Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

promenih ulje u peglici,stavih 15W40 PRISTA GLX 2 15W40,navedeni standard Zastava Std.9.55535,ništa drugo...
    jel zna neko nešto o tom standardu,vidim pominje se kod nekih ulja(modriča)za prvo punjenje i uhodavanje motora koje se menja nakon 1500 km?
    i nema ga sajtu prista oil,nabrzinu ga kupio,jbg.cena 240 din lit
    valjda nisam pogrešio?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Kris,
      Nisi pogrešio. Mada bi trebalo da stoji i API SF/CC. To zapravo i nije Prista ulje (ili možda i jeste? mislim, puni se u RNB to je izvesno) i nećeš ga ni naći na njihovom sajtu. To je zapravo "stari, dobri" Galax GLX 2 (podaci na RNB sajtu).
      Za peglicu taman koliko treba (pa i malo više). Nemaš brige. Jedino što je ono "dobri" uslovno. Dobar je za interval zamene do 5000km ali toliko valjda i jeste u peglici.
      Kad si već kod Priste, GAS 15W-40 ili Leader TD 15W-40 bili bi odličan (možda i idealan) izbor za peglicu (100%).

Ko tu koga (na relaciji RNB-Neochimiki-Prista-Država) i zašto, zaista ne znam (i baš me ne interesuje mnogo, da nisu čista posla nisu ali najveći zajeb je napravila agencija za privatizaciju pre par godina kada je prodala RNB za najviše para kompaniji koja se ne bavi uljima. Da je Prista kupila RNB bilo bi drugačije, ovako nije njihovo pa ih malo z.b.le ,što jeste šteta ali u zemlji šljiva uobičajena pojava.

Uzgred, ako možeš da nađeš link za tehničke podatke o Lukoil uljima, molim te da ga (ovde je negne na forumu) okačiš ovde. Treba mi za MyCity forum. Nekima izgleda nije dosta, pa bi još ... po nosu. Šalim se (a u svakoj šali pola zbilje).
      Naravno ostaviću i link za CBC pa ako im i dalje bude u glavi, neka, sintetika zaista može da prođe osim što više nije (tako) jeftina. Naročito relativno i u odnosu na konkurenciju.

Drž' se kolega!
      Moram nešto da zapitam.
      Šta je vama ljudi (mesečeve mene, eksplozije na suncu, ... , GMO soja, ... ) ??
      Evo i na MyCity, lepo im pišem da malo Lukoil zaborave (dok se ne poprave, ako će ikada) oni navalili, čovek koji me je pitao da li da kupi Mobil 1 5W-30 ESP iako je 15€ litar (rešio da sipa najkvalitetnije) sada oće Total 7000 (koji nije dovoljno dobar za njegov auto) jer mu se sviđa ambalaža (prijatelju Grbe, puk'o si ali još nisi svestan toga). Sad još i kupovina ulja za peglicu na brzinu, pa nije valjda toliki zort bio? Pola sata tvog vremena i par dana za auto nije valjda luksuz? Ili možda jeste?!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

...jeste druže zort,ako ne kupim odma, odoše pare...ma i mislio sam da je to galax,evo sad sam nazvao pristu predstavništvo,kažu da je ista formulacija,a da se puni u bugarskoj...sad,da li je tačno ili nije,nebitno ,važno da je ono što sam hteo...onu seleniu gas sam izbacio posle dve hiljade,nešto se bojim da mi ne unište zaptivke i semeringe(salicilati beše ili tako nešto,koliko se sećam)...
        imao sam neki sajt,da li ruski il ukrajinski ili beloruski,ne mogu sad nikako da pronađem,zaboravio kako se zove,a nisam sačuvao...
        hvala na odgovoru

