HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pera Zdera
    CBC Član
    • 24.09.2010
    • 68
    • Novi Sad

Re: HHO - znamo li nesto o tome ?

Evo i mene ponovo.
    Mi smo potpuno zastranili u našem projektu.
    Slučajnim otkrićem otišli smo u jednu sasvim drugu stranu i sada to više ne liči na ono o čemu se ovde najviše piše.

Trenutno naš HHO modul (nije više ćelija) izgleda kao konzerva od Koka-Kole (otprilike je te veličine i oblika). Nemamo ploče od prohroma, niti bilo šta što se do sada ugradjivalo.

Poenta je u tome da se destilovana voda "direktno" pretvara u HHO gas. Trenutni problem je izrada takozvane "dizne" koju sam morao da naručim iz Nemačke jer kod nas nema nikoga ko bi mogao da nam to tako precizno napravi.

Ne mogu previše da pišem ali poenta je u tome da se voda pod odredjenim pritiskom propusti kroz višestepenu "diznu" i u jednoj od komora izloži polju visokog napona (nešto što liči na torusni trafo) i na taj način se dobije HHO u zadovoljavajućim količinama.

Kao što sam već napisao, fali nam finalna "dizna" da bi smo bili sigurni da ovo što je do sada uradjeno nije neka slučajnost i da bi smo potvrdili koncept. Trenutno nam se naše dizne raspadnu posle par minuta rada jer ih pravimo štapom i kanapom. Na žalost naručena dizna stiže iz Nemačke za oko 6 nedelja pa do tada neće biti novih informacija.

Comment

• zeljko71
      CBC Član
      • 10.08.2010
      • 17
      • Indjija

Pera Zdera ide u veoma dobrom pravcu.

Naime, koliki bi velik karburator trebao u autu, kada bi recimo isparivali benzin umesto kap po kap kako inace i jeste princip, sa recimo pola litre benzina ?

Tako je i kod vode, treba sistem koji razlaze vodu u HHO po principu kap po kap, jeste tesko je izvesti ali ne i nemoguce napraviti. U svakom slucaju treba nam tada visoki DC napon za tako nesto, pogotovo jer se tu koristi cista voda bez elektrolita.

Zeljko

Comment

• civi
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2005
        • 1492
        • Pozarevac

http://www.kupujemprodajem.com/Plazma-g ... _id=625435

el ove masine rade slicnu stvar?

el ste probali nesto ovako za diznu?
        http://www.building.rs/index.php?cat=pr ... nim-mlazom
        Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
        - Kako to misliš, kočim?

Comment

• halo
          CBC Član
          • 31.07.2010
          • 60
          • Kruševac

Originally posted by hmisa
          Stvarno ne znam zašto ste obrisali moj post sem ako nije bio na mestu priloženi link, preformulisaću pitanje hmisi - da li je to što je prikazano na dole slici celokupna oprema za instalaciju HHO?!

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Eto vidiš da sve znaš Ono je prodajna reklama...
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• painter
              Banovan
              • 04.03.2010
              • 738
              • beograd,m.mostanica

Originally posted by civi
              http://www.kupujemprodajem.com/Plazma-gas-za-secenje-metala-253738-oglas.htm?filter_id=625435

el ove masine rade slicnu stvar?

el ste probali nesto ovako za diznu?
              http://www.building.rs/index.php?cat=pr ... nim-mlazom
              Secenje plazmom i secenje hidroksi gasom nisu ista stvar ali lice i mogu se kombinovati. Lice u smislu da kako ponegde navode "to nije plamen vec mlaz elektriciteta" kad pokusavaju objasniti neobicna i posve cudna svojstva hidroksi plamena. Mogu se kombinovati jer je secenje plazmom u stvari secenje gasom koji je "zapaljen" visoko naponskim elektricnim lukom,a hidroksi je gas... ovo se uglavnom radi odvajanjem kiseonika i samo on se koristi za secenje u plazma stanju. Plazma je prvo agregatno stanje materije i zasluzuje mnogo vecu paznju i istrazivanje,po meni. Nije samo elektricni luk plazma vec je oko 90% svemira fina plazma samo nije vidljiva kao ona u elektricnom luku.
              A dizne za water jet su preskupe da bi se koristile za hidroksi,nema svrhe to je druga tehnologija.

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Da ne bi bilo zabune zbog mog nacina shvatanja stvari i izrazavanja,da preciziram :
                Plazma je prvo stanje materije.
                Plazma je cetvrto agregatno stanje.
                Jedno ne iskljucuje drugo... Izraz "Plazma je prvo agregatno stanje materije" razumljiv je samo meni...
                Istrazivanja vezana za HHO i plazmu objedinjene objavicu kasnije,ako bude bilo svrhe.

Comment

• hmisa
                  Banovan
                  • 02.11.2008
                  • 36
                  • Beograd,Vrčin

Originally posted by halo
                  Originally posted by hmisa
                  Stvarno ne znam zašto ste obrisali moj post sem ako nije bio na mestu priloženi link, preformulisaću pitanje hmisi - da li je to što je prikazano na dole slici celokupna oprema za instalaciju HHO?!

Manje više jeste celokupna. U svakom slučaju treba još ugraditi nosač za ćeliju negde u motornom prostoru i povezati elektriku sa prekidačima,relejem,osiguračem, odnosno sa ECU ako ga auto poseduje. Naravno sve to bi prenatrpalo sliku pa je izostavljeno ali je u osnovi to to.

Comment

• hmisa
                    Banovan
                    • 02.11.2008
                    • 36
                    • Beograd,Vrčin

Pozdrav svima i evo me opet.
                    Još sam malo eksperimentisao i kada se razvodnik paljenja podesi na 8[sup:1t1neuy8]0[/sup:1t1neuy8]+ GMT auto postaje tromiji ali je rad motora još tiši i ušteda u potrošnji još 10% veća.Kada u babler umesto čiste vode stavim (još uvek mi stoji)voda i metil alkohol u odnosu 50/50 auto je još agilniji a paljenje je na -5[sup:1t1neuy8]0[/sup:1t1neuy8]GMT. USPEO SAM DA SA PENZIONERSKOM VOŽNJOM DOSTIGNEM POTROŠNJU NA 4,5L/100km.

Pozz

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ako se -5 paljenje odnosi na kasnije paljenje, divno je da ide uopšte a sumnjam da može bolje od penzonerskog...
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Poštovani hmisa,
                        "voda i metil alkohol u odnosu 50/50 auto je još agilniji a paljenje je na -5 GMT".
                        Metanol u sistemu ima nekoliko konotacija. Prvo vodite računa o njegovoj otrovnosti (naročito para), drugo: ukoliko se oksidiše na anodi ništa pametno se ne dobija osim što se greje elektrolit. Naime ova reakcija se sigurno u nekoj meri odvija ali bez katalitičke potpore jako sporo i u maloj meri. Ipak koliko god smanjuje prinos reakcije izdvajanja kiseonika što nije posebno (kako sam sa painterom već razbistrio) loše ali jeste lošije jer pri oksidaciji metanola nastaju voda i CO2. Ni jedno ni drugo nije gorivo.
                        Metanol jeste gorivo ali samo u el.hem. sistemu (gorivne ćelije) i koristi se umesto vodonika.
                        Obično se u tom slučaju koriste kiseli rastvori (ell.) i to H2SO4. Naravno moguće je oksidisati metanol i u baznoj sredini (karbonatni rastvori) ali komercijalni sistemi koriste samo kisele rastvore.
                        Dobitak koji pominjete je verovatno zbog zagrevanja elektrolita gde metanol kao jako isparljiv (t.k. 65 cel.) ulazi u motor kao gasno gorivo. Metanol se inače i koristi kao gorivo kod SUS motora, uglavnom sportskih (IndyCar). Tu bih napomenuo da ovo traži i posebna ulja (uglavnom veće viskoznosti a biće ih i od sledeće godine u većem broju jer novi "SN" API standard treba da uzme u obzir i alkohole kao goriva, pretežno etil alkohol) no to je za već postojeću temu.
                        Dakle, metanolne pare su poslužile kao gorivo ne vidim da je bilo šta drugo moglo da bude u pitanju.
                        Pozdrav!
                        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Expendable,Hmisa je stavio metanol u babler a ne u elektrolizer. Metanol isparava buckanjem u elektrolizeru. A dobio je bas ono sto si opisao...
                          Mislim da bi mnogo bolji efekat dobio s acetonom ali moze biti opasno po masinu.
                          Hmiso,potrebno je mnogo vise vodonika da bi toliko zakrenuo paljenje bez problema. Ovako ti veoma lako moze nastradati motor. Pazi na temperaturu motora! Naravno,bez muke nema nauke,drago mi je sto eksperimentises i steta je sto nema vise takvih!
                          Ja sam trenutno u guzvi s poslom ali cim ugrabim vremena bice fotki,filmova,informacija.
                          Inace,upoznao sam onog inovatora sto je napravio mini hidro centralu,moze da stane na terasu zaista,i radi na principu spojenih sudova,nekako je uspeo da dobije pritisak da pokrene turbine i generatore i da vrati vodu u rezervoar bez gubitaka,znaci dobija vise energije nego sto je ulozio. Ima preko 7500 ideja,video sam nekoliko i sve su sjajne. Godinama je sputavan s raznih strana i sad je resio da ponovo pokusa da svoje ideje predstavi javnosti. To je poenta price: uskoro organizuje samostalnu izlozbu i pozvan sam da ucestvujem i izlozim moj elektrolizer i jos po nesto ako stignem da se pripremim. Inace,on je dobro upoznat s pricom koju sam pominjao ali nisam bio siguran pa evo da podsetim: pre oko 20 godina jedan nas inovator napravio je auto na vodu. Pozvan je u inostranstvo(mislim da rece u Pariz) da navodno prikaze uredjaj i nikad se nije vratio...bar ne ziv...

