Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • VAZ 21214
    CBC Član
    • 25.06.2010
    • 50
    • Crna Gora
    • Lada Niva

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Je li normalna cijena za Castrol magnatec 10w40 1l=7,80 eur?posto sam vidi na netu da 1l istog kosta oko 10 eur?pa mi je nesto cudno....
    kod prve izmjene ulja sipao sam Castrol magnatec 10w40 i nakon pređenih 8000 km sa tim uljem imao dobro iskustvo..ali sam kod druge zamjene ulja iz nepoznatog razloga sam sipao Agip sint 2000 koji je bio nesto jeftini a ucinio mi se isto dobrim uljem pa je sad on u motoru i nakon pređenih 5000 km za njega imam isto reci sto i za Agip -nema razlike...ali kada sam kupovao Agip isti mi je prodavac rekao- " ovo su poslednje zalihe Agipa jer je on ostao bez uvoznika pa ga vise neće biti na našem tržištu"to prakticno znaci da cu morati da se vratim na Castrol ili pak sam mislio da sipam INA dosta jeftini ili Optima ne bas toliko jeftinju...naravno ima jos 5000 km da odradim na ovom agipu pa onda zamjena ... pa bih jos malo dosadio expenable-u sa jos jednim pitanjem da li je Optima 10w40 HC power bolja od INA delta sint 10w40?
    Lada Niva 1.7i

Comment

• Siera
      Cbc Senator
      • 09.11.2009
      • 1365
      • Čačak
      • Stralis

U svoj ovoj priči oko ulja meni je cilj da imam kvalitetno ulje za neki normalan uložen novac. S obzirom da sam bio više puta u prilici da na jednom mestu preuzimam pošiljku 2 različita proizvodjača ulja u ambalaži 1/207 i 1/55 došao sam do zaključka da je jedna te ista stvar u različitom pakovanju. Što se tiče istorijata nisam se upuštao u to i nije me toliko ni zanimalo. Program ulja za putnička vozila od gomile proizvodjača koji se nude na ovim prostorima nisam ni mnogo pratio osim u delu koji je meni potreban a to je da koristim Seleniu ulje za svoje putničko auto( podrazumeva se da znam da Selenia nije proizvodjač ulja ) a sa druge strane opet koristim Uraniu ( da opet ne bude zabune nije proizvodjač ulja ) Sa više kolega pratili smo jedno te isto ulje konkretno bio je Mobil odobrene specifikacije proizvodjača pa nismo ni imali neki impozantan rezultat u potrošnji ulja i Manovi i Volvo su ga trošili više nego obično (doduše u granicama dozvoljenog) ali u dinarima se pojavila razlika, pa je taj Mobil kao takav iz tog razloga otpao. Castrol u ovim uslovima ma koliko bio dobar ne ulazi u izbor opet razlog je cena mada znam servisera koji ga uvozi i koji ne koristi Uraniu a trebao bi koja je jeftinija već je ubacio Castrol i isti prodaje recimo po 100din po litru više a za firmu je to već veliki izdatak. U ovom trenutku koristimo Emku koja je sasvim pristojna odnosom cene u nabavci i kvalitetom koji je pokazala u eksploataciji. Uslovi eksploatacije nisu baš ni laki jer se koristi u vozilima koja imaju btto masu 40tona većina njih radi na težim brdovitim relacijama u temp opsezima od -40c do +45c. Izmedju ostalog i Texaco koga koristi Volvo je relativno pristupačan sa cenom u nabavci kod nas. Sa Modričom imam pozitivno iskustvo jedini problem kod njih je bila nabavka koja nije baš organizovana na prostorima gde radimo. Još jednom da potvrdim ulja koja sam pominjao su ulja za kamione gradacije 5w 40,10w-40,15w-40
      Pozz
      Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

@Siera Koja 2 razlicita proizvodjaca dostavljaju ista ulja,ajde napisi majke ti...sta ti se kao najbolje pokazalo

