HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • qwisko
    CBC Veteran
    • 10.07.2009
    • 124
    • Beograd
    • 406

Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Branik je spreman za montazu, ali me jos muci nosac celije. Ne mogu da ga uklopim izmedju hladnjaka i motora, pa je sada celija sa jedne strane usrafljena lepo za menjac, ali sa druge strane je privezana celicnom zicom, kao i posuda sa elektrolitom. Smejurija kako izgleda skarabudzeno... ali radi

Comment

• painter
      Banovan
      • 04.03.2010
      • 738
      • beograd,m.mostanica

Hm, slicna stvar, ja skinuo rezervoar za elektrolit pre par dana da stavim drugi al nisam nesto dobro predvideo pa jos stoji tako, a sad mi dolaze ideje i da promenim generator, tako to ide... Malo falilo da mi se creva upletu u kais, od vibracija se pomerila i bas na tu stranu krenula... srecom pala su dole pa mi se vukla po asfaltu, kao kod starih keceva i jugica kad izbace iber lauf!
      Ako neko ima dobar prostor nek javi! Leti je lako,sad treba da se skupimo pored neke kafanice da mozemo da zasednemo u toplo...
      Ja sam do vikenda jako zauzet,u subotu idem van grada,a u nedelju cu mozda raditi... ipak javite ako nesto dobro smislite!

Comment

• dadot2
        CBC Početnik
        • 24.11.2011
        • 1
        • bratunac

Originally posted by campi View Post
        NApraviou uredjaj probao....vozio...izvukao statistiku .....znas kako onomad i G Tesla pricao o polifaznim sistemima pa bio "******".....
        Ko hoce da veruje hoce ko nece nemora ....ja samo kazem ono sto sam dobio u praksi sa konstantnim naponom od 12 V i nekih 20A koliko je to cudo vuklo struje....nema potrebe za ubedjivanjem nikoga..i dokazivanjem ...by the way....procitah negde da nekolicina HAmera za US amry u iraqu je je ujedno na "treningu" po tom pitanju ...na HHO......inace ono sto sagorevamo u benzinima i drugim naftnim zezalicama je upravo VODONIK ...a u vodi ga ima DOVOLJNO kiseonih celu reakciju iz vode kada je razlozen potpomaze itd itd.....
        Perpetumobile nepostoji to je jasno odavno ali postoji nacin elektrolize vode sa malom ulaznom strujom testerastog oblika ALI kvak aje u tome da treb aelektrolit TACNOOOOOOOO podesiti kao i samu struju kako bi s edobila najbrza reakcija sa sto manje ulozene el. energije.....vreme ce svakako pokazati .....
        .................................................. ........................pozdrav zelio bi napraviti jedan ovakav uredjaj cisto za sebe da testiram,,,da vidim kako i sta s tim,,,nezelim komentarisati ni tvrditi nista samo zelim da probam pa ako je ok primjeniti u praksi licno kod sebe na duzi period opet da bi izvrsio test,,,ako nije problem nekakav sematski prikaz dimenzije materijal i slicno sta je vec potrbno da se napravi,,,ja sam jos jedan od onih kod kojih crv nemoze otrpit da neproba,,,vremena imam malo zbog obaveza ali bi ipak zelio probati,,,ako nije problem potrebne podatke mi mozete poslati na dadotrbic@hotmail.com unaprijed zahvalan dadot2

Comment

• qwisko
          CBC Veteran
          • 10.07.2009
          • 124
          • Beograd
          • 406

Materijal je najbolji Inox 316, a za dimenzije bi trebalo prvo da znamo za koji auto planiras da napravis celiju, pa onda da te posavetujemo

Comment

• PedjaZ
            CBC Početnik
            • 07.04.2010
            • 1
            • Pancevo

Originally posted by angelss View Post
            Ne znam koliku struju vuce celija ali taj buvljacki aparat mi deluje vrlo zapaljivo, imao sam priliku da rasturim jedan istoga porekla i na sta je to licilo iznutra...tanusne zicice, hladni lemovi, tanka stampa, dobro da radi...

Ako se odlucis da ga koristis u svakom slucaju mozes napajanje da odradis preko nekog regulatora napona, recimo 7809, nadji datasheet za taj koji kupis i napravi predlozeno kolo u njemu, kao ovde recimo http://www.researchcell.com/general/7809-pin-and-circuit-diagram/

I
            ne zaboravi da stavis neki hladnjak, recimo uzmes na bubnju neki hladnjak sa stare grefike ili stogod slicno
            Unimer bez baterije...
            Masa unimera (- baterija) nije isto sto i masa akumulatora (sasija)!
            Mora se napraviti DC-DC galvanski izolovan.

