Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
+ More Options
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Ne znam gde bih postavio pitanje,ali moram da pitam...dragi nam profesore,smem li u babu Suzanu da sipam,dot 5.1 kt,OMV-ov,nemaju u ponudi ni dot 3 ni dot 4...3-ka i 4-ka su mineralna a 5.1,poliglikolna/glikoletarna ulja...e sad na blogu,kol'ko sam skapir'o,3,4 i 5.1 mogu da se mixuju,a cista 5-ica je iz silikonske doline...plasim se da ne prodjem ko sa 5w40,ko ce menjati kocione cilindre i gumice

Comment

• vujke
      Admin
      • 29.09.2004
      • 1673
      • Mladenovac
      • Daewoo Lanos 1.5SX

Evo da "uletim" preko reda sa odgovorom, posto je suza tetka od lanosa i iste kocnice imaju, dot 5.1 moze bez problema, kod mene se vozi vec 6 godina
      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Hvala "vujke"!!
        To je bila čista praksa a sad malo teorije
        DOT 3 i 4 odavno nisu više mineralna (četvorka nije ni bila ili jedva da jeste, daleke neke godine ...).
        Mineralna su opstala samo kod Citroena (LHM) i njegove "DOT 3" verzije. No to je i njihovo univerzalno hidraulično ulje.
        DOT 5.1 nije "silikonska dolina" (ali si bio blizu) već DOT 5.0 (na bazi silikonskih ulja). E ovo se već ne sme mešati sa drugima kao i LHM.
        DOT: 3, 4 i 5.1 su na istoj osnovi i mogu se međusobno mešati (ne preterujte!)
        Dakle slobodno sipaj 5.1 jer OMV je izgleda obustavio proizvodnju DOT 3 fluida a i "DOT 4.0" je izgleda došao na red.
        Naravno nema veće potrebe da se ovo forsira (četvorke su sasvim O.K. čak i za ABS, a postoji i "super DOT 4".
        Dosta.
        Više na:
        http://motornaulja.blogspot.com/2011/01 ... luids.html (postoji i engleska verzija kome je lakše )
        ali skoro isti tekst postoji i na horizontu ("šta ste se smrzli") čak je prvo tamo napisan pa sam (malo prepravljenog) ga kopirao na blog. Postoje i 1.1 verzija i 1.2 (na blogu) pa kome trebaju detalji tamo je (ionako se neću ni polovine setiti ).

No dobro što si pitao da ne bude "gde god sam bio svud sam zaginuo" (šta god sam sipao, propišale mi zaptivke ).

P.S.
        E čudo je onaj Mobil ... opet (i dalje) vodi. Doduše Elf ga je čvrsto pritisnuo.
        Kažem ja da njima 5 god. ne treba reklama, već su zasitili i "vrapce na grani"

Hvala svima koji su glasali (čak 30-tak sinoć, verovatno bar 20 do 25 sa CBC-a; najači smo najači!).
        Može i više puta da se glasa ali ne sa istog comp-a ili bar ne sa iste konekcije (ne znam kako google to proverava ali im dobro ide, ko panduri (osl) su - teško je izvući se ). Ne brinite za "privatnost" sve što su google-u pripisivali čista je nameštaljka (neki i priznali).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

...ja koristim Ate DOT 4,pakovano hermetički u limenkama,cena povoljna...

Comment

• legenda
            CBC Senator XXL
            • 28.03.2009
            • 1345
            • Beograd

a cista 5-ica je iz silikonske doline... da ne bude,da sam najgori od sve dece,da jedini ja ne pratim na casu...hvala Vujke,trebaces mi kroz par meseci za elm327 ili galleto,da prevezujemo pinove ...ajde da glasamo sa virtuelnih ip adresa,da pobedi elf,da profesoru upropastimo Mobil-ni(sto volim sto sam zloca)

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Sta je lepo pakovanje,budi mi vizuelna cula

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Još uvek vodi (Mobil)
                to sa virtuelnih ... razmišljao sam ali nisam mogao da doskočim a ako prođe kod gugla, prošlo je. Ne preteruj legendo, najslađa je pobeda od jedan (ili četiri, da ni "trojka" u zadnjoj sekundi ne pomogne) razlike.
                I ... nije bitno ko će pobediti, interesuje me kakvo je pravo stanje.
                Iskreno ne bih ni ja da (baš) Mobil pobedi. Ipak zaista se dosta koristi (ako ništa drugo onda ATF 220-ca za servo volana, koji NARAVNO curi a popravka je skupa).
                "Nek' pobedi ... NAJ ..." (bolji, jeftiniji, isplatljiviji, korišćeniji ... izaberi po volji).

P.S.
                pakovanje! Svaka čast i njima i tebi (na izboru).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Srdjan
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 2416
                  • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by legenda

Sta je lepo pakovanje,budi mi vizuelna cula
                  Ne znam za to, ali ovo je jos bolje.

Uploaded with ImageShack.us

A kad ga otvoris, vidis prelepu plavu boju. Znas kad imas onaj osecaj da si kupio pravu stvar i da nije bitno sto kosta vise od proseka. Nemerljiv osecaj
                  A i nema uopste dileme pri zameni da li je komplet istocena stara kociona tecnost. Jer ovo ima tako jaku plavu neprozirnu boju da se i po mraku vidi kada iz kocionih cilindara pocne kapljati. Sve u svemu, za preporuku.
                  Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• legenda
                    CBC Senator XXL
                    • 28.03.2009
                    • 1345
                    • Beograd

Naravno,profesore,neka pobedi naj...salio sam se malo...@Srdjan Ate je ludilo,Nemac ko Nemac

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

ovo ima izuzetno povoljnu cenu,ja sam ga plaćao 220 din za 250 ml pre godinu dana

Comment

• Srdjan
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 2416
                        • Bajina Basta/Beograd

Ate Super Blue Racing je negde oko 1200din za litar, tako da ni ovo nije mnogo skuplje.
                        Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

a pošto je ate proizvođač koč. cilindara na većini nemačkih vozila mišljenja sam da je kompatibilnost sa gumicama najveća moguća,mada ne verujem da su drugi lošiji...
                          ...ali ipak...nekako mi više paše uz ATE koč.cilindar ate koč.ulje....

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Jedno malo pitanje,ako sme,kolega sa posla se interesuje a mi tamo polemisemo:Koje ulje u Rover 75 2.0CDT 2001god,presao je vise od 200kkm,i prethodni vlasnik je sipao neku polusintetiku,ne znam sta je sipano.Sta je najbolje za njega,u opticaju je Castrol 10-40 Magnatec,mada ovaj kaze da je ranije sipan neki Mobil.Izvinjavam se ako sam upao kao da sam pao sa marsa,za motorna ulja sam totalni duduk
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Prvo jutarnje paljenje, koliko vam auto drzi lampicu od pritiska upaljenu? Jel je gasi odmah ili ne? Nesto sam se istripovao oko mog auta, naime sipao sam PS 10w40 i cini mi se da malo duze svetli lampica u odnosu na prethodno ulje koje je 5w40 ili 5w30 nisam siguran. Da li ce se lampica brze ugasiti sa sintetikom ili PS, odnosno sa kojim uljem brze dostize potrebni pritisak?
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Pre gasi lampicu sa sintetickim uljem...prilikom prvog jutarnjeg paljenja,izgasi lampicu ili istovremeno sa paljenjem motora ili mozda sekundu kasnije ...ako auto nije vozen duze(lupam 7dana)onda gasi lampicu recimo 2sec posle paljenja

Comment

Working...