F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Button: Zene ce ponovo voziti u F1

Jenson kaže da bi ženama trebalo dati šansu u F1

Britanac kaže, da ako se u mladosti dobiju prave prilike, da bi jednog dana na gridu ponovo mogle da voze žene.

Button je uzeo sebe kao primer kada je počeo da vozi karting sa sedam godina, i kaže da bi isto tako trebalo pružiti šansu i devojkama kako bi od malih nogu mogli da napreduju i razvijaju svoje trkačke sposobnosti.

"Moguće je. Problem je što one ne dobijaju dovoljno šansi kada su mlade. U NASCAR-u postoji nekoliko žena koje su zapravo pobedjivale u trkama". izjavio je Button na Cannes Lions festivalu.

"Mislim da će se to promeniti kako godine budu prolazile, ali je ovo veoma zahtevan sport. Posebni treninzi su potrebni da bi ste ispunili sve zahteve koji se nadju pred vama. Ja iskreno mislim da će jednog dana žene voziti bolid F1".

Sa druge strane, nekadašnji šef McLarena Ron Dennis je izjavio da su muškarci "i psihički i fizički u velikoj prednosti nad ženama".

Dennis se takodje osvrnuo i na one vozače koji pored plate koje imaju dodatno zaradjuju van sporta, i on veruje da im to dodatno odvlači pažnju sa trkanja. On smatra da bi plata koju McLaren daje svojim vozačima trebala da bude dovoljna i da im prihodi sa strane nisu potrebni.

"Neki ljudi gube svoje ciljeve. Kada izgubite cilj, onda gubite i ono što vam je potrebno da budete šampion".

Osim F1, Button takodje ima sponzorki ugovor sa Head & Shoulders kompanijom.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Melbourne moze da izgubi prvu trku sezone

Melbourn nije više siguran da će ostati u kalendaru kao prva trka sezone

Nedavno je objavljeno da će krajnje problematičan Bahrein prema preliminarnom kalendaru za narednu godinu dobiti organizaciju prve trke sezone.

Trka u Bahreinu će biti početkom marta, što je nekoliko nedelja pre Australije, koja je obično organizovala trku u trećoj nedelji marta.

Nedeljni list Herald Sun u Bahreinu, piše da će trka naredne godine biti održana 2. marta, a da će posle dve nedelje biti održana trka u Australiji.
      Medjutim, Andrew Westacott predsednik Australijske GP korporacije je izjavio da je Melbourne srećan sa održavanjem trke sredinom marta, jer u to vreme ima i dosta drugih sportova u gradu.

"Mi pokušavamo d azadržimo trku u trećoj nedelji marta. 2006. godine trka je vožena prve nedelje aprila, a broj gledalaca u toku trkačkog vikend aje bio preko 300.000", izjavio je Westacott.

Očekuje se da FIA potvrdi kalendar za narednu godinu u avgustu.

Medjutim, SpeedWeek piše da bi zapravo kalendar mogao da bude sa samo 19 destinacija, jer su trke u Indiji i Koreji pod znakom pitanja.

U izveštaju se navodi da Indija ima ugovor do kraja 2016. godine, ali da zbog gubitka interesovanja i gledalaca na trkačkom vikendu može doći do ne održavanja trke.

"Znamo da je trka za 2013. godinu finansijski podržana, ali ne i za 2014. Indijski izvori navode da je promoter trke Jaypee Group je veoma blizu bankrota".

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Moderna F1 nije zaovoljavajuca kao stara

Mark Webber smatra da iskusniji vozači nisu zadovoljni modernom F1, zbog situacije sa gumama

Iako Mark Webber shvata da vozači treba da se prilagode novim pravilima, koja se stalno menjaju, on dodaje da se srž trkanja promenila zbog potrebe za „agresivnijim“ čuvanjem guma.

„Mislim da smo kao grupa, posebno važi za momke koji imaju više od 100 trka iza sebe, videli drugačiji sastav u odnosu na ovaj koji imaju današnje trke“, rekao je Webber.

