RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Imobilajzer
    CBC Član
    • 03.02.2012
    • 38
    • Juzno backi okrug
    • Laguna 1,9 dci 120 2002

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Originally posted by markofpi View Post
    Sto se tice temperature motora nisam primetio da meni tesko dize temperaturu iako su ovi ledeni dani. Dok motor ne dostigne radnu temperaturu vozim polako i tad se najbolje i najbrze zagreje tako da sa jedsne strane motor je u pokretu sto se kaze, a sa druge zbog manje brzine nema ni jakih udara hladnog vazduha na hladnjak koji bi hladili hladili motor, bar ne u toj meri da se onemoguci postizanje radne temperature.

Evo i ja sam tako jutros radio, upalio i krenuo na posao vozio drugom, i jedinom mogucom u ovim uslovima, i nakon kratkog vremena poceo da podize temperaturu. Na jednom delu puta mogao sam da vozim i trcom ali opet do 2000 obrtaja i tada je skazaljka bila negde oko polovine. Mene je ovo malko bunilo posto sam ranije vozio Opela, doduse benzinca, i nakon kratkog vremena imao radnu temp. cak i na leru. E sada je ovo meni novina Laguna pa dizel, ali dobro... srecom postoji ovaj forum pa mi pocetnici (posle 32 godine voznje) mozemo svasta da naucimo

Comment

• cale
      CBC Senator
      • 22.03.2009
      • 297
      • Backa Topola

Da li je moguce da novi akumulator Exide /72 , ne moze da drzi struju 20 dana? Kola su mi parkirana u garazi,koja nije grejana, i nisam ih palio ovih zadnjih dvadesetak dana. Jutros odem da pogledam kad od struje nista. Kaze mi autoelektricar da je to normalno, jer laguna vuce struju na racunare itd itd, pa ne moze da izdrzi toliko dugo da se ne pali????? Ja jos nisam doziveo da akumulatorni nema ni malo struje. Istina nikaad do sad mi kola nisu stajala ovoliko dugo, a da se ne voze.
      Moze li neko da mi kaze je li imao ovakvo iskustvo?
      NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Pošto se radi o novom accu, zavisi, kako je i koliko bio napunjen! Ispravna elektronika ne bi smela toliko da isprazni akumulator, osim, ako si zaboravio da isključiš neki potrošač. Električar je trebao, da proveri, koliko vuče to, što je stalno uključeno i da izračuna, za koliko je moglo da isprazni accu u tolikoj meri. Ako je još u garanciji, proveri i uloži reklamaciju.

Comment

• hope
          CBC Senator
          • 03.06.2010
          • 212
          • ca

citah na prethodnim stranama da kolege gase esp pri kretanju po snegu ,u mom slucaju je mnogo lakse kretanje a i voznja sa aktiviranim esp om jer ispravlja proklizavanja .
          sto se tice akumulatora,pri kupovini pored ah mnogo je bitno acc ili ti startna struja,i za moj dizel je 680/760.ta startna struja moze biti presudna po ovom vremenu kada se aku prazni pri stajanju kod velikih minusa,jer ako je manja od minimalne onda se aku trosi tj ide do max granice pri paljenju hladnog auta ujutru i sasvim je moguce da i noviji aku se isprazni posle odredjenog vremena pogotovo ako su kratke relacije voznje.
          a evo i mog iskustva sa originalnim aku,jos prosle zime mi se desavalo da neka jutra nisam mogao da upalim pa sam prespajao aku da bi upalio cak i nosio da mi napune u servisu za aku,pa sam nekako pregurao proslu zimu i racunao da cu morati da kupim novi za ovu zimu.pocetkom januara sam nekako i palio ali pocetkom jakih minusa je poceo ujutru jedva da pali dok jedno jutro sam opet morao da prespojim pa sam ga vozio da bi se dopunio i tako par dana sam palio prespajanjem i dopunjavao voznjom ali svako jutro kablovi.nadjem stari punjac koji je morao da bude spojem 24 sata da bi ga napunio i sada mi vec 10 dana pali bez problema,dokle videcemo,tako da ako je aku iole dobar treba ga puniti sa ispravljacima koji imaju malu snagu punjenja nikako brzo punjenje.

Comment

• cale
            CBC Senator
            • 22.03.2009
            • 297
            • Backa Topola

Moj je jos pod garancijom. Stavio sam ga na punjenje pa cu sutra da vidim na cemu sam.
            NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• ivca
              CBC Član
              • 20.02.2009
              • 83
              • Negotin

Drugari imam žešći problem. Izbubio sam kod za ovaj cd abasse auditorium na laguni, knjižicu ne mogu da nadjem nigde, onaj programčić što se vrti internetom ne pomaže kod koji daje nije taj (0790). Da li neko ima isti ovakav i da možda može neko da mi pomogne.

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Da li radi radio?

Comment

• ivca
                  CBC Član
                  • 20.02.2009
                  • 83
                  • Negotin

Ne radi nista, samo ćuti i čeka neki kod.

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Kod dolazi na posebnom papiru uz knjižicu radio CD plejera. Pošto ga nemaš, pokušaj sa onim brojem 5833. Ako ne znaš postupak unosa koda, negde sam opisao, ali mogu ponoviti.

Comment

• cale
                      CBC Senator
                      • 22.03.2009
                      • 297
                      • Backa Topola

Da se vratim na temu akumulatora od pre par postova. Napunio sam akumulator,i upalio kola. Morao sam ga puniti 24h, a to je i normalno kod ovih akumulatora nove generacije. Sutra cu da vidim da li drzi struju, ili je "riknuo". Ako drzi struju onda je elektricar u pravu sto se tice stajanja autombila i ne vozenja,tj ne palenja istog, bar u zimskom periodu.
                      NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Ima pravo u jednu ruku! U drugu, može biti svašta... Na mom meganu accu star 5 godina. Ne znam ni koji je, jer je zatrpan, pa ne vidim nijedan bitan podatak. Samo nešto na francuskom. Ne radim ništa oko održavanja, osim povremeno pogledam onaj indikator napunjenosti. Uvek je zelen!

I, jučer, nakon petnaestak dana stajanja na otvorenom, oslobodim vozačeva vrata od snega, da mogu da uđem. Na njemu skoro pola metra snega. Startujem i upali u drugoj sekundi. Podešen na automatsko palenje dnevnih svetala i uključen CD player.

Zato, javi se nakon dužeg vremena, osim ako ti ubrzo isprazni accu. A, majstorova tvrdnja, da je duže stajanje, bez dopunjavanja, štetno - istina je! Ali je još štetnije, često i dugo verglanje, nakon kratkih vožnji i u ovim uslovima. Uzgred, nisu baš ekstremni!

Comment

• Imobilajzer
                          CBC Član
                          • 03.02.2012
                          • 38
                          • Juzno backi okrug

Jucerasnjih -27 i jutrosnjih -26 ne smetaju Laguni da kresne u drugoj sekundi. PS Jedno pitanje, da li kada se ono dugme okrene na sklapanje retrovizora treba da se sklope oba, kod mene se sklopi samo na vozackim vratima

Comment

• cale
                            CBC Senator
                            • 22.03.2009
                            • 297
                            • Backa Topola

Oba bi trebala. Inace jutros sam upalio bez problema. Videcemo, sad cu da ga testiram, kako drzi struju.
                            NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Originally posted by Imobilajzer View Post
                              ... Jedno pitanje, da li kada se ono dugme okrene na sklapanje retrovizora treba da se sklope oba, kod mene se sklopi samo na vozackim vratima

Ne mogu povećati i dobiti jasnu sliku! Verovatno greška kod postavljanja, jer mi klikom na sliku, ili povećanje, otvara postimage, kao da nije urađen up load.

Inače, prema izgledu, radi se o full verziji, u kojoj je delom suvozačev retrovizor odvojen u nekim funkcijama, kao na primer, memorisanje položaja.

U bazičnoj verziji, sa ručicom, može se, osim podešavanja levo-desno, upravljati istovremeno sa oba horizontalna motora i "zatvoriti" istovremeno oba retrovizora, koliko to potenciometri dozvoljavaju.

Bez obzira na razlike u opremi, ipak bi trebalo, da je i u drugim verzijama to moguće, osim, ako memorisani položaj to onemogućava.

Comment

• Imobilajzer
                                CBC Član
                                • 03.02.2012
                                • 38
                                • Juzno backi okrug

Mislim da ce sada biti u redu, hteo sam da prikazem ove niske temperature i kako Laguna lako pali. Sto se tice retrovizora voleo bih da se oba sklapaju zbog tesnih parkiralista i straha da ih ne bi slucajno neko otkinuo

Comment

Working...
                                X