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Hvala na link-ovima.
          Aha, skapirao sam priču o GLX2. Doduše znam ponešto više od prosečnog čitaoca. Nije mnogo bitno, važno je da si dobio ono što si hteo. Mislim da su generacijski jako ujednačeni (peglica i Galax(Prista) GLX2). Ništa, teraj petaka (pet 'iljadarki) pa menjaj.
          Vrlo promućurna primedba za salicilate. Zvuči suvislo.
          Pa nisam džaba hvalio Prista GAS i Selenia GAS. Salicilati obično idu u PS i naročito sintetička ulja ('sintetska').
          To su moderni i prilično jaki detergenti, no mislim da je preterano da se plašiš čak i za stare (i od starog materijala) zaptivke.
          Sva (bolja) ulja treba da sadrže (i to je tako) i aditive protiv isušivanja zaptivki koji štite čak i starije zaptivke od agresivnijih (modernijih) aditiva. Uz sve ovo gas ulje ima i 20-tak % HC ulja te je za jedno mineralno ulje priličnog kvaliteta.
          Ako je 'istočna bratija' imala problema sa tim onda bi imali problema i sa bilo kojim iole modernijim uljem sa zapada. Shell i LM bi ih onda izbušili kao švajcarski sir. Mislim da je preterivanje ili se radilo o Ladi Žiguli (sa original zaptivkama) ili tako nečemu.
          Pa i za estarske sintetike (malo se spominje jer se izgleda manje i zna) važi da su agresivne za neke gumene ili polimerne materijale, no nije primećeno da je bilo negativnih efekata ni kod starijih motora sa Motul-om baš zbog aditiva.
          Cela priča je baš za klasične automobile ili one iz šezdesetih mada se VW klub nije posebno žalio na ulja sa salicilatima u njihovim "poštovanim starinama".
          Baš me zanima zašto se nisu žalili na Lukoil PS. Verovatno zato što nije Rumunski i zato što bi im zaključali forum (u Belorusiji sigurno, u Rusiji možda i ne, malo više demokratije, ali malo, a postoji i Gazprom ).
          Zaista mislim da se ništa bitno ne bi desilo da si nastavio sa upotrebom Selenia GAS ulja, no peglica zaista nije neka moderna konstrukcija. Mislim ako su zaptivke 'baji' izdržale sintetiku, izdržale bi Selenia GAS bar 5 izmena.
          Ne verujem ni da se ulje zaprljalo (bitno), mada me živo interesuje da li je bar malo ispralo motor (doduše tek 2000km, nije baš da se očekuje).
          Iako Gas ulja zaista imaju manje količinu ali jačih detergenata (zaista često salicilati) nisu pretnja za zaptivke. 15W-40 verzije su namenjene za automobile iz 80-tih i 90-tih tako da kod pegle ne bih očekivao da je bilo šta realno.
          Ako je neka zaptivka popustila to je zato što je bila za menjanje. Nije zbog detergenata iz ulja. Slično se dešava kada se 'dihtovanje' zasniva čađi i koksu. Zaista može da smanji potrošnju ulja ali to je baš siguracija i možete takvu "zaptivku" okačiti mačku o rep.
          Ako si zaista zabrinut za stanje zaptivki, udri MaxLife ili aditiv za zaptivke (LM npr.) koji je zaista siguran za upotrebu i čini čuda (osim ako lije kao iz kabla).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

do sad nije ništa dirano,pa neću da iskušavam,galax se sipao u peglu ranije u ovlaštenim zastava servisima u garantnom roku što mu uz cenu daje malu prednost
            jeste ulje pocrnelo i to dosta,al stavio sam trećinu flaše aditiva za zaptivke preventivno,pa je možda od toga,pa sam još menjao dihtung dekla pa mi malo iscurelo,dodao malo lukoila standard i vozio nešto malo...a video sam ovo glx2 pre neki dan,čim se našlo para u džepu eto pegle sa novim uljem za pet minuta (extractor je prava stvar)...

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

O.K.
              razumeo sam ... mada zvuči kao akcioni film ili triler.
              Problem je što je urađeno nekoliko stvari pa sad ni bog otac (najbolja laboratorija i servis zajedno) ne može tačno da kaže šta je od čega i u kojoj meri.
              Jedno je sigurno: peglici sigurno bolje prijaju ulja starijih formulacija, te je moj tekst na VHS Mladenovac (o uljima za staru bubu) zaista RELEVANTAN i za peglicu.
              Baš si me bio pokolebao jer ne znam mnogo o peglicama. Ipak je to zaista bliže original folsvagenovoj bubi nego bilo čemu drugom.
              Baš bih voleo da vidim izraz lica nekog iz Mobil-a kada bi se ispostavilo da Mobil 1 nije baš najbolje rešenje za vozilo iz osamdesetih, proizvedeno 90-tih. Uzeli bi im lepe pare za opkladu, mada bi komentar bio (nešto kao):
              - Ma lepo ja kažem, u Evropi su svi ludi, ... , curi im sintetika, ne vole mineralna ulja, voze bez automatskih menjača i nadasve menjaju motorno ulje (u novijim automobilima) na 20 ili čak 30k milja (crazy Europians).