Comment

• Siera
          Cbc Senator
          • 09.11.2009
          • 1365
          • Čačak
          • Stralis

Zbivanje je bilo 2002/2003 Castrol-Shell. Mada sam pre toga bio pobornik Castrola i koristio sam ga u kamionima još u doba embarga kupovao sam ga tada u Madjarskoj i bio je mnogo pristupačniji sa cenom nego danas, moje lično mišljenje je da je preskup. Skoro dve godine nas nekoliko kolega koristimo nemačku Emku u različitom vozmom parku (opet su kamioni) i ljudi su zadovoljni kvalitetom odnosno cena ulja, sama potrošnja ulja, intervali zamene i uslovi nabavke. Povremeno koristim i Texaco u drugom vozilu i to je ulje ok. Modriča je bila uredna mada već neko vreme nisam je nabavljao.Trenutno u jedno vozilu imam Šelovo ulje cena mu je veća tako da mislim da ga neću uzimati u skorije vreme. Sa uljima za putnički program nemam kontakt tako da tu nemogu ništa reći osim da u mom vozilu koristim Seleniu turbo dizel 10w-40 polu sintetičko ulje menjam je na 8000km u medjuvremenu je dolijem možda 2-2.5 lit za taj period i meni je to ulje ok. Imam nameru pošto sam često u Rusiji da probam u jednom vozilu neko od njihovih Lukoil ulja mislim da su odlični ali probaću pa ću javiti rezultat

Comment

• Vladd
            CBC Senator XXL
            • 09.07.2006
            • 581
            • NBG

Po meni je malo neozbilno da se autoprevoznicka firma bavi emocionalnom ocenom ulja i osmatranjem cene na na rafu.

Laboratorijska analiza ulja, nakon odredjenog broja radnih casova, pomogla bi i uozbiljila ekonomiju transporta i odrzavanja. Trenutna usteda, ili cak odsustvo ustede, uz koriscenje neadekvatnog ulja, ili odabranog(kako je do sada praksa pokazala najcesce se bira ulje po dva tri-kriterijuma, koji su u labavoj vezi sa realnim uslovima) na osnovu flajera ili a grupe ljudi, moze znacajno da umanji resurs vozila i da ubrza velike popravke i izazove znacajne troskove(koji mogu biti veci od ukupnih troskova nabavke ulja.

Nije bitno da se ulje svidja ljudima vec masini.

Analiza (i pracenje, posmatranje degradacije ulja) bi pokazala da li dolazi do dodatnog habanja, da li aditivi degradiraju odredjenom brzinom, i da li je moguce produziti interval zamene sa odredjeni, odabranim tipom ulja.

Ne treba se odnositi prema ulju kao prema ljubimcu ili favoritu, to je ekonomska , potrosna roba, obavijena mistikom(sa puno lagarija, prikrivenih informacija i zalivena urbanim legendama koje su dalko od tehnike ) i vestim marketingom, a koja treba da obavi odredjene zadatke na odredenom nivou, tehnickom, bez emocija, vaznije za autoprevoznike kojima je prevoz posao i zarada, od privatnh korisnika, koji su pristali na mantru da im je vozilo trosak.

Comment

• lostintime
              CBC Član
              • 23.04.2011
              • 27
              • nedodjija

Pomozite drugari, koje ulje da sipam? U pitanju je auto Mercedes A klasa 170 CDI, dizel motor 1700 ccm 70 kw, 2001g...

Comment

• Siera
                Cbc Senator
                • 09.11.2009
                • 1365
                • Čačak
                • Stralis

Ulje smo ocenili u eksploataciji vozila, labaratorijska analiza je uradjena prilikom uvoza I kontigenta na VTI, sva ulja koja koristimo po specifikaciji su odobrena od strane proizvodjača vozila,flajere ne koristimo kao ozbiljnu brošuru za informisanje o nečem tako važnom, resurs vozila se čuva i sasvim dobro ga podnose vozila sa predjenih 300000km i ona sa predjenih 1400000km tako da ono što radimo radimo provereno ne idemo grlom u jagode. Intervali zamene su oni koje preporučuje fabrika i ako ona kaže da je to 100000km onda je to na 100000 a ne na 120000km. Malo da Vas informišem da 90% vozila nove generacije ima senzore temperatura ulja u motoru menjaču i diferencijalu pa ako kombinujete manometar pritiska ulja sa termometrom tem ulja u motoru možete videti dosta zanimljivih podataka itd itd
                Samo da dodam nismo imali vremena da radimo analize u toku eksploatacije kada mu dodje zamena menja se i to je to

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Ne, nisam mislio na ulaznu analizu, po meni je ona manje potrebna. Mislio sam na analizu ulja nakon par hiljada km, nakon nekog perioda eksploatacije, ili pred zamenu, u konkretnom vozilu ili konkretnim tipovima vozila.

U tom slucaju, periodicna zamena ne bi trebalo da ima veze sa kojekakvim preporukama, vec sa konkretnim stanjem ulja u konkretnom motoru, ili tipu motora.

Tada bi se mogla raditi, cak i "receptura", odnosno kombinacija par ulja u slucaju pojave recimo bakra, nikla, verovatno olova, ili prostog opadanja TBN broja.

Analiza tokom eksploatacije pokazuje vise stvari, u kakvom je stanju motor, u kakvom je stanju doticno ulje, i da li to ulje bas prija tom motoru, ili treba potraziti drugu recepturu.

Benefiti(moderan izraz za vajdicu ) su eventualno produzenje koriscenja ulja(ako je dobro odabrano) smanjeno habanje masine, i smanjeni troskovi remonta.

Analiza ulja moze da pokaze i stanje vazdusnog filtera, u slucaju pojavljivanja silicijuma u ulju i sprecavanje efekta smirgle.

Prosto pridrzavanje fabrickih preporuka ne garantuje da ulje nije razbijeno velikim opterecenjem ili losim kvalitetom goriva, a u suprotnom slucaju, moze se nepotrebno i prevremeno promeniti ulje, sto je u oba slucaja uvecan trosak

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Kod novih vozila u garantnom roku servisiranje radimo u ovlašćenim servisima zbog garancije. Nakon toga prelazi na naše održavanje sa kojim trenutno nemamo problema. Svaki prelazi od 1000000km pa naviše što je nama dovoljna kilometraža, posle toga sledi ili osvežavanje motora ili prodaja. Te ozbiljne analize mislim da nerade ni špedicije koje imaju po nekoliko hiljada kamiona. Milionče puna kapa ko hoće nakon toga da osveži motor treba uložiti 1000-3000€ i gasovi

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Poštovani g. 'Siera',
                      Uglavnom se slažemo.
                      Ono za Castrol-Shell mi ne liči baš kao 100% (mada ni vi niste to tvrdili). Teorijski nije nemoguće (neka "trange-frange" kombinacija) jer je Castrol 90-tih mnogo koristio Shell bazna ulja (tad još nije bio pod BP-om). Nije nemoguće da i sada izvesne frakcije (base stock) koristi (ko bi ga znao?) a da posle pravi neke šarže Shell-u (ili obratno, uz bazna dobiju i gotova).
                      Nije baš verovatno ali ne kažem da je nemoguće (gde su pare, velike pare, sve je moguće ).
                      Inače Ursa ulja (Texaco) su verovatno najisplatljivija unutar velike petorke te se tu slažemo (izjava je odavno na blogu mada se namerno nisam previše bavio uljima za komercijalni program).
                      Optima bi zaista trebala da je O.K. te naročito teretni program. Baš na nivou velikih. Doduše šta sad Rusi tamo rade, teško je reći pa ipak treba biti obazriv (za sada sve deluje O.K.).
                      'Vladd' je samo hteo da pomogne.
                      ako negde vredi da se radi analiza korišćenog ulja to je kod teretnih vozila. Analiza košta isto (ili neznatno više pošto se po praviliu radi više parametara za teretnjake) te max. 100€ mada bi i za 50€ (makar i nekompletne) bile od koristi.
                      Za više analiza bi dobili bar 20% popusta. Ako se uzme u obzir da u takve kamione ide 40 ili 50 lit. ulja (pretpostavljam da su cca. 500KS, malo gore-dole) po ceni od 5-6€ po litru (makar i na veliko, u slučaju sintetičkih ulja, računam na MB 228.5 ili 228.51, MAN 3477, Volvo VDS-3 i 4, ili slične, kao standarde koji propisuju oko 100k km), Uz dolivanje to (analiza) može biti 3 do 6 puta jeftinije od zamene ulja.
                      I naravno ne morate je stalno (i na svim vozilima raditi, mada što više to bolje) raditi.
                      Jasno je da ulazne analize (šarži) morate da imate ali tek sa analizom korišćenog sve dolazi na mesto!
                      Naravno da nećete prelaziti interval zamene (pa čak iako analize pokažu da je moguće) ali je dobro uraditi jer može da ispadne (iako ne bi trebalo) da je možda zamenu trebalo uraditi ranije.
                      Kako god intervali od 100k km su samo za duge relacije (što je očigledno kod vas slučaj). To je nekih 2000 radnih sati motora.
                      Naravno ako su motori u dobrom stanju i posle 1M km očigledno je da su ulja bila O.K.
                      Velike špedicije na Zapadu uglavnom rade rutinske analize no ima i ovakvih i onakvih.
                      Naravno kod teretnih vozila se cena ulja gleda kroz celokupne troškove eksploatacije na nekoliko zamena ulja (otprilike na 500k km), uzevši u obzir količinu za dolivanje, potrošnju goriva, i što šta drugo (npr. habanje procenjeno preko analiza ulja ili stanje motora nakon 500k km ili milion km).
                      I da ne dužim više, smatram da sasvim dobro razmišljate i vučete poteze no mogli bi i analize da uzmete u obzir.
                      Naravno da se ponašate krajnje racionalno i iskustveno te ne mogu mnogo ni da vam zamerim ali ni da vas hvalim (dobar, 3, što bi rekli u školi).
                      Slažem se da velika imena (naročito kod teretnih vozila) nisu najisplatljivija (ili možda i jesu za OGROMNE kupce, koji imaju više stotina vozila i za koje veliki znaju da rade analize, a sa njima prave direktne ugovore).
                      Mnoga manja (naročito manje zvučna) imena mogu u ovoj oblasti da dođu do izražaja.
                      Nama (na forumu) je samo žao što nemamo egzaktne podatke pa da ukrstimo koplja. Verovatno bi to uticalo i na izbor kod automobilskih ulja.
                      Vi ste našli vama odgovarajuće ulje te ne bih da vam nudim "leba preko pogače".
                      Za druge prevoznike:
                      Jedan savet, razmotrite i one SREDNJE. Recimo Fuchs, koji zaista ima visok kvalitet uz cene niže od Mobil, Castrol, Shell ili sličnih brendova. Razmotrite i manje kompanije i manje zvučna imena.
                      Za velike ste uvek mali (te vas ne zarezuju puno) dok manjim firmama i 10 teretnjaka koji redovno kupuju od njih mogu biti interesantni kupci. Neke firme će vam čak ponuditi i nekoliko besplatnih analiza (uz ugovor) i slično.
                      Gledajte pre svega da možete da dobijete KVALITETNU TEHNIČKU PODRŠKU. Znači firma mora imati inženjera prodaje ili tehničke podrške (ili oba ili naravno više njih, ali kod jednog ste klijent) koji je vama na usluzi makar nekoliko minuta mesečno. Nije samo u izboru nego i u praćenju šta se zbiva. Ozbiljni "uljari" tako rade. Naravno morate biti "značajan" kupac a to je relativna stvar.
                      Dakle nije sve u ceni ulja po litru (kg) nego u svemu navedenom (i još nekoliko nespomenutih stvari).
                      Jedan evro po litru više može biti dva po litru manje kada se sve uzme u obzir.
                      Vama hvala na podeljenim informacijama. Tu smo da se ispomažemo a za svađu ćemo lako. Zato bolje kad se nađemo (pa možete i za volan vaših drumskih krstarica ), može kada ste (smo) na odmoru
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
                        Cbc Senator
                        • 09.11.2009
                        • 1365
                        • Čačak
                        • Stralis

Za uvek to bi mi bio najmanji problem. Vaše razmišlanje je ok ali ima jedna druga stvar a to je da u današnjim uslovima privredjivanja raditi analizu ulja prava je utopija jel 90% transporta u zemlji je u problemu, veoma je teško naplatiti izvršenu uslugu, odvojiti novac za gume koje su poskupele izmedju 20%-30% poslati vozila na put ispratiti gomile obaveza onda o analizama bukvalno i niko ne misli. Uraditi samu analizu: treba isključiti vozilo uzeti uzorak iz kartera ispuštanjem na čep, sačekati rezultat sve to zahteva vreme mada ima trenutaka kada nema ni dovoljno posla pa bi možda i moglo to da se radi. Za sve ove godine primetio sam da je tehnička podrška kod naših uvoznika uglavnom loša svodi se na to "zvaćemo da pitamo" Fucks nam je poznat ali koliko mi je poznato nema ga u ponudi na ovim našim prostorima. Modriča je ok ali opet je problem prodajne mreže. Što se tiče varijante koju sam pomenuo tačna je Castrol -Šell ista šarža samo zelena ili žuta burad pa ko voli nek izvoli. Imam informacija da ni kod velikih na zapadu nije baš sjajno i oni su zavrnuli slavine i štedi se na svemu mogućem dosta njih koristi recimo Emku,Sunoko koja je ovde skoro ne poznata kupuju na kontajner od 1000lit tada imaju znatno nižu cenu po litru a sve to u cilju uštede. Sam način vožnje doprinosi da li će vozilo potrošiti ulja manje ili više, konstrukcija motora isto tako može da bude jedan od razloga manje ili veće potrošnje ulja slučaj (Volvo, Iveco) Na našim prostorima mnogo je bitno ulje i antifriz kupiti kod ovlašćenog uvoznika ili prodavca. Pretprošle zime sam imao slučaj sa antifrizom Valvolin u kutiji od 12 flaša 6 je bilo plavih i 6 bezbojnih mada se posle ispostavilo da je sve ok. Savet: oprez prilikom nabavke istih da ne bude problema

Comment

• Vladd
                          CBC Senator XXL
                          • 09.07.2006
                          • 581
                          • NBG

Ulje nije zona gde se prave ustede troskova. To prostim managerima, trgovackog tipa, nije jasno. Oni posmatraju te elemente kao klikere, ne bi me cudilo da izbace neke elemente zarad ustede , npr da se sipa 8,2 litra umesto 10
                          Uzimanje uzorka je nekoliko desetina mililitara uz aktivnost 15 -ak minuta, uz nekakav set za uzimanje uzoraka, uz obavezan pregled vozila, i manje. Tako da ne bih diskutovao o potrosnji vremena.

Nije poenta samo preci 1mil km, vec preci kvalitetno doticnu rutu, a u sred krize, optimizovati troskove. Produzenje intervala zamene ulja donosi sigurnu ustedu, ako je dobar odabir ulja, pouzdanost transporta i dugotrajnost motora.

Ulje ne moze resiti uvecane druge troskove i fiskalne probleme(uvecanje putarina, poreza ili cene drugog potrosnog materijala), ne moze korigovati obicaje u poslovanju lose i neuredno placanje usluga, ali moze smanjiti periodicni trosak i trosak remonta i osvezenja motora.

