Shasija i upravljanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kobacbobac
    CBC Senator
    • 21.12.2006
    • 229
    • bg. sremcica

haaa.. ..kakav si ti lik

van@
    ......jupi jeeeeee...nagradaaaaaaaaaaaaaaaaa
    ....super nagrada nego gde mogu da preuzmem nagradu i jel treba licna karta

Comment

• Van
      CBC Senator XXL
      • 16.02.2007
      • 1425
      • Nbgd

Ma to je malo ne obaveznog caskanja , kada se ne prica o pravim problemima . Hvala Vujadinu za slike do j.. su .

E sada malo ozbiljnih stvari . Evo je slika moga projekta sasije ( nije ista kao ova sta je pravim ) . Medjuosovinsko rastojanje 2360 mm , max sirina sasije 1080 mm ... 3D model jos nije gotov , mislim da cu sasiju uraditi danas , sutra , a za koji dan , nakaciji vesanje , osovine , panele itd . tako da ce ceo proekat biti u 3D .
      Kobac , pitao si me kako se pravi hauba . tj . kako se pravi razvijena projekcija na alu limu po kojoj se sece i savija . Ne znam da li mogu da di objasnim to ovako , kucajuci , a da me ista shvatis . Imas li kakvog dodira sa nacrtnom geometrijom ?
      G 60 , da zavrsavam ovo , da plot-ujes ?

...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• kobacbobac
        CBC Senator
        • 21.12.2006
        • 229
        • bg. sremcica

...... ovo je crtano u CAD-u

......nigde u pdf-u bar mom nema medjuoosovinasko rastojanje ni za book ni za mc7+4,mc7+442 ako znas ......

......dali si primetio gresku u pdf-u mc7+442 ako sve crtas po njihovim merama u nekom 3d programu dolazi do neslaganja od nekih 2cm i to bas pri vrhu gde se kaci pednje vesanje (probao sam nekoliko puta mislio sam da ja gresim ali uvek isto ) a kada nacrtas mc7+4 ili book sve je okej i mere se slazu ....nezna dali je to moguce ipak su valjda oni neki strucnjaci hhmm ...necemo valjda mi preuceni konstruktori da ih ispravljamo ..bre..sramota

......sa nacrtnom geometrijom pa snasaobih se veruj mi.....ako imas nesto konkretno da mi posaljes u DXF-u IGS,DWG,IGES,STEP,VEDA,STL,VRLM, FORMATU......

......moze i ta tvoja sasija ako nemas tehnickih problema sa formatima kao ja ...bas bi me zanimalo da vidim ..

......a to za tu limariju i razvijena projekcija to me muci u novoj verziji programa jednostavno neznam gde je sve je zbrckano ne snalzim se bas najbolje kao sa starom gde sam to odradjivao a nju vise nemam....

....pa ako imas nesto u vezi samog igleda karoserije ili ti limarije i nosa za bilo koju verziju sasije ti poslji ...ok......e da lepo ti ovo nacrta bas pravo nema sta

Comment

• Van
          CBC Senator XXL
          • 16.02.2007
          • 1425
          • Nbgd

Ko sto rece AutoCad je u pitanju .
          Taj problem oko geometrije prednjeg vesanja , gde se kaci na sasiju pokusavam svima da objasnim , ali niko ne shvata . Nisam ni ja dok nisam empiriski zakljucio , sta mislis otkuda mi one viljuske sto su za tebe ? Te cetiri uspravne sipke na koje se kaci prenje vesanje su kljucne , kao i mocnost da ce zanje dve od tih cetiri lepo legnu na gornje sipke ( Plave dugacke ) . Oma na jos par mesta potencijalnih problema , a ostalo je sve kako ti se cefne . Sirina pogotovu ! Kad je budem zavrsio 100 % poslacu ti nemas problema sa tim .
          Profili su 25 / 25 , a tunel od menjaca je 20 / 20 .
          Hocu da napravim prelkopljni plan , sa gornjom i donjom zonom kao i oborenim presecima i bocnim izgledom , svim osama i pozicijama oslonaca vesanja . Zalepis to na radnu povrsinu i udri .
          Plotovanje ovoga ne bi trebalo da je vise od 10e .
          Svi bocni Alu paneli se loko prave jer su pravi . Pnel koji pokriva prednje vesanje je malo koplikovaniji zvog rupa za osovine i letvu , mada pt mozes da napravis od lepenke , iseces , savijes , i ako si zadovloljan preneses na lim . Upotreba kartona i makaza je kljucna pri konstruisanju , zaboravio sam to da napomenem . Seckas karton , savijas , oznacavas rupe , sve dok ne dobijes zeljeni oblik , a posle to preenses na metal , seces , busis, svijas , prema potrebi .

Hauba , hm .... Nacrtas u prednjoj projekciji liniju pocetka i zavrsetka haube i iskotira sve pravelinije i krivine . Zatim na novom crtezu povuces liniju koja je osa simetrije haube i 2 normalne linije ne nju koje predstavljaju duzinu haube . Zatim nanosis rastojanje , na oba kraje , do pocetka krijene , spojis pocetke liniojm na oba kraja , pa offset-ujes za duzinu luka i tako sve dko ne dodjes do poslednje ivice . Posto je simetricno , radis sam jednu stranu , drugu mirror-ujes na kraju . Ne znam da li je razumljivo , uradicu modelcic od kartona pa cu da slikam .

Comment

• kobacbobac
            CBC Senator
            • 21.12.2006
            • 229
            • bg. sremcica

van ...sve je ok samo se nismo razumeli oko jedne stvari
            ja nisam mislio na geometriju prednjeg vesanja

....vec da pdf mc 7+442 ima gresku tako da ako pratis sve njihove dimezije i uglove pod kojima se postavljaju kutije dobijas napred plus 2cm .....znaci problem je u sasiji njihovoj ili merama njihovim a nevezano za vesanje ......

....neznam kako da ti tacno objasnim .....izgleda da ...ipak mora uz ladno pivce nemoze ovako .......

........ili ovako probas da nacrtas 3 d model sasije po PDF-u MC7+442 nemoras celu samo gornji i donji ram ( ide dosta brzo nije problem) i to ne ceo samo spoljne strane ....ako si pratio sve dimenzije i ulove po pdf-u dobijas napred plus par cm na vrhu sasije.......ako sve to ponovis sa book ili mc 7+4 sve se slaze sa merama iz pdf-a nema neslaganja .....znac i ili ja gresim pri crtanju ili program bagira...ili su oni nesto zeznuli ......

ps: e toliko spominjemo ovo ladno pivce pomisli ce neko da smo alkosi bree

Comment

• g60
              CBC Senator XXL
              • 20.10.2006
              • 1011
              • Vrachar je majka ;)

Nesto ovako

@Kobac. To odstupanje koje ti se javlja je predvidjeno za pijane engleze koji sklapaju

Comment

• Van
                CBC Senator XXL
                • 16.02.2007
                • 1425
                • Nbgd

G 60 , koji komentar

Comment

• kobacbobac
                  CBC Senator
                  • 21.12.2006
                  • 229
                  • bg. sremcica

ccc.....eeee...svaka ti cast.....ccccc...a ja se ubi crtajuci........ ........

Comment

• Van
                    CBC Senator XXL
                    • 16.02.2007
                    • 1425
                    • Nbgd

Shot at 2007-07-11

Sema DIY COILOVER-a za male pare . Nisam jos proverio sve detalje ali je to u principu .

Comment

• g60
                      CBC Senator XXL
                      • 20.10.2006
                      • 1011
                      • Vrachar je majka ;)

Nista ja ovo opet ne kapiram sem da vidim uzivo ili pravu fotografiju iz nekoliko uglova
                      Dosta zbunjujuce moram da priznam... Nemoguce da neko ko budzi jugice za trke nema neku razradjenu shemu kod metalostrugara i slicno... Sigurno ne kupuju nove

Evo da dodam i ja jedan pametan link... Zahvaljujem se jugashima
                      COILOVER:

http://www.mirafiori.com/~courtney/128/ ... lover.html

Comment

• Van
                        CBC Senator XXL
                        • 16.02.2007
                        • 1425
                        • Nbgd

Pa isti ti je princip , video si cev sa navojem koja treba da se napravi . Ona je duzine amortizera , u mom slucaju ladinog . Sa gornje strane zavaris plocicu sa rupom i u sve to gurnes amortizer . Sa donje strane imas cep koji se navrce da zatvori sve to . Taj prsten sa navojem koji ide preko cevi , sluzi za stelovanje visine i o njega se opruga odupire . Sa gornje strane imas pecurku o koju se isto opruka upire i to je sve . Mislim da ne bi trebalo da sve to kosta vise od 1000-2000 din . Sto mu izadje oko 3500 din sa oprugom i amortizerom . Nije jeftino ali je bolje od 100 funti + troskovi .

Comment

• kobacbobac
                          CBC Senator
                          • 21.12.2006
                          • 229
                          • bg. sremcica

Cev sa navojem sa unutrasnje strane je cilindricna unutra nema nikakvih zajebancija. A MATERIJAL od kojeg se pravi je nerdjajuci celik ili neka legura aluminijuma ?

Comment

• g60
                            CBC Senator XXL
                            • 20.10.2006
                            • 1011
                            • Vrachar je majka ;)

Definitivno mislim da kod nas ne postoji aluminijum za tu rabotu... Barem ne kvalitet
                            Pre bih odabrao prohrom.. . Ili celik.

Comment

• Van
                              CBC Senator XXL
                              • 16.02.2007
                              • 1425
                              • Nbgd

Ma obizan celican cev . Kada se zavrsi , odnese se na cinkovanje , to izadje 100 din , moze i duplo zinkovanje , obavezno zuto , jer je postojanije . Posto se & nece voziti zimi , ovo je sasvim on zastita . Idem ovih dana da kupim cev ...

Comment

• kobacbobac
                                CBC Senator
                                • 21.12.2006
                                • 229
                                • bg. sremcica

a...dje cinkovat ...

ovaj znas gde ima to taj ...cinkator..

to bi trbalo da se neskida lako treba preko njega da ide matica ...to je bas postojano neguli se ...vec probano ili znas iz price

mogao bi i aluminijum i aluminijumska matica nasao bi se neki dobar vec i kod nas

Comment

Working...
                                X