„U našim veštinama je trebaju da se nose sa nekim od ovih izazova, kao što smo i uvek imali, bilo da je u pitanju V10 ili V8 motori, dolivanje goriva, jedan kvalifikacioni krug, Q1, Q2, Q3.“

„Video sam većinu tih scenarija koje smo imali, i za vozača je veoma važno da se izbori sa njima.“

„Trkanje je sada drugačije. Monaco je bio prilično ekstreman slučaj za to u smislu tempa, jer je u nivou GP2 tempa, što je priznaćete veoma ekstremno.“

Iako Webber i dalje uživa u vožnji, on priznaje da je sve teže i teže osetiti isto zadovoljstvo u tome, kao što je nekada bilo.

„To je zaista drugačiji tip trkanja, u to nema sumnje. I dalje imate neke lepe momente u automobilu, ali sada je teško pokazati prstom zadovoljavajuću stranu svega toga. To je sada sve drugačije.“

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Ellinas dobija priliku na aero testu u Marussiji

Tio Ellinas će voziti na aero testu za Marussiju u utorak

GP3 vozač Tio Ellinas se pridružio timu Marussiji 2012. godine kada je potpisao ugovor sa Marussija Manor Racing timom u GP3 seriji, a trenutno je vodeći u GP3 šampionatu.

Medjutim, njegov prošlogodišnji rezultat gde je Marusija Manor završila kao najbolji tim, je ono što mu je donelo test mladih vozača u F1 ove godine.

Kako bi se upoznao sa MR02 bolidom pre testa, Ellinas će dobiti priliku da vozi na aero testu koji Marussija održava u utorak na Kemble aerodromu.

"Ne znam šta da kažem, osim da sam oduševljen što sam dobio priliku da pomognem timu, i što ću sesti u F1 bolid pre testa mladih vozača. Odavno se radujem testu mladih vozača, još od prošle jeseni, a nedelje nikako da prodju", izjavio je 21-godišnji Ellinas.

"To što ću voziti na aero testu samo će mi pomoći da premostim vreme do testa mladih vozača na Silverstonu, a ovaj test će mi takodje pomoći da se upoznam sa bolidom i njegovim mogućnostima pre testa, gde ću onda moći da dodatno pritisnem papučicu gasa".

"U medjuvremenu, pokušavam da se koncentrišem na GP3 seriju i da vozim najbolje moguće. Ne mogu da kažem da nisam oduševljen zbog prilike da voim F1 bolid, i želeo bih da se zahvalim Marussija F1 timu na poverenju koje su mi pružili. Nadam se da ću im se odužiti odlično odradnjenim poslom".

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Ferrari ce imati beneficije od brzih staza

Massa veruje da brze staze više odgovaraju Ferrariju nego spore

Na poslednjoj trci, u Montrealu, Ferrari je imao problema u kvalifikacijama, i Vettel je na kraju trke dodatno povećao prednost u odnosu na Alonsa.

Uprkos drugom mestu Alonsa u Canadi, stiče se utisak da je Ferrari počeo da zaostaje u razvojnoj trci za Red Bullom, ali Massa smatra da će narednih nekoliko trka pokazati da tim iz Maranella i dalje ima tempo koji im je ove sezone doneo dve pobede.

"Mislim da će Silverstone biti bolji za nas. Bolid je bio veoma dobar u Barceloni i Kini", izjavio je Massa.

"Montreal je totalno drugačiji tip staze u odnosu na pravac u kojem mi idemo. Silverstone i Nurburgring su staze koje imaju visok nivo downforcea i duge brze krivine, a to nam odgovara".

"Ima dosta srednje brzih i brzih krivina, pa ćemo videti. Mislim da ćemo biti bolji nego na prethodne dve staze".

Massa je takodje izjavio da se nada da će se njegove performanse promeniti. U Bahreinu je imao problem sa gumom, dok je u naredne dve trke imao udese.

"Nisam preterano srećan sa onim što mi se dešavalo - u Bahreinu sam imao problem sa gumom, u Monacu dva identična udesa, dok sam u Canadi ponovo imao izletanje, ali ovoga puta u kvalifikacijama".

