Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Motorno ulje - karakteristike, iskustva, proizvodjaci

dobro je to ulje,pošto se može reći da je špic leta gotovo već prošao,ipak ja bi sledeći put i nadalje stavljao gradaciju 5w40,505.01 modriča,ina,texaco,motul i dr.imaju ta ulja sa standardom u imenu,može FENIX PREMIUM SAE 5W-40,MOL Dynamic Prima 5W-40

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Originally posted by gorans
      Pitam jer mi je kum iz nemacke doneo neko ulje pa rekoh da li da ga sipam a ulje je
      HIGH STAR SAE 5w40 Api sl/cf,sh-ec.VW 502.00/505.00
      Posto nisam ovo ulje iskoristio za Tourana a blizi mi se zamena ulja na Nissanu,da pitam da li ovo ulje moze u njega?U pitanju je Nissan Sunny n13 1.7d bez turbine.Nisam siguran jer je to ulje full sintetika a Nissan je stari dizel iz 80-ih godina pa se plasim da ga ne zeznem.U njemu je trenutno Shell diesel 10w40 i ne trosi ga ni malo.

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

to je ulje koje proizvodi adinol i može biti samo dobro ako ne i odlično...u nemačkoj je ono jako jeftino.oko 2,5eura/lit.
        ja ga lično ne bi stavljao u nisana dizel koji ima 30 god(ima za njega na nisovim pumpama FAM FENIX univerzal 15w40 sa fantastičnim TBNom 11,idealno za D2 po još boljoj ceni od oko 230 dinara)

Comment

• banekg
          CBC Senator XXL
          • 06.09.2010
          • 1274
          • Nis
          • Toyota Carina e 2.0

Pozz
          Kod me ne na bmw-u 520 e12 1981. u knjizici pise SAE 10W/40, pa molim nekog da mi preporuci koje ulje da sipam
          Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

motul 4100 Power 15W-50

Comment

• banekg
              CBC Senator XXL
              • 06.09.2010
              • 1274
              • Nis
              • Toyota Carina e 2.0

Hvala puno, samo me interesuje da li ga ima svuda u prodaji i kakvo je ulje "selenia"-mislim da se tako zove

P.S. Kod mene je 40 a ovde vidim pise 50, da li ima nekakve veze ili je isto
              Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

motul možeš naručiti preko http://www.mass.rs/shop/
                15w50 je još bolje za stariji motor,i za oštriju vožnju,mada 10w40 možeš koristiti ako je motor u dobrom stanju i ne troši ulje,čak i kvalitetno mineralno15w40 za nezahtevnu vožnju

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

hvala na objasnjenju
                  Long Live CBC!!!

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Originally posted by kristina990
                    to je ulje koje proizvodi adinol i može biti samo dobro ako ne i odlično...u nemačkoj je ono jako jeftino.oko 2,5eura/lit.
                    ja ga lično ne bi stavljao u nisana dizel koji ima 30 god(ima za njega na nisovim pumpama FAM FENIX univerzal 15w40 sa fantastičnim TBNom 11,idealno za D2 po još boljoj ceni od oko 230 dinara)
                    Svaka cast,pregledao sam kanticu i pise "ADDINOL lube oil GmbH". ACEA A3/B3/B4;API SL/CF,SH-EC.Mislio sam da ga sipam jer ga vec imam pa nebi da kupujem drugo bez obzira koliko je jeftino.Sta moze da smeta ako je auto star 20+ godina? Da li moze da dodje do nekih ostecenja ili samo do povecane potrosnje ulja?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

ma stavi ga slobodno,nego šteta je tako dobro ulje...

Comment

• Nick O'zhyw
                        CBC Član
                        • 19.01.2008
                        • 26
                        • Vojvodina

Pozdrav!

Interesuje me, iako mozda ovde taj podatak postoji, pa se unapred izvinjavam,
                        da li se ostatak motornog ulja od njegove redovne zamene, moze upotrebiti i za sledecu zamenu, sledece godine?

Hvala!

Comment

• NikiforIII
                          CBC Član
                          • 07.01.2010
                          • 66
                          • Novi Sad

Moze naravno. Zatvori kanticu i ostavi je u nekoj prostoriji gde nije izlozeno suncu, i mrazu tj. temperaturama u minusu.
                          Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

pisano je mnogo o nekvalitetnoj ambalaži lukoila iz Rumunije,evo slika

rusk ćete sigurno prepoznati...

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Kupio sam juče litar LukOil-ovog Lux-a 10W-40 da dolijem u cokulu. To ulje toliko smrdi - ne biste verovali. Čekam samo petak da odem do strica na kanal i uspem Emperol.
                              Save the Panda!

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Slučaj "stinking" sam već opisao na "size and power does matter" (kroz horizont događaja) pa da ne ponavljam ovde sve.
                                Dok se lično ne uverim moram da verujem ljudima koji opisuju ovu pojavu kao "nepodnošljivu" i "nenormalnu".
                                Zaista nisam ovo mogao da znam jer ne koristim lukoil. Ima nešto i u tome što rumunski i ruski luk ipak nije isto!
                                Emperol će svakako biti melem na ranu. Stvarno ulje bez greške.

Nije tema ali čisto da se osvrnem i na goriva. Lukoil zaista u tom domenu ne podbacuje i ima zaista standardan kvalitet ali ne izuzetno visok, tako da ga konkurencija ovamo ili onamo uglavnom prestiže. Dobro je što nećete kupiti posebno loše gorivo ali ni posebno dobro, više neka zlatna sredina. O uljima moraju da povedu računa jer će im uticati na ovaj značajniji sektor gde su još uvek solidni. Ljudi koji koriste ED kažu da je lukoil solidan (za neke druge da su vrlo dobri mada omanu na po nekoj pumpi što kod luk-a nije slučaj). Evo i jedne PAUŠALNE liste (na osnovu utiska i potrošnje) kvaliteta TNG-a u proteklih mesec dana (na osnovu utisak prijatelja i sopstvenog uglavnom na vakuumskim instalacijama i manjim automobilima gde se to lakše oseća):
                                1.Mol 2. jedna privatna pumpa (nepoznat dobavljač) 3. OMV 4. NIS 5. Lukoil 6. Eko (inače solidan ali zbog 2 "prijavljena" falša i to na autoputu Bgd.-Niš; u jedan sam se i lično uverio, Jugo koji je radio kao traktor i jedva išao i trošio 20% više, posle novog punjenja svi simptomi nestali).
                                Privatne pumpe nisu uzete u obzir ali pozitivan primer sa jedne od njih je morao da bude pomenut!

Prva tri mesta se ističu a među njima je razlika skoro neprimetna, kod ostala tri je razlika takođe mala ali je bar nijansa slabije od "postolja". Eko je objašnjeno zašto je zadnji inače bi mogao da bude i 4.
                                Uglavnom se radi o pumpama u Istočnoj Srbiji ali i Nišu, i duž autoputa.
                                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

Working...
                                X