nemoguce da NIKO bas nema nikakvu ideju, i da nikad nije iscitavao fabricke parametre za obogacenje iz mapa? Ili da niko ne zna da makar ugrubo proracuna koliko se vazduh "proredi" sa temperaturom
ti ces dzimi na kraju da odes iz jedne u drugu krajnost... kakva pitanja tebi ne daju sna... cccc... poludeces mlad bes mi mater umesto da metnes jednu "bokericu" u gepek i pravac u sumu
Nasao sam otprilike neku referencu, odnosno formulu koja se moze koristiti za procenu sirenja odnosno skupljanja vazduha vezano za njegovu temperaturu, pod uslovom da je pritisak konstantan - na svakih 10 stepeni povecanja temperature, potrebno je osiromasiti smesu za oko 3.3% goriva, i obratno - sa smanjenjem temperature smesa se obogacuje. Evo ga i kalkulator:
Ako postoji bolja procena, voleo bih da je cujem. Iskreno, nije BAS toliko bitno, moze da posluzi i ova aproksimacija za korekciju, ali bih bas voleo da svaku mogucu kompenzaciju odradim 100% kako treba, i da taj auto radi maltene kao fabricki.
OK, super ide sa N2O, ali euforija oko toga na stranu, oduvek sam znao da ce da ide. Poenta je bila napraviti auto koji ce BEZ N2O da ide kao blesav, na ovakav nacin, sa ovim karakterom motora i zvukom - jer mogao sam da ojacam i standardan motor da istrpi dodatnu snagu, i koristim malo vecu diznu i bio bih na istom kao i sada. Ali to ne bi bilo to, zar ne?
Dalje, trenutno je auto podesen da na punom gasu prati otprilike lambdu 0.92, odnosno A/F 13.5. Mozda se cini malo, ali temperatura izduva pri maksimalnom opterecenju ne prelazi 780c, sto je meni neki reper o tome koliko bi bogato ili siromasno taj motor trebao da radi. E sad, da li gresim ako mislim da cu smanjenjem target lambde na recimo A/F 14, odnosno osiromasenjem smese povecati EGT ali i poboljsati malo performanse? Da li ce osiromasenje smese poboljsati performanse, ili to zavisi od motora do motora? Ja vrlo tesko mogu objektivno da ocenim da li auto ide bolje ili losije na punom gasu sa target lambdom 0.85 ili 0.95...koja bi bila generalna teorija za ovo?
The difference between men and boys is the price of their toys
koliko sam skapirao, nevezano za nitro, ti oces da ga namestis da na leru radi mirno kao fabricki a da ujedno na visokim rpm daje ono za sta si ga pakovao. da li je to uopste moguce? ispravi me ako gresim ali ni jedan ST na leru ne radi mirno bas iz razloga da bi na 8-9k rpm ludovao ili je to tako sto im ler savrseno nije bitan vec samo visoki obrtaji.
206
procice neko vreme pre nego sto ti neko pomogne po ovoj tematici a do tada ajd nas casti sa nekim klipom iz unutrasnjosti auta da vidimo kako leti, za nas koji smo dosta vremena proveli iscitavajuci ceo ovaj projekat (iako 98% nismo razumeli sta se zapravo u nekim trenutcima radi )
mada i nemam potrebe da se kada nas ima mnooogo takvih
Polako, bice i klipova, verovatno sad u subotu kada opet organizujemo nocni susret na "reperu"
Kao sto rece 24v, poredjenje ovog auta sa ST-om, samo zato sto se oba vrte otprilike isto, je van konteksta, ne mogu da se porede. ST je auto napravljen da se vrti, i da radi samo to - sve na autu je podredjeno tome, a ceo motor traje mozda 300km. Kompresija ogromna, maltene nema zamajac, sve u motoru lagano kao perce, suvi karter, bregaste sa nenormalnim profilom (320+ stepeni), injektori maltene na pocetku usisne grane, itd...takav auto niti treba niti moze da radi mirno na leru, koji mu je ionako jedno 2000
Moj moze. Prvo, jer i dalje ima dosta rotacione mase jer su klipovi teski otprilike kao fabricki, zamajac takodje, a klipnjace su dooosta teze (ali i jedno 5 puta jace ). Ocigledno je da se uprkos toj masi auto vrti bez problema do 8500, medjutim savrseno je moguce napraviti ga da radi mirno na leru bas zato sto motor ima dosta inercione mase koja pegla pulseve na leru. Izmedju ostalog to i jeste razlog sto je zamajac ostavljen kakav jeste, jer mora da postoji nesto sto ce da odrzi momenat koji motor napravi, kao i odredjena masa koja ce da upija udar koji nastaje dodavanjem velike kolicine snage N2O sistemom. Smanjivanje rotacione mase na drumskom motoru kao posledicu ima motor koji lakse nabija obrtaje, ali teze odrzava postignutu brzinu motora, i mnogo je manje otporan na fizicka opterecenja. Osim toga, zamajac nije deo koji mozete olaksavati kako vam se cefne, sto vidim da mnogi rade. Zamajac, korpa i radilica su jedan rotacioni sklop. Ako je radilica projektovana da sa jedne strane ima "kontrateg" u vidu zamajca odredjene tezine, sta mislite da se desi sa balansiranjem celog sklopa kada sa jednog kraja skinete 2,3 kg mase? Ok, par grama ili par desetina grama se mozda i mogu popeglati, ali par kg, tesko. Radilica jeste ucvrscena lezajevima, ali opterecenje zbog debalansa postoji i pre ili kasnije ce se pokazati. Ja takve probleme nisam hteo da pravim, a sudeci po tome kako auto lepo ide i sada, nisam pogresio.
I drugo zbog cega auto moze da se napravi da radi lepo je ECU. Ako jedan Koenigsegg moze da radi lepo na leru sa NIROM, moze i jedan 206 Ima jos dosta faktora koji mogu da "pokvare" ler i uopste kultivisanost celog motora, koje jos nisam dotakao jer iskreno ne znam kako da ih podesim a da nesto ne pokvarim - to je cisti trial&error, tako da traje...ali bice
The difference between men and boys is the price of their toys
koliko se ja secam one noci je auto radio prilicno mirno i ujednaceno izmedju 900 i 1000 rpm a zvucao je kao da radi na 2k. ako je sve to kao sto kazes onda si ti srecan coek. ajde booste pomozi coeku da popegla mapu sta si se ucutio a ti 206 mojne cackas nesto sto ne znas a imas obicaj da cackas pa da pokvaris
Comment