"Definitivno želim da na sledeću trku odem sa dosta sreće i mogućnošću da pokažemo svoje performanse i u kvalifikacijama i u trci. Znamo da imamo tempo, a to je veoma bitno".

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Brawn predstavlja Mercedes na sudu

Mercedes je potvrdio da će Ross Brawn zastupati ovaj tim na sudu u Parizu.

Toto Wolff i Niki Lauda se ipak neće pojaviti na sudu, ali će zato u optuženičku klupu sesti Ross Brawn. Sauslušanje je zakazano za četvrtak, a pored Brawna naćiće se i predstavnici Pirellija. Oba tima su sigurna u svoju nevinost, ali će sud u Parizu dati konačnu odluku.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Hembrey optimistican za narednu sezonu

Šef Pirellija uveren da će i naredne godine dobavljati gume F1 timovima

U poslednje vreme Pirelli trpi ogromne kritike zbog svojih guma, a sada ih očekuje i sudjenje za ilegalan test koji je sproveden u saradnji sa Mercedesom.

Lotus je bio jedini tim koji je javno kritikovao odabir guma za VN Britanije, Nemačke i Madjarske. Direktor operacija na stazi u Lotusu Alain Permane je izjavio da su odabrane gume "previše tvrde" za te staze.

Medjutim, šef Pirellija je izjavio da Italijanska kompanija guma neće pokleknuti pod kritike, kao i da je uveren da će i naredne godine biti u F1.

"Jednostavna reakcija na celu ovogodišnju situaciju bi bila da je ovo ludnica i da bi bilo poželjno što pre izaći iz nje", izjavio je Hembrey za Sky Sport.

"Ali, mi smo kompanija koja voli da pruži rešenje svakog problema, i želimo da izvučemo svaku pouku iz ovoga kako bi u budućnosti napravili bolje gume koje će odgovarati svima".

"Pokušavamo da gledamo pozitivno na stvari. Mi želimo da ostanemo u sportu. Uživamo u njemu i mislim da smo pokazali snagu naše kompanije, i znam da možemo mnogo bolje nego što se to trenutno predstavlja, i želimo da nastavimo dalje".

"Sezona je još uvek mlada i nadamo se da ovaj period neće uticati na ostatak sezone i odluka koje donesemo kasnije. Moramo se skoncentrisati na ovu sezonu, za koju mnogi moji prijatelji kažu da je najbolja u poslednjih nekoliko godina".

Kroz nekoliko dana Pirelli će se zajedno sa Mercedesom pojaviti na sudu zbog "tajnog testa", a Hembrey se nada da će imati priliku da ispričaju svoju stranu priče, i da će im biti dozvoljeno da se unaprede u budućnosti.

"Ima mnogo stvari koje su rečene poslednjih nedelja a koje nisu tačne. Mi želimo da objasnimo situaciju i mi sa velikom voljom čekamo sudjenje", izjavio je Hembrey.

"Sa naše tačke gledišta, naravno postoje dve tačke istrage, ali iz perspektive kompanije nadamo se da ćemo dobiti veću šansu da bolje radimo naš posao. To je sve što mi pokušavamo da uradimo, a to je da poboljšamo gume i celokupan sport. Trenutno svoj posao obavljamo u veoma teškim okolnostima", završio je Hembrey.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Lotus prodao deo svojih akcija

Genii Capital prodao je 35% svojih akcija Infinity Racingu.

Posle dugotrajne potrage za sponzorima, vlasnika komapnije Genii i Lotus tima Gerard Lopez, prodao je 35% akcija tima investitorskoj grupi Infinity Racingu. Ovu korporaciju sačinjavaju kompanije iz Amerike i Abu Dabija.

Lopez i pored ove prodaje ostaje šef tima, dok će Eric Lux ostati na čelu upravnog odbora.
                  "Kako su se rezultati tima poboljšavali iz godine u godinu, mi smo čekali pravog investitora koji bi nam pomogao da napravimo još bolje rezultate. Infinity Racing je pravi partner za nas, koji će nam pomoći da stignemo do cilja. Radujemo se budućoj saradnji sa njima", kazao je Lux.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Red Bull koristi kontrolu proklizavanja?