Eto još jednog zanimljivog iskustva. To bi značilo mineralna ulja pre svega, mada mislim da bi Selenia Gas prošla u nešto mlađem automobilu bez ikakvih problema. I da ponovim: čak i kada se PS i sintetike mogu koristiti u starijim automobilima najčešće su bacanje para (ne uvek) jer moderno mineralno (API SL) može da pokaže i 95% kvaliteta nekog superiornijeg ulja, a i solidno API SG nekih 90% pa se zaista treba zapitati vredi li dati duplo više novca za skoro isto. Još i POTENCIJALNI problemi sa starijim motorima (veća potrošnja ulja ako ništa drugo) i valjda je dovoljno.
              Čim to čudo nema filter ulja, nego nekakvu centrifugu, sigurno da joj disperzanti ne prijaju. Iako još postoje API SE ulja, nije ih lako naći. Stoga je API SF/CC verovatno najbolji izbor, a GLX2 je baš takvo.

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

Mnogi se pitaju koje ulje sipati u PASSAT B6 TDI PD(pumpa dizna) i DPF (filter čestica čađi)
                Motori sa pumpa dizna sistemom i DPF su 2.0 sa oznakom BMP, BMR,BUZ i motor 1.9 BLS.Standardi,a ima ih dva koja moraju ispunjavati su VW 505.01 i ACEA C3
                Obično su u ponudi oilfindera 5W30 ulja za LL interval VW 504/507,bolje je rešenje gradacija 5W40 i jednogodišnji interval do 15000 km.

Evo mog probranog spiska

1.MOL Dynamic Prima 5W-40
                2.Kroon Specialsynth MSP 5W40
                3.Motul 8100 X-clean 8100
                4.HAVOLINE ULTRA S 5W-40
                5.Liqui Moly Top Tec 4100 5W40
                očekujem dopunu od našeg uvaženog stručnjaka expendable

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Sasvim si u pravu. Za DPF + PD mora da bude ispunjeno i VW 505.01 i ACEA C3.
                  Interval izmene bi morao da ostane na 15k km ili godinu dana (eventualno, ali eventualno 20k km uz mnogo dugih relacija).
                  Novije generacije motora (posle 2005.) su više za VW 504.00/507.00 (zapravo ovaj drugi) i 5W-30. Ova ulja (kao što i oil finderi "kažu") mogu poslužiti i za PD motore sa početka veka ali više za one sa pređenih manje od 100k km. Ne znam da li posle 2005. ima PD motora ali ako ima mogli bi da guraju 507-cu i duže (možda i do 200k km).
                  Lista ti je O.K. i baš po mom ukusu. Da ne čitaš i blog?
                  Doduše malo bi ispreturao listu, ali vrlo malo. Možda MOL na mesto 4 a mesta od 2 do 4 za po jedno naviše.
                  Dodao bih svega dva ulja ovde:
                  Castrol EDGE TD 5W-40 (možda na deobi mesta 3. sa Texaco uljem) i Fuchs Titan GT1 SAE 5W-40 koje bi moglo da se udene između sjajnih Kroon-a i Motula.
                  Listu ipak treba shvatiti uslovno jer su sva ulja O.K.
                  Svako će naći ono što mu najviše odgovara, po afinitetu prema proizvođaču i po ceni (što je verovatno i bitnije).

Comment

• McGruja
                    CBC Član
                    • 16.06.2008
                    • 24
                    • Beograd

Pokušao sam da nađem informacije i na forumu i na blogu, ali bezuspešno...

Vozim Fod Focus II, 16 16v (stari) Zetec motor
                    Prešao sam skoro 130.000km

Fordovo ulje, Formufa F 5w-30 ima cenu od oko 680 din u ovlašćenom servisu
                    Kada sam prešao sa Škode /VW/ na Forda, cena ulja mi je prilično prihvatljiva

E sad...

