RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Imobilajzer
    CBC Član
    • 03.02.2012
    • 38
    • Juzno backi okrug
    • Laguna 1,9 dci 120 2002

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Hvala ti Franjo na komentarima i pomoci ali sam se jutros razocarao, nema nista, ni prekidaca, ni obelezenog pravougaonoka, virio sa svih strana i nista. Slikao sa mobilnim pa ako uspem da nakacim slike videces. Ne znam da li je to kod ovog modela uobicajeno ili ne, slabo se razumem, ali ako neko ima ovakav model i nema ni ASR ni ESP onda je to normalno i kod ove moje Lagunice.

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Nemoj, da si razočaran! Ima sigurno sve, samo drugačije rešenje funkcionisanja sistema. Čudi me, što nisi dobio uputstvo za rukovanje.

Na prikazanoj slici, upravo je centralna konzola 1.9 dci dinamiqe 120 KS iz 2002.g. Da li je board i konzola ista?

Proveri, kako ti OBD (on-board dijagnostika) funkcioniše? Moguće, da je rešeno softverski, kao ostali podaci, o pređenom putu, gorivu, prosečnoj brzini, pa i ostalo tipa on-off. Pokazat će ti na displeju. Pogledaj, koje oznake imaš na desnoj ručici (brisači) i levoj kod volana za pokazivače smera, ali i prekidača za uključivanje maglenki.

Znači, ubaciš karticu u čitač i pregledaj sve sijalice, koje ti svetle. Startuješ motor i pritiskaj dugme na vrhu desne ručice (brisača), istovremeno čitajući poruke. Vidi, da li će se pojaviti neka u vezi ESP+ASR?

Druga mogućnost, da su prekidači na levoj ručici, pored prekidača za maglenke.

Comment

• saxphotos
        CBC Član
        • 02.05.2009
        • 74
        • Uzice

Nisam bas siguran da sve Lagune II ph1 imaju ASR+ESP

Comment

• mobbdeepqb
          CBC Senator XXL
          • 19.07.2009
          • 383
          • beograd

i nemaju,sve zavisi od opreme,ali od kupca auta,a Dinamique oprema kod njega je polovicna sto se tice ESP-a,dok Privilege i Initiale sve imaju

Comment

• cale
            CBC Senator
            • 22.03.2009
            • 297
            • Backa Topola

Nemaja ni Privilege oprema sve. Moja je bas ta ,takodje 2002 god,ali nema ESP. Kao sto mobbdeepqb rece u predhodnim postovima zavisi od kupca sta trazi, pa se tako i radilo.
            NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Imobilajzer
              CBC Član
              • 03.02.2012
              • 38
              • Juzno backi okrug

Originally posted by Franjo View Post
              Nemoj, da si razočaran! Ima sigurno sve, samo drugačije rešenje funkcionisanja sistema. Čudi me, što nisi dobio uputstvo za rukovanje.

Na prikazanoj slici, upravo je centralna konzola 1.9 dci dinamiqe 120 KS iz 2002.g. Da li je board i konzola ista?

Proveri, kako ti OBD (on-board dijagnostika) funkcioniše? Moguće, da je rešeno softverski, kao ostali podaci, o pređenom putu, gorivu, prosečnoj brzini, pa i ostalo tipa on-off. Pokazat će ti na displeju. Pogledaj, koje oznake imaš na desnoj ručici (brisači) i levoj kod volana za pokazivače smera, ali i prekidača za uključivanje maglenki.

Znači, ubaciš karticu u čitač i pregledaj sve sijalice, koje ti svetle. Startuješ motor i pritiskaj dugme na vrhu desne ručice (brisača), istovremeno čitajući poruke. Vidi, da li će se pojaviti neka u vezi ESP+ASR?

Druga mogućnost, da su prekidači na levoj ručici, pored prekidača za maglenke.
              Pogledao sad sve i ovo, na desnoj rucici OBD pokazuje sve ovo pomenuto tipa predjeni km, potrsnja .... i td ali nista vise osim toga. Leva rucica ni nema tu mogucnost kao desna, mislim da je stisnes pa da ti kao nesto pokaze, nego samo paljenje svetla, dva stepena i paljenje maglenki takodje dva stepena, ono za prednje i zadnje svetlo. Kada ubacim karticu i kad se pojavi kontakt sa svim onim lampicama, jedino se pojavi ona zuta (na obrtomeru) ABS, mislim pored onih klasicnih tipa akumulator, ulje ..... i td. Znaci proverena i ova eventualna mogucnost i nista, pa sad sta je tu je, ja je jednako volim kao i juce

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Glasovni sintetajzer i tempomat su opciona oprema, ali u literaturi nisam našao, da je to i ESP. Vidi se iz servisnog uputstva za verziju sa sintesajzerom, ali i u svim dijagnostičkim alatima. Nigde ne piše, ako ga ima.

Druga stvar je, što se zbog čestih kvarova elektronike do 2005.g. mnogo šta isključivalo, kao suvišno, linijom manjeg otpora i uštede sredstava, za nešto, na šta nismo navikli. I sam sam ESP isključio postojećim dugmetom, jer bez toga vozim preko 50 godina. Uživam, da problemčiće rešavam upravljačem.