Pojavila se priča da Red Bull koristi ovaj ilegalni sistem.

Kako prenosi Autosprint, priča se da Red Bull koristi kontrolu proklizavanja koja je od 2008. zabranjena u Formuli 1. Italijanski magazin navodi da je ovaj sistem lako bio uočljiv za vreme VN Kanade i to na bolidu Marka Webbera, prilikom sudara sa van der Gardeom.

"Prema ubrzanju koje je Mark imao posle sudara i posle tragova koji su ostali na stzai, može se zaključiti da je Red Bull koristio nekakvu kontrolu proklizavanja. Webberov bolid se ponašao kao putnički automobil kod koga je bio aktivan ovaj sistem", navodi se u ovom magazinu.

Last edited by Pro FX-Sniper; 19.06.2013, 09:50.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Kimi "jak" kandidat za mesto u RB

Novinar Finske MTV3 televizije Oskari Saari veruje u Kimijev odlazak u Red Bull

F1 svet pomno prati šta se dešava sa mogućim transferima za narednu godinu. Iako je mnogo vozača koji bi mogli promeniti tim naredne godine, ipak svi najviše čekaju na potez Kimija Raikkonena.

U padoku su sve jače priče da će Raikkonen ponovo sesti za volan jednog od vodećih timova, nakon odlične sezone 2012. kao i trenutne sezone gde se nalazi na trećem mestu u šampionatu, a taj tim bi najverovatnije mogao biti Red Bull.

Saar je izjavio da je Raikkonen mnogo bolji kandidat za mesto Marka Webbera nego dvojac Toro Rossa.

"Oni su dobri momci, ali mislim da nisu još uvek na tom nivou koji je potreban za Red Bull", izjavio je Saar.

"Mislim da je verovatnoća da Kimi ode u Red Bull veoma velika - bio bi to logičan potez".

Novinar je takodje ponovio vest da bi Lotus mogao da angažuje Maldonada ukoliko Raikkonen napusti tim.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Lauda i Wolff nece prisustvovati saslusanju

Mercedes je potvrdio da Niki Lauda i Toto Wolff neće biti u Parizu u četvrtak

Šef Ross Brawn će biti jedini predstavnik menadžmenta nemačkog tima iz Brackleya, kada se bude suočio sa FIA-om zbog test-gate afere.

Mercedesov portparol je potvrdio Brawnovo prisustvo i odsustvovanje direktora Wolffa i predsednika Laude.

Brawn, koji bi, kako se navodno spekulise, mogao da izgubi svoj posao kao rezultat skandala, biće u društu advokata, kao i tima inženjera.

Trostruki šampion Lauda ne ide u Pariz, ali inistira da Mercedes ne bi trebalo biti kažnjen bog testiranja u Barceloni sa bolidom za 2013.

"Mercedes je dobio dozvolu da testira sa automobilom za 2013," citiran je. "Tribunal će pokazati ko je u pravu."

Lauda se navodno kladio u 50 evra sa Red Bullovim Dr Helmut Markom u ishod saslušanja, a kasnije je rekao: "Ukoliko test prođe bez posledica, pregovori o ograničenim troškovima će se završiti i otvoriće se Pandorina kutija."

Međutim, izveštava se i da posao Pirellijevog F1 šefa Paula Hemberyja takođe može biti ugrožen, u zavisnosti šta se desi u Parizu.

Dopisnik Livio Oricchio je rekao da Brawn, Lauda i Wolff takođe trebaju biti zabrinuti.

"Mišljenje javnosti u Evropi ima neverovatnu snagu, i promena rukovodstva je način da se odgovori," napisao je.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Mercedes pronasao dodatni tempo

Ross Brawn priznao da je Mercedes ipak našao malo brzine

Ross Brawn je izjavio da je njegov tim uspeo da popravi svoje performanse na VN Canade, ali samo zato što im je konfiguracija staze odgovarala.

