HHO - znamo li nesto o tome ?

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Raca962
    CBC Početnik
    • 06.12.2011
    • 9
    • beograd

Odg: HHO - znamo li nesto o tome ?

Hvala Qwisko!
    Juče sam bio u Merkuru na Bežaniji, baš sam tražio uvodnike od plastike, ali nisam našao ništa što odgovara.Ići ću sutra u Merkur na Karaburmi, valjda ima.
    A ovi moji uvodnici su od mesinga, i ne sviđaju mi se jer imaju sitan navoj(napravio mi drugar napamet ....
    Pozdrav!

Comment

• Apeiron
      CBC Početnik
      • 06.12.2011
      • 7
      • Beograd

Pozdrav svim clanovima CBC foruma,

Veoma sam zainteresovan za princip rada HHO generatora, a vasa tema je bas iscrpna, nisam stigao celu da procitam al potrudicu se ovih dana da to ucinim.

Interesuje me misljenje ljudi koji su napravili generator dal je preterano komplikovano napraviti ovakvu spravu? Ovo me interesuje posto se spremam da udjem u ove vode i da napravim generator za svoj automobil, prvenstveno zbog potrosnje, ekologije i snage koja se dobija.

Citao sam negde da je potreban nekakva elektronika da bi taj uredjaj funkcionisao kako, jelte, Bog nalaze. Imam auto iz 1993. sa 1.9 tdi motorom (oznaka motora je valjda 1z), jel za njega potrebna ta elektronika?

Comment

• qwisko
        CBC Veteran
        • 10.07.2009
        • 124
        • Beograd
        • 406

Originally posted by Raca962 View Post
        Hvala Qwisko!

Juče sam bio u Merkuru na Bežaniji, baš sam tražio uvodnike od plastike, ali nisam našao ništa što odgovara.Ići ću sutra u Merkur na Karaburmi, valjda ima.
        A ovi moji uvodnici su od mesinga, i ne sviđaju mi se jer imaju sitan navoj(napravio mi drugar napamet ....
        Pozdrav!
        Ja sam i uzeo na Karaburmi. Nalaze se na delu za bastenske prozvode. Crni su od 1/2 cola i ima 2 kom upakovanju, cena nesto ispod 100 din, a metalni su u delu za hidrauliku, pakovanje 2 kom ~ 250 din

Comment

• qwisko
          CBC Veteran
          • 10.07.2009
          • 124
          • Beograd
          • 406

Originally posted by Apeiron View Post
          Pozdrav svim clanovima CBC foruma,

Veoma sam zainteresovan za princip rada HHO generatora, a vasa tema je bas iscrpna, nisam stigao celu da procitam al potrudicu se ovih dana da to ucinim.

Interesuje me misljenje ljudi koji su napravili generator dal je preterano komplikovano napraviti ovakvu spravu? Ovo me interesuje posto se spremam da udjem u ove vode i da napravim generator za svoj automobil, prvenstveno zbog potrosnje, ekologije i snage koja se dobija.

Citao sam negde da je potreban nekakva elektronika da bi taj uredjaj funkcionisao kako, jelte, Bog nalaze. Imam auto iz 1993. sa 1.9 tdi motorom (oznaka motora je valjda 1z), jel za njega potrebna ta elektronika?
          Ako imas gde i malo alata (busilica, brusilica...) nije problem da sam napravis. Koji je to auto tdi a iz 93. godine? Da nije obican TD, ako je obican ne treba ti nikakva elektronika, a ako je pravi TDI treba ti varalica za MAP ili MAF senzor, a ona se napravi za par stotina dinara

Comment

• Apeiron
            CBC Početnik
            • 06.12.2011
            • 7
            • Beograd

Hvala na odgovoru qwisko. Upitanju je Audi 80 (B4-ka) sa bas tdi motorom (90ks), to je valjda prvi 1.9 tdi motor, revolucionarni. Pretpostavio sam da mi je potrebna ta varalica ili kako se vec zove, jer sta god da sam radio na kolima sve je moralo da ide na tazi tj. kompleksniji nacin, takve sam srece. Da li se lako pravi i ugradjuje ta MAP/MAF varalica?

Comment

• Pdeedy
              CBC Početnik
              • 09.11.2011
              • 4
              • Nis

qwisko hvala! Probacu sa skracenim izlaznim crevom jer je kod mene ono duze od ulaznog. Jos jednom hvala.

Comment

• qwisko
                CBC Veteran
                • 10.07.2009
                • 124
                • Beograd
                • 406

Originally posted by Apeiron View Post
                Hvala na odgovoru qwisko. Upitanju je Audi 80 (B4-ka) sa bas tdi motorom (90ks), to je valjda prvi 1.9 tdi motor, revolucionarni. Pretpostavio sam da mi je potrebna ta varalica ili kako se vec zove, jer sta god da sam radio na kolima sve je moralo da ide na tazi tj. kompleksniji nacin, takve sam srece. Da li se lako pravi i ugradjuje ta MAP/MAF varalica?
                Evo link sa semom i objasnjenjem za varalicu za MAP-MAF senzor. Prost je uredaj a lako se i povezuje. To ti treba za tvoj auto http://www.fuelsaver-mpg.com/simple-map-maf-enhancer

Comment

• angelss
                  CBC Član
                  • 03.09.2011
                  • 16
                  • Belgrade

-Zamenio sam prethodne ploce providnim da bi se videlo sta se unutra desava, evo snimaka...