A to se kvalitetno moze dostici samo doticnom analizom u eksploataciji. Pogotovo sto je situacija izrazenija nego kod pojedinacnog korisnika putnickog vozila, a niko ne zeli da rasipa novac.

Usteda na ulju, na velikom broju km, ne zbog nabavne cene(posto je moguce da ce se , samo po tom osnovu skuplje platiti remont), znaci uz brigu o motoru, moze da kompenzuje deo uvecanja cene ostalih troskova, kako god da se odluci, bice usteda prostog novca.

Dobra kondicija motora pravi ustedu i na gorivu, a dobru kondiciju i maksimalnu snagu moze samo odgovarajuce kvalitetno ulje da pruzi. Kvalitetno prema konkretnoj masini, a ne kvalitetno prema trgovackom flajeru.

Comment

• Siera
                            Cbc Senator
                            • 09.11.2009
                            • 1365
                            • Čačak
                            • Stralis

Ne želim da Vas uvredim ali izvaditi uzorak ulja iz motora novih kamiona je skoro nemoguće, većina njih nema merač za nivo ulja, jedan deo njih ima recimo merač koji ima dužiniu oko 1.8m a kod ostalih merači postoje ali nisu na naj dostupnijim mestima. Analiza je analiza i to bukvalno u transportu niko nikada nije radio a sumnjam da će ikada i raditi. Zamenite ulje po knjizi kada treba, nemojte pregrejati motor i eto milion km bez problema.
                            Šta znači preći kvalitetno rutu , prećiće te rutu bez problema i sa vozilom koje troši ulje i sa onim koje ne troši. U samom transportu bitno je da roba stigne na odredište na vreme, bez lomova, oštećenja itd. Skoro svi motori novih generacija traže osveženje na oko milion kilometara što je evidentno. Da sipate neznam kakvo ulje nećete dospeti mnogo dalje u predjenim km. Flajeri u dugolinijskom transportu tj kod transportnih firmi nemaju nikakav značaj pa bilo da se odnosi na ponudu ulja ili pranja vozila, za parking ili nešta treće.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Malo vas više razumem od ostalih. No ni ja neću tako lako odustati.
                              Sad nemam vremena al' sutra se javljam. Može i jedno kompromisno rešenje
                              Sve se može kad se hoće!
                              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Vladd
                                CBC Senator XXL
                                • 09.07.2006
                                • 581
                                • NBG

Nema uvrede, ja samo pokusavam da ukazem na znacaj analize ulja u skupom i kabastom transportu, koji je veci nego kod pojedinacnog koriscenja putnickog vozia.
                                Ne tvrdim da je obavezna, uostalom tehnicka kultura na Balkanu je na minornom nivou, i uopste odnos prema tehnici. Nije za ocekivanje da se neko bavi sa ozbiljnim odrzavanjem i specificnim nivoom kalkulacije nekih troskova.
                                Lakse je zanemariti (proglasene) nebitne stavke, i drzati se procedure, kao da birokratija moze da upravlja tehnikom. I odnositi se prema fabrickim procedurama, kao da je fabrika(prodavac) zainteresovana da kupac nikada vise ne potrazi njihove usluge.

Fabrika mora da propise minimum odrzavanja, za predvidjeni zivotni vek vozila. Koji je koncipiran na 1 mil .km, ili 10 godina, iz prosto ekonomskih razloga..prodaje sledeceg vozila, ili odredjene zarade lanca proizvodnje(servis i delovi). A da se, u nekoj meri, kupcu isplati nabavka.

Ne vidim ja tu nikakvo "prijateljstvo" ili dobru nameru, vec surove ekonomske principe.

Zasto se ne bi margina pomerila na 2 mil km, cemu "obicaj" osvezavanja motora nakon bas milion km? I zasto kamion ne bi imao radni vek duplo duzi od zeljenog, odnosno "propisanog" od strane auto industrije?

Comment

Working...
                                X