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Hvala painter!
                            Zaista nisam pažljivo pročitao. Naravno radi se o "bableru".
                            Sa acetonom bi se dobio bolji efekat u to sam prilično siguran. Osim toga lakše i isparava (delom i zbog toga) jer ključa na 56 cel.
                            Naravno sa njime je još opasnije raditi (pare se mogu upaliti varnicom sa velike daljine) ali je manje otrovan. Zapravo vrlo je malo toksičan mada iritira disajne organe te se smatra vrlo otrovnim a zapravo nije i gotovo da nema dugotrajnog efekta.
                            Jedva čekam nov materijal, jer painter je sigurno dosta toga uradio za ove dane osustva sa foruma.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

Ja sam aceton sipao u gorivo i smanjio potrosnju. Desetak procenata,na dizelu,mada toliki procenat moze biti i greska u merenju. Naime,aceton razbija molekule goriva (grozdove)na manje delove i gorivo bolje sagoreva... Prestao sam jer sam cuo da aceton ostecuje instalaciju a i motor ako se predozira. Sipa se u gorivo u veoma maloj kolicini,u benzin oko 20g na 10l a u dizel oko 15g na 10l. Sipati ga u babler mnogo je bolja ideja ali problem je kako nastelovati isparavanje jer u vecoj kolicini moze ostetiti motor. Ne znam kako ne secam se tacno a mislim da je problem u velikoj eksplozivnosti mada mi nema logike jer hho je sigurno naj eksplozivniji u celoj prici pa ne skodi !? Ako se ugradi vaporizer (isparivac) vode koja isparava muckanjem preko vakuma automobila onda je isparavanje srazmerno broju obrtaja motora (mora se uzeti dupli vakum,jedan s grane a drugi s filtera npr.) i u tom slucaju aceton se dodaje 6 do 10% maximalno a dosipa se jednom nedeljno. Vaporizer je zaseban "uredjaj",nije povezan s hho.. Ako neko moze potvrditi da aceton ne moze ostetiti motor(expendable?) onda bi bilo dobro sipati ga (malo vise) u babler pa probati!!!

Comment

• banekg
                                CBC Senator XXL
                                • 06.09.2010
                                • 1274
                                • Nis
                                • Toyota Carina e 2.0

Mister Painter, molim vas da nas obavestite o toj izlozbi blagovremeno (kad i gde), jer nas ima koji zelimo da je posetimo. Naravno, ukoliko izlozba bude za javnost.
                                Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                                X