Comment

• mvujanovic
              CBC Veteran
              • 08.06.2010
              • 102
              • beograd

Evo jedno pitanje za Expendablea, pokušao sam uporediti masene vrednosti vodonika, benzina i LPG.
              Dakle ovako: benzin: 750g / l
              LPG: 570g / l
              vodonik: 89g / l
              kada izračunam ispada da je dovoljno 8,42 litara vodonika da zameni jedan litar benzina ne računajući energetsku vrednost, e sada ako uzmemo potrošnju napr. 10l benzina na 100km pri brzini od 100km/h ispada da je potrebno za tu istu kilometražu 84.2 l vodonika. Ako negde nisam pogrešio a mislim da jesam onda ispada da mi možemo da vozimo maltene samo na vodonik ili da smanjimo potrošnju više od 50% uzimajući u obzir da nam elektrolizeri proizvode oko 1lpm, i kad odbijemo kiseonik dobiven sa vodonikom blizu smo ekvivalentu jedne litre benzina.
              I još jedno pitanje da li slučajno imaš podatak koliko se potroši aluminijuma u reakciji sa 10% NAOH da bi se dobila jedna litra vodonika, ovo pitam jer sam napravio jedan reaktor od plastičnih cevi za probu, oduševio sam se koliko sam vodonika dobio sa malo aluminijuma. Uspeo sam da taj vodonik zapalim u plinskoj peći na zemni gas i gorelo je veoma lepo, nažalost plastične cevi su se zagrejale od reakcije i nisam stigao sve to slikati.

Comment

• Pdeedy
                CBC Početnik
                • 09.11.2011
                • 4
                • Nis

Pozdrav ljudi, ja sam Dragan iz Nisa.
                Juce smo drug i ja sastavili jednu celiju (suvu) sa 16 ploca dimenzija 8x14 cm, gornja rupa je 8 mm a donja 3 mm u cik-cak. Danas sam sve lepo povezao i pustio da se kondicionira ali javili su se i prvi problemi, prvo elektrolit nije cirkulisao kroz celiju a razmak izmedju celije i boce za elektrolit je otprilike 15-ak cm. Pretpostavio sam da je mala visinska razlika pa sam bocu podigao na nekih 30 cm i onda se javio jos veci problem, ne samo da tecnost nije htela da cirkulise nego je gas poceo da izlazi na crevo koje je najnize na boci tj. sluzi za dovod tecnosti u celiju.
                Kad vretim bocu blize celiji gas se opet vrati na crevo njemu namenjeno (srednje crevo na boci).
                Negde smo drug i ja zeznuli stvar ali gde nije mi jasno, je l' ima neko ideju kakvi gremlini su spopali celiju?

Comment

• dragan993
                  CBC Početnik
                  • 04.12.2011
                  • 2
                  • Velika Jasikova

Pozdrav ljudi ja zivim pored Zajecara pa sam video na ovom klipu http://www.youtube.com/watch?v=4tqQJkSKHgo ovaj generator. Pa posto se ne razumem bas toliko u to da li mozte da mi kazete vase misljenje o tome. Covek trazi 200E sa ugradnjom pa da pitam da li je to dobra cene ili ne. Sto se tice auta vozim Golf 4 1.9 TDI on trosi 5-6l na 100km i da pitam da li ce da se smanji potrosnja jel mi je kompjutersko ubrizgavanje.? HVALA PUNO!

Comment

• qwisko
                    CBC Veteran
                    • 10.07.2009
                    • 124
                    • Beograd
                    • 406

Originally posted by Pdeedy View Post
                    Pozdrav ljudi, ja sam Dragan iz Nisa.
                    Juce smo drug i ja sastavili jednu celiju (suvu) sa 16 ploca dimenzija 8x14 cm, gornja rupa je 8 mm a donja 3 mm u cik-cak. Danas sam sve lepo povezao i pustio da se kondicionira ali javili su se i prvi problemi, prvo elektrolit nije cirkulisao kroz celiju a razmak izmedju celije i boce za elektrolit je otprilike 15-ak cm. Pretpostavio sam da je mala visinska razlika pa sam bocu podigao na nekih 30 cm i onda se javio jos veci problem, ne samo da tecnost nije htela da cirkulise nego je gas poceo da izlazi na crevo koje je najnize na boci tj. sluzi za dovod tecnosti u celiju.
                    Kad vretim bocu blize celiji gas se opet vrati na crevo njemu namenjeno (srednje crevo na boci).
                    Negde smo drug i ja zeznuli stvar ali gde nije mi jasno, je l' ima neko ideju kakvi gremlini su spopali celiju?

