RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Taunus L
    CBC Član
    • 19.08.2007
    • 73
    • Niksic

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Mislim da se ne mijenja takt sa promjenom izbora na prstenu, ali cu provjeriti. Ne mijenja se ni kada stoji auto, a ni u voznji bez obzira na intezitet kise.

Comment

• markofpi
      CBC Senator XXL
      • 27.07.2006
      • 1552
      • Bezanijska Kosa

Za senzor sam skroz zbunjen....sta da gledam i koji da uzmem...

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Ni meni nije jasno, u čemu je problem. Kako sam shvatio, na tri točka funkcionišu, kako treba, a problem je samo prednji desni? Kod lagune II su ugrađivani različiti displeji, ali kod svih je zajedničko pokazivanje izdušene gume. Kod nekih pokazuje odsustvo senzora, odnosno gume. Senzori su opremljeni baterijom, koja se ne menja. Kad se isprazni, menja se senzor. Znači, kod tebe jedan senzor ne pokazuje ništa: ni manji, ni veći pritisak, niti razliku u pritiscima leve i desne gume, što je posebno važno kod prednjih guma. ECU bi trebao da javi grešku, ako je ta razlika veća od 0.1 bara i to u vožnji, palenjem STOP! lampice. Nešto nije u redu sa sistemom, jer bi u tvom slučaju, ta lampica morala da svetli non-stop. Probaj sa onim senzorom od lagune restajling, možda ga risiver "prepozna"! U suprotnom, na dijagnostiku, da se odradi sve po PS. Kod novijih sistema, kao kod mog megana, to ide sve automatski.

Comment

• markofpi
          CBC Senator XXL
          • 27.07.2006
          • 1552
          • Bezanijska Kosa

Senzor je fizicki pokidan prilikom zamene guma tako da je ostao samo ventil. Na displeju lepo prikazuje da senzora nema sto je i logicno. Mene je zbunilo to sto sad ne ynam da li da uymem bilo koji senzor polovan, a ispravan!? Zakljucio sam da bije nema veye vec se koriste samo za obelezavanje ali je neko spomenuo senzore za alu i obicne felne. Cak ni sami prodavci polovnih delova ne znaju tako da nisam nacisto sta tacno da trazim

Comment

• mupe
            CBC Senator XXL
            • 05.10.2006
            • 822
            • bg
            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Originally posted by Taunus L View Post
            Imaju jedan ritam, odprilike na svakih 5 sekundi se ukljuce. Ne znam sta bi tu moglo biti zeznuto promjenom soferke, da je senzor crkao predpostavljam da ne bi radio uopste.
            Stvarno mi nije jasno u čemu je problem. Kod mene kad senzor nije bio vraćen kako treba brisači nisu uopšte radili na prvom položaju ručice, bez obzira na podešenu osetljivost i bet obzira na količinu isprskane vode na staklo. Posle nameštaja silikonske opnice, sve je proradilo normalno.
            Franjo, na meganu nije isti senzor kao na laguni. Čuo sam od ljudi koji rade stakla da je dosta teži za vraćanje posle skidanja.
            Markofpi, kupi senzor za vrstu felne koje imaš i idi kod nekog ko ima clip da ti ga prijavi centrali.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

[QUOTE=markofpi;558596]Senzor je fizicki pokidan prilikom zamene guma tako da je ostao samo ventil.[/QUOTE

Odgovaraju samo Schraderovi senzori:
              - za alu felne P/N 60234-67 komplet 65654-KD
              - steel felne P/N 42323-67 komplet 65655-KD
              Nakon ugradnje mora na dijagnostiku.

Gde ti je polomljeni senzor? Ima li kakve oznake?

Comment

• cale
                CBC Senator
                • 22.03.2009
                • 297
                • Backa Topola

Originally posted by markofpi View Post
                Senzor je fizicki pokidan prilikom zamene guma tako da je ostao samo ventil. Na displeju lepo prikazuje da senzora nema sto je i logicno. Mene je zbunilo to sto sad ne ynam da li da uymem bilo koji senzor polovan, a ispravan!?ali je neko spomenuo senzore za alu i obicne felne.
                Evo ti jos jedan link,ako ti nesto nije jasno http://schraderinternationaluk.com/i...dex&cPath=3_25
                NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Originally posted by mupe View Post
                  Franjo, na meganu nije isti senzor kao na laguni.
                  Pa, ni na lagunama nisu isti senzori. Ovaj na slici je ugrađivan od 2004. Za sve je zajedničko, da se radi o optičkom uređaju. U položaju 1, kad ne pada kiša, brisači ne rade. Provera senzora se vrši jednostavno, sipanjem vode na šoferku, ispred senzora. Kad obriše, mora da stane. U ovom slučaju, ili je neispravan senzor, ožičenje, ili releji (caktalica). Treba proveriti, da li je dobar kontakt na konektoru senzora i da li je pravilno priključen.

Comment

• stanojej
                    CBC Član
                    • 04.03.2012
                    • 40
                    • Ugljevik

da li senzori pritiska guma mogu da se iskljuce kao opcija na kompjuteru auta jer i ja imam problem nemam 2 senzora i prijavljuje mi gresku na kompjuteru

Comment

• cale
                      CBC Senator
                      • 22.03.2009
                      • 297
                      • Backa Topola

Mogu, naravno.
                      NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Da li si siguran? Napiši na koji način.

Koliko znam, jednom konfigurisan sistem, ostaje aktivan i u slučaju reseta UCH, jer ga na to podseti receiver i postojeći senzori. Inače, samo dve greške javlja i pamti: nedostatak najmanje jednog senzora i druga, dva senzora istog koda. Ostale greške u vezi sa trenutnim stanjem pritiska u gumama, samo upozorava i ne ostaju zapamćene.

Najbezbolnija je fizička metoda: isključenje napajanja receivera, ili prekid veze sa UCH, a zatim reset kompjutera.

Comment

• max3m87
                          CBC Senator XXL
                          • 17.05.2010
                          • 531
                          • Beograd
                          • Renault LagunaII 1.8 16v

mogu odes kod majstora i on iskljuci meni je crkao prednji levi i ja sam iskljucio, realno dobra je stvar ali cesto svetli ... :-)

Comment

• mupe
                            CBC Senator XXL
                            • 05.10.2006
                            • 822
                            • bg
                            • Laguna 3 GT 2.0T 205

Preciznije, priključi se clip i jednostavno se isključi opcija kontrole pritiska u gumama.

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Pitanje je, na koji način?
                              Nedavno se javio jedan član, koji je kupio lagunu sa "isključenom" kontrolom pritiska. Pregledom je ustanovio, da mu je jedna od tri žice na receiveru prekinuta. Nije se javljao, šta je uradio po tom pitanju.
                              U svakom slučaju, promene se mogu vršiti samo dijagnostičkim alatom. U servisnom uputstvu nisam našao, kako se može isključiti, jednom konfigurisan sistem.

Comment

• CDanijel76
                                CBC Veteran
                                • 11.01.2010
                                • 144
                                • Novi Sad

e da se i ja ukljucim u temu oko senzora za gume.
                                ja sam imao problem sa senzorom - pukao mi je prilikom dopumpavanja na pumpi, decko koji radi verovatno je malo preterao sa pritiskom i malo zakrivio kad ga je nabio, smesno zvuci al meni tad nije. u pitanju je OMV pumpa sa onim malim pumpana na prenosenje sa onim dugackim al drzacem. no mozda i nebitno objasnjavanje ali ...sve u svemu, napukao mi je ventil i resio sam da ga zamenim sto sam u to vreme i objavio ovde , cak sam i stavio sliku novog ventila.
                                narucen je u prodavnici, a pitanje prodavca je bilo sam ...jel za alu ili celicnu felnu!...
                                u pitanju je bila alu felna , i posle montiranja otisao sam kod majstora Slobe i samo mi je preko dijagnostike uneo kod ovog novog ventila. od tad redi sve kako je i radilo , bez ikakvog problema .
                                nego sto se tice iskljucivanja senzora , tad me je pitao hocu li da ih iskljucim ili ne, znaci preko clipa da mi iskljuci pokazivanje pritiska i sve ostalo - guma busna , "nema tocka", STOP , ....
                                i jos nesto sto sam ovde naucio , a ispravite me ako gresim , comp pamti dva seta senzora - recimo letnji i zimski i prilikom promene seta nije potrebno ici na dodatnu dijagnostiku iliti ikakvo podesavanje, jer comp sam sve to prepozna i odradi.
                                e toliko od mene za sada
                                --->>> nikad ne reci nikad !!! <<<---

Comment

Working...
                                X