Pitanje za Stevu kupio sam astru h 1.7cdti presla 210000.0 km . Vozim je 3000 km mozda malo trosi ulja . Predhodni gazda mi je reko da je sipao castrol 5 -40 ful sintetiku . Koja bi bila vasa preporuku posto uskoro trebam ulje da menjam. Hvala unapred!
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
U principu bi Castrol morao da bude o.k.
Pogotovu ako je Edge (Dexos2), 5W-40. Dakle, pre svega 5W-40 sa Dexos2 (iako mogu i starija sa GM LL-025).
Gledajte pre svega da ulje bude originalno a posle koji je brend (manje bitno).
Ako ste uvereni (mada je 3000km malo za to) da motor "troškari" ulje (ako je litar ili više na tih 3000km, postoji "opravdana sumnja") onda bi verovatno 5W-50 (npr. Mobil 1, ali i druga ako možete naći, uz min. ACEA B4) bilo još i bolje.
Ulje menjajte na 20.000km ili godinu dana (ipak je preko 200 hiljada km u njemu) ako je veći deo u gradu i na 15000km (ali manje od toga je bacanje para). Naravno, ukoliko potrošnja ulja bude razumna (pogrešno je zbog obilatog dolivanja produžavati interval zamene, pre bi ga trebalo skratiti). Ukoliko i sa 5W-50 bude "troškario" ulje (više od 2 lit. na 10 hiljada km), PRVO u servis (kod mehaničara) pa posle (eventualno) poseći za još viskoznijim ujllima (10W-50/60).
Pozdrav!
P.S.
Ipak (i pre svega) prvi put sipajte neko kvalitetno (i originalno) 5W-40 ulje!
(tako ćete znati šta ste i kad sipali, i znati da li motor troškari ulje ili ne; uostalom prva zamena ulja pri kupovini automobila TREBA (MORA) biti fabrička preporuka, pa tek onda (eventualno) malo viskoznije ulje, sličnog kvaliteta).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
To što ste naveli nije (nikakva) povećana potrošnja ulja, već je (baš) normalna. Posle 200+ hiljada km, čak solidno.
Castrol ili GM?
Edge je sigurno bolji ali je i skuplji. GM je sasvim o.k.
Ako ne prelazite mnogo km godišnje GM i obratno.
Zapravo u šta ste sigurniji da je original. Lično bih oba brenda izbegavao baš zbog toga (oba se kopiraju a i veći deo nekopiranih se dovozi sa svih strana, po principu što jeftinije to bolje, a bolje je samo za uvoznika).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Uf! Nemam baš vremena (lakše je 5 kratih komentara ili odgovora nego jedan duži) ali moram malo da pojasnim.
Nemam ništa protiv bilo koja od dva brenda, ali oni su BRENDOVI i ništa više (virtuelna stvar). Nisu PROIZVOĐAČI. To znači da ih pravi: danas, jedan, sutra drugi, a vi mislite sve to isto, e pa nije!
Castrol. Jeste da ga drži BP ali isti bi se najradije ratosiljao iz sveta maziva, jer je lakše "podmazati" vladu neke banana republike nego se boriti na tržištu. Kako je BP izračunao da mu se "lubricant" biznis ne isplati mnogo, ali da ne sme da se povuče iz drugih razloga (koji bi kvarilit i osnovni biznis), Castrol sada ne pravi samo BP, već ga pravi "najjeftiniji ponuđač". Kako god, još uvek se prvi pod visokim standardima (i zahtevima) pa je to još uvek premium brend i natprosečan kvalitet (naročito Edge, koji verovatno ne ispuštaju i ne prepuštaju drugima).
Koliko je BP-u stalo do svega osim profita videlo se u onoj brljotini sa meksičkim zalivom ... tako da je i Catrol (ako ništa drugo) više visoka cena nego što je to propraćeno kvalitetom a on jeste dobar jer se može dobiti i za manje.
Ipak, bili i ostali "muljatori", jer na sopstvenom sajtu ne kažu da je i Magnatec sad Dexos2. A pre toga su za Edge tvrdili da je nivo (i da su sami bolja garancija od GM-a) pa posle dobavili Approval ... pa sad imaju za celu buljumentu ulja.
Ipak, ostaje da je Edge bolja varijanta od Magnatec-a. Koliko se isplati? Kako, kome (i pre bih uzeo italijanski jer nemačkog ima na svakom ćošku).
GM
Oni su bar "zvanični muljatori" što se ulja tiče (što bi se reklo "registrovani policijski doušnici").
Pre par godina ih je pravio Total. Posle im se gubi trag. Sad (bar za GM Dexos2 ulje) to pravi Lukoil.
O.K. nemam ništa protiv ("Amer i Rus" baš lepa kombinacija). Onda to kupujete iz najmanje treće ili četvrte ruke (pa opet jeftinije od Lukoil-a ... dodatni porez? znate kako se već kaže pa da ne kažem jer nemam nameru da vređam nikoga, a najmanje Vas).
Zašto onda (lepo) ne odmah Lukoil (originalan, i trenutno na sniženju, bar 5W-30 verzija) Genesis?! (makar znate šta je tu "dodatni porez", vrednost brenda Lukoil i distribucija i šta sve već ide tu, a možda (verovatno) i nijansa kvaliteta preko).
Osim toga GM 5W-40 nije bio Dexos2 a sa ovim odobrenjem postoji samo u 5W30 (i pre Luk-a je bilo tako) a ne i u 5W-40 (pa za stari automobil možda i razlog manje za kupovinu).
Onda je Lukoil sa 5W-40 verzijom još bolji od Luk(ni jeo ni mirisao)GM-a u 5W-30. Zar ne?
E sad, kada je sve jasno, a Vi lepo odlučite kako god želite (ne niste jedini, 80% i posle ovoga ostanu na jednom od ova dva, ništa strašno).Last edited by expendable; 14.10.2014, 13:10.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Mann filteri su sigurno u samom vrhu. Ljudi se (često) hvale njima i nisam čuo pritužbe na njih.
Bosch je o.k. kod njih je (kao i za sve njihovo) više gde je pravljeno i za koga je pravljeno. Od vrhunskog (ili makar nadprosečnog) do zadovoljavajućeg. Uglavnom u najgorem slučaju nije loše.
Kako se kotiraju u odnosu original Toyota filtere? Ako su T skupi, ne morate se opterećivati da kupujete OEM pogotovu ako ne koristite usluge ovlašćenog servisa gde se to podrazumeva (standard ali skupo). Odgovarajući Mann će sigurno biti adekvatna zamena (i Bosch može biti ... ).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala. Sta se moze naci adekvatno kod nas, Bosch-ovo na primer? Mislim ko ih pravi iole valjane za nase trziste?
Konkretno, skeptican sam zbog cene, Toyotini
su ostali 1600 din od prosle godine, a Bosh je bio oko 700. Sada ih nalazim za 300 dinara. Je l im cena koliko toliko merodavna za kvalitet? Mann-ovi su 680.
Comment
-
-
Meni je za citroen c3 1.4 HDi adekvatan bio Filtron, tj. svi filteri koji su potrebni, a u poslednjoj izmeni sam dao duplo više para (s tim što je filtron vrlo povoljne cene) kako bih uzeo FRAD-ove filtere. I kada budem sledeći put vršio izmenu, neću više da menjam brend.
Ako bih tražio neki istaknuti/poznati brend verovatno bih potražiti prvenstveno Purflux, Mahle ili MecaFilter. Ipak, milije mi je da dam pare za FRAD.
Btw, prijatelju koji mi održava auto sam poslao drugaricu koja je prethodno bila u nekom servisu za japanska vozila u Beogradu, pa joj tamo prilikom dopunjavanja klime zaboraviše da lepo nameste crevo klime i ubace filter klime pa je imala poplavu u autu (toliko su joj se smučili da nije htela ni da se vraća da reklamira nečiju aljkavost). Pošto se menjalo i ulje moj prijatelj je stavio sve filtere od Filtron-a u njenog Yarisa koji je pre koju godinu izašao iz garancije. I ne čujem da ima neke probleme.
Kod filtera nije baš lako da se oceni kvalitet - osim ako se za filter ne uspostavi da je katastrofalno loš. Al` naići sada na takve je manja verovatnoća nego naići na adekvatne/korektne, ako se i malo obrati pažnja na izvor kupovine.Last edited by DS9; 16.10.2014, 09:30.
Comment
-
-
DS9 je dopunio ono što sam rekao i nema šta tu da se mnogo doda.
Samo konkretno na poslednje pitanje (da se odgovori).
Za Bosch ste samo potvrdili ono što sam rekao. Ne može biti isto 700 i 300 din. (sa sve porezom, prevozom, zaradom prodavca ...). Tih 300 din. je premalo (ipak) za kvalitetan filter, naročito za japanska vozila. A kad ima "dve klase" na tržištu nečeg istog, onda Vam ni onih 700 nisu garancija da je to pravi filter. Mann za 680 deluje "normalno" i eto prilike da uštedite novac. "Originalni" filter je (već) čisto dranje ali je to ipak podnošljivo za automobil tog segmenta. Ljudi često imaju nerealne predstave o većim (recimo Vi se negde u "sredini", ovo je uopšteno, dakle ne mislim konkretno na Vas) automobilima, smatrajući da se oni mogu održavati jeftino. Automobili više klase (što više počevši od ekonomske) imaju relativno podnošljivo održavanje po km (malo se kvare i mogu mnogo da pređu) pa i amortizaciju, ali ako se malo voze onda je to već poprilično (po tom istom km, jer nije isto preći 30.000km ili 7500km).
Hoću da naglasim da je OEM filter, uz radni sat ovlašćenog servisa (celu cenu "malog servisa"), relativno mala stavka (tj. razlika u odnosu na "zamenski") i to tako funkcioniše.
Opet, kao što je DS9 rekao, bitnije je da je ono što kupujete zaista to a za to je već teže dati savet.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Evo mene opet sa nedoumicom
Zadnje vrijeme sam cuo mnogo dobrih misljenja o Millers CFS 5w40 NT. Navodno se pri vecim opterecenjima (npr. voznja na stazi) ponasa mnogo bolje nego Motul 300V, tj. manje se grije i stabilnije odrzava pritisak. A moje pitanje bi bilo da li mozete da uporedite parametre ova dva ulja i da li se "na papiru" nesto posebno razlikuju? Sto se tice cijene, Millers je nesto malo skuplji.Zovem se Miroslav i pravim igračke.
Comment
-
-
Koliko ljudi toliko ćudi. Navodno je nešto što je neko na svom automobilu možda i primetio (zabeležio) ali to je teško uopštavati (i obično se pretvori u šta je bolje, a tipa ko je bolji "Zvezda" ili "Partizan", Real ili Barselona).
Na papiru se ne razlikuju mnogo. Slične su osnove, diestar i poliestar (triestar), pa je tu možda u maloj prednosti Millers, sa druge strane deluje da ima manje AW aditiva (mada je to relativno i više zavisi od ukupnog sastava) a i HTHS mu je manji (4,0 tj. 3,97 vs 4,1) ali je to samo brojčano, zapravo su veoma slični po ovome i očekivao bih veoma slično ("povuci-potegni") ponašanje na stazi. U svakom slučaju su natprosečna ulja i ISTE KLASE (Racing, uslovno). I 300V i Millers su bolja od standardnih 5W-40 ulja za Truck Day. I cena im je viša od "običnih" ulja, Millers nešto skuplji što ne mora da znači i da je za toliko (malo) bolje.
Nije problem posle jednog sipati drugo, pa imati sopstveni utisak (ili parametre, kao što je pritisak i temp. ulja, ako se imaju merači u automobilu).
Millers ulja su vrhunska i brend ima sličan status kao Motul (osim u motociklizmu gde je Motul poznatiji). Ove dve kompanije imaju i sličnu poslovnu politiku (strategiju) koja osim standardnih ulja premium klase (i više cene od mejdžorsa) podrazumeva i Racing ulja za širi krug korisnika.
Jedni o drugima imaju visoko mišljenje ali naravno navijaju za sebe.
Mislim da tu nema neke velike razlike, možda tek u nijansama. Oba ulja su izuzetna i ni sa jednim nećete pogrešiti.
Pozdrav!
P.S.
Impozantno deluju analize oba ulja (mada rađena kod samih proizvođača pa su i afirmativne) posle više sati trkačkih uslova (24h kod Motul-a ali za veće viskozitete i 17,5h za Millers Oil). Ako uzmemo da oba proizvođača "podjednako" navijaju (za sebe), opet je tu "mrtva trka". Zavisi i od konkretnog motora, mož' bit jedno ili drugo malo bolje, ali (ponavljam) unutar iste klase (u nijansama). U svakom slučaju, bolja su varijanta od standardnih ulja (za Truck Day). Naravno za TD je malo veća viskoznost skoro podrazumevana (5W-40 za 5W-30 default, pa 5W-50 za 5W-40, doduše takvih nema u obe serije ... ).Last edited by expendable; 31.10.2014, 13:08.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Eto mene ponovo.
nova kola, nova problematika!
U pitanju je Nissan 200SX, 1989god, 1.8 Turbo. Auto je mint stanje i to bukvalno kao iz fabrike! Uradjen je Stage 1, sad je na oko 220KS. Nov turbo, nov interkuler, kovani klipovi, sve zivo uradjeno i promenjeno....
Sta sipati? Nasao sam na netu da, maltene, bilo koje 10W40 danasnjice zadovoljava standarde potrebne za taj motor? Ali prosto bi mi bilo zao da sipam tako jednostavno ulje.
Da li ici na Petronas 10W60? Ili neki ENEOS 5W40? Ili Motul 6100 Synergie+?
plasim se od 0W i 5W da ne procuri neki semering. :/ a vidim po stranim forumima da sipaju 5W40 "samo puca".
Inace bih bilo sta da sipam, menjao na 5000km jer mi je zelja da motor ostane u ovakvom stanju sto duze.
Vozim se relacije 5-10km svaki dan i vikendom oko 150km u dva poteza (preko Avale) ako to nesto menja pri izboru gradacije?
Hvala.nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
Comment
-
-
Slatke muke!
Za automobil u takvom stanju ne bih očekivao "curenja" mada zavisi i šta je sipano posle intervencija na motoru (ako već jeste sintetika, i isključivo ona, onda nastavite u tom stilu, neka je i bacanje para, "prekvalitetno ulje" ne postoji, samo se takva ne isplate za većinu ... ovo i nije automobil za široke mase).
IPA, ne vidim poseban razlog za sintetikom, pogotovu ako se primenjuje režim izmene za teške uslove vožnje (5000km/3-6 meseci).
Ovo dopušta da se menjaju viskozne gradacije pa potreba za 5W-40/50 iii 10W-50/60 nije velika.
Najbolje (doduše) deluje kombinacija: 5W-40 zimi a 10W-60 leti.
Za do -20°C ne bih išao na 5W ulja, a za niže uz to da ulje bude celugodišnje, 5W-50 bi bila jedina dobitna kombinacija.
Pošto ste (pravilno) rešili da ulje menjate na 5000km (što i ne mora), onda Vam sintetika nije potrebna. Jedino ako budete rešili da cele godine (ako ne prelazite više od 7500km) koristite jedno ulje, onda je 10W-60 verovatno najbolje (a nema potrebe za 5W).
No da skratim priču:
10W-40 zimi a 15W-50 leti (PS ulja) je sve što Vam treba (API SL ionako daleko nadmašuje SF (SG) zahteve).
Ako baš mnogo vozite možete uvesti i prolećno/jesenje ulje (15W-40, prvenstveno PS mada mogu i kvalitetna mineralna), zimi ići na 10W-30 a leti na 20W-50. Kombinacija je izuzetno mnogo. MOžete koristiti i Elf 5W-50 (API SG) koji ima veoma povoljnu cenu, takođe i LM 10W-40 MoS2 ... zaista Vas samo mašta može ograničiti. Ne bih bežao ni od kvalitetnih (već API SG, naročito 20W-50) mineralnih ulja.
Ipak, najrazumnije (i više nego dovoljno) je ono što sam prvo rekao. Imate ulja istih serija kod Motul-a, Total-a i Texaco-a.
10W-60 ili 5W-50 je žalosno menjati na (samo) 5000km, a ako menjate na 10 hiljada onda ste došli na isto (manje kvalitetna PS ulja će nadoknaditi "razvučenost" viskozne gradacije, i to bolje, a kvalitetom ih neće dostići (od početka pa do pred kraj) ali to i nije važno jer su kvalitetnija od predviđenog). Preskupo ... definitivno (5W-40/50+10W-50/60).
Jedino ako idete na TD (mada će 15W-50 odraditi posao) možete razmisliti da sipate 10W-60 (veći deo godine, recimo 7-8 meseci, a 10W-40 zimi kada se zbog uslova na putu ionako morate "smiriti" a pista ionako ne radi ... i ako radi ne treba Vam više od PS).Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
I ponovo, hvala na opseznom odgovoru!
Tako sam i ja nesto kontao, da je full syntetic overkill. Pre mene je jednom sipano Selenia 20K, sto se zna. Pre toga ko zna. Mada je sve uradjeno pre Selenia, tako da je to sad unutra. Auto nije "progutao" ni 100g doticnog na 4000km, tako da cenim da mu viskozitet odgovara. Mozda je za trenutni period Motul 6100, taman ono malo, da pomerim granicu na bolje, cisto da mirne duse uvrtim 6-7-8000 rpm kad mi se dodje zuta minuta. Za ostatak voznje, koji se odvija izmedju 1000 i 3000 obrtaja, svako je ulje i vise nego dobro. A onda, tipa mart-april, Petronas 10W60 (i to samo zato, jer ste ga posteno nahvalili u blogu)
Ipak ne bih rizikovao sa 5W, jer bi me MNOGO iznerviralo da vidim mastan semering bregaste, ili radilice, samo zato sto sam probao "leba preko pogace" :-)
Cak razmisljam i o Vasem prethodnom odgovoru (Lancia Delta HPE), gde ste mi predlozili ako sam "bas paranoja", da pomesam bajkerski Motul 300V sa automobilskim uljem. :-)
Mada obzirom da ovde staje "samo" 3,5l ulja (i dalje mi nije jasno ni zasto, ni kako, ali je karter kao soljica za caj), i da sipam 4l Motula 300V, to bi me kostalo oko 4000din. Sto je opet mala cena, u odnosu na kovani klip, bregastu, lezajeve radilice...nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI
Comment
-
Comment