Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Nije da nisam pomislio na 300V (pa i motociklistički što povećava pluseve i minuse automobilskog inače ista priča), pa u kombinaciji 10W-40 (ovo je čak bilo API SH) i 15W-50 (sva su bar SG, tj. SN+ uz duplo ZnDTP-a, tj. ZDDP-a).
    Ipak estarska sintetika ... proverite (makar na forumima) kakva su iskustva. Nije "double estar" baš aceton pa da "jede" zaptivke ali ipak su estri jako dobri rastvarači (organskih materijala). Uglavnom se to ne dešava ali svaki slučaj je za sebe*.
    6100 je više nego dovoljno (a i duplo je jeftinije).

* npr. proizvođači kompresora gde su double estri (ili poliestri) nenadmašni, naglašavaju da se proveri da li tip uređaja odgovara tome (zbog kompatibilnosti zaptivki). Naravno u industriji se to malo više naglašava (nije samo do uređaja nego i gubici zbog stajanja proizvodnje) pa se isto navodi i za PAO sintetička kompresorska ulja (gde PAO ne da nije rastvarač nego je suprotno).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• acasmc@200sx
      CBC Senator
      • 30.01.2007
      • 282
      • Mladenovac
      • BMW F31 320d

Da. U svakom slucaju cu jos malo progooglati sta kaze praksa. A dotle neka maže Motul.

Van teme, negde procitah nekad davno (mozda i samo u svojoj glavi), da "jednom Motul, uvek Motul", jer navodno ostavlja dobar trag, pa svako sledece ulje ne bude dobro jer se u nekoj meri pomesa sa njim?!

I jos dalje od teme! Teflonski aditiv za ulje. Konkretno Abro. Da li to zaista nesto pomogne, ili je sve samo bajka vesto prikrivena u igri reci?
      nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Meni se svidjaju abrove džidža-bidže za održavanje vozila, ali mi se ne sviđa kada za tako ključnu stvar kao što je aw aditiv za ulje daju samo svoje objašnjenje i video kao iz reklame teleshop-a (a neke stvari koje su tu reklamiraju su - porez na glupost) bez specifikacije. Kome to treba ima od poznatih kompanija koncentrovane supstance pa može fino da aditivira ulje po nekim svojim (specijalnim) potrebama.

Оvo za Motul, huh, odlični su ali od nekih stvari se izgleda lako napravi mit (a ovaj je najverovatnije posledica pogrešnog shvatanja istinite činjenice da svako motorno ulje, dakle ne samo motulovo, ostavlja pod određenim uslovima zaštitni sloj, tj. tribofilm po unutrašnjim metalnim delovima motora). Pa je neko pogrešno pomislio da samo motulova ulja to čine a ostala ne. Motorna ulja i trebaju da budu mešljiva, i neće mnogo faliti novom ulju čak i kada se pomeša sa estarskim sintetikama. Niti će prethodno ulje "oslabiti" motulovo.
        Last edited by DS9; 06.11.2014, 12:10.

Comment

• acasmc@200sx
          CBC Senator
          • 30.01.2007
          • 282
          • Mladenovac
          • BMW F31 320d

Abro zaista pravi svasta nesto, po prilicno prihvatljivoj ceni. Vidim da ljudi kupuju i da se ne zale. Ali realno, mislim da je to placebo, tj. da to ne radi nista.
          nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

DS9 je sve rekao (da ne ponavljam).
            Dakle, nije tačno (za Motul).
            A nije tačno ni ovo drugo (da će aditiv koristiti motoru).
            Aditive sa tefonom izbegavati. Teflon nije materijal koji bi trebao da se nađe u motornom ulju.
            Od aditiva za motorno ulje, jedino oni za zaptivke, kao i MoS2 i WS2 (ali i (sve) to uz oprez).
            Čak i WS2 nije za motore koji imaju povećanu potrošnju ulja. Idealno je za motore u dobrom stanju srednjeg doba (peak life) uz ulja (zahteve) nižeg kvaliteta (SF ili SG). Može i drugačije ali ukratko je ovo suština. Dakle motori iz 70, 80 i 90-tih u solidnom stanju uz mineralna i PS ulja (kompatibilno i sa sintetikom ali manja korist u tom slučaju). Specifičnosti novih konstrukcija nisu nešto što bi istaklo ove aditive a (iako retke i ne mnogo velike) nus pojave se mogu javiti. Dakle, nikako u Euro 4, 5 i 6 motore i uopšte motore koji imaju lakotečljiva ulja (0/5W-20/30) kao fabričku preporuku. Teflon - nikako.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• BMWM5
              CBC Član
              • 23.09.2009
              • 81
              • Beograd
              • Trenutno prazna

