog stakla : jedan za manju brzinu, drugi za veću i istog su tipa.

R11 je relej zadnjeg brisača i drugog je tipa. To se vidi i iz sheme, koju je dao savidsi, samo što su u njoj označeni kao R13 i R14 za prednje staklo, a R15 za zadnje.

Ne mogu nikako da "okačim" sliku tog box-a u motornom prostoru, ali su releji u redu s desna u levo:
    REL 9 Windscreen wiper relay
    REL 10 Windscreen wiper relay
    REL 11 Reversing lights / rear wiper relay

R11 u levom uglu. Ako ga nema, da li postoji gnezdo (podnožje)?

Comment

• savidsi
      CBC Član
      • 12.01.2010
      • 90
      • km

mrnesha,
      pusti malo releje na miru, niko nije lud da ih izvadi i baci, a ti sada da lupas glavom zajedno sa Franjom gde stoje. Ono sto ti mozes da proveris sam ti naveo i u slikama, ako nije to onda pravac dobar autoelektricar ili jos bolje elektronicar.
      Ocigledno je da nisi citao celu temu. Znam da ima mnogo strana, ali je korisno veruj mi. Vrati se bar na stranu 70 i 71 i neke stvari ce ti biti nadam se jasnije.
      pozdrav

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Kantastrofa, prethodna tema ima 500 strana, to je verovatno najveća enciklopedija za ovaj model ali to neko mora da sortira
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• cale
          CBC Senator
          • 22.03.2009
          • 297
          • Backa Topola

Pa nije to bilo kakav model, ipak je ovo Laguna.
          NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• hope
            CBC Senator
            • 03.06.2010
            • 212
            • ca

danas posle zakljucavanja auta probam zadnja desna vrata kad ona otvorena,posle nekoliko neuspesnih pokusaja da zakljucam,pogledam i vidim da ne radi lampica na tim vratima a na svim ostalim radi.
            prvo mi padne na pamet da je los kontakt i skinem konektor sa stubica od zadnjih vrata i naprskam kontakt sprejom,posle vracanja konektrora proradi zakljucavanje a i lapica na tim vratima.

Comment

• mrnesha
              CBC Početnik
              • 11.12.2012
              • 8
              • Sarajevo

Originally posted by Franjo View Post

R11 u levom uglu. Ako ga nema, da li postoji gnezdo (podnožje)?
              Releja sigurno nema na tom mjestu ali probao sam da stavim drugi relej i zanimljivo je da od 4 nogice releja koje ulaze u ploču dvije imaju ležište a druge dvije nemaju?
              Danas sam išao do jednog autoelektričara ali nisam uhvatio majstora nego nekog radnika koji mi je počeo neku priču o dijagnostici, osiguračima itd... Da skratim, zvao sam majstora pa mi je rekao da danas nema vremena, u nekim je obavezama pa da navratim sutra da pogleda.

Comment

• mrnesha
                CBC Početnik
                • 11.12.2012
                • 8
                • Sarajevo

Originally posted by mrsale View Post
                mrnesa

koliko sam ja shvatio ako nemas taj R17 onda je R10 za zadnji brisac.

nije mi bas jasno kako si dosao do tog panela,da li si morao da skidas i tablu sa osiguracima?
                Da li ti rade rikverc svetla? ako ne rade onda je verovatno(u tvom slucaju) crkao relej.
                R10 je za rikverc svetla i zadnji brisac. -dosao do zakljucka iz franjinih postova-
                ako ti rade rikverc svetla onda je nije dobra veza izmedju konektora, kao sto je savdisi naveo,
                ili kod stuba ili u gepeku -sto je kod mene bio slucaj.
                Nisam skidao tablu sa osiguračima nego samo otvoriš pažljivo ploču sa zvučnikom za obavještenja o sistemu i onim regulatorom osvijetljenja instrument table. Kad skineš otkopčaš konektore i imaš pristup relejima a iznad pedala kvačila, kočnice i gasa skineš onaj "tapacirung" i onda imaš pristup i sa te strane. Samo polako sa plastičnim žabicama da ih ne pokidaš.

Rikverc svijetlo mi radi i ostalo mi je da probam sutra prije električara ovaj savijet što je napisao savdisi za konektore.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by mrnesha View Post
                  Releja sigurno nema na tom mjestu ali probao sam da stavim drugi relej i zanimljivo je da od 4 nogice releja koje ulaze u ploču dvije imaju ležište a druge dvije nemaju?
                  Pa, normalno! Pisao sam, da se razlikuje, što je vidljivo iz sheme, koju je dao savidsi:

R13 prednji brisač.PNG (19,8 KB)
                  R15 zadnji brisač.PNG (22,8 KB)

R15, odnosno R11 mora da ima 5 nožica!