Comment

• max3m87
                  CBC Senator XXL
                  • 17.05.2010
                  • 531
                  • Beograd
                  • Renault LagunaII 1.8 16v

Pozdrav, kolega ima problem sa svojim renoooom, curila mu je voda iz hladnjaka, sad je to namestio, curilo kod termostata i jos jedna cevka alu sto izlazi iz hladnjaka, sad ima problem da kad stisne gas kad je hladan cuje se kao voda da mu je u tabli iznad nogu vozacevih onako kao voda da klopoce, ne znam bas kako da vam opisem. jel imao neko slicna iskustva??
                  Hvala pozdrav

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Nije odzračen sistem! Na opisanom mestu nalazi se mali radijator-grejač.

Označen br. 2. Vazdušni čep u sistemu, ostao nakon opravke i punjenja sistema.

Comment

• Imobilajzer
                      CBC Član
                      • 03.02.2012
                      • 38
                      • Juzno backi okrug

Originally posted by Franjo View Post
                      Nije odzračen sistem! Na opisanom mestu nalazi se mali radijator-grejač.

Označen br. 2. Vazdušni čep u sistemu, ostao nakon opravke i punjenja sistema.
                      Franjo, molio bih jos jednu informaciju setih se sad kad si postavio ovaj mali radijator. Naime danas dizao haubu i vidim da antifriza nema ni do minimuma u onoj boci, ali kada zaljuljam auto tamo negde ispod minimuma vidi se da se ljulja, tj dokle je. Imam utisak da Laguna sporo dize temperaturu, ne dodje skazaljka ni do pola iako radi vise od pola sata pa sad da li je to do tecnosti, termostata ili nesto drugo

Comment

• max3m87
                        CBC Senator XXL
                        • 17.05.2010
                        • 531
                        • Beograd
                        • Renault LagunaII 1.8 16v

ljudi hvala puno, jel se to radi dok je upaljen auto ili kad je hladan i ugasen...

Comment

• CDanijel76
                          CBC Veteran
                          • 11.01.2010
                          • 144
                          • Novi Sad

@imobilajzer dobro nam dosao i neka te laguna sluzi
                          i da se nadovezem na temu ESP-a , ja ga nemam iako je kod mene lux-privilege oprema, imam sve sem xenona, grejaca sedista i pomenutog ESP-a.(laguna iz 2004 god.)
                          --->>> nikad ne reci nikad !!! <<<---

Comment

• Imobilajzer
                            CBC Član
                            • 03.02.2012
                            • 38
                            • Juzno backi okrug

Originally posted by CDanijel76 View Post
                            @imobilajzer dobro nam dosao i neka te laguna sluzi
                            i da se nadovezem na temu ESP-a , ja ga nemam iako je kod mene lux-privilege oprema, imam sve sem xenona, grejaca sedista i pomenutog ESP-a.(laguna iz 2004 god.)
                            @CDanijel76, hvala ti na dobrodoslici i na lepimm zeljama vezanih za lagunu. Eto ova moja ima xenone, grejace retrovizora, dvoz dig klimu, polu kozna sedista i sve ono uobicajeno a nema ASR ni ESP ali ja nisam zbog toga razocaran, Franjo je gore pominjao da on ima ESP ali ga nekoristi, mene vise interesuje da li ASR pomaze kod ovako klizavog puta ili ne. Nisam imao priliku da po ovakvom (ledenom) putu vozim auto sa pomenutom mogucnoscu

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Originally posted by Imobilajzer View Post
                              ... danas dizao haubu i vidim da antifriza nema ni do minimuma u onoj boci...
                              Imam utisak da Laguna sporo dize temperaturu, ne dodje skazaljka ni do pola iako radi vise od pola sata pa sad da li je to do tecnosti, termostata ili nesto drugo
                              Sipaj G12 za -40*C, malo iznad minimuma, pa prati, da li ga gubiš. Ovo je moguće trenutno, zbog niskih temperatura.

Što se tiče radne temperature, to je boljka manje-više svih lagunica, o čemu je naširoko pisano. Ako ga zagrevaš u mestu, na leru, nećeš ga (motor) zagrejati ni za dva sata! Bitan elemenat je ispravan termostat.

Nakon kratkog rada u mestu (nekoliko minuta), treba krenuti i voziti stepen nižim prenosom od uobičajenog, uz nešto više obrtaje. Neznatno povećava potrošnju goriva, a u pojedinim slučajevima, može i da smanji. Osim toga, dosta koristi kvalitetu eksploatacije motora. I o tome su pisali stručnjaci foruma expendable, sw.brick i neki sada manje aktivni, u temi o uljima i zimskim uslovima.

I na kraju, ono što sam trebao na početku:

1. jesi li proverio, kada su obavljeni poslednji redovni servisi? Lično, ne verujem nikome na reč, a i sa podozrenjem gledam na servisne knjižice. Više se pouzdam u svoje iskustvo, bar što se tiče izgleda ulja i prilikom svake kupovine polovnjaka, pod hitno izvršim mali servis. Ako još nije zreo za veliki.

2. dijagnostika bi te rešila do sada navedenih dilema: ima li ESP, da li normalno zagreva motor i da li je tačno pokazivanje radne temperature. Osim toga, i stanje ubrizgavanja, senzora i svega ostalog (ne baš svega!) potrebnog za dobar rad motora.

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Sto se tice temperature motora nisam primetio da meni tesko dize temperaturu iako su ovi ledeni dani. Dok motor ne dostigne radnu temperaturu vozim polako i tad se najbolje i najbrze zagreje tako da sa jedsne strane motor je u pokretu sto se kaze, a sa druge zbog manje brzine nema ni jakih udara hladnog vazduha na hladnjak koji bi hladili hladili motor, bar ne u toj meri da se onemoguci postizanje radne temperature.

Comment

Working...
                                X