Forumasi interesuje me kakvo bi meni preporucili ulje.
              Vozim Opel Vectra B 1.8i 16v, 92kw, motor z18xe, benz/gas, 2001 god.
              Do sada sipano GM Genuine 10w40, na 10k vrsena zamena, ne trosi ga, tj. potrosi mozda dva deci.
              Voznja je mesovita, grad i otvoren put...
              BMW GPower

Comment

• Franjo
                Banovan
                • 14.08.2009
                • 2831
                • Inđija - Beograd
                • Renault megan II res

Ne menjaj dobitnu kombinaciju! Naveo si sve relevantne podatke, osim, koliko je prešla. S obzirom na godište, pretpostavka je cca 200 Kkm. Ako nema nekih problema u radu motora - to je to (ulje)!

Comment

• BMWM5
                  CBC Član
                  • 23.09.2009
                  • 81
                  • Beograd
                  • Trenutno prazna

Presla je 190k km, mada je uvezena pa mislim da je km mnogo veca, ali ok.
                  Pa zbog zimskog perioda mozda bi sipao neko drugo bolje ulje zbog hladnog starta motora i njegove zastite, a cesto se vozim i brzinama preko 140km/h, pa i zbog toga.
                  BMW GPower

Comment

• Bojan1212
                    CBC Senator XXL
                    • 15.07.2008
                    • 468
                    • Zemun
                    • Honda Accord

Imam isti auto sa istim motorom. Kupio sam ga pre skoro dve godine i od početka sipao Mobil Super (Super Premium) 10w40. Nekako mi je Mobil preferirani brend koji smo koristili u svim automobilima u porodici i nismo imali nikad problema, pa sam se i ja odlučio za svoj automobil da uzmem Mobil.
                    Od prethodnog servisa sam prešao 8.000km i 8 meseci, pa ću u toku sledeće nedelje isto odraditi zamenu ulja i filtera. Ni meni ne troši ulje, piše na tabli da je prešao 150.000km, da li je ne znam, ali znam da je motor u super stanju. Tako da i mene interesuje da li da nastavim sa istim uljem ili ima neka druga preporuka?

Comment

• Franjo
                      Banovan
                      • 14.08.2009
                      • 2831
                      • Inđija - Beograd
                      • Renault megan II res

Originally posted by BMWM5 View Post
                      ... zbog zimskog perioda možda bi sipao neko drugo bolje ulje zbog hladnog starta motora i njegove zaštite, a često se vozim i brzinama preko 140km/h, pa i zbog toga.
                      Kao što sam naveo, GM Genuine je preporuka opela i ne bih ga menjao!

U prilog tome:
                      expendable: No da skratim priču:
                      10W-40 zimi a 15W-50 leti (PS ulja) je sve što Vam treba (API SL ionako daleko nadmašuje SF (SG) zahteve).
                      Ako baš mnogo vozite možete uvesti i prolećno/jesenje ulje (15W-40, prvenstveno PS mada mogu i kvalitetna mineralna), zimi ići na 10W-30 a leti na 20W-50. Kombinacija je izuzetno mnogo. MOžete koristiti i Elf 5W-50 (API SG) koji ima veoma povoljnu cenu, takođe i LM 10W-40 MoS2 ... zaista Vas samo mašta može ograničiti. Ne bih bežao ni od kvalitetnih (već API SG, naročito 20W-50) mineralnih ulja.
                      Ipak, najrazumnije (i više nego dovoljno) je ono što sam prvo rekao. Imate ulja istih serija kod Motul-a, Total-a i Texaco-a.
                      S obzirom na promenjene klimatske uslove, rekao bih, da je u tvom slučaju 10W-40 dobar celogodišnji izbor. Luksuz za promenu gradacije leti - samo ako prelaziš veliku kilometražu i duže ture sa brzinama 180 kmč i više.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Hvala g. Franjo!
                        Ne bih menjao (u oba slučaja). GM je sasvim o.k. (meni je samo malo "dosadno" kao servisno ulje, ali je sigurno dobro, ako je originalno).
                        Mobil je malo skuplji ali je odlično rešenje.
                        Sa manje km moglo bi da se priča i o 5W-40 ali ako smo već na 150k km i godinama se koristi 10W-40 ... just keep going!
                        (ne menjaj šta je dobro, tj. menjaj redovno na godinu dana i max. 15000km ako više grada i na 10 hiljada km (ipak je malko starija mašina u pitanju ... iako može i na više km da se menja ulje).

