RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rmilenko
    CBC Član
    • 05.01.2010
    • 42
    • Novi Sad

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

U pitanju je DPF filter (Diesel Particulate Filter, ili tako nekako) - iliti po naski "filter krutih cestica"
    Sluzi da bi se na njemu skupljale cestice iz izduvnih gasova koje bi inace zagadile cistu nam okolinu.
    Kada se njih (cestica) dovoljno nakupi, pokrece se sagorevanje.
    Posto se prilikom sagorevanja postizu visoke temperature (oko 700-800 stepeni), to se obicno automatski desava kada racunar skonta da se auto krece na otvorenom putu (u User manualu kaze voziti oko 20 minuta brzinom ne manjom od 80kmh).
    Medjutim, to se ume desiti i prilikom gradske voznje.
    Problem nastaje kada se prilikom gradske vozenje prekine sagorevanje "odredjen" broj puta (krenes s posla, pokrene se sagorevanje a ti trebas da gasis auto jer si stigao kuci).
    Ako dovoljno dugo vozite Lagunu sa DPF filterom, umete da primetite kada je pocelo sagorevanje po dubljem zvuku motora u leru.

Dakle, da sumiram - DPF filter = ekologija i mnogo potencijalnih zezancija

Comment

• Franjo
      Banovan
      • 14.08.2009
      • 2831
      • Inđija - Beograd
      • Renault megan II res

Jedna od mera zaštite prirodne sredine, mogao bi se nazvati ekološki filter protiv zagađenja (antipolution, demarrage). Sakuplja čestice nepotpunog sagorevanja u vidu čađi. Kad se nakupi određena količina čađi, kompjuter sprovodi proces (samo)spaljivanja, ubrizgavanjem veće količine goriva od optimalne za sagorevanje u cilindrima, pa se proces nastavlja u izduvnoj grani. Time se povećava temperatura gasova preko 400 do 800 stepeni C i potpuno sagoreva čađ u filteru, kao i predkatalizatoru, odnosno katalizatoru. Problemi nastaju, kad sistem zbog nekog razloga otkaže, ili ne radi regularno, pa dođe do potpunog zapušenja PDF (FAP), ili uništenja katalizatora. Najčešće, zbog neispravnih senzora i sondi.

O svemu je više puta pisano, pa detaljnije možeš naći u Wikipedii ili Google.

Comment

• todor17
        CBC Početnik
        • 01.05.2012
        • 9
        • Novi sad

Drugari jeli ko koristio xenon sijalice od 20 eura. Neznam meni je neshvatljivo da platim sijalicu 18 000 dinara u ovlascenom servisu.
        Ovo je je valjda sijalica za lagunu
        Cena : 2,200.00 rsd
        Raspoloživost: Na lageru
        Model: XENON sijalica D2R
        Proizvođač: XENON

Comment

• stanojej
          CBC Član
          • 04.03.2012
          • 40
          • Ugljevik

hvala ljudi na odgovorima za pdf filter ovo paljenje me stvarno zeza oterao sam auto kod majstora videcemo sta ce biti

Comment

• todor17
            CBC Početnik
            • 01.05.2012
            • 9
            • Novi sad

Malo sam se raspitivao i cene mnogo variraju za ugradnju gasa po meni koji nisam nesto strucan sve mu dodje na i slicno a velike razlike u ceni
            Lucar 430 eura cuo sam da su dobri
            Radic 380 eura
            Dora 490 eura
            Narancic 370 eura verovatno i najpoznatiji hvale ih mnogi
            Auto gas Sale 420 eura ovde na forumu hvaljeni

Comment

• vlaves2000
              CBC Član
              • 28.03.2010
              • 95
              • srbija

po meni je najbolje kod dore covk stvarno zna znanje sto se tice plina i kod njega mozes biti siguran da su svi delovi originalni. licno iskustvo
              i ja sam radio kod nekih od nabrojanih na par kola a na kraju uvek odlazio kod dore da vadi fleke sad stalno kad imam potrebu idem odmah kod njega i prezadovoljan sam zato i jeste najjaci sa cenom jer ima kvalitet i ime e da nije mi brat od tetke nego sam stvarno zadovoljna musterija i na laguni bi ugradio kod njega da nije dizel.
              Last edited by vlaves2000; 04.05.2012, 14:06.
              https://t.me/pump_upp

Comment

• stanojej
                CBC Član
                • 04.03.2012
                • 40
                • Ugljevik

bio kod majstora za paljenje covek mi rekao da pri svakom paljenju mora biti pritisnuto kvacilo da bi auto verglao to nisam znao u 90% slucajeva je bilo pritisnuto kvacilo ali nekada i nije jer ja to nisam znao pa je bilo slucajeva kad samo izbacim iz brzine i palim sada moram da drzim start dugme da bi verglao dok prije samo pritisnem i pustim auto je sam palio za to je odgovoran citac kartica izgleda da je u njemu problem nasao sam polovan 40e ovih dana cu ga zameniti sada nemam vremena a moram otici u sabac po njega da li je jos neko primetio da mu auto pali samo pri pritisnutom kvacilu

Comment

• cale
                  CBC Senator
                  • 22.03.2009
                  • 297
                  • Backa Topola

Originally posted by CDanijel76 View Post
                  Kolege, treba mi pomoc!
                  otisla mi je sajla podizaca stakla sa vozaceve strane.
                  [

