Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • lukaimasa
    CBC Član
    • 29.07.2010
    • 19
    • Novi Beograd

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Poštovani, da i ja postavim pitanje, pa ako je već bilo izvinjavam se i molim Vas da me uputite na link.
    Imam scenica 1.9 dci F9Q sa FAP filterom za koji fabrika preporučuje LOW SAPS ulja (ELF SOLARIS koji je gradacije 5-30), međutim moj majstor, čije mišljenje veoma poštujem, mi preporučuje ELF excelium NF 5-40, kaže da je mnogo bolje za naše krš gorivo i da ću jedinu razliku videti u češćoj regeneraciji FAP filtera (ono famozno isterivanje na auto put sa 80 km/h). Auto sam skoro kupio i treba da menjam ulje. Šta da sipam?
    Hvala unapred.
    REALNOST NIJE BRIGA NA KOJU SE MI OBAZIREMO

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Lepo je ceniti svog majstora, mada je pitanje koliko je u ovom slucaju u pravu. Ja se ne bih zezao sa tim fap filterom, odnosno ne bih sipao nesto mimo preporuke fabrike. Jedino ako imas varijantu da eliminises filter bez posledica i da sipas drugo ulje. I drugo, ne verujem da je eurodizel kod nas krs gorivo, pogotovu ako se sipa na Mol pumpama ili slicnim. Ja sam skoro menjao filter goriva posle 15k km voznje na eurodizel, i nisam primetio nista cudno niti bilo kakve necistoce. Cak i filter naoko izgleda skoro novo. A gorivo je sipano na NIS-u.
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Složio bih se sa Srđanom po pitanju ED-a. I takođe sa onim da je lepo ceniti majstora ...
        Mislim da nije u pravu. Isti motor bez DPF-a bi mogao (i trebao) da koristi NF ali u ovom slučaju - NE.
        Možete da birate između Mid-SAPS (iako Elf navodi da je "low") 5W-30 (ACEA C3) ili Solaris DPF, 5W30 i ACEA C4, RN 0720 i uz ispunjenje nivoa C3 (pravo Low-SAPS ulje).
        Možda Vaš majstor samo nije pratio trendove ili je samo malo konzervativan.
        Elf Solaris serija je tako dobra da pored nje ne bih koristio ni druge proizvođače a kamoli neku drugu Elf seriju ulja.
        Ova navedena su zapravo kvalitetnija od NF-a i to za klasu. Možda su skuplja, ali pogađate zašto.
        Malu prednost između dva Solarisa bih dao DPF-u. No nije nešto što znači da je mnogo bolje ili da RNX nije dobar izbor.
        Zašto je vaš majstor zabrinut? Zbog relativno malog TBN-a kod oba Solaris-a (7,3 i 7,0 respektivno)?
        Ma i ED sa 50ppm-a (Euro 4) bi bio O.K. zbog toga a negmoli Euro 5. Znači i ako zakačite 20ppm sumpora nije strašno.
        Od kad je uveden ED po Euro 5 zaista je problem sa dizelom prilično rešen. Ako bi cepidlačili moglo bi se reći da u Nemačkoj, Svedskoj ili Holandiji imaju bolje gorivo ali nije više džubre što jeste bio slučaj pre par godina.
        Ako je mislio da bi SAE 40 radna viskoznost bolje zaštitila motor, tu bi malo i bio u pravu ali ni to ne stoji.
        RNX ima 12,3mm2/s, DPF 12,4mm2/s (na samoj granici SAE 40 koja je 12,5 a i ind.visk. im je 165 i 164 što je manje od NF-ovih 170-175) a NF 14,0. Razlika je praktično neprimetna te uz bolju osnovu (bazno ulje-a) prednost i po tom pitanju prelazi na SAE 30 dvojac. Ovo je do te mere izraženo (i na 40 cel. je mala razlika u viskoznosti) da čak ni posle 150k km ne bih savetovao prelazak na 5W-40. Tek možda na 200k km možda bi 5W40 bilo bolje ali i onda ne NF nego neko po ACEA C3 standardu. Elf Excellium DID na primer (pazite nalazio sam podatak da ima i da nema ACEA C3). U Francuskoj sigurno ima a zameniće ga Total INEO MC3 5W30 (uviđate da tek kod novog automobila 5W40 nema nikakvu svrhu).
        Ne mora baš Elf (na 150k km i više) ima tu i drugih: Castrol Magnatec 5W40 ACEA C3, Motul X-clean 5W40, Havoline Ultra S ...
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lukaimasa
          CBC Član
          • 29.07.2010
          • 19
          • Novi Beograd

Hvala Vam najlepše na brzom i obimnom odgovoru.
          REALNOST NIJE BRIGA NA KOJU SE MI OBAZIREMO

Comment

• Coa_16V
            CBC Veteran
            • 26.03.2008
            • 145
            • Bg

Koje ulje za BMW 318, motor M42? trenutno koristim Castrol magnatec, ali razmisljam da predjem na sintetiku.

Koje ulje bi ste preporucili Motul X-Cess ili Liqui Moly 5W-40?