Comment

• Bojan1212
                          CBC Senator XXL
                          • 15.07.2008
                          • 468
                          • Zemun
                          • Honda Accord

Hvala kolege forumaši

Comment

• legenda
                            CBC Senator XXL
                            • 28.03.2009
                            • 1345
                            • Beograd

Postovane kolege forumasi,molio bih Vas za malu pomoc prilikom izbora motornog ulja...
                            U pitanju je astra h 1.7 cdti,2004-to,74kw...presla navodno 119.000km Trenutno je u motoru GM 5w30 dexos 2...Da li da nastavim sa istim uljem,cena oko 600 din/1l ili traziti nesto bolje,u cenovnom rangu oko 1000 dinara/l...
                            Dexos 2 standard mi je prilicno komplikovan,pa sam gledao i ulja sa c3 standardom...
                            Sta sipati:
                            Castrol edge titanium 5w40(cena nesto ispod 1000din po litru,ako je uopste original)?
                            Liqui moly top tec 4605 5w30 (cenu ne znam,navodno je idealno za cng,a i Svabe ga preporucuju za ovaj model)
                            Mobil super 3000 x1 5w40 (cena oko 800din/l,opet me muci originalnost,pa sve da mu stoji nalepnica Platner)
                            Valvoline sunpower mst c3 5w40 (cenu ne znam ali mi deluje privlacno)
                            Ja licno bih najpre sipao OMV Bixxol 5w30 sa dexos 2 standardom,ali je preskupo -1900din/l.
                            Unapred hvala...

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Sve je to dobro, slatke muke. 3000 Mobil bi bilo zgodno izbeci jer verovatno više košta nego što je bolje od ostalih. Valvoline bih preferirao među navedenim, ali bi ga verovatno bilo teže naći. Liqui Moly mi se čini uvek sigurnim izborom, pa sa njim verujem nikad nema greške.

Lično, ja bih najpre ovo nisotecovo sa opelovom normom NISOTEC AUTOLINE GM SAE 5W-30 | NISOTEC

čisto u inat gaspromovom G-energy (jer ih takođe prodaje NIS) http://www.gazpromneft-oil.com/clien...W-30%20eng.pdf

koje je verovatno takođe idealno.

Kad smo kod rusa, akcija na srpskim lukoilovim pumpama, pa njihov Genesis Premium (najbolja serija) 5W-30 sa takođe Dexos2 kosta 800 din za litar

Lukoil Srbija AD

Mislim da je dobra alternativa Total Ineo MC3, u kitkomercu pre dva dana videh kanticu 5L za 3800 din. U par benzinaca koje znam je probano, nikakve zamerke ne rekoše vlasnici.

Specifikaciji od pre 2012 nije bilo navedeno da zadovoljava Dexos 2, aktuelna to čini.

Eto, ima se dosta izbora, pa da čovek tj. motor rikne k`о buridanov magarac.
                              Last edited by DS9; 27.11.2014, 11:19.

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Druze,hvala puno...Ma koliko da se slazem sa tim da treba kupovati domace,Nisotec mi ne uliva poverenje...
                                Rusko cudo tehnike Genesis Premium je verovatno dobro,ali njega bih sipao iskljucivo na prolece...ma sta da pise na ambalazi,obicno je u praksi malo gusce(5w30 je obicno 5w40 ili sl.)
                                Ovaj Total Ineo MC3 mi se mnogo svidja,jos ako bi Profesor Expendable dao blagoslov,to bi bilo to...
                                Imam u ponudi u Bosni da uzmem Optimu Magnum plus 0w40 za 7e po litru...trebalo bi da je original iz Modrice...veliki pozz

Comment

Working...
                                X