Ljudi mene je vise strah da otvorim novine.pa svakog dana po neko nastrada.strasno,valjda ce se neko setiti da se preduzmu neke mere da se ne gine svakog dana.
Mislis ...
da naprave puteve,
nateraju Policiju da radi svoj posao i regulise saobracaj umesto sto se bavi prikupljanjem haraca,
oteraju krseve s puta naplacujuci debele kazne za neipravna i nesigurna vozila,
nateraju tehnicke preglede da rade svoj posao,
ukinu carine i smanje porez na automobile da narod moze sebi da priusti normalan auto,
uvedu zabranu teretnog saobracaja tokom najgusceg prometa (06-18h, recimo),
uvedu obavezu vinjete za kamione s ukljucenom putarinom da ne skrecu s novosadskog auto puta (recimo) i ne voze po selima...
...
ima toga...
nije sve do vozaca, zapravo malo toga i jeste...
Sve navedeno (osim gradnje puteva) Skupstima moze da resi za jedan dan, a pare za puteve su vec nekoliko puta dobijene i potrosene...
U Nemackoj postoji servis "Pijani vozac" ili tako nekako gde okrenete broj i dodje tip na minijaturnom sklapajucem skuteru do vas (u kafanu i sl.), spakuje skuter u vas gepek, sedne za volan vaseg automobila i doveze vas kuci... i jeftinije je od taxi-ja... bar ne moras da ides po auto.
A kad smo kod toga, u BG je isti taj taxi minimum 2X skuplji od ostatka drzave, a vozimo se na isto gorivo..
Pa i nije ... to ti je kao kad pustis muvu zelenku (onu najvecu i najdosadniju) u punu sobu mirnih ljudi... za 5 sec svi masu i urlaju sto na muvu sto na ostale ljude... a do tad su bili mirni i sasvim OK...
Ljudi su po pravilu mirni i krotki i samo im treba omoguciti da takvi i budu a da pri tom zadrze svoje dostojanstvo.
Problem je u ovom "dostojanstvu" koje ovde ne postoji ...
Zamisli da imas obilaznice i da ne moras da ides kroz 100 sela do nekog grada, da te pandur ne ceka iza svake krivine, da nema udarnih rupa velicine 1X1X1m, da su svi traktori osvetljeni, da na Ibarskoj nema kamiona 06-18h i vikendom, da ima neki normalan put umesto Ibarske, da nema kamiona koji idu 14km/h na blagoj uzbrdici praveci kilometarsku kolonu iza sebe...
Sve navedeno je uvreda za ljudsko dostojanstvo bez obzira na inteligenciju koja inace nedostaje prosecnom vozacu (vise je zanemarena nego sto nedostaje)...
Fali nam kulture i to mnogo... Juce sam gledao lika koji je ostavio pickup pred kraj bus stanice i time naterao autobus da ostane u traci i blokira kolovoz, a da je otisao jos 5m napred... Nikom ne bi smetao...
Sta sve vidim tu za vreme pauze za dorucak... Stvarno bih trebao da dokumentujem, a to je jedna mala ulicica, koju su od skora malo vise opteretili...
Ma jok. Treba na svaku raskrsnicu da stave kameru i da prva kazna za prekoracenje bude najmanje 150 eura a za prolaz kroz crveno ono sto sledi ...
Nista narocito, i kod nas ovde je tako jedino sto te silne kamere kostaju.
Doduse i zaradjuju.
vec sam jednom pisao koliki je profit belgijske policije na godisnjem nivou samo od kazni u saobracaju, a evo jos jednom da se ponovim u pitanju je 60 miliona eura.
O ne kulturi i bezobrazluku treba najvise pricati..
sinoc umalo nisam nastradao u brace jugovic kada je baja sa audijem crnim na italijanske table prosao na crveno, jedino svojim iskustvom i pribranoscu smo izbegli sudar za milimetar...
Strasno i sto je najcrnje da smo izasli iz kola vadio bi prangiju a neko da me izreseta u zivotu to mi ne treba ...
Dobro si primetio, pun grad je vozila sa stranim tablama, koja nit njihovi vlasnici znaju da voze, nit poštuju propise - uglavnom Austrija, Belgija i Nemačka. To se neki gastoši vratili koji su otišli 90tih, pa su i dalje u istom tripu ili šta ?
Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.
pa najverovatnije taj rad....
Ko ce ga znati svi su oni tamo nemci, austrijanci i italijani ali kada dodju ovde odmah se menjaju i boli ih k za sve...
A sada da gledam ja u pasulj da li ce me izreseta ili ne ....
Mislis ...
da naprave puteve,
nateraju Policiju da radi svoj posao i regulise saobracaj umesto sto se bavi prikupljanjem haraca,
oteraju krseve s puta naplacujuci debele kazne za neipravna i nesigurna vozila,
nateraju tehnicke preglede da rade svoj posao,
ukinu carine i smanje porez na automobile da narod moze sebi da priusti normalan auto,
uvedu zabranu teretnog saobracaja tokom najgusceg prometa (06-18h, recimo),
uvedu obavezu vinjete za kamione s ukljucenom putarinom da ne skrecu s novosadskog auto puta (recimo) i ne voze po selima...
...
ima toga...
nije sve do vozaca, zapravo malo toga i jeste...
Sve navedeno (osim gradnje puteva) Skupstima moze da resi za jedan dan, a pare za puteve su vec nekoliko puta dobijene i potrosene...
U Nemackoj postoji servis "Pijani vozac" ili tako nekako gde okrenete broj i dodje tip na minijaturnom sklapajucem skuteru do vas (u kafanu i sl.), spakuje skuter u vas gepek, sedne za volan vaseg automobila i doveze vas kuci... i jeftinije je od taxi-ja... bar ne moras da ides po auto.
A kad smo kod toga, u BG je isti taj taxi minimum 2X skuplji od ostatka drzave, a vozimo se na isto gorivo..
Eh kad se setim kako je Prolupator ranije, dostojno svome imenu, lupao po forumu. Sada je izrastao u pravog primernog člana. Svaka ti je rečenica kako treba.
Originally posted by dranix
Ma jok. Treba na svaku raskrsnicu da stave kameru i da prva kazna za prekoracenje bude najmanje 150 eura a za prolaz kroz crveno ono sto sledi ...
Nista narocito, i kod nas ovde je tako jedino sto te silne kamere kostaju.
Doduse i zaradjuju.
Te kamere i dalje neće sprečiti ljude da voze pijani, drogirani, bez kočnica, bez amortizera, bez naočara, sa štiklama, sa zamagljenim staklima, sa neregistrovanim autom, sa isteklom vozačkom, sa ćelavim gumam... Da je brzina jedini problem (kako što saobraćajci svakodnevno žele putem medija da nas ubede), lako bi se ona rešila.
Comment