Da li ti je box u motornom prostoru ovakav:

I, nisi odgovorio, od kada ti zadnji brisač ne radi? Pitao sam, upravo zbog rečenog: "ko bi bio *** da baci relej", s mišlju, da si auto kupio takav.

Ne osporavam, da se takav problem može javiti zbog oksidacije na konektorima, koje je naveo savidsi, ali bez releja, bio to R11, R15, ili R17 - motor neće raditi! Relej je veza između UCH i motora.
                  Attached Files

Comment

• mrsale
                    CBC Član
                    • 03.11.2012
                    • 23
                    • Sivac
                    • Laguna II 1.8 16V

Evo drage kolege da podelim nesto sa vama a sto do sada nisam imao prilike da procitam na forumu.

Nisu mi radili retrovizori,tj dzojtik nije pomerao ogledala,radilo mi je uvlacenje ali jednostavno nije pomerao ogledala.
                    Mislio sam da su crkli motorici ,da cu morati da menjam retrovizore ili dzostik.
                    I onda mi padne napamet!

Skinem ja dzojstik,rasklopim ga naprskam kontakt sprej,sklopim,vratim kad ono radi!
                    Eto ako neko ima slican problem -ne skodi a pomaze,Pozzzz

Comment

• arizan
                      CBC Član
                      • 28.10.2009
                      • 12
                      • Aleksandrovac

Veliki pozdrav svim forumasima!

Lagunu vozim vec tri godine i veoma sam zadovoljan sa ovim autom. Osim sitnica, a koje sam uspesno otklonio zahvaljujuci forumu, nisam imao vecih proglema do sinoc. U voznji prvo mi se ugasila muzika, onda je i komandna tabla pocela da se gasi, pa ksenon farovi. Kako je auto normalno isao a ja bio blizu kuce odlucio sam da ne stajem i sa dugim farovima i pomocnim za maglu, koji su radili da stignem kuci, pa da vidim o cemu se radi. Pretpostavio sam da se radi o nekom losem kontaktu u instalaciji. Posle 5 predjenih kilometara sve se vratilo kako je i normalno, pa sam u nedoumici da li se samo kompjuter sam od sebe restartovao ili je ipak neki kontakt u pitanju. Ako ima nekoga sa ovakvim iskustvom molim za pomoc, gde i koje tacke treba pregledati na autu. Laguna 2 katavan 1,9 iz 2002.godine. Unapred hvala!!!!!!!!!!!!!!!

Comment

• mupe
                        CBC Senator XXL
                        • 05.10.2006
                        • 822
                        • bg
                        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Re: RENAULT LAGUNA II

Na + klemi akumulatora postoji kao nekakav razdelnik s kog ide dosta odvojenih kablova. Moguće da je neki od tih izgubio kontakt. Ja bih odatle počeo. I da, nemoj da koristiš wd-40 umesto kontakt spreja.

Comment

• arizan
                          CBC Član
                          • 28.10.2009
                          • 12
                          • Aleksandrovac

hvala!

Comment

• hope
                            CBC Senator
                            • 03.06.2010
                            • 212
                            • ca

da li se kome desilo da mu tokom voznje upali zutu lampicu za servis sa "fault injection",i ako jeste zna li u cemu je problem.

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Samo dijagnostika! Kod mene na meganu II 1.9dci K4M motor, bio je jedan slab kontakt na ecu konektoru.

Comment

• saxphotos
                                CBC Član
                                • 02.05.2009
                                • 74
                                • Uzice

Originally posted by hope View Post
                                da li se kome desilo da mu tokom voznje upali zutu lampicu za servis sa "fault injection",i ako jeste zna li u cemu je problem.
                                Kod mene je ta poruka bila na displeju kad je uvlacen falsh vazduh izmedju filtera vazduha i protokomera. Jedan od majstora nije lepo vratio protokomer na mesto i jedan sraf nije zasrafio. Naravno ovo je malo verovatno da je kod tebe. Dijagnostika i problem reshen

Zanimljivo mi je to sto sa svakim servisim... kvarom... ostanem bez nekog orginalnog srafa... zabice i slicno... to naravno primetim kasnije kad je vec kasno da idem da reklamiram to.

Comment

Working...
                                X