Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Druze bossanac, dal ti kontas da si smorio sa ovom pricom koja je do sad ispricana ko zna koliko puta, sto ovde, sto na blogu. Dal ti kontas da je motor u tvom golfu najobicniji cetrcilindras sa dve bregaste i indirektnim ubrizgavanjem? Dal kontas da je ulje kod nas toliko jeftino da ne bi trebalo stedeti na njemu? Dal kontas da sta god da sipas, nista mu nece faliti bar ne za vreme koje bude kod tebe u vlasnistvu a verujem ni kasnije a sve i da mu nesto bude, siguran sam da mu neces otvarati motor a ni bilo ko drugi ko bude u nizu vlasnika ?

Ako ti je bitno da sipas origial i da je ulje koje sipas destilat bazog ulja a ne reciklirano korisceno ulje, sipaj LUK ili Modricu. Sve ostalo ako ne znas odakle dolazi je macka u dzaku a opet i to ce da drzi onoliko koliko ti vozis a to je 10k km godisnje. Ti imas dilemu dal da sipas i menjas na 10-15 ili koliko km ili jednom u godinu ili dve? U cemu je fora , ne kapiram. Sta je poenta tvog bitisanja ovde ?

Ako te stvarno muci to dal je ulje 5w-30 bas 30 ili po spec ulazi malo u 40, onda si druze na pogresnom forumu a pogotovo sto vozis to sto vozis. Da pojasnim, vozis najobicniji auto sa najobicnijm motorom koji nije ni malo zahtevan po pitanju bilo cega pa ni ulja. ENDE !
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Bossanac
      Banovan
      • 04.01.2015
      • 94
      • Tuzla, Bosna
      • Golf 6

Originally posted by expendable View Post
      Definitivno najbolja!! (ali može da bude skupo, sasvim je dovoljno na 15000km pa da ne bude više od 2,5 god. idealno ne više od dve)
      Pošto mi je 90 posto gradska vožnja puno je i 2 a kamoli 2,5 godine
      Mislim da je taman svakih godinu i po kada se uglavnom poklopi i 10.000
      I to je to
      Definitivno

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

E baš jeste! (konačno se složismo 99%).
        bar jednu temu zatvorismo ... nadam se (nemoj da isčikavaš sreću ... kad "Zverko" kaže Ende ... tu nema još mnogo priče ... ali tek kad ja (svega par puta do sada) kažem Ende ... u ovoj temi svakako nema ... (obično par postova posle Zverka)).
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Zikki
          CBC Član
          • 15.01.2007
          • 52
          • Beograd

Originally posted by Bossanac View Post
          druže uz dužno poštovanje mislim da ne kontaš te stvari
          servis ti nudi izbor (pogledaj prethodno stranu gdje sam postavio stranice iz knjige,http://www.cbc.rs/teh-dokumentacija-...tml#post624460 a ako je imaš i sam se uvjeri)
          između longlife servisa (uostalom tako ga i zovu po nazivu ulja) kada sipaju LL ulja 504 specifikacije i ne ogranićavaju te ni vremenski ni kilometražno
          kao u slučaju kad ti nudi "običan" sevis kada sipa 502 i TADA "moraš" mijenjat ili na godinu, ili na 15.ooo km, ovisno šta prije dođe
          kapiš ??
          Kapiram ja šta ti govoriš, ja samo kažem da meni u knjižici piše da se za konkretno moj motor koristi isključivo 504/507 nezavisno od toga da li ću menjati na 15.000 ili po LL varijanti odnosno kada board kompjuter to kaže. Inače što se tiče Srbije, prilikom kupovine novog VW, Audi, Seat ili Škoda auta, nemaš mogućnost izbora da ti se servis radi po LL varijanti već mora na propisan interval.

Što se tiče tehničke dokumentacije, proizvođači vremenom ažuriraju specifikacije i preporuke. Tako da za auto za koji su ranije preporučivali jednu vrstu ulja sada preporučuju drugu. Pogledaj npr preporuku iz servisne knjižice za golf 3 sa 1.4 motorom, a pogledaj u servisnu od golfa 7 sa takođe 1.4 motorom.

Džaba ovolika prepiska s obzirom da imaš dobar i mlad auto, ne vidim zašto bi se igrao sa uljem (osim eventualne promene brenda) kada niti postižeš neku finansijsku uštedu niti će ti neka druga specifikacija više odgovarati. Jednom godišnje 60-70€ za mali servis sa 504/507 uljem i miran si, i da te lađa služi što bolje dok ne dođe nešto mlađe

Naravno ovo je samo moje mišljenje i predlog, ti naravno u skladu sa do sada svim dobijenim informacijama postupi kako misliš da je najbolje.

Pozdrav!

Comment

• zverko
            CBC Senator XXL
            • 19.08.2005
            • 7085
            • BGD
            • Audi A4

deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Bossanac
              Banovan
              • 04.01.2015
              • 94
              • Tuzla, Bosna
              • Golf 6

Originally posted by Zikki View Post
              Kapiram ja šta ti govoriš, ja samo kažem da meni u knjižici piše da se za konkretno moj motor koristi isključivo 504/507 nezavisno od toga da li ću menjati na 15.000 ili po LL varijanti odnosno kada board kompjuter to kaže. Inače što se tiče Srbije, prilikom kupovine novog VW, Audi, Seat ili Škoda auta, nemaš mogućnost izbora da ti se servis radi po LL varijanti već mora na propisan interval.
              jarane, u biti slično mislimo
              ali moram još da dodam, NE PIŠE ti to u knjižici sigurno da moraš sipat 504
              a servis...pa naravno da rade o svom interesu..sipaju LL (čitaj skuplje ulje i servis i veća zarada za njih) i OPET ti traže da dođeš godišnje (na zamjenu ulja ali i radih drugih servisnih radnji)
              a ja upravo na to i ukazujem, kad izađeš iz garantnog roka i kažeš gulikožama-servisima zdravoooo !
              onda lijepo sam odlučiš šta ćeš: ili LL 504 ali NE svake godine, ili 502 i SVAKE godine zamjena

Comment

• Zikki
                CBC Član
                • 15.01.2007
                • 52
                • Beograd

Ok, u tvom slučaju je možda tako. Meni lepo piše da MORA 504/507 jer je CR motor sa DPF-om. Drugo, ja ne idem u ovlašćeni servis već kod drugara, a ulje kupujem sam. Razlika od 200 dinara po litri (ako je uopšte tolika) sigurno ti neće spasiti budžet ako budeš sipao bolje ulje. Kontam da si taksista pa radiš mali servis na 2 meseca ali za 10.000km godišnje koliko pređeš, istrošismo se ovde sa pisanjem. Sipaj ono što ti duši leži

U zdravlje i srećan Božić!

Comment

• Bossanac
                  Banovan
                  • 04.01.2015
                  • 94
                  • Tuzla, Bosna
                  • Golf 6

izvini u pravu si za 507
                  nisam nešto pažljivo ni čito da ti je tdi
                  a bogami nisam pažljivo ni gledo onu stranicu upustva sa pregledom za tdi motore
                  TAČNO, i za "obični" servis za tdi mora 507

hm....Sretan Božić tebi !
                  uzdravlje

Comment

• acasmc@200sx
                    CBC Senator
                    • 30.01.2007
                    • 282
                    • Mladenovac
                    • BMW F31 320d

Ajde malo da probudim temu. :-)
                    Volvo V70 1998god, 2.5 TDI, redni petak iz VW/Audi grupacije
                    Do sad smo sipali 10W40 Comma, Febi, ELF
                    i poslednje dve godine, auto trosi oko 1,5l ulja na 10.000km
                    Da li ima smisla promeniti gradaciju, da se to malo smanji? Tipa 15W40, ili 20W50/60?
                    Auto se vozi svaki dan. U proseku oko 80-90km dnevno.
                    Motor je solidan, curka malo ulje na turbini. Cenim da od tih 1,5l iscuri bar pola. Znam da bi to trebalo srediti, ali nikako da "ostane" 300-400e... :-/
                    nikad ne vozim brzo, dok me ne pretekne Skoda Octavia karavan 1,9TDI

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Pa ... nekoliko "strategija" ima tu:
                      1) 15W-40 PS ili kvalitetna mineralka
                      1.1) 15W-50
                      2) 5W-50
                      2.1) 10W-50
                      3) 10W-60
                      Ukoliko se ide na dve zamene (još bolje) onda: 10W-40 (default) zimi (ili 5W-50) a 15W-40/50 leti ... eventualno i 20W-50 (kad već nema idealnog 20W-40).
                      Po redosledu koji je naveden (osim to na prvo mesto ide dvostruka zamena u godini).
                      Najjeftinije i najjednostavnije 15W-40, ovakvu (kilavu, na sreću) zimu će dobro progurati pa i većinu iz prethodnih godina. Malo se doliva 10W-40 iz iste serije od jeseni pa na dalje i promeni se ulje s proleća.
                      Potrošnja je taman što nazivam "troškarenjem". Nije prevelika (svakako) a kako ne raste, znači da motor može još koji krug oko kugle, pogotovu što bez curkanja nije više od litar (što je, čak, i normalno).
                      Može se i nastaviti sa 10W-40 pa dolivati malo 15W-40 (ima ih i PS ali može i mineralno) tokom leta ... ponavljam, to nije neka velika potrošnja, treba samo pratiti situaciju i održavati potreban nivo ulja, ništa dramatično (ali motor svakako nije "kao nov").
                      5/10W-50/60 su skupa ulja, a kao sintetička će više i cureti (najverovatnije) pa su navedena kao opšta preporuka ALI ne i za Vaš slučaj.
                      Možete ostati pri navedenim brendovima, svi su o.k. Na primer, baš Comma ima 15W-40 PS ulje. Elf je zaista veoma povoljne cene.
                      Osim niže cene 15W-40 (ili iste ili veće 15W-50) može donekle smanjiti potrošnju ulja ali ne očekujte previše (pogotovu zbog curenja). Sve ispod 1 lit. bilo bi više splet okolnosti nego "pravo ulje" (melem na ranu ljutu).
                      I to je to.
                      Pozdrav!
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• acasmc@200sx
                        CBC Senator
                        • 30.01.2007
                        • 282
                        • Mladenovac
                        • BMW F31 320d

Hvala za odgovor.
                        Obzirom da na satu ima 210.000 milja, a nije nemoguce i da je sat malo vracen, eto nas kod cifre od 400.000, pa mozda i celih pola miliona km.
                        Volvo u kombinaciji sa ovim motorom je zaista mrcina. Svaki drugi dan, preveze 300-400kg + dva putnika.
                        I meni je padala na pamet, bas ta Comma X2000 15w40 PS. Malo gusce, pa da vidimo kako ce se pokazati.
                        Cenite da interval zamene bude 7-8000km, ili da se uz dolivanje vozi celih 10.000km? Obzirom da ima vise aditiva, u odnosu na klasicna 15w40.

Off-topic
                        Evo bas ovih dana planiram da poslusam Vas prethodni savet i da sipam u Nissan-a Petronas 10w60
                        Od novembra se vozim na Motul 6100 10w40
                        Na nekih 5000km, sam dolio oko 400-500ml
                        Vidim i da su se creva malo unutra omastila, pa sad nisam siguran, da li mu ne prija ovo ulje, ili je odsluzilo svoje, ili je turbo kao turbo morao pre ili kasnije da gurne malo u intercooler.

Comment

• Novi81
                          CBC Član
                          • 13.09.2013
                          • 39
                          • Prijedor, BiH
                          • Mondeo mk3

Za dizel sa velikom kilometražom ti je normalno da ima malo ulja na crijevima prije interkulera ili na drugom kraju na egr-u. Ne sekiraj se zbog toga.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

I sto je najbitnije, as tolikom km, nijedno Ulje nece promeniti situaciju. Masnoca ostaje do remonta.
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Hvala "Eon" & "Novi81". Baš tako. Ne morate baš odmah promeniti 6100 nego po planu. Probajte Petronas.

"Cenite da interval zamene bude 7-8000km, ili da se uz dolivanje vozi celih 10.000km? Obzirom da ima vise aditiva, u odnosu na klasicna 15w40. "

Da, toliko o intervalu. Inače, ulje nema više aditiva od mineralnih 15W-40 ako su API SL (ima praktično isti paket) ali ima kvalitetniju HC osnovu (verovatno, Comma se ne izjašnjava sa toliko detalja). Ako ste pod klasičnim podrazumevali API SJ, SG ... onda je odgovor DA.

Comment

• acasmc@200sx
                                CBC Senator
                                • 30.01.2007
                                • 282
                                • Mladenovac
                                • BMW F31 320d

Originally posted by Novi81 View Post
                                Za dizel sa velikom kilometražom ti je normalno da ima malo ulja na crijevima prije interkulera ili na drugom kraju na egr-u. Ne sekiraj se zbog toga.
                                U pitanju je benzinac. I kilometraza je 10.000km od full generalne.

Comment

Working...
                                X