HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Haha! Nemoj da cepas atome molim Te,izginucemo! Pre par godina (relativno skoro) u Engleskoj su uhapsili nekog klinca sto je u supi pored kuce napravio nuklearni reaktor,"uradi sam"! Nemoj i Ti...

Comment

• grozda_88
      CBC Član
      • 28.07.2010
      • 47
      • Nis

Mozda ce i mene da uhapse

znas ti na sta sam mislio, cepanje molekula vode na atome. da se ispravim...

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Veruj da sam tek malopre ukapirao (pretpostavio),pre nego sto sam procitao ovaj post! Otkud znam,mozda si lud ko neki ovde (ne gledajte me) . Pritisak pomaze,ali tak na 15 bara,ili mnogo vise.

Comment

• mvujanovic
          CBC Veteran
          • 08.06.2010
          • 102
          • beograd

Imam jedno pitanje za našeg Expendablea, Kakav uticaj i dali uopšte ima neki uticaj kaljeni inox na proizvodnju HHO?

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Kaljeni inox? Ajd' nisam baš metalurg (mada su mi pri ruci) ali to je neki težak "majstorski sleng".
            Inox (legirani Cr-Ni čelici) se NE KALE (naročito L verzije, sa minimalno ugljenika, šta bi kaljenje tu uopšte značilo). Oni su već "otkaljeni". Pazite, kaljenjem se (ferit valjda) transformiše u austenit a Cr-Ni čelici su (uglavnom) austenitni čelici. Kale se ugljenični čelici!
            Šta god to bilo - nema veći uticaj na efikasnost procesa elektrolize. Ako ćemo koji je inox "bolji", možda malo više Ni ima uticaj (10% umesto 8%) ali je sve to u sferi akademske rasprave. Kao katodni materijal je inox više praktičniji nego bog zna šta bolji od "običnih" čelika. Naravno dok traje elektroliza. Zbog veće korozione postojanosti je MNOGO bolji mada ne zaboravimo da je i ugljenični čelik solidno otporan u baznoj sredini (NaOH).
            Cr a naročito Ni su neka vrsta "katalizatora" (loše rečeno ali slikovito) te doprinose nešto boljem iskorišćenju struje.
            INOX (bilo koji) je (da ponovimo) sve što vam treba. ANSI 316 klasa (najbolje) ali i sa jeftinijom 304-kom može da se realizuje ceo projekat, bez problema.
            Last edited by expendable; 28.10.2011, 10:40.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• mvujanovic
              CBC Veteran
              • 08.06.2010
              • 102
              • beograd

Pitam te to iz razloga što mi čovek tvrdi da kali anodu i da dobija 30% više gasa na taj način nego uobičajeno. Mene je to malo začudilo iz samog razloga što pravi elektrolizere kao ovi naši sa neutralnim pločama, dakle jedna strana anoda druga katoda.

Comment

• grozda_88
                CBC Član
                • 28.07.2010
                • 47
                • Nis

Dajte neku dobru - proverenu semu pwm-a, ovaj moj se zadimio malopre prilikom nekog eksperimentisanja a i onako nikad nije ljudski radio.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by mvujanovic View Post
                  Pitam te to iz razloga što mi čovek tvrdi da kali anodu i da dobija 30% više gasa na taj način nego uobičajeno. Mene je to malo začudilo iz samog razloga što pravi elektrolizere kao ovi naši sa neutralnim pločama, dakle jedna strana anoda druga katoda.
                  Onda kako kali anodu a ne i katodu? A i ako kali anodu, šta time dobija? Veće iskorišćenje na kiseoniku? Kao što smo već zaključili to je od sekundarnog značaja.
                  Još jednom (i nema više): legirani čelici (sa malo ugljenika) se ne kale. Tačka.
                  Ako vrši neku drugu termičku obradu koja liči na kaljenje (paljenje, kao "paljena žica") opet nema nikakve veze.
                  Ako dobija 30% gasa samo na tome onda mu sistem nešto ne valja. Ako pričamo da dobro formiran sistem može da ima 80% iskorišćenja struje (pa i više), 30% preko toga je bolje od Faradeja. Ako se Faradej i može prevazići to sigurno nije termičkom obradom elektrode. Nema šanse. Ma ni za 3% a kamoli 30%.
                  Šta mu se dešava i odakle "poboljšanje", teško je reći. Sigurno nije od "kaljenja" anode.
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• angelss
                    CBC Član
                    • 03.09.2011
                    • 16
                    • Belgrade

-Prvo ukljcivanje je izvrseno, rezultat vise nego razocaravajuc

-Krenuo sam sa rastvorom 10%NaOh, ukljucio na napajanje od kompa ~12.5V, napon sam merio izmedju celija sve lepo razdeljeno, ali proizvodnja bukvalno = 0, posle par minuta poceli da se pojavljuju mehurici ~ 3komada na 3minuta
                    -potrosnja struje ~0.5A

-Za napajanje stavim punjac za akumulato, eto vec bolji rezultata, napon ~14V, 5 mehurica na 1minut sa potrosnjom 1.2A

-Prikljucio na auto, rezultat kao sa napajanjem od kompa, 15 min kasnije ista situacija

-Povecam rastvor na 15%, vratim na punjac akumulatora, sve dobro promuckam i.........nista, da popizdis, isto kao i prethodni put sa tim napajanjem;
                    Ostavim tako ~1h u nadi da ce se nesto desiti, ali nista; struja ista, ma sve isto

-Povecam rastvor na 20% pa u krug, ma ni da cuje; mozda je struja narasla na 1.3-1.4A mada i to je pitanje

Comment

• painter
                      Banovan
                      • 04.03.2010
                      • 738
                      • beograd,m.mostanica

Angels,izvini ako sam nesto propustio,a o cemu se radi,kakav generator,koliki,koliko celija,itd?

Comment

• angelss
                        CBC Član
                        • 03.09.2011
                        • 16
                        • Belgrade

Generator sa prethodne strane, 7 celija po 15A

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Pa trebao bi na hladno da povuce oko 7A na 14V...

Comment

• qwisko
                            CBC Veteran
                            • 10.07.2009
                            • 124
                            • Beograd
                            • 406

7 celija tih dimenzija bi trebalo da povuce minimum 15-20A sa 20% rastvorom, naravno povezano na kolima (napajanje od kompjutera je preslabo, a i standardni punjaci daju tek oko 5-6A,osim ako nemas neki skuplji punjac). Ovaj metalni babler ti sluzi i kao rezervoar za elektrolit? Kako su ti povezana creva? Na dnu bi trebalo da je crevo za vodu (za dopunu elektrolizera), iznad toga, ali malo ispod polovine tecnosti treba da bude ulaz gasa, a na vrhu izlaz. Ako je sve tako povezano, ne vidim razlog da ne radi.

Comment

• angelss
                              CBC Član
                              • 03.09.2011
                              • 16
                              • Belgrade

-Ne znam sta mi je ciniti, bio bih srecniji da bar vuce struju ali nista!

-Iz kompijuterskog napajanja bi moglo da se izvuce 15A po spec. a ako bi njegova granicna struja bila prekoracena ma kolika ona bila napajanje bi se jednostavno iskljucilo...

-Onaj punjac jeste od 6A ali ja sam i suvise daleko od toga;

-Najvise sam se zacudio sto su i na kolima isti rezultati, znaci nije problem u napajanju;

-Steta sto nemam stranice od plexija, mada je ocigledno da se nista ne desava pa ne verujem ni da bi one pomogle.
                              Da se nesto desava bar bi doslo do bilo kakvog zagrevanja celije, ali nista...

-Sva creva su lepo povezana, elektrolit lepo prolazi kroz celiju kada menjam visinu rezervoara/bablera

-Struja, + sam povezao na stranu ulaza elektrolita, a - na stranu izlaza gasa, to bi sve trebalo da je dobro.

Pokusacu jos jednom veceras da ukljucim mada sumljam u promenu...

Comment

• Zarko007
                                CBC Član
                                • 28.01.2011
                                • 17
                                • N/A

provjeri da nemaš zraka negdje u čeliji, meni se jednom slično dogodilo, neće pa neće, i kad je par mjehurića zraka izašlo, odletilo na 30A.

Comment

Working...
                                X