Da li bih promenom proizvođača ili gradacije mogao da nagradim motor, i produžim mu "život"?
                    Fabia 2004 1.4 TDI 55kW

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Ako je Zetec motor, vama zaista treba (samo) ulje 5W-30 po WSS-M2C-913 standardu i ACEA A1.
                      Pomenuto Ford ulje (ma ko to pravio) sigurno zadovoljava a cena je O.K.
                      Pošto tražite dobru cenu Mobil 3000 FE vam može biti malo skup (kao i slična Shell pa čak i Total).
                      Kao ne tako skupo a odlično preporučio bih Vam Havoline Energy 5W-30 koje se odlično pokazalo kod Ford dizel motora.
                      Ne bi trebalo da je više od 850din. za litar (ili tako nešto). Odlično ulje za TNG (ako ga imate). Uz sve ima i ACEA A3 te za veću km motora dobro dođe.
                      TITAN Supersyn F 5W-30 takođe ne bi trebao da je skuplji od Havoline a možda je i jeftiniji.
                      Elf sigurno ima dobre cene ali se trenutno ne mogu setiti nekog sa pomenutim Ford standardom a nemam vremena da surfujem (probao sam ali čim iz prve ne nađete treba vam pola sata).

Dokle god motor ne troši ulje držite se rečenog. Posle možda prvo neko 5W-30 ulje sa većim HTHS (iznad 3,5) pa tek onda preći na 5W-40 (API SL/SM i ACEA A3 plus C3 ili po novom ACEA 2008. samo ACEA C3). No verovatno tek posle 200k km a dotle ima da se "guli volan".

Comment

• McGruja
                        CBC Član
                        • 16.06.2008
                        • 24
                        • Beograd

Hvala na informacijama!
                        Fabia 2004 1.4 TDI 55kW

Comment

• VAZ 21214
                          CBC Član
                          • 25.06.2010
                          • 50
                          • Crna Gora
                          • Lada Niva

ima li ko kakva iskustva sa INA delta sint 10w40....ima ga kod nas na benz pumpi..jeftino je al me nekako niska cijena asocira na slab kvalitet...
                          Lada Niva 1.7i

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Ako je u pitanju VAZ vise nego odlicno ulje,uz to i original p.s.koji je VAZ 21214,za starije lade je odlicno...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Zaista šta li je to VAZ 21214?? Mislite li da sam 'baba Vanga' ili samo se uzdate da ću da sufrujem sa strane.
                              A kako vam zvuči "ulje GVX 89#XYZ" ? E tako je meni zazvučao VAZ. Koliko sam (se) (s)našao to mu dođe LADA NIVA.
                              Nije li malo prostije. E sad, nje ima raznih godišta. Starije su više za mineralke 15W-40 a iole novije (sve do Euro 4 motora) su za 10W-40 PS. Ne računam ni na diesel varijantu.
                              Dakle, ako hoćete precizniji odgovor navedite godinu proizvodnje (motor je ovde valjda bio isti, manje-više).
                              "jeftino je al me nekako niska cijena asocira na slab kvalitet", ovo zaista zvuči logično.
                              No INA nije mačiji kašalj a kupovina na pumpi je dodatno osiguranje da je proizvod originalan.
                              Neki "pumpari" podižu cene do nebesa (OMV i u manjoj meri MOL) dok drugi pak idu na jako niske (Lukoil do skora, Petrol, INA i u manjoj meri NIS) za šta može biti puno razloga. Iskoristite tu činjenicu dok je još takva (da ne bude kao sa Lukoil-om u Srbiji) te kupite jedno od boljih PS ulja uopšte. Potpuno u rangu najvećih proizvođača gde razlike mogu biti samo u nijansama.
                              Odlično za vašu mašinu (ako sam potrefio o čemu se radi).

Comment

• jeronimo
                                CBC Senator XXL
                                • 27.10.2005
                                • 390
                                • beograd
                                • ваз 21214-20

i stare su bile za polusintetiku... imam u komsiluku 2121(prva niva) jednu koja ima oko 30 god i preporodila se sa lukoil 10w 40, jadna bila je zakoksana kao sulundar...kad bi znala da prica
                                sa druge strane, ja sam recimo vlasnik vaz-a 21214(niva euro3) sa predjenih 130 000 (od toga 126 000 na gas) u motoru je motul 6100 sinergie 10w40 od prvog dana i nema nikakvih problema... sto bi rekli idemo dalje sipas i nemislis menja se na 10 000 mada ima veze i do filtera ja recimo preferiram mann
                                prva, druga,kuplung,treća- ruski ti je menjač sila...

Comment

Working...
                                X