RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • markofpi
    CBC Senator XXL
    • 27.07.2006
    • 1552
    • Bezanijska Kosa

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Mislim da na vozacevim vratima imam nalepnicu sa oznacenim bojama tako da cu u toku dana pogledati.

Comment

• Taunus L
      CBC Član
      • 19.08.2007
      • 73
      • Niksic

Pozdrav svim lagunasima!
      Nijesam se oglasavao dugo jer nijesam imao problema ali sam prilicno redovno pratio temu. Sada imam jedan problem za koji nadam se neko ima rjesenje. Promijenio sam soferku (kamencic ispod tocka kamiona) i od tada mi senzori za kisu ne rade kako treba. Kada postavim rucicu u prvi polozaj brisaci rade konstantnom brzinom bez obzira kako pada ili ne pada uopste kisa. Cuje se ona caktalica sto cakce kada brisac krene da brise (to caktanje se ne cuje kada brisac radi u polozaju za rad bez senzora i tako je bilo i prije zamjene soferke). E sad, majstor koji je mijenjao soferku kaze da trebaju da se resetuju senzori na dijagnostici (sto mozda i ima logike). Je li imao ko slican problem i kako ga je rijesio? Pitam cisto da ne idem bzvz na dijagnostiku u ovlasceni servis ako se to moze rijesiti na neki laksi (jeftiniji) nacin ili je mozda bolest neizleciva. Nekako sam se navikao u protekle 3 god. na senzore pa mi nedostaju ovih kisnih dana

Comment

• cale
        CBC Senator
        • 22.03.2009
        • 297
        • Backa Topola

Ne treba ici na dijagnstiku, pozdravi majstora i reci mu da ti je nesto da izvinis zajebao kad je menjao soferku!
        NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Plavke
          CBC Član
          • 11.05.2010
          • 47
          • Nova Pazova
          • Renault Laguna II 1.6

A može biti i da su mu stavili šoferku bez otvora za kišni senzor. Pozdrav svima!

Comment

• Taunus L
            CBC Član
            • 19.08.2007
            • 73
            • Niksic

Cale na to sam i ja sumnjao ali reko da vidim da nije ko imao slican problem. Mislim da je soferka OK ali da su nesto zeznuli sa senzorom. Vjerovatno losa montaza na soferku pa senzor dobija stalno isti nalog bez obzira na spoljne uslove.

Comment

• kukumar
              CBC Početnik
              • 20.04.2012
              • 2
              • Zemun

nema veze koje ulje sipas. dodaj ulja i ako opet bude falilo kroz nekoliko dan moguce je da turbina trosi ulje ako drugih propustanja nemas

Comment

• mupe
                CBC Senator XXL
                • 05.10.2006
                • 822
                • bg
                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Franjo View Post
                Senzori odgovaraju, samo obrati pažnju, da ne mogu istovremeno, na jednom vozilu, raditi dva senzora za isti točak!
                Sve ostalo je tačno, ali boja prstena koja služi za lakše montiranje senzora je potpuno nebitna. Kao što si rekao, senzori se identifikuju kodom, a obojeni prsten može i da se skine.

@Taunus L - Pogledaj šoferšajbnu spolja. Ako ima puno vazdušnih mehurića na mestu senzora, rasklopi poklopac senzora sa unutrašnje strane šoferšajbne, lako se otvara. Otkači senzor sa stakla, ima dva metalna osigurača. Videćeš između senzora i stakla silikonsku opnu. Prstom je namaži nekim deterdžentom za sudove, da lakše klizi. Onda je namesti na senzor, i prisloni na staklo tako da mehurići nestanu što više je moguće. Neka ti neko pomogne gledanjem spolja. Slobodno mrdaj senzor po malo dok ne legne lepo. Kad ga namestiš, zakači osigurače i sklopi poklopac. Treba ti ukupno 5 minuta za ceo posao.

Comment

• markofpi
                  CBC Senator XXL
                  • 27.07.2006
                  • 1552
                  • Bezanijska Kosa

Po tome onda ispada da mogu staviti bilo koji senzor!? Jer mala je verovatnoca naci dva senzora sa istim kodom!??