Iako je Hamilton na kraju trke ipak izgubio drugo mesto od Alonsa, Britanac je ipak imao dobar tempo i završio je na trećem mestu sa odličnim prvim stintom. Rosberg sa druge strane, je imao malo lošiji tempo pa je završio na petom mestu.

"Teško je oceniti. Montreal je staza gde lako možete dovesti bolid do stanja gde malo troši gume, sve je do toga koliko ograničite proklizavanje guma, kako regulišete dodavanje gasa, i nema velikih sila koje deluju u krivinama. Tako da je još uvek rano za neke ozbiljne procene", izjavio je Brawn.

Branw je dodato da i pored toga što Hamilton nije zauzeo drugo mesto, da je vikend u Canadi bio pozitivan za Mercedes.

"Mislim d aje trka bila prilično dobra za nas, s obzirom na našu poziciju. Ako pogledamo naše performanse u petak, to nije izgledalo dobro, ali kako se vikend bližio kraju, mi so postajali sve bolji".

"Naravno, ako želimo da budemo ozbiljni kadidati onda moramo pronaći još brzine, ali ovo je definitivno korak napred u odnosu na isti period prošle godine. Sve u svemu ovo je bio dobar timski rad celog tima tokom celog vikenda".

Kada je upitan za trenutnu formu njegovih vozača, Brawn je odgovorio:"Oni imaju uspone i padove, i to je neizbežno. Ovo je bio Lewisov vikend, možda će Nicov biti sledeći, ko zna. ali se definitivno ne mogu žaliti na treće i peto mesto".

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Dennis sumnja da će se neka žena uskoro naći u Formuli 1

Direktor McLarena odbacio je sumnje da će se neka žena uskoro naći u najbržem cirkusu.

Za sada najbliža tom ostvarenju je test vozač Williamsa Susie Wolff, koja još nema super licencu, ali će učestvovati na testu maldih vozača na Silverstonu. Maria de Villota je prošle godine preživela težak udes prilikom vožnje na pravoliniskom testu, kada je ostala bez jednog oka.

"Mislim da se to neće uskoro desiti. Postoje sportovi koji su psihički teški za žene, a Formula 1 je jedan od njih", kazao je Ron Dennis.
                            Sa druge strane vozač McLarena Jenson Button misli suprotno.
                            "Postoje nekoliko žena koje se trkaju u NASCARu ili Indycaru, koje su pobedjivale na trkama. Mislim da je velika šteta što ženama nije pružana ista prilika da se nadju u Formuli 1. Verujem da se to može desiti", kazao je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Button ocekuje bolji McLaren na Silverstonu

Britanac veruje da će njegov tim biti više konkurentan na domaćoj trci.

McLaren je imao dosta tešku VN Kanade, na kojoj nisu uspeli da zabeleže poene, ali se nadaju da na trci za VN Velike Britanije mogu učiniti nešto više.

"Ima dosta stvari koje utiču da vozač ima dobru trku na Silverstonu, ali zato treba dobar bolid i podrška tima. Za nas ovo će biti težak vikend, ali se nadam da ćemo biti konkurentni jer bi trebalo da konfiguracija staze odgovara bolidu. Imamo dobro prijanjanje, ali pitanje je da li imamo kvalitetan bolid", izjavio je Button.
                              Šampion iz 2009. godine nikada nije uspeo da se popne na pobedničko postolje na svojoj domaćoj trci, čak je u dva navrata bio četvrti.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Ellinas odusevljen pravolinijskim testom

Ovaj Kipranin dobio je priliku da testira bolid Marussije.

Trenutno prvoplasirani vozač u GP3 seriji, Tio Ellinas, danas je odradio razvojni program na pravoliniskom test koji je održan na Kembl aerodromu.

"Veoma sam uzbudjen i svaki trenutak proveden u bolidu bio je veoma poseban za mene. Siguran sam da ću uvek pamtiti ovaj dan. Brzo sam se privikao na sve sisteme u bolidu, što mi je omogućilo da lakše obavim posao. Jedva čekam test mladih vozača", kazao je Ellinas.

Comment

Working...
                                X