Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • veljko
    CBC Senator XXL
    • 30.01.2006
    • 476
    • Backi Jarak, NS
    • Volvo V50 DRIVe

Obrni- okreni, jos ce na kraju ispasti da je bitno samo da je gradacija po preporuci proizvodjaca i da je original ulje. Da li je ipak moguce da je to sve u stvari tako jednostavno...? Ili postoji caka na duge staze koja te malo dotuce.
    Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Tako je na prvi pogled ... ipak, to je previše uprošćavanja. Nisu sva ulja ista (čak i kad imaju iste specifikacije) ali se unapred (na osnovu osnovnih osobina) to teško može reći (koja su bolja i slično). U principu bi samo analiza pri ispuštanju mogla koliko-toliko da da odgovor na pitanje.
      Međutim prvo i najvažnije i jeste što ste rekli: da je ulje (specifikacijama) po preporuci proizvođača vozila i da je originalno.
      Ovo je bitnije od samog brenda i svega ostalog.
      Ipak, zar bi pisao preko hiljadu stranica bloga da je samo to u pitanju (bilo bi za eventualno jedan tekst od jedne strane).
      Za većinu je ovo sasvim o.k. (dobro je rešenje, više nego zadovoljavajuće) a oni koji traže "idealno poklapanje" ili imaju specijalne zahteve, moraju da idu i malo dalje. U principu je i to relativno jednostavno (uzeti ulje koje ima više specifikacije) ALI tu već počinje da se grana na sto strana (neke viskozne gradacije, baš 10W-40 je dobar primer, i nemaju posebne mogućnosti "za više").
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
        CBC Senator XXL
        • 24.02.2009
        • 774
        • Obrenovac i okolina
        • Opel Omega 2.0i-16v

Babe su krive, kad idu do pijace, nauče ih da srknu zejtina više nego što treba???
        Nego, elem, prvi gnjavnik RTV, onaj što ga RTS (čitaj Reprize Televizijskih Serija)reemituje oko 17.00h, pre par meseci, nahvataše jednog LALU, koji sipa zejtin po 90 din, u sve svoje mašine, Golfove, Deutz Fahrove, BEZ PROBLEMA! Čak je primetio da bolje idu, kako ovi objaviše, tako 2.gnjavnik prihvati, pa emisija za poljoprivrednike, i nađoše još jednog koji sam, u nekoj šupi cedi OLAJNU repicu i pravi dizel, te prozbori da njemu ustvari nafta i netreba, te da smo snalažljiv narod i da nam sankcije ne mogu ništa-ovo poslednje sam ja pročitao iz njegovih očiju. Sreća jedna neopisiva, i niko ne postavlja pitanje o akcizama, porezima, ŠTETNOSTI......po motor najmanje. Posle vest preuze čitav buljuk dnevnih novina. NIN, GALAKSIJA, VREME, nisu da li ne postoje ili tematski nisu bliske, ne znam. Neko novo VREME će pokazati gde smo to pogrešno skrenuli, ili smo možda išli uvek pravo, pa i kada su putevi vijugali?
        ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
        Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Verovatno i "treće oko" i slični časopisi.
          Utvrđena je velika zavera (dizel je čisto podmetnuto gorivo da se ljudima uzmu pare) tipično po "naški".
          Nije to ništa ... vijalo se po poljoinfo-u ... dok neko nije ostavio link jednog doktorata (iz Hrvatske) koji je to tačno opisao do detalja (i potvrdio ono što sam pričao od početka da ako i može nije dobro i da se ne ide sa mnogo, 10-20% ako mora ali uz svesnost rizika da ta mala ušteda može da košta mnogo više). O modernim motorima ne treba trošiti reči.
          Meni je od početka ta priča loša bez ulaženja u tehničke detalje (ako i ima šta), koristiti hranu za motor ... dokle smo došli.
          SAT je malo popravio imidž RTS-a (doduše i pre toga je profa sa mašinca (uzalud, i u "udarnom terminu" u 6.50 izjutra) pričao da ne valja i da to što "radi" na duži rok ima da napravi štetu) ALI sa dosta zakašnjenja (posle emisije i u časopisu). Posle više meseci slabog je odjeka imalo (verovatno).

