Postovani gosn Expendable, da li ste culi za Yacco (valjda?) ulja i sta mislite o njima? Da li ima neka preporuka za neku polusintetiku ili sintetiku tog proizvodjaca ?
Pitanje u vezi izbora ulja
Collapse
X
-
Eh, Yacco - Citroensko ulje. Al` predratno, mislim promovisali su ga na nekim takmičenjima (na autu citroen rosali) pre drugog svetskog rata, dok je osnivač citroena tj. Andre Citroen bio živ.. Šta reći - tradicija, kvalitet, široka ponuda...
Nego, gde ima da se kupi u Srbiji? U Hrvatskoj nemaju taj problem jer postoji predstavništvo u Rijeci.
Usput Chaki, da se ne bi mnogo pretpostavljalo - ta honda civic za koju se pretpostavljam traži neka yacco sintetika ili polusintetika - koje je godište, kubikaža, kilometraža, godišnja kilometraža...? Može svašta pogodnog od onoga što nudi Yacco da se probere.Last edited by DS9; 25.09.2013, 21:27.
Comment
-
-
Yacco ... pa da, već rečeno od strane DS9 ... sasvim je O.K. (mada deleko od "vanzemaljskog" kao što ga neki opisuju).
Nije da je baš "ništa posebno" ali nije ni "posebno izuzetno" (kad može Shell da kaže Ultra Extra, mogu i ja ovako nekakav nesuvisli izraz).
"Usput Chaki, da se ne bi mnogo pretpostavljalo - ta honda civic za koju se pretpostavljam traži neka yacco sintetika ili polusintetika - koje je
godište, kubikaža, kilometraža, godišnja kilometraža...? Može svašta pogodnog od onoga što nudi Yacco da se probere."
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Može.
Nisu to zahtevni motori, ACEA A3 ili API SJ/SH im je dovoljno.
GTX je (pretpostavljam 15W-40) dobro rešenje zbog starosti. Solidno je rešenje ... čak i kada motor ne troškari ulje.
Ipak, motor je i za bolja ulja (pa čak i 5W-40), za malo korišćene automobile (malo km i sa kraja proizvodnje, motor u "perfektnom" stanju) najbolje je koristiti 10W-40 PS ulja, praktično bilo koje ... pa i GTX (Magnatec).Last edited by expendable; 26.09.2013, 12:19.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Jedno pitanje za majstora Expendable:
Koje ulje ču da stavim u Peugeot 206, 2004, 1.4 8v motor (75KS). Ima 153.000 km, ulja ne troši. Servisi napravljeni svakih 10.000 km ili jednom godišnje.
Do sada mi je mehaničar svaki put stavio 10W40 Total Quartz 7000, ali zbog zime koja polako dolazi, jel bolje da kupim 5W40 sintetiku? Opcije so Total Quartz 9000 5W40, Shell Helix Ultra 5W40 ili Motul X-cess 8100 5W40 (Total je najjeftinij).
Ne vozim se baš dosta, svaki mjesec napravim cca. 500km, od toga je 90% vožnje po gradu, ostalu po autoputu.
P.S. Ispričavam se zbog pravopisnih greška, moj srpski je loš.
Puno hvala za odgovor.
Comment
-
-
Inače, Yacco se poslenjih par godina "povampirio" pa svakako zaslužuje pažnju.
Potrudili su se da nabave sva važnija odobrenja (Dexos2, MB 229.51, VW (razne) ...).
Dakle više su nego O.K.
Ipak, hvalospeve bih (za sada) preskočio.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by TU3JP View PostJedno pitanje za majstora Expendable:
Koje ulje ču da stavim u Peugeot 206, 2004, 1.4 8v motor (75KS). Ima 153.000 km, ulja ne troši. Servisi napravljeni svakih 10.000 km ili jednom godišnje.
Do sada mi je mehaničar svaki put stavio 10W40 Total Quartz 7000, ali zbog zime koja polako dolazi, jel bolje da kupim 5W40 sintetiku? Opcije so Total Quartz 9000 5W40, Shell Helix Ultra 5W40 ili Motul X-cess 8100 5W40 (Total je najjeftinij).
Ne vozim se baš dosta, svaki mjesec napravim cca. 500km, od toga je 90% vožnje po gradu, ostalu po autoputu.
P.S. Ispričavam se zbog pravopisnih greška, moj srpski je loš.
Puno hvala za odgovor.
Da je moj taj pežo, ja bi mu sipao neku domaću 5W-40icu bez obzira što nema neko od speceficnih PSA odobrenja. Kad kažem domaću, mislim na NIS, FAM, Modriču... a onaj kome je INA domaća, takođe. Ionako sam u svoj hdi bez fap sipao famovu 40icu pa i sa njom pevam od sreće (kao i sa prethodnim totalom q9000 5w-40). Možda bih tom PSA benzincu izabrao najpre modričinu Optima Magnum Plus 0W-40, onako baš iz inata jer se najpre pominje da je za modernije dizele (osim toga nema istaknute psa norme), a znam da će super da mu legne za primarno gradsku vožnju.
Sad, druga je priča (veća) cena, al` mi je u ovom slučaju inat baš merak.
Eh, sad videh da je TU3JP iz Ljubljanje.
Kratko - uzmi shell, mislim da je najzgodnije, jer je nešto tanje među tri pomenuta, pa verujem da će biti najadekvatnije za primarno gradsku vožnju. I zato mislim da ćeš biti sasvim zadovoljan. SevedaLast edited by DS9; 27.09.2013, 17:30.
Comment
-
-
Generalno:
To su vrlo dobra ulja ... u premium klasi. Dakle uporediva sa najboljima.
Malo ih ima kod nas (u Hrvatskoj imaju zastupnika/uvoznika) pa ne znam za iskustva. Po renomeu, tradiciji kao i po nabavljenim odobrenjima, zaista zvuči dobro. Nema greške. Ne znam za cenu ali verovatno nisu baš jeftina. Doduše jeftino i dobro to mu dođe skoro k'o lepa baba i mirno dete.
Ne gine mi tekst i o njima na blogu ... uz AMSOIL ... oba brenda (i još par) izbegavam zbog manje dostupnosti (i mog nedostatka vremena).
Za Hondu VX ili VX Premium 10W-40 (prednost prvom, VX 300). Eventualno i VX 300 15W-50.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Originally posted by DS9 View PostNisam majstor (il` maestro) nit` Expendable - al` među ta tri, za razliku od motula, shellova i totalova varijanta zadovoljavaju specificni (a za taj motor propisan) PSA B71 2296 (u suštini ACEA A3/B4 + dodatni psa testovi), pa bi moglo da se tumači da su oni ipak primarniji izbor (mada teško da i motulova varijanta ne bi bila praktično idealna). Usput, pošto imam o Quartz 9000 5W-40 informacije od nekoliko korisnika istog, a i ja sam ga lično koristio u svom hdi - teško da bi mu se našle zamerke, sve koje znam su vrlo zadovoljni. Koje god da se uzme shellovo ili totalovo - biće dobro jer se striktno poštuje zahtev proizvođača. Doduše, mislim da je na osnovu specifikacija, kvalitet i nezanemarivo na strani Shell Helix Ultra 5W40 (al je uvek pitanje kakvo je to što u kantici), pa mislim da je on tu recimo najprimarniji
Da je moj taj pežo, ja bi mu sipao neku domaću 5W-40icu bez obzira što nema neko od speceficnih PSA odobrenja. Kad kažem domaću, mislim na NIS, FAM, Modriču... a onaj kome je INA domaća, takođe. Ionako sam u svoj hdi bez fap sipao famovu 40icu pa i sa njom pevam od sreće (kao i sa prethodnim totalom q9000 5w-40). Možda bih tom PSA benzincu izabrao najpre modričinu Optima Magnum Plus 0W-40, onako baš iz inata jer se najpre pominje da je za modernije dizele (osim toga nema istaknute psa norme), a znam da će super da mu legne za primarno gradsku vožnju.
Sad, druga je priča (veća) cena, al` mi je u ovom slučaju inat baš merak.
Eh, sad videh da je TU3JP iz Ljubljanje.
Kratko - uzmi shell, mislim da je najzgodnije, jer je nešto tanje među tri pomenuta, pa verujem da će biti najadekvatnije za primarno gradsku vožnju. I zato mislim da ćeš biti sasvim zadovoljan. Seveda
Uze mi 'leba! (šalim se). Zaista ne bih ni dodao ni oduzeo ništa a da to ne bude cepidlačenje.
Ajd' samo da ponovim najvažnije:
Uzmite 5W-40 ... definitivno (iako 10W-40 nije pogrešno, ovo je sigurno bolje).
Total ima najbolju cenu, Motul je najviše Cool, Shell je najracionalnije rešenje (i ipak no. 1, naročito u Sloveniji).
Ex Yu su takođe (više nego) O.K.
Pošto je motor u dobrom stanji i ne troškari ulje, možda čak i 0W-40 (može i bez čak). Ovo bi bilo ubeljivo no. 1 izbor do 100 ili 120k km, sad na 150 ... je jednako dobar. Na primer Modriča, @DS9, nisam razumeo kakve veze ima što je dobar za dizel motore (TU3JP je benzinac) ... osim ako se misli na više detergenata i (eventualno) ZDDP-a, pa za peak life motor ...
Da, kad smo kod toga (peak life) i Mobil 1 Peak Life 5W-50 bi dobro "leg'o" u ovaj motor (ako ga još uvek ima tamo, kod nas još rasprodaju zalihe).
P.S.
TU3JP - srpski vam je vrlo dobar, ništa ne brinite, razumeli smo seExpendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Uzgred ... Petrol Top Sint (Texaco Havoline Ultra) 5W-40 je takođe odlična kupovina.
Ulje je jeftino a iako bez zvaničnogPSA B71 2296 ima nivo kvaliteta (pogodno za namenu). Čak mi se čini da je ranije Chevron Ultra i imao 2296 ali nije ni bitno, može sigurno.
(mislim, da imate i "domaću" varijantu)Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
-
Hvala na pohvalama Expendable, vrlo mi znače.
Ono u vezi modrčinog 0W-40 čisto iz razloga jer u modričinom opisu stoji posebno pogodnost (uz naravno i benzince) za TDI, GDI, HDI, FSI, CDI, DTI, JTD... - pa bi neko eventualno mogao da ima subjektivnu odbojnost prema dizelskom ulju. Mislim, sretao sam ljude koji i u današnje vreme prave veliku razliku, tj. (pogrešno) izbegavaju da sipaju u benzinski auto ono za šta je istaknuto da je namenjeno i (modernim) dizelima. Možda neprecizno sročeno od mene, ali se nadam da se shvata zbog čega to navedoh.
Hoću reći, ima ljudi kojima su termini dizelaš, turbo i folk još uvek neodvoljivi - pa vuku traumeLast edited by DS9; 28.09.2013, 00:32.
Comment
-
-
Da, pretpostaljao sam da je to razlog. A isuviše je off da se kaže "uprkos što u opisu stoji posebna pogodnost za dizel motore" (ili nešto slično, ipak smo mi više od foruma za apsolutne početnike).
O.K.Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Comment
-
Comment