Comment

• cale
                    CBC Senator
                    • 22.03.2009
                    • 297
                    • Backa Topola

Pa normalno da mozes staviti bilo koji senzor,samo postavis prsten sa odredjenom bojom za tu poziciju, radi lakse identifikacije tockova kada ih skidas, da ne pobrkas strane. Senzor moras ubaciti preko dijagnostike. Svaki novi senzor ima svoj kod, i to nema veze na koji tocak se stavlaj.
                    NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by mupe View Post
                      ... boja prstena koja služi za lakše montiranje senzora je potpuno nebitna. Kao što si rekao, senzori se identifikuju kodom, a obojeni prsten može i da se skine.
                      U stvari, senzori se identifikuju frekvencijom na kojoj emituju signal. Veoma jednostavno oscilatorno kolo, kontrolisano kristalom. Svi senzori za pojedini točak emituju na istoj frekvenciji, uz mala odstupanja, zbog tolerancije pojedinih delova, pa i kristala. To je razlog, da ne mogu dva senzora iste boje, na isto vozilo. Kod služi, samo da bi ECU znao, od kojeg senzora prima podatke. Fabrika ugrađuje, kako sam naveo, četiri različita senzora, obeležena bojama. U slučaju kvara jednog, mora se zameniti sa istovetnim, po boji, jer emituje na istoj frekvenciji.

Za neupućene, ECU stalno proverava stanje pritiska u gumama, čak i u garaži, ili na parkingu, samo ređe, nego u vožnji. Tačno u sekundu, u određenim intervalima.

Comment

• Taunus L
                        CBC Član
                        • 19.08.2007
                        • 73
                        • Niksic

Mupe, hvala na uputstvu! Cim stane ova dosadna kisa krecem na posao.

Comment

• mupe
                          CBC Senator XXL
                          • 05.10.2006
                          • 822
                          • bg
                          • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Franjo View Post
                          U slučaju kvara jednog, mora se zameniti sa istovetnim, po boji, jer emituje na istoj frekvenciji.
                          Koliko se ja sećam, ako kupiš nov senzor u ovlašćenom servisu, u pakovanju dobiješ 4 prstena u boji pa sam staviš koji ti odgovara. Nemam trenutno instaliran dialogys pa ne mogu da proverim, ali mislim da senzori imaju samo 2 kataloška broja, za alu i čelične felne.

Comment

• cale
                            CBC Senator
                            • 22.03.2009
                            • 297
                            • Backa Topola

Tako je , nema veze frekvencija senzora ,sa mestom na koji tocak se stavlj senzor. Preko dijagnostike se programira senzor za odredjeni tocak, i postavi se predvidjena boja prstena na senzor,tj ventil http://www.schraderinternational.com...ral110111.ashx
                            Last edited by cale; 21.04.2012, 12:51.
                            NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Taunus L
                              CBC Član
                              • 19.08.2007
                              • 73
                              • Niksic

Odradio sve sa silikonom i deterdzentom za sude. Nije mi ostao nijedan mjehuric izmedju senzora i silikona niti izmedju silikona i soferke ali brisaci rade po starom. Imaju jedan ritam, odprilike na svakih 5 sekundi se ukljuce. Ne znam sta bi tu moglo biti zeznuto promjenom soferke, da je senzor crkao predpostavljam da ne bi radio uopste. Senzor za svijetla radi normalno. Mozda stvarno treba neki reset 'bem li ga ili neka slicna fora. Samo zbog toga necu ici na dijagnostiku, makar do jesenjih kisa.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Na mom meganu, između senzora i šoferke ne postoji ništa: nikakvi silikoni, ni folije. Vidi se samo oko, kao soćivo kamere.

Imaju jedan ritam, odprilike na svakih 5 sekundi se ukljuce.
                                Znači, u vožnji, bez obzira na intenzitet kiše? Da li se takt menja sa izborom na prstenu (broj kapi)? Naravno, ručica u položaju 1 - automatski rad sa senzorom.

Comment

Working...
                                X