F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Massa: Williams zeli da vodim tim

Odluka Felipea Masse da se pridruži Williamsu naredne godine, motivisana je željom da vodi tim

Brazilac je u Ferrariju bio broj dva pored Fernanda Alonsa od 2010, ali kada je Scuderia potpisala sa Kimijem Raikkonenom, Massa je poželeo da 'otrese' svoju ulogu.

32-godišnjak je govorio da je opušteniji i da više uživa u trkanju nakon objave da će napustiti Ferrari, i da je jako motivisan da napreduje sa Williamsom.

"Najvažnija stvar je što me Williams želi," rekao je Massa Autosportu.
    "To je stvarno dobra stvar, otići u tim koji vas želi za vođu, tako da sam veoma srećan zbog toga. Veoma sam zadovoljan svojim radom tokom drugog dela sezone, tako da želim da imam dve veoma dobre zadnje trke za Ferrari. Motivisan sam i spreman da odradim dobar posao sa Williamsom."

Massa veruje da je njegovo osmogodišnje iskustvo sa Ferrarijem bilo važno za Williams. On očekuje da će velike promene u pravilima za 2014, uključujući i nove motore, dati šansu timu za veliki korak napred.

"Mislim da imam dosta toga da pružim Williamsu, jer imam dosta iskustva sa Ferrarijem. Znam da mogu mnogo toga da učinim, posebno sa velikim promenama koje ćemo imati. Veoma sam zadovoljan svojom odlukom i zaista sprema da radim koliko god mogu da pomognem Williamsu, i budem deo veoma važnog napretka, u poređenju sa sezonom koju su imali."

Massin ugovor sa Williamsom je opisan kao 'višegodišnji', što znači da će ostati sa timom bar do kraja 2015.

On veruje da i dalje ima dugoročnu budućnost u Formuli 1, i nada se da će ostati u timu duže vreme.

"To je ono što želim i za šta sam spreman (dugoročna budućnost u Williamsu). To nije samo jednogodišnji ugovor, više je od toga, tako da sam veoma srećan i spreman da dam sