Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Originally posted by zverko View Post
    Petronas ulja u AP Sport-u su bajata !!!
    Bitno bajat ili (samo) 2-3 godine od proizvodnje?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

kako koje, neka su i više. Nije problem (sve do 5) ALI svakako je bolje kupovati "taze" ulja (tj. uzeti u obzir kod cene ... grubo rečeno odbiti (bar) 10% za svaku godinu stajanja na polici (u skladištu)).
      Petronas 800 je jeftino (strašno!) ALI n i j e mineralno!
      To je čisto, čistijato HC ulje što jeste bolje ali ne mora da znači kod stari(ji)h motora!
      W oznaka je vezana za viskoznost na niskim temp. uslovno je 20W za ("do") -10, 15W -15, 10W -20 itd.
      Kod nas je 15W uglavnom dovoljno, ove zime je bilo i 20W (ali nisu sve takve), 10W je idealno.
      SAE 40 ili SAE 50? U principu će motor raditi sa SAE 40 (xxW-40) sve do generalne ALI čak i "mlađim" motorima leti prija "radnih" (na 100°C) SAE 50 tako da u 90% slučajeva preko 100k km ne treba dalje ni razmišljati. Ipak, 5W-50 i 10W-50 su sintetike od kojih mogu procureti zaptivke (kakve su procure i od mineralnih ulja, ali posle godina korišćenja mineralki sve je izvesnije da će ih sintetika "izbušiti"). 15W-50 PS ulja ima nekoliko.
      Idealno je zimi koristiti (čak) 10w-30 (pa do 15W-40) a leti 20W-50, SAE 30 ili SAE 40 monogradno. Kod DMB motora je teško ukalupiti u "razvučene" gradacije.
      Može se probati Mobil 1 5W-50 ili još bolje 10W-60 ali ta ulja su taman 2x (ili više) skuplja od mineralnih pa je "daba krečiti".
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Pošto prelazite 5 do 10 hiljada km ... možda je dve zamene zasnovano i isplativo. Naročito ako je više od 50% km u gradu. Osim toga kod starijih automobila nije loše malo i skratiti intervale zamene. Nije posebna šteta menjati čak i na 4000km ... mada se sa API SJ ili SL može dobaciti i svih 8 ili 10 hiljada (naročito za TNG).
        To je ona (nerešiva) "kvaka 22". Zato sam i predložio kvalitetna 15W-50 ulja koja bi premostila oba zahteva.
        Motor je verovatno o.k. a skrama je verovatno (i) zbog rada motora u pothlađenom stanju. Ipak (i u principu, iako posredno) ukazuje da mu treba malo viskoznije ulje! Zbog toga "radnih" SAE 50, a 15W zbog zime.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• veselinovic
          CBC Član
          • 13.11.2010
          • 83
          • RS

Vozilo nexia 1.5 16V.
          Motor u solidnom stanju ( skidana glava prije 30-tak hiljada).
          Ne trosi ulje, fino ide, ne curi ulje.
          Katalizator skinut - tipicno srpsko vozilo.
          Sipam iskljucivo Optima ulja. Najcesce HC 10W40 ( kazu polusintetika), a ponekad uglavnom zimi magnum 5W40 ( kazu potpuno sinteticko).

Ova ( i slicna ulja te generacije) imaju redukovanu kolicinu ZDDP-a, a on i nije tako los za motor, ali ga katalizator ne voli.
          Pitanje, jel pametno usuti neko ulje sa dosta ZDDP-a i koje.
          Optima je favorit ( patriotizam i garantovana originalnost).
          Preporuka za ili protiv ZDDP-a u ulju, ako i preporuka ulja.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Dobra je Optima.
            ZDDP-a ima koliko treba. Navedena ulja nemaju posebno smanjenu konc. ZDDP-a jer nisu Low SAPS a i viskoznost im nije EC (Energy Conserving).
            Ova API SL ulja imaju više ZDDP-a nego SF ili SG (iako im je dozvoljeno više, zapravno nemaju). A i nije sve u količini nego i vrsti (ulja za teretni saobraćaj, klasična, imaju više ZDDP-a ali u drugom obliku pa nije bolje, nego je gore).
            Koristite dobra ulja (oba su više nego dobra) i tu ne treba ništa posebno menjati.
            Ulje sa "dosta ZDDP-a" ... danas? Neko (od) 10W-60. Npr. baš Optima (Modriča) ... ali čemu? (litar pri promeni u Magnum?! može ako volite petljanje, nije obavezno i nećete mnogo dobiti ... više ćete u viskoznosti)
            Ako još ima HC Racing (5W-40 a naročito 5W-50). Možda 5W-50 (ima malo više ZDDP-a) pa preko cele godine. Eto jednog od predloga. Ne bih se previše opterećivao ovim pitanjem (čak i bez katalizatora ... za šta baš ne navijam ... dobro, najmanji je problem uz sve ostalo (kad samo to ostane ekološki problem već smo 90% toga rešili).

Comment

• veselinovic
              CBC Član
              • 13.11.2010
              • 83
              • RS

Hvala profesore.
              Na zalost Modrica nema ( ili ja nisam vidio) HC 5W40, a posebno ne 5W50.
              Ostajem ja ljeti 10W40 zimi isto ili 5W40.
              Iako zadnjih par zima ni ovdje ( Sarajevo) nema nesto zime.
              Zasto sam pomenuo ZDDP ?
              Pa poslije 200 kkm na bregastoj ne vidim onaj zuckasti staklasti sloj karakteristican za Z101 i super visk.
              Sad jel to od ZDDP ili ne ja ne znam.
              Last edited by veselinovic; 08.03.2015, 23:27.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Možete ostati i samo na 10W-40. Zime stvarno nisu kao pre 30 ili više godina.
                Sloj koji ZDDP pravi je debljine reda veličine destetina (stotina) nm i prilično je nevidljiv. Jeste "staklast" ali na SEM slikama (elektronska mikroskopija) nije sjajan pa predpostavljam da se ne vidi ni kao "odsjaj". Opisano više liči na film nastao toplotnom degradacijom (doduše i ZDDP tako uglavnom nastaje, uz dejstvo pritiska, često se laboratorijski (za proučavanja) to vrši samo toplotom - "pečenjem" (uljin) rastvora ZDDP) i zbog nedovoljno detergenata u ulju. Naravno nije ništa strašno (SV je o.k. za Z101) ali je nešto što ulja sa više aditiva sprečavaju (strašne su tek crne naslage na bregastoj, mada i tako može da se tera "krug oko zemlje").
                Dakle, samo opušteno. HC Power (uostalom) nema manje ZDDP-a od SV (kao što sam već rekao) a iako ne zanam formulaciju, kladio bih se da ima i (makar malo) više, što je razlog manje (za brigu).

Comment

• vladaomega
                  CBC Senator XXL
                  • 11.10.2010
                  • 484
                  • beograd

donese musterija 5 l ulja Castrol 5w-30 . pakovanje po 1l. cena oko 1200din po litru. odvijem cep na dve boce I na vrhu ima alu folija. na tri alufolije uopste nema. kupljeno u istoj prodavnici, lepo placeno ali to ocigledno nije to. inace ambalaza izgleda odokativno potpuno ista.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Pa, i sintetikom ume da se regularno zove i ono što je smućkano sa malo sintetike i više onoga što i nije kakva sintetika. Sokovi od nekog voća se dobiju tako što im je najveći udeo od nekog drugog (povrća) i sl. Eh, što nemam neku blendaru, il` da sam uvoznik maziva - al` bih bio prevarant.

Naručim skupu varijantu u manjoj količini a valjam više od kao istog što je jeftinije.

Mislim da je taj slučaj za tržišnu inspekciju u najmanju ruku, ako već nije za sudove koji se bave organizovanim kriminalom.
                    Last edited by DS9; 09.03.2015, 17:56.

Comment

• ragazzoni
                      CBC Senator XXL
                      • 24.02.2009
                      • 774
                      • Obrenovac i okolina
                      • Opel Omega 2.0i-16v

Magnum PLUS 0w-40 i OPTIMA SPORT 10W-60!!!!

Kad smo kod OPTIME, danas sam kod Šljivakovića Valjevo video da je Optima snizila maloprodajne cene za 15-20%, pohvalno i retko se kod njih viđa.
                      EXPENDABLE, za tebe informacija da uskoro radim jednu analizu MODRIČE XHPD 10W-40, u FENDT-u 930 na 250 mč. Kad dobijem rezultate, za mesec dana otprilike, kačim na deo foruma namenjen poljoprivredi, pa da ga prokomentarišeš.
                      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Dogovoreno!
                        (Natürlich)

Comment

• veljko
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2006
                          • 476
                          • Backi Jarak, NS
                          • Volvo V50 DRIVe

Auto je (naravno) alfa 156 1.8 ts , pa otuda i pitanje . Trenutno je u autu Oman 10/40, prva zamena nakon kupovine... Razmisljam o vise opcija, da li da ostanem na gradaciji 10/40 ali od motula, ili da izvijam seleniju, a imam opciju za Bison i meni najpovoljnije Rheinol. ILI da predjem na 10/60. Tu imam najlaksu varijantu u rheinol, posto lik koji je drzao Q8 u temerinu, sad drzi rheinol. Cena 830 din. Tu razmisljam i o Petromas syntium, i kao najskuplja selenija, al mi deluje nesto preskupo. Vozim na gas, uglavnom kratke relacije, auto se ni ne zagreje kako treba, ne vozim sportski, tj, dam mu gasa, al i ne prelazim 5000 obrtaja, nisam izgleda navikao, zbog voznje forda dizela pre ovog. Al kontam da cu se, sa vecim temperaturama i malko opustiti, a tu me pomalo brine i moguce putavanje negde, pa dugotrajnija voznja u visim obrtajima. A generalno me interesuje jel valja to rheinol ulje. Inace, alfa je 2002 god i presla je samo 140.000 i verovatno ju je u italiji vozila nekakava bakica do pijace... Al ima jedan problem sa tim uljem 10/60. Sta kad negde odputujem a alfa srkne vise ulja nego sto ponesem, sta dosuti koliki smajli jbt
                          Nadam se da ne smorih previse
                          Last edited by veljko; 10.03.2015, 20:57.
                          Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Mali je ovo smajli koliko se ne mogu načuditi tolikim egzotikama u malim mestima Vojvodine.
                            Malo smo mi propali koliko bi zapravo trebali. Mali smo mi (nismo Nemačka ili Italija, nego 10x manji i 100x manje bogati) da bi kod nas opstalo 150 (ili više) brenova motornih ulja (?!) Volimo mi da budemo (svoje) gazde makar zastupali firmu XXX sa Papue Nove Gvineje.
                            Zapravo me više čudi što nema (još uvek, evo ideje za "sposobne preduzetnike") Amsoil-a, Red Line-a, Millers Oil-a, Royal Purple-a, ZIC-a i Nigerijskih firmi.
                            Izgleda da je "u tuđega tatka ..." i da to ovde prolazi kao nigde.
                            Domaće preziremo.
                            Možda i nije za čuđenje (kada jedna Etiopija, verovatno, više ulaže u nauku nego voljena nam Šljivropa; malo se čudih kako dobru opremu imaju (makar bio jedan univerzitet, ali bar vredan, mogli bi im zavideti, ali sve mi je jasnije zašto je tako)).

No da se vratim pitanju. Oman - nikad čuo (državna naftna kompanija Omana?!), Exol je solidan za sitne pare (u UK a šta će ovde, pojma nemam).
                            Rhenol je sasvim korektan proizvođač (i nije od juče, ipak 50 god. nije baš malo).
                            To bi moglo (uz tako dobru cenu koju pominjete) da bude i pravi izbor.
                            Nemački pedantno i korektno, zašto da ne?
                            Ne vidim da Vama 10W-60 nešto posebno treba pa bih se zadržao na 10W-40 (pa sad da li Selenia, Motul ili Rhenol, odlučite sami, sve je o.k.).
                            Ako ipak uzmete 10W-60 prvo bih izabrao (makar bajati) Petornas. Selenia je "nakrkana" ZDDP-om ail nije izbalansirano ulje (baš liči na pravo Racing) pa je više za kraće intervale zamene (do 7500km) uz "prženje". Šta dosipati ako srkne ulja? Pa valjda se nosi pola litra sa sobom. Ako baš nema drugog, sipati što sličnije (bilo koje 10W-60 ako nema 10W-50, 15W-50 (PS) pa na kraju krajeva 10W-40 toga ima na svakom ćošku).

Comment

• veljko
                              CBC Senator XXL
                              • 30.01.2006
                              • 476
                              • Backi Jarak, NS
                              • Volvo V50 DRIVe

Ne prezirem ja domace... Da li mislis da je ulje autoline PS 10w- 40 nisotec u rangu sa onim gore navedenima, i da li se isplati sipati domace ulje u svoj auto? Kad kazem isplati, ne mislim da li cu da se obagatiti na razlici u ceni, ali ako vec ne mogu da vozim nov auto, mogu bar da uzmem neko ulje, najbolje za najmanje para.
                              Oman:
                              Last edited by veljko; 11.03.2015, 17:52.
                              Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Mislim da jeste. PS ulja su ionako sva "konfekcija" (15-tak % III bazne grupe u I ili HC (šta je već jeftinije) i udri!).
                                Doduše Nis je tek manjinski naš (većinski je Ruski) al' ajd' više je naš od svih drugih navedenih.
                                Malo teže dostupno ali sa više zvaničnih odobrenja (npr. MB 229.1; e jesu cicije ovi iz NIS-a, licenciraju samo teretni program ... pa posle im krivi Pera, Mika i Laza što prodaja ne ide po planu ... a i onu apotekarsku ambalažu bi mogli i da zamene) ti je i (100% domaće) FAM Fenix BM Extra SAE 10W-40. Sasvim korektno ulje (ništa mu ne fali, pentro sa njime ne tako davno uz Olimp na +30 cel. sa mojim "crvenkom" (Z-101)).
                                Možda je u nijansama Motul 6100 bolji (i to zbog osnove a manje aditiva, koji su mižda i identični) ali 2100 najverovatnije i nije.
                                Oman se (znači) radi u Holandiji ("e čim sam video, odmah sam ga spazio") ali verovatno sa parama iz Zaliva. Ma nije to loše, Švabe su verovano i bolje (od svih ne računajući Motul) ALI sve zajedno je ISTA klasa.
                                Naravno, ako (i ko) se odluči za 10W-60 tu "ekonomski patriotizam" nestaje i počinje realnost (takvih nema kod našim, osim uslovno Optime, koja je uzgred sasvim o.k. za 10W-60 mada je (ironično) Petronas jeftiniji).

Comment

Working...
                                X