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

X-cess je dobar izbor!
              Ajd' kad budem imao 15 min. (sutra) da proširim listu.
              Praktično BMW LL-01 ulja (većina) su ona koja trebaš da ciljaš.
              LM ima nekoliko koja bi bila dobra za tvoj motor.
              Mislim da je već bilo (ovde ili u horizontu) dosta na tu temu, prelistaj malo pa ako imaš nedoumicu a ti se javi!
              Možda nije bio baš taj BMW (mada mi se čini da baš i jeste) ali mislim da bi se odgovor uklopio.
              Prelazak na potpuno sintetička ulja je dobar potez čak iako je motor nešto stariji. Iako je naravno održavanje nešto skuplje.
              Pozdrav!
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Dakle ovako:
                Vaš motor može da koristi ulja viskoznosti od 5W-30 do 10W-40 (uslov da ne troškari ulje već da je u dobroj kondiciji).
                Kvalitet? ACEA A3, API SL ili SM (iako bi i SJ prošao). Još bitnije: BMW LL-98, LL-01 ili čak LL-04.
                Ovo poslednje ipak ne bih (iako dolazi u obzir i za starije benzince; vidi prepisku između mene i 'zverka' na 'horizontu').
                Vodite računa da je LL-01 FE standard koji takođe valja izbegavati.
                Dakle optimum su LL-98 ali ako želite još bolje (najbolje) za vaš motor BMW LL-01 je standard koji se traži.
                Viskoznost? Opet bi za motor koji ne troši ulje (troši normalno) najbolja opcija bila: 0W-40.
                Na primer: Mobil 1 New Life, Castrol EDGE Sport ili (osetno jeftiniji od oba iako za nijansu ispod) Kroon Helar.
                Takođe rame uz rame sa svim prethodnim: MOL Star 0W-40.
                Možda je i skupo? Pa možda! Možda i "tanko"? Verovatno ne.
                Ipak najveće šanse da postignete "perfect match" leže u 5W-40 LL-98 ili LL-01 uljima.
                Počevši od jeftinijih a dobrih opcija (Mobil Super 3000 ili Kroon Emperol 5W-40) pa do nešto skupljih (i za nijansu boljih):
                Motul X-cess 5W40 ili Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5 W-40.
                Da se zadržim samo na brendovima koje ste pomenuli.
                Castrol EDGE 5W40 (bez TD) bi takođe bio dobar izbor ali ga kod nas nema.
                Takođe razmotrite Eneos Premium Hyper 5W40 kao i OMV i MOL 5W-40 koja imaju LL-98 ili LL-01.
                Magnatec 10W-40 je bio prihvatljiv izbor (ili recimo Motul 6100 koji bi bio i za nijansu bolji) ali sve gore navedeno je još bolje.

Comment

• Coa_16V
                  CBC Veteran
                  • 26.03.2008
                  • 145
                  • Bg

hehe, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru

Inače već par dana čitam razne tekstove po internetu, forumima i sl.
                  i što sam duže tražio odgovor, to me glava više bolela

Mobil 1 i Castrol su mi u prvoj rundi bila favorit, ali sam ih nekom mojom logikom da kod nas ima
                  dosta fush ulja, a da su to marke koje se često pakuju u "original" ambalaže ipak izbacio sa liste.

Comment

• Grumpy
                    CBC Veteran
                    • 30.10.2009
                    • 151
                    • Cartolle, Cattaro bay
                    • Meriva B, BMW 520d

expendable, malo bih te i ja davio o nekim uljima.

Vozim Vectru, motor Z18XE, dobrog stanja, 142k km, prethodni vlasnik ga je odrzavao u ovlascenom servisu i korisceno je GM 5W30 supersyntetic.
                    Ja sam prvu izmenu nastavio sa tim, (potrosnja na 10.000 je oko 6dl), a za drugu zamenu sam slucajno sipao Ford Formula F 5W30. Presao skoro 10.000 i sipka je i dalje kod max. oznake. Kada se motor ugreje prelepo mirise pozadi
                    Ovde u MNE imam opciju da nabavim Motul, 8100X 5W40. kako bi to leglo Opelu?

Procitao sam i na blog-u da ga preporucujete za umareno divljanje, posebno po brdsko-planinskim putevima. Zvuci mi kao idealno za mene

thx

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

...odlično bi legao Motul 8100 X-cess 5W-40.kad se poveća potrošnja ulja može i 10W40

Comment

• Grumpy
                        CBC Veteran
                        • 30.10.2009
                        • 151
                        • Cartolle, Cattaro bay
                        • Meriva B, BMW 520d

Uzeo Motul 8100 X-cess 5W-40

cena: 8.6 eur/l

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Sad samo uživaj!

Comment

• gaga75
                            CBC Veteran
                            • 08.01.2010
                            • 157
                            • Vranje

Originally posted by oblacic
                            Uzeo Motul 8100 X-cess 5W-40

cena: 8.6 eur/l
                            Odlican izbor, stavio sam ga pre nekih 6,000Km i nemam nikakvih zamerki, potrosio mi do sada manje od 0,5L.
                            Gde si ga to nasao po toj ceni, kod nas u Srbiji je 12-13€ i to sam proverio kod uvoznika, nije valjda da nas deru toliko ili si ti uzeo neki na akciji?

Comment

• zverko
                              CBC Senator XXL
                              • 19.08.2005
                              • 7085
                              • BGD
                              • Audi A4

U CBC Store je 4500din 5L kantica
                              deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Grumpy
                                CBC Veteran
                                • 30.10.2009
                                • 151
                                • Cartolle, Cattaro bay
                                • Meriva B, BMW 520d

Evo, zverko ima info...

salim se, ovo sto sam ja kupio u MNE ima samo kada se na pumpi zahebu za sifru, pa 8100 prodaju po ceni za 6100
                                bilo mi greota da im ukazem na gresku, ionako deru sa cenom benzina

Kod uvoznika na CT, cena je 13.5 eur/lit

Comment

Working...
                                X