Ovde ti je jeftino ,pod uslovom da ih sam postavis, a posto smo to ovde doktorirali ne bi trebalo da ti bude tesko.
                  NE KITI SE TUDJIM PERJEM

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

To je poželjno kod svih automobila i tako sam učio pre više od 50 godina. E, sad, ja vozim megan II i manje-više sve je isto... (samo...), kao kod lagune II, ali mi se nakon ubacivanja kartice javlja poruka: "pritisnuti kočnicu i start"? Razumljivo, samo ako se radi o predostrožnosti, da nije slučajno u brzini, pa da ne krene i udari u nešto, kao u zid garaže, gde parkiram na par cm udaljenosti. Osim pritisnute papučice kvačila, uvek mi je povučena i ručna. Start dugme pritisnem samo na kratko, a sve dalje radi ECU.

Čitač kartica ne bih menjao, ako stari funkcioniše. Njegovo je samo, da prepozna ID karticu, a ostalo sve radi kompjuter. Da li imaš dve kartice i koristiš li handsfree karticu?

Znači, startno dugme ne treba držati pritisnuto, a što ne pali odmah, to je do ECU, koji prši proveru pojedinih sklopova, tzv. Check engine. To se vidi po upaljenim sijalicama (indikatorima), odmah po pritisku na to dugme. Ako se ne pale odmah, može biti do slabog accu vozila, kartice, ili samog startnog dugmeta (loš kontakt).

Comment

• Plavke
                      CBC Član
                      • 11.05.2010
                      • 47
                      • Nova Pazova
                      • Renault Laguna II 1.6

@stanojej Ne kupuj drugi čitač, jer ti je sigurno samo pukao jezičak u čitaču kartice, a to smo već dobro obradili ovde, evo ti link pa malo uživaj u održavanju svoje Launice: http://www.cbc.rs/showthread.php?110...l=1#post470656 .
                      A još i mislim da bi taj novi čitač morao preko dijagnostike da uskladiš sa radom kompjutera, a i nisam baš siguran da bi radio sa tvojim karicama. Gde god sam tražio karticu radi kućišta rekli su mi da su im uparene sa čitačem pa neće da ih prodaju.
                      Last edited by Plavke; 04.05.2012, 20:15.

Comment

• Plavke
                        CBC Član
                        • 11.05.2010
                        • 47
                        • Nova Pazova
                        • Renault Laguna II 1.6

Evo jedan oglas za sajle nazovite pa uporedite cenu možda je jednostavnije nego preko ebay-a

Comment

• stanojej
                          CBC Član
                          • 04.03.2012
                          • 40
                          • Ugljevik

Originally posted by Franjo View Post
                          To je poželjno kod svih automobila i tako sam učio pre više od 50 godina. E, sad, ja vozim megan II i manje-više sve je isto... (samo...), kao kod lagune II, ali mi se nakon ubacivanja kartice javlja poruka: "pritisnuti kočnicu i start"? Razumljivo, samo ako se radi o predostrožnosti, da nije slučajno u brzini, pa da ne krene i udari u nešto, kao u zid garaže, gde parkiram na par cm udaljenosti. Osim pritisnute papučice kvačila, uvek mi je povučena i ručna. Start dugme pritisnem samo na kratko, a sve dalje radi ECU.

Čitač kartica ne bih menjao, ako stari funkcioniše. Njegovo je samo, da prepozna ID karticu, a ostalo sve radi kompjuter. Da li imaš dve kartice i koristiš li handsfree karticu?

Znači, startno dugme ne treba držati pritisnuto, a što ne pali odmah, to je do ECU, koji prši proveru pojedinih sklopova, tzv. Check engine. To se vidi po upaljenim sijalicama (indikatorima), odmah po pritisku na to dugme. Ako se ne pale odmah, može biti do slabog accu vozila, kartice, ili samog startnog dugmeta (loš kontakt).
                          kad ubacim karticu i ako se kontakt pojavi znači li to da je čitač ok i možes li mi pojasniti sta je ECU a sta je accu

Comment

• stanojej
                            CBC Član
                            • 04.03.2012
                            • 40
                            • Ugljevik

hvala za link super je mislim da cu probati ovo malo mi je problem vadjenje čitača iz kućišta ali ako nebudem mogao ja imam prijatelja kome te stvari idu od ruke ionako nemam šta da izgubim a nije mnogo komplikovano samo treba živaca da li si i ti imao ovaj problem i jel ti pomoglo

Comment

• Plavke
                              CBC Član
                              • 11.05.2010
                              • 47
                              • Nova Pazova
                              • Renault Laguna II 1.6

Da, isto sam morao da držim dugme za start par sekundi dok ne upali. Posle lepljenja jezička u čitaču problem rešen, auto pali na kratki dodir dugmeta. Samo lagano bez nerviranja sa čitačem kartice malo super lepka da uhvati taj jezičak a onda još bolje dodati neki epoksidni dvokomponentni lepak da dobro osigura spoj i sve ima da šljaka bez problema. Pozdran i javi kako je prošla majstorija.

Comment

• max3m87
                                CBC Senator XXL
                                • 17.05.2010
                                • 531
                                • Beograd
                                • Renault LagunaII 1.8 16v

ja sam lepio ali je pucalo na kraju sam lemilicu uzeo i stopio plastiku u plastiku i vec god dana radi..

Comment

Working...
                                X