1. Celija sa kompijuterskim napajanjem
                  -HHO Dry Cell, 10%rastvor kausticne sode (granule) u destilovanoj vodi;
                  -Ceo Gry Cell se sastoji od 7 celija (8 celicnih ploca 316L);
                  -Napajanje od kompijutera ~12V (mereno ~1.7V po celiji), potrosnja struje ~0.3A, proizvodnja gasa ~0

2. Ista celija sa Punjacem 14v
                  -Napajanje punjac akumulatora ~14V (mereno ~2V po celiji), potrosnja struje ~1.6A, proizvodnja gasa ~0.1L/min

3. Ovde se vidi da nakon iskljucivanja celije u njoj postoji napon ~1.5V

Comment

• painter
                    Banovan
                    • 04.03.2010
                    • 738
                    • beograd,m.mostanica

Angels, za 7 celija moras staviti 20% NaOH, i napon oko 2V po celiji... I onda ce Ti biti mala amperaza ali to je mozda dovoljno, zavisi za sta treba.

Comment

• angelss
                      CBC Član
                      • 03.09.2011
                      • 16
                      • Belgrade

Planirao sam da drzim jaci rastvor (zimski 20%) cele godine i da regulisem stuju PWM-om, da li mislis da bi prvo trebao da izbacim jednu celiju na ovaj rastvor da vidim rezultate, pa posle da pojacavam?

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

Mislim da treba prvo da stavis 20% pa da vidis rezultat, kao sto vec rekoh. Za koji auto?

Comment

• angelss
                          CBC Član
                          • 03.09.2011
                          • 16
                          • Belgrade

Mitshubishi Lancer 1.5 GLX, karburator sa siberom; Planirao sam da nabavim flansu za gas posto je filter ne zahvalan za ugradnju...

Comment

• Scopul
                            CBC Početnik
                            • 16.09.2007
                            • 8
                            • Beograd
                            • VW Scirocco GTX

Na drugom snimku se vidi celija sa zadnje strane i elektrolit koji mnogo menja nivo a gasa izlazi vrlo malo. Da kojim slucajem nije neka od elektroda postavljena naopako pa ne dozvoljava gasu da ode napolje? Koliko sam video gas ti izlazi i sa donje rupe tako da reakcije ima sigurno a rezultati nikakvi.
                            Ja koristim celije sa 7 elektroda (2x5n) i za njih je potrebno max kafena kasika granula NaOH, sto je manje od 10g (1%) na 1L vode da bi to radilo na na oko 5-6A i proizvodilo dosta plina za tu amperazu. Tvoja bi sa 10% NaOH trebala da radi na oko 12A i daje sigurno oko 1L plina na 13,8V.
                            Da nesto nije u redu sa elektrolitom?

Comment

• Scopul
                              CBC Početnik
                              • 16.09.2007
                              • 8
                              • Beograd
                              • VW Scirocco GTX

Ispravka sad sam video da je celija sa 8 elektroda.
                              Ostaje mi prvo pitanje o elektrodama ali koncentracija se menja. Sa 2x6n, bar iz mog iskustva , koncentraciju mozes da povecavas koliko hoces ali se u jednom trenutku, bar kod mene, struja zaustavlja na 4-5A (10% elektrolita) i koliko god da ja povecavam naknadno koncentraciju ona ne mrda sa tog nivoa niti se menja kolicina proizvedenog gasa. Kad prebacim na 5n svaka granula elektrolita se odrazava na struju i proizvodnju gasa, ili pare, zavisno koliko se pretera

Comment

• painter
                                Banovan
                                • 04.03.2010
                                • 738
                                • beograd,m.mostanica

Ne znam zasto je problem ubaciti gas u kuciste filtera kod Micubisija... Ofarbao sam ih stotine, davno bese ali koliko se secam imaju ogromno kuciste filtera sa gomilom tankih creva...
                                Probaj sa 20% NaOH pa vidi koliko gasa ces dobiti. Onda ces znati da li da izbacis jednu elektrodu.
                                Sa 7 celija zaista treba mnogo vise elektrolita i opet je slabo povecanje struje, pogotovu na tom dizajnu generatora. Cak i efikasnost ne bude dobra jer je gornja rupa uglavnom potopljena ( zbog male produkcije gasa), osim ako se upotrebi Danekov dizajn sa nizom gornjom uvodnicom. Inace je bolje da je 7 celija, ali u praksi se gledaju svi parametri, sabiraju pa dele, i ta srednja vrednost se racuna ( mislim i na cenu takodje). Tesko je bilo sta govoriti uopsteno, jer isti broj celija ne radi isto na malim i velikim generatorima, itd. Ja cesto pomesam podatke, ne secam se vise. Nagovarao sam vas na 7 celija ili vise, ali u glavi su mi bili rezultati mog generatora koji nema rupe u elektrodama i ima jos neka poboljsanja koja eliminisu vise klasicnih nedostataka, ali to nije bas upotrebljivo na dizajnu klasicnog dry cell. ( konacno sam potpuno odustao od dizajna sa rupama). Moj generator sa 7 celija koji je predvidjen za maximalnih dvadesetak ampera, (ima 256cm2 aktivne povrsine) na hladno povuce oko 15A, sto je nemoguce sa klasicnim dry cell. Za klasicni je bolje 6 celija, mozda i 5 kao sto neki rade, ali sa jako malo elektrolita... ne znam, nisam probao.

Comment

Working...
                                X