Nema rebusa! Chubs je jasno i slikovito objasnio. Istina, može se zameriti ponešto crtaću, ali to je više zbog ograničenog prostora.
I ja sam ponešto pogrešno naveo, jer nakon više od pedeset godina vožnje, to prelazi u rutinu. Kad sam bolje razmislio, uvideo sam, da uglavnom vozim kako je propisano. U smislu blagovremenog prestrojavanja, izbora trake, blagovremene signalizacije, poštivanja prednosti i sl.
Čak sam na satelitskom snimku pomenute raskrsnice kod Opštine NBG video, da se propisi poštuju. Istina, u vreme slabog intenziteta saobraćaja, ali slično je i u špicevima, osim što retko ko koristi unutrašnju treću traku. Razumljivo, jer se vozi brzo, pa bi se teško izvukao.
Evo tog, ne baš čistog snimka, ali mislim, da ne treba komentara:
Svi priključci i isključenja su sa tri trake, od kojih krajnja desna rezervisana za vozila GSP i ona, koja se isključuju na prvom isključenju. Sve trake označene horizontalno znakom opasnosti - trouglom! Znači, obavezno propustiti vozilo koje se kreće kružnim tokom!
Ni ovu u Segedinu u Madjarskoj nisu daleko od toga Tj fali im ovaj mali kruzni tok u samom kruznom toku al zato imate semafor u samom kruznom toku pa treba skontati koji se odnosi tacno na vas
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
ovo kad bi postavili u novom sadu, bio bi prazan. a hrabrisa koji bi se usudio da udje, otvorio bi hamburgeriju negde u sredini, da ne umre od gladi.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Koliko je ozbiljna situacija pokazuju i ovi flajeri. Moraju se Novosadjani navici sto pre
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Iako, je već raspravljano i objašnjeno, mislim, da nije zgoreg ponoviti:
Očito je, da je vozilo 1, vozeći desnom trakom, prošlo jedan izlaz i ima nameru još jedan, ali zbog pravila prednosti vozila, koje dolazi s desna, ima pravo prvenstva prolaza pred vozilom 2! Time je vozilo 2 onemogućeno, da izvrši nameravanu radnju, jer se ne smije zaustavljati u kružnom toku. Realno, u tom momentu, zeleno vozilo trebalo bi, da se nalazi na mestu crvenog i obratno. Treba reči, da je vožnja zelenog vozila nepravilna, ali nije nepropisna (kažnjiva).
Takvu grešku čine uglavnom nesigurni vozači, često dezorjentisani, ne znajući unapred, gde trebaju izaći.
Ne treba, da vas zbuni, što je desno vozilo, pravilno zauzelo poziciju na desnoj traci, u slučaju, da izlazi na prvom, kao i u slučaju, da izlazi na drugom izlazu. To iz razloga, što u kružnom toku ima dva prstena i na svakom izlazu dve trake, tako da ne ometa vozilo koje vozi levom trakom. Međutim, da mu je namera izlaska na 270 ili 360 stepeni, treba da se prestroji na levu traku.
Kakva nebuloza sa ovim iscrtavanjem traka u kruznom toku.
Bez traka vazilo mi je jedno pravilo:
- prilikom ulaska najkracim putem do centra pritom pazim na vozila koja se vec nalaze u kruznom toku i prilaze mi s leva ako imam obrnuti trougao
- na vreme krenem da se udaljavam od centra kako prilazim iskljucenju iz kruznog toka dok svi koji onda meni prilaze s desna (usli su u kruzni tok posle mene) me propustaju
Kad se gleda odozgo iz vazduha izgleda kao satelit koji efektom pracke ubrzava oko gravitacionog polja planete (ko se razume u osnove svemirskih letova zna o cemu pricam).
Ovim principom prolazim Slaviju vec godinama svakog dana u spicu i to mi je postala najomiljenija raskrsnica u Beogradu.
Obelezavanje traka unutar kruznog toka mi je nevidjena glupost. Prestrojavanje mi je najrizicnija operacija na pravom putu (nikad ne mozes da bude 100% siguran da nema nikog, auta, skutera, motora koji je ignorisao tvoj signal za prestrojavanje i krenuo da se provuce pre nego sto ga zatvoris - ovo mi se tacno desilo i ja sam ispao kriv ko sto i jesam prema zakonu jer zakon ne tretira bezobrazluk druge strane).
Prestrojavanje u kruznom toku - katastrofa! Tokom skretanja pod tim uglom je nemoguce u retrovizoru vizuelno pokriti traku u koju se prestrojavas, dok svaki ucesnik tvoju nesigurnost vidi kao priliku.
Sa ovim zakonom i pravilom o trakama u kruznom toku mogao bih u unutrasnjem prstenu da se vrtim u beskonacnost ako postoje vozaci koji ne zele da me puste da iz istog izadjem.
motora koji je ignorisao tvoj signal za prestrojavanje i krenuo da se provuce pre nego sto ga zatvoris - ovo mi se tacno desilo i ja sam ispao kriv ko sto i jesam prema zakonu jer zakon ne tretira bezobrazluk druge strane).
Dvaput sam imao čukanja, a onda mi onaj sav ljut kaže: "Pa, dao sam migavac!"
Davanje migavca (ili žmigavca) tebi ne daje pravo da se prestrojavaš ili menjaš trake na putu, već samo obaveštava ostale učesnike o tvojoj nameri što ih ne obavezuje da moraju da te propuste. Nažalost, velika većina misli da je davanjem migavca sebi obezbedila prednost u takvim radnjama.
slazem se sa tobom potpuno, ne kazem da sam u pravu oko migavca i prestrojavanja, ali ako procitas prethodne postove u kojima je opisano kako se treba prestrojavati u kruznom toku... neko moze doci u zabludu u kakvoj sam ja bio.
po meni se uopste ne isplati ulazenje u unutrasnje trake krouznog toka
ako ostanes u spoljasnjoj nema prestrojavanja i ne krsim nijedan zakon, neka me neko ispravi ako gresim.
Najveći probolem koji vidim (a vozam svaki dan kroz taj kružni tok u NS) je što je preporuka da se prestrojava i vozi ovako:
ali se tada možemo lako naći u situaciji sa ove slike:
gde smo mi crveno vozilo (pod brojem 2)
U toj situaciji, crveno vozilo ne može znati nameru zelenog jer zeleni može biti još par metara nazad ili nazad i time u mrtvom uglu a pogotovo ne vidimo njegov žmigavac i ne znamo da li planira da izađe na istom izlazu gde i mi, ili planira da nastavi do nekog od sledećih izlaza. To i kod mene stvara strah kod izlaska iz unutrašenjg kruga jer nikada ne znam da li taj što je paralelno sa mnom ili par metara iza mene planira izaći zajedno sa mnom (što čini besmislenim moje usporavanje i propuštanje) ili će produžiti do sledećeg izlaza i time sečemo put jedan drugom. Unutrašnje vozilo opasno seče putanju spoljašnjem čak i kada je znatno ispred njega.
Opet, držati se striktno spoljašnjeg kruga je takođe bzvz pogotovo ako skrećete 270 stepeni ili hoćete da se vratite svih 360. Tada vi sečete putanje svima koji se drže pravila sa prve slike.
BTW, vozao sam kroz mnogo kružnih tokova po Evropi i bliskom istoku. Svi se u principu drže pravila sa ove slike i često su tako iscrtane sterlice na trakama pre ulaska u kružni tok:
Proguglajte na netu roundabout. Vidi se da se uglavnom koristi to pravilo. Desna traka za desno i pravo, leva za pravo, levo i nazad. Pri takvom ponašanju, situacije sečena puta jedno drugom su najređe.
Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...
Comment