Nisi napisao da li je posuda za elektrolit ujedno i bubler ili imas posebno babler. Kako su ti izvedena creva na celiji, ulaz i izlaz elektrolita. Na mojoj celiji sa 16 ploca je i ulaz i izlaz gore na razlicitim stranama. Posuda za elektrolit je ujedno i bubler. Dovod vode iz posude je na dnu, a ulaz plina je 5cm vislje. Kad ukljucim celiju, krene plin na oba creva, a posle 30tak sekundi ide samo na odvodno crevo. Normalno je da se celija u pocetku "koleba" a onda izbacuje plin tamo gde je manji otpor, tj. na visljem crevu

Comment

• qwisko
                      CBC Veteran
                      • 10.07.2009
                      • 124
                      • Beograd
                      • 406

Originally posted by dragan993 View Post
                      Pozdrav ljudi ja zivim pored Zajecara pa sam video na ovom klipu http://www.youtube.com/watch?v=4tqQJkSKHgo ovaj generator. Pa posto se ne razumem bas toliko u to da li mozte da mi kazete vase misljenje o tome. Covek trazi 200E sa ugradnjom pa da pitam da li je to dobra cene ili ne. Sto se tice auta vozim Golf 4 1.9 TDI on trosi 5-6l na 100km i da pitam da li ce da se smanji potrosnja jel mi je kompjutersko ubrizgavanje.? HVALA PUNO!
                      Ne znam kakva mu je celija, koje materijale koristi. Ali na snimku previse peni, tako da mislim da izbacuje mnogo vise vodene pare nego HHO. Ako uzmes sam da napravis, a ovde ima dobrih primera celija, trebalo bi da kosta nesto malo preko 100e. Uz celiju, tebi treba i elektronika za varanje senzora posto je tebi sve regulisano kompjuterom.

Comment

• dragan993
                        CBC Početnik
                        • 04.12.2011
                        • 2
                        • Velika Jasikova

Ma ja se ne razumem u to pa nema nista od toga da ja napravim. On mi kaze da je ovo neki hladan uredjaj i da samo uredjaj kosta 15000 a da sam moram da ugradim kaze kao da nije tesko. Kaze da moram da kupim 2 posude od yugo floride i od zastave i kaze da moram neki laznjak da kupim jel mi je kompjutersko ubrizgavanje pa onda dostize ustedu i do 50%. Ne znam sta da radim da li da ugradim ili ne sta je vase misljenje?

Comment

• Pdeedy
                          CBC Početnik
                          • 09.11.2011
                          • 4
                          • Nis

Originally posted by qwisko View Post
                          Nisi napisao da li je posuda za elektrolit ujedno i bubler ili imas posebno babler. Kako su ti izvedena creva na celiji, ulaz i izlaz elektrolita. Na mojoj celiji sa 16 ploca je i ulaz i izlaz gore na razlicitim stranama. Posuda za elektrolit je ujedno i bubler. Dovod vode iz posude je na dnu, a ulaz plina je 5cm vislje. Kad ukljucim celiju, krene plin na oba creva, a posle 30tak sekundi ide samo na odvodno crevo. Normalno je da se celija u pocetku "koleba" a onda izbacuje plin tamo gde je manji otpor, tj. na visljem crevu
                          Imam posebno babler a i na mojoj celiji su i ulaz i izlaz gore na razlicitim stranama. Odvod vode iz posude u celiju je na dnu a dovod gasa u posudu iznad njega 4-5 cm. Izlaz gasa iz posude je na vrhu.
                          Mene i buni to sto ne izbacuje plin u posudu na gornje crevo gde je pritisak manji. A izbacio sam i nepovratni ventil (akvarijumski) koji je bio izmedju posude i bablera jer je stvarao veliki pritisak u samu posudu.

Comment

• qwisko
                            CBC Veteran
                            • 10.07.2009
                            • 124
                            • Beograd
                            • 406

Nepovratni ventil ti ni ne treba. Probaj da ti izlazno crevo bude krace od odovodnog creva. Kod mene je malo krace i prvih 30 sec ide plin na oba creva a onda krene samo na izlazno

Comment

• Raca962
                              CBC Početnik
                              • 06.12.2011
                              • 9
                              • beograd

Veliki pozdrav svim članovima!
                              Danas sam naleteo na ovaj forum i odmah se učlanio jer vrlo podržavam vaš trud i rad sa hho generatorima, kako za automobile, tako i za grejanje!
                              Ja se bavim hho gen par meseci i za sada sam napravio jedan od 11 ploča, 10x10 cm, sa 5% NaOH radi na oko 8,5A i proizvodi oko 0,8l/min: http://www.youtube.com/watch?v=cKBHAiFhunM (imate dva videa, drugi HHO ima veću plastiku i više šrafova da ne bi cureo http://www.youtube.com/watch?v=CA4ExuUTY7E&feature=mfu_in_order&list=UL).Guma između lima je 2mm.Limovi imaju po tri rupe dim:8,5mm.Ne znam zašto mi struja ide gore dole, a i produkcija gasa je neujednačena, u talasima??
                              Sada planiram probe sa raznim koncentracijama NaOH, sa smanjenjem razmaka između ploča gumom od 1mm, treba da smislim kakav babler i sl.
                              Potrebna mi je podrška oko pwm uređaja, tj. da li mi on za motor od 2000ccm 150Ks uopšte treba(Alfa 159 jtdm), a i za ženinu Corsu od 1.000ccm, da li treba pwm i elektronika za varanje lambda sonde i koji pwm je najbolji i da li neko može da mi pošalje šemu na private?
                              Nadam se da radite i sa HHO za grejanje koji bi se napajao npr. aparatom za varenje koji ima do 48V i mnogo mogućih A.
                              Ljudi, samo napred i želim vam puno uspeha!
                              Raca Bgd

Comment

• qwisko
                                CBC Veteran
                                • 10.07.2009
                                • 124
                                • Beograd
                                • 406

Originally posted by Raca962 View Post
                                Veliki pozdrav svim članovima!
                                Danas sam naleteo na ovaj forum i odmah se učlanio jer vrlo podržavam vaš trud i rad sa hho generatorima, kako za automobile, tako i za grejanje!
                                Ja se bavim hho gen par meseci i za sada sam napravio jedan od 11 ploča, 10x10 cm, sa 5% NaOH radi na oko 8,5A i proizvodi oko 0,8l/min: http://www.youtube.com/watch?v=cKBHAiFhunM (imate dva videa, drugi HHO ima veću plastiku i više šrafova da ne bi cureo http://www.youtube.com/watch?v=CA4ExuUTY7E&feature=mfu_in_order&list=UL).Guma između lima je 2mm.Limovi imaju po tri rupe dim:8,5mm.Ne znam zašto mi struja ide gore dole, a i produkcija gasa je neujednačena, u talasima??
                                Sada planiram probe sa raznim koncentracijama NaOH, sa smanjenjem razmaka između ploča gumom od 1mm, treba da smislim kakav babler i sl.
                                Potrebna mi je podrška oko pwm uređaja, tj. da li mi on za motor od 2000ccm 150Ks uopšte treba(Alfa 159 jtdm), a i za ženinu Corsu od 1.000ccm, da li treba pwm i elektronika za varanje lambda sonde i koji pwm je najbolji i da li neko može da mi pošalje šemu na private?
                                Nadam se da radite i sa HHO za grejanje koji bi se napajao npr. aparatom za varenje koji ima do 48V i mnogo mogućih A.
                                Ljudi, samo napred i želim vam puno uspeha!
                                Raca Bgd
                                Varira ti proizvodnja zbog 3 velike rupe. Probaj sa gumom da zacepis 2, ostavi samo gornju, a dole u cik-cak izbusi malu od 2-3mm za protok elektrolita. I nemoj da smanjujes dihtunge. Oko 3mm debljina bi bila idealna. PWM je koristan zimi jer mozes da napravis jacu koncentraciju NaOH zbog zamrzavanja, a sa PWM kontrolises amperazu da ne ide previsoko. Za novije automobile ti je pozeljna varalica za lambda sondu, da bidoslo do ustede u potrosnji. Na PP cu ti poslati link gde sam ja kupio PWM i zadovoljan sam kako radi

Edit: I cini mi se na snimku da su ti bakarne uvodnice. Ako jesu, vadi to i ubaci ili od inoxa ili plasticne. Ima u Merkuru da se kupi
                                Last edited by qwisko; 06.12.2011, 15:43.

Comment

Working...
                                X