Dakle (kad bi se zez*li):
          ED ništa ne valja, od njega crkavaju pumpe (to zna svaki "pismeni" stanovnik Balkana).
          GU 01 je još gore!! od toga crkava motor (ceo).
          Zejtin je dobar, možeš i u ajvar (salatu) a možeš pola "Šarcu" da daješ.

Nije to tako opasno, kad počnu priče o alkoholu 85% (doduše u svetu je ostatak benzin ali kod nas će biti voda), pa kad pola u rezervoar a pola u stomak ... biće veselja ... mada ima i prednosti (na alkohol se plaća i akciza za razliku od zejtina).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ragazzoni
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2009
            • 774
            • Obrenovac i okolina
            • Opel Omega 2.0i-16v

Po nekad, ali zaista, pomislim da će KINA ovladati svetom, zato što su NAJJEFTINIJI, a to je izgleda presudno, za nas oduvek, a za njih čim gucnu vode sa Moravu i vrate se iz budućnosti u daleku prošlost i tamo nađu proročanstvo u kome piše da će u budućnosti ovladati svetom.
            ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
            Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

To je neminovno. Sinopec i Petro China ante portas!
              Lično mislim da je FAM-u bilo najbolje da su postali njihova filijala (ako je uopšte bilo moguće sad ... a kad? Kada se instaliraju u Beneluksu ne treba im više ništa ... za sada ih "otvoreno tržište" Evrope kulturno drži na distanci ... ).

P.S.
              Samo ih gledam ... kad u kompletu nabave odobrenja (značajna u Evropi) to je to. Za sada ih imaju umereno (za domaće tržište, zbog uvoznih automobila). Sinopec je "jak kao zemlja" (pa i jeste zemlja ... velika ... i 1/5 sveta). Pre svega ozbiljna firma (nešto kao Huawei ... uz malo "lag"-a (zakašnjenja) ali "uskoro u bioskopima").
              Last edited by expendable; 12.03.2015, 22:23.

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

Obrni- okreni, jos ce na kraju ispasti da je bitno samo da je gradacija po preporuci proizvodjaca i da je original ulje. Da li je ipak moguce da je to sve u stvari tako jednostavno...?
                ja bih ovde dodao i redovnu zamenu na 7-8 hiljada.
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

U principu da (stariji motor, više grada ...).

Comment

• veljko
                    CBC Senator XXL
                    • 30.01.2006
                    • 476
                    • Backi Jarak, NS
                    • Volvo V50 DRIVe

Eto, ima se vremena, pa da priupitam ono sto je ocigledno... Posto koristim svih 5 brzina, a ne samo prve 3, tada mi je logicno da mi ne treba racing ulje. Nisam siguran da li ima smisla sipati racing ulje 10w60. Pitanje se u stvari odnosi, da li je taj kvalitet "u ulju" dostupan pri normalnom koristenju automobila- ulja. Nesto u smislu, sta ce mi auto od 140 konja ako vozim samo po lokalu i do 100 na sat. Da li motoru steti racing ulje, pri normalnoj voznji i kretkim relacijama. A gledajuci syntium, jel on ful sintetika u 10-40. Malo mi nejasno ono sto pise na sajtu uvoznika. A i nisotec mi deluje vec kao OK varijanta
                    Last edited by veljko; 13.03.2015, 14:42.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Nema mnogo (smisla sipati 10W-60). Nisu (pomenuta) "Racing" ulja prava trkačka, inače bi bilo potpuno kontraproduktivno.
                      Ipak, i ova "civilna" (light racing) ne pružaju ništa posebno za naveden način vožnje a zbog veće viskoznosti su lošija varijanta (prava trkačka i zbog sastava koji je potpuno neprimeren i suprotan onome što je opisano).
                      10W-40 sintetiku nećeš naći u Evropi. (možda još ima u USA). Ne postoji takvo! (sva su manje ili više PS)
                      Piše i na tarabi pa nije uvek baš kako piše ... makreting je čudo (i uglavnom laža i paralaža).
                      Sasvim ti je u redu i Nisotec.

Comment

• veljko
                        CBC Senator XXL
                        • 30.01.2006
                        • 476
                        • Backi Jarak, NS
                        • Volvo V50 DRIVe

I tako... Kad me jednom budu pitali, koje ulje sipas u alfu... pa nisotec

Diskusije radi, da li moze da se pod prstima oseti lose ulje. Ne mislim na razliku u kvalitetu izmedju dva ulja, nego ono, viskozitet tj. fals ulje, pod prstima ko nafta ili tome sl. Poznato mi je da ulje koje , uslovno receno, nikad nije menjano, kad se razmaze pod prstima, ne mozes ostatke ulja obrisati, ostane crno.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Za jedno takvo, što ostane crno među prstima (i za čijeg proizvođača neki po default-u smatraju da je krš čim mu se pomene ime) je urađena analiza, a expandable je u sledećem postu prokomentarisao rezultate.

Proveravate li nivo ulja? Ne ... ne, zašto? Nivo čega? Ma ne troši ni kap!! Ma toje bilo nekad, sad kao i kod ulja za menjače ne gledaš do promene ... Ma ima i lampica za ulje zašto da se bakćem? Mislio sam da na ovakve odgovore neću naletati u više od 10% slučajeva i da je ovakav tekst potpuno nepotreban. Ali avaj! Procenat

Inače se radi o istom proizvođaču polusintetike koju je expendable penjao na Olimp, za koju svojevremeno reče da je jedna prava "školska" polusintetika, u sasvim pozitivnom kontekstu.

Btw, lično sam, baš zbog tog famovog BM Extra 10W-40 koji je uliven umesto preporučene optimine klasike (supervisk) 15W-40 u jugu 45 jednog mog poznanika - ja postao za njega vrhunski stručnjak i poznavaoc ulja (što je naravno kosmički daleko od istine). Al` njegovo iskustvo je takvo da više neće da menja niti brend, a niti gradaciju.
                          Mislim, istina se teško može sagledati samo očima ili npr. pod prstima jer ponekad se samo srcem dobro vidi. Al` uz laboratorijske analize.

Last edited by DS9; 14.03.2015, 00:45.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

"Kosmički" ... pa dobro kosmos i nije tako daleko (par stotina km ...), bliže nego Zapad (Nemačka, Francuska, Holandija ...).

Nemoj baš ni biti lažno skroman ... možda ne baš vrhunski (ni sebe ne bih tako predstavljao)

Meni je BM Extra čak i bolja opcija iako nema suštinske razlike. Naravno Nisotec je lakše dobaviti.
                            Doduše nema problema da se mešaju u smislu (eventualnog) dolivanja.

Za (mala digresija) Zastavu je (takođe) GAS skoro idealno ulje (Samaru, Astru F,Golf II, III ...).

To "muljanje" međ' prstima ima neku (doduše skoro nikakvu) svrhu SAMO (i isključivo) kod mineralnih ulja. Već HC tu prolazi lošije a PAO sintetika bi pala na ispitu.
                            Stvarnost je upravo negativ rezultata "ispipavanja" ulja.
                            Osim toga tu viskoznija ulja prolaze bolje iako ne moraju biti bolja. Naročito ako u sebi imaju BS bazu (što je praktično isključeno u današnje vreme ... možda kod nekih motociklističkih ulja veće viskoznosti).
                            Ne uzdajte se u to, samo laboratorija može da kaže nešto više i to pre svega posle ispuštanja ulja.

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Sticajem okolnosti odo` danas do Bubanj potoka tj. pijacu gde svakakva čudesa može čovek da vidi. Na tezgi čovek prodaje bure crvenog mannol antifriza i ulja pemco. Kaže da je uvoznik, daje 10W-40 polusintetiku po 2 evra za litar.

Malo dalje, pakovanja agip ulja, a sa druge strane na nekom autu poređano par litarskih pakovanja famovog 5W-40. Pitam koliko košta, kaže 300 din litar. Spolja pakovanje deluje sasvim u redu, kaže ona kupili smo pogrešno ulje. Kažem možda i niste. Kaže jesmo, morali bi da ispiremo motor.
                              Pored nje naređana tri metalna bureta očigledno ostala od nekog maziva. Spolja čisto, al na dnu zgusnut beli parafin. Mislim se da l` da joj kažem da po važećim propisima prodaje opasan otpad za koji bi generalno ona trebala da plati da joj neko to skloni. Ko me pita, a i kad bi samo to bio problem.

Comment

• veljko
                                CBC Senator XXL
                                • 30.01.2006
                                • 476
                                • Backi Jarak, NS
                                • Volvo V50 DRIVe

Danas je samo pitanje da kupis original ulje, ostalo je sve, manje-vise nebitno.

Comment

Working...
                                X