Ma mani kasetu nego skupljaj pare za gume............
I obavezno javi sta se desava.....
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
E pa lepo, posto mi se glupavi Madjar koji je trebao da mi ugradi DTAFast ECU ne javlja, pronasao sam alternativu, koja se ispostavila da ce biti bolja nego originalna ideja
Naime, nasao sam u Hrvatskoj radionicu koja zastupa, ugradjuje i podesava Autronic ECU-e (puno hvala drustvu sa BMW Cluba Hrvatska za link!), Australijski proizvodjac ciji je osnivac upravo covek koji je jedan od osnivaca MOTEC-a, i napravio je njihov prvi ECU. Tako da je Autronic maltene identican MOTEC-u.
Daklem, ECU je resen.
Sad se samo ceka da prokleti "plivadoni" stignu (po koji put...?) i da privodimo kraju (po stoti put, i to...)
The difference between men and boys is the price of their toys
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
ajd da malo izvucem temu iz mrtvih (uspavanih, kako god )...
gledam sve ovo i jedna stvar me zanima (u stvari nekoliko njih...):
kod tebe je (ako se dobro sjecam) Al blok sa hilznama - kako ce one i da li ce da izdrze +300KS?
sta sa mjenjacem? znam da si stavio speru ali to nema bas neke puno veze sa ostatkom...
na vjesanju si nesto radio vec ranije ili...
ajd, u zdravlju!
P.S. mozda je vec bilo pisano na ovu temu ali nisam primijetio
Alu blok sa hilznama od Alusila ulivenim u blok. Da ce izdrzati, hoce, postoji par 206 Turbo konverzija koje rade na oko 270KS, bez ikakvih problema. Dakle trpe tu snagu i NM celo vreme. Ja necu konstantno imati tu snagu, motor sam po sebi ce praviti 220-230KS, recimo, +povremeno N2O. To moze da izdrzi. Vise me brine sto cu imati problema sa pritiskom ulja u karteru jer je prostor oko radilice jako tesan, ali oil catch bi trebalo da resi deo problema.
Menjac takodje, ko ga ****, nek pukne Mada postoji varijanta pokrivanja sklopova menjaca DLC-om (bilo je reci i o tome), pa kad se bude radio menjac od 325, odradicu i to, ako ne pukne do tada Ako pukne, novi je 100 EUR, pasuju menjaci sa 205, i zvono i unutrasnjost, skroz isti.
Vesanje je K&W Variant 2 Coiloveri, nazad je naravno torzija, 1mm deblja nego standard, napred unibolovi na viljuskama, nazad poliuretanske caure na tackama oslonca zadnjeg mosta.
A sper trpi 1000nm+
The difference between men and boys is the price of their toys
Menjac takodje, ko ga ****, nek pukne Mada postoji varijanta pokrivanja sklopova menjaca DLC-om (bilo je reci i o tome), pa kad se bude radio menjac od 325, odradicu i to, ako ne pukne do tada Ako pukne, novi je 100 EUR, pasuju menjaci sa 205, i zvono i unutrasnjost, skroz isti.
fino
pitam za mjenjac jer moj (roverov) je pruzet iz 306 i uspio sam da mu sameljem diferencijal sa mnogo manje Nm
kakva je verzija sa sacmarenjem zupcanika u SiCG (BOOST je opisivao sacmarenje klipnjaca)? znam da rade takvo nesto ovdje (PL) kod turbo Hondi i pokazuje se sasvim dobro.
Sta god da se radi da se poveca napetost spoljnog molekularnog sloja je za pohvalu. Izbor metoda ili chak kombinacija istih je uvek dobrodosla.
Licno kad su zupcanici upitanju isao bi na sachmarenje a zatim na coating, zatim sacmarenje te opet coating za extremnu napetost materijala u spoljnom sloju i za smanjenje frikcije.
Nimalo za zaobicu su tachke kao frikcioni sloj zupcanika prema osovini i sama osovina.
Zatim leziste pinjona i sam pinjon kao najvazniji elementi sa lezistem diferencijala.
Pinjon i diferencijal su najkriticnija tacka u menjacu.
Jedna uljana pumpa model 12V sa diznom usmerenom da prska na sam pinjon i hladnjak za ulje istog ce resiti problem termodinamicke prirode te samim tim i stabilitet u sklopu menjaca. Jedan menjac koji je spakovan tajt ima sve uslove za dug i zdrav zivot ukoliko je hladjen.
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment