Dobro de ... sta ako predjem 50K za godinu ? Ovde je stavljena kilometraza za kociono ulje i antifriz, a ne vremensko ogranicenje, pa zato pitam ?!
Uvek postoji i vremensko i ogranicenje po kilometrazi.
Ako predjes 50kkm normalno je da opet ides na 15kkm na servis, ali i ako ti stoji u garazi godinu dana normalno je da zamenis ulje i/ili antifriz na 2 godine.
Ja sam za... Još sam u nedoumici između Cee'd-a i i30, a verovatno će presuditi ko da bolji popust.. Jedino što se ozbiljno razmišljam o karavanskoj verziji a pitanje je da li će do sajma stići i30 cw, tako da je Kia izvesnija...
U Kia salonu u Zemunu insistiraju na tome da na sajmu nece biti dodatnih popusta,a za Hyundai ne znam.Opet,nelogicno mi je da za sajm vaze isti uslovi kao i pre njega...
Znaš kako, koliko sam video Kia ima jedan te isti popust već pola godine. Prvo su ga zvali PDV popust, pa novogodišnji, pa sad popust na modele iz 2007 godine... Zadnji put su mi rekli da trenutni popust na modele iz 2007 važi i za modele iz 2008. ali da onda mora da se čeka na isporuku...
Tako da ni ja ne verujem da će biti novog popusta, već će samo ovaj trenutni "popust" od 18% krstiti kao Sajamski...
Opet, u njihovim salonima sam više puta čuo da će tekući popust važiti "samo do kraja meseca", mada posle nastave da ga daju... Takođe, ne bi me iznenadilo da i bude nekog dodatnog popusta a da oni sada ne govore o tome, jer onda niko ne bi kupovao automobil do sajma...
E sad, ja sam prilično siguran da je i pored tekućih popusta moguće spustiti cenu ili dobiti bolji dil... Pogotovo ako bi došao sa još nekim ko kupuje isti auto.
Hyundai ima cenovno povoljniju ponudu od Kia-e za 1,6crdi,mada sa manje opreme,ali u svakom slucaju daje sansu da za manje para kupis dati automobil.Nisam siguran koliko ce Kia imati uspeha na sajmu sa ovakvim cenama,koje jesu korektne,ali ih glavni rival ugrozava najdirektnije.
Kako recimo da saznam da li postoji neki tes primerak koji bi diler bio spreman da proda za manju cenu....a da nije licno upuceno pitanje!?
Ne znam da li si još zainteresovan za Cee'd-a, ali kada sam pre par dana bio u salonu na Zrenjaniskom putu, pokazivali su mi jedan SW dizel, 115 KS, u EX EUROPE paketu, prešao oko 16000, star 5-6 meseci čija je cena navodno oko 18000 (cena iz cenovnika je skoro 20000).
Takođe su mi pominjali jednog hatchbacka, koji je star valjda oko godinu dana, mislim da je takođe dizel od 115 KS i čija je cena negde oko 13000..
U svakom slučaju, najbolje da se raspitaš u salonu.
Juche sam imao prilike da 15-ak minuta provedem u Ceed-u (SW) chiji je odnedavno vlasnik jedan moj poznanik. Unutra je sve na svom mestu, ergonomija OK, mada realno nisku cenu za to shta se dobija odaju sitnice, kad se malo bolje zagleda. Kvalitet zavrshne obrade nije bash "na nivou" ali za taj novac, Bozhe moj...
U pitanju je 1,6 CRDi, verzija sa 90 KS. Nisam imao prilike da provozam auto, nadam se da hocu u narednim danima. Po komentarima vlasnika auto ide OK i dosta je startan, ali poshto "svaki ciga svoga konja hvali" uzeo sam ga sa rezervom. =] U svakom sluchaju radi se o starijem choveku, tako da njegov pojam za "startan" auto neki drugi (npr. ja) mogu da okarakterishu i na neke druge nachine...
Ne znam, imao sam utisak da autu jednostavno neshta "fali". Pristojna oprema, pristojan motor, dobra garancija, jako, jako dobar odnos ulozheno-dobijeno ali... Ne bih da budem pogreshno shvacen, niti imam zhelju/nameru/interes da nekome drugom "kvarim merak", samo prenosim SVOJE utiske. Autu jednostavno fali IDENTITET, nema prepoznatljivog karaktera, a ja takve automobile jednostavno ne volim. Moj problem.
Ono shto mozhe da bude problem svih potencijalnih kupaca je ako auto ne nameravaju da zadrzhe dugo - mislim da ce jako puno izgubiti ako nemaju nameru da ovaj auto voze chak i mnogo "preko" tog garantnog roka. Mislim na brz gubitak vrednosti. A opet, ja lichno ne bih mogao da ovaj/ovakav auto vozim godinama... Druga stvar je shto nisam ubedjen da su evropski "montazheri" odradili tako dobar posao kad shto bi to odradili juzhno-koreanci, tako da mislim da pouzdanost nece biti bash za pohvalu. OK, tu je garancija, ali chemu nov auto ako svako malo treba da se trchi u servis? Mozhda greshim po tom pitanju, ali, vreme ce (ubrzo) pokazati...
Ne znam za vas, ali meni je i30 mnogo interesantniji, lepshi dizajn, deluje malo agresivnije... Zadnji deo ne podseca na BMW serije 1 sluchajno - upravo su dizajneri iz BMW-a umeshali prste u konachan izgled ovog modela. Bar po slikama sudeci unutra je takodje malo lepshi od Ceed-a, a narochito mi se vishe svidja osvetljenje table u odnosu na "dosadno" osvetljenje kod Ceed-a.
Sem toga, koliko sam upoznat, i30 koji su ovde na prodaji su kompletno proizvedeni u J. Koreji, a ako je tako onda je i kvalitet zavrshne obrade daleko bolji nego kod Ceed-a koji je sklapan negde u komshiluku (Poljska, Slovachka, ako se ne varam? )
Kad smo vec kod ovih "egzotichnih" primeraka, da ja kupujem nov auto ove klase, za te pare, onda verovatno ne bih izabrao ni Ceed ni i30. Izmedju evropske verzije juzno-korejskog auta i "pravog" juznokorejskog auta, ja bih izabrao - japanca =] Ako se vec pomirimo sa velikim padom vrednosti kad su ovi brendovi u pitanju, i sa pretpostavkom da auto ostaje minimum 5 godina u vlasnishtvu, onda bih po principu "kad je bal - nek je sa muzikom" izabrao Subaru Imprezu
Otprilike isto koshtaju, otprilike ista oprema (mozhda za nijansu slabija kod Subaru-a), samo shto (za sad) japanac ne dolazi u diesel verziji. Ali zato: u standardnoj opremi dolaze boxer motor + simetrichni AWD = neprevazidjen vozachki dozhivljaj. Unutrashnjost je daleko lepsha a ne sumnjam ni najmanje da su materijali daleko kvalitetniji, a zavrshna obrada daleko bolja nego kod "koreanaca". TO je auto koji po meni ima identitet - tradiciju i kvalitet da ne pominjem - decenijama ispred Hyundai-a i KIA-e. Uostalom, nisu juzno-koreanci ti koji su uchili japance kako se prave kola, nego upravo suprotno.
Najslabija verzija 1,5 koshta nepunih 14000 veverica, po meni APSOLUTNO best-buy za te pare, u toj klasi. Po pitanju performansi, ne verujem da bilo ko iz klase se slichnom motorizacijom mozhe da mu pridje... Za oko 16500 mozhe da se dobije verzija sa reduktorom, tempomatom, bord computer-om, aktivnim naslonima, hi-fi muzikom... Jacha verzija (2,0) sa 150 KS i oko 200 Nm mora da ide k'o nevreme, mada ce verovatno biti oko 17-18 k. Ipak, mislim da je i osnovna verzija 1,5 sa 107 KS i josh par "extra sitnica" sasvim dovoljna za normalnu, svakodnevnu vozhnju.
A ja se bash raspisao... kez
Slazhe li se ko samnom, ili su svi iz ove teme vec slozhili kesh i samo chekaju 13. mart...?
Imam slican utisak kao ti, ali mislim da nije problem do automobila vec do marketinga ili onogo sto sada zovu branding. Kladim se da bi utisci bili drugaciji da je na volanu bio znak nekog od poznatih evropskih proizvodjaca, neka bude skoda ili vw npr. Jer dosta toga sto se zove dusha ili shmek je u nashim glavama i posledica je pazljivog i dugogodisnjeg formiranja imdza nekog brenda.
Fakticki autu slabo sta da fali, u istom danu kada sam sedeo i provozao se sa i30, bio sam u VW i honda konkurenciji. I razlika sem u $ je bash ta subjektivna kao ipak je to hyundai, objektivno i30 je nudio i vise i kvalitetnije npr. sto se tice opreme i enterijera, sto se vidi na prvu loptu.
Impreza je cini mi se bila oko ~1500e skuplja od ceeda/i30 sa slicnom opremom i motorom, bar je tako bilo kada se pojavila. Ako su cene sada tu negde, ocigledno da postoji neki problem sa novom impezom, jer na papiru joj nista ne fali cak sta vise privlacnija je bash zbog stvari koje si naveo. Ali prodaja nesto ne ide. Cini mi se da je tako i preko. Kritike u nekim clancima idu na racun 1.5boxera kao preslabog za tu shasiju, premali izbor motora... A i subaru je novajlija u najguscoj klasi, ne znam za preko, ali kod nas nisu ucinili mnogo da se predstave i ubede kupca da izabere bas njih...
Razumem te, ali evo nekih mojih rezona.
Ja pre svega auto gledam sa praktične strane i tu mi "identitet" aposlutno ne igra ulogu. Interesuje me samo odnos uloženog/dobijenog, i tu su koreanci po meni ubedljivo najbolji. Štaviše, i odgovara mi da vozim neupadljiv auto jer je manja verovatnoća da će ga neko ukrasti. Meni je bitno da meni samome automobil odgovara, u šta sam se uverio i kod cee'd-a i kod i30, a šta drugi misle mi je aposlutno nebitno.
Takođe automobile ne menjam često, (sadašnji auto vozim od 2000. godine) pa me ni gubitak vrednosti ne plaši , ali mi znači da imam što dužu garanciju gde opet Hyundai a pogotovo Kia nemaju konkurencije.
Nisam siguran zašto misliš da Slovački radnici lošije rade nego Korejski? Kia je nedavno produžila i garanciju za Sportage na 7 godina pošto smatraju da kada je počeo da se sklapa u Slovačkoj da je poboljšan kvalitet. Tako da Kia trenutno u Evropi daje 7-godišnju garanciju samo za automobile proizvedene u Slovačkoj. Slažem se da ovo može da bude i samo marketinig, ali opet nešto ne verujem da bi Kia tek tako davala toliku garanciju da nije sigurna u svoj proizvod.
A što se tiče Subaru Impreze, i ona mi je jako zanimljiva i nisam je otpisao. Malo me doduše plaši loša servisna mreža kod nas, a i nisu ga nešto ishvalili po testovima. Opet, ne gledamo svi iste stvari kada kupujemo auto - recimo meni najviše smeta što ona ima mali prtljažnik!
Što se mene lično tiče, izabraću ponudu koja mi bude najpovoljnija u narednim nedeljama
Hmmm danas sam bio sa ujakom da preuzme hyundai i30 koji je kupio.1.6 crdi dizel od 90ks sa paketom opreme u koji ulazi manuelna klima.Nisam siguran da li je GLS paket u pitanju ali za tacno 16.000 eura prvi utisak da se ne dobija nesto preterano ekstra.
-6 airbagova,ABS sa EBD,diskovi all around
-Nema board computer!
-Fabricki radio koji pusta mp3 ima usb i aux konektor 4 zvucnika u vratima
-Plastika na gornjem delu table i vrata nije losa (ajde ugiba se pod prstima) ali sve okolo je tvrdo i prosecno volan,rucica menjaca centralni tunel...Iskreno pitam se what's all the fuzz about?Materijal za sedista i obloge vrata je slican kakav sam video na grande puntu recimo,mozda malo kvalitetniji ali oblik sedista je daleko bolji ovde.Izvinite meni je mebl stof-zakon.Kao na kucnim foteljama
-Celicne felne sa hankook gumama,saru bih nazvao jesenjom
-Motor opet nista posebno nije prelazio preko 2500rpm zato sto je nov ali daleko od toga da lepi za sedista a pri tom brzinomer ne pokazuje neke ubedljive brzine.Ja bi se opredelio za jacu varijantu kakav god motor da je u pitanju.
-Udobnost ukratko oseti se los put i cuje se kada prelazi preko neravnina.Nije upadljivo tvrdo ali oseti se(moj prvi susret sa novim autom je bio opel omega daleke 1997 i taj osecaj lebdenja ne mogu zaboraviti) Pozadi ima dovoljno mesta ali ne preterano kao u limuzinama srednje klase.Ja sa 186cm imam komotno prostora za kolena i mesta za glavu.Ponasanje u krivinama nije posebno isprobavano.
-Najveca zamerka je:kvalitet boje na vozilu!Svetlo siva metalik.Auto je imao neravninu na suvozacevom pragu.Izgleda kao korozija prekrivena bojom ali ko zna sta je mozda neka nesavrsenost prilikom galvanizacije napravljen je zapisnik.To primerak u salonu koji se bio full opremljen nije imao.Kvake nisu u boji vozila! I primetio sam malene kapi (klobuke) od boje na nekim mestima koji su naravno pukli,slomili se i vidi se tackica golog lima u sredini.Sve u svemu paint job da se zamislis
Toliko za sada o bratu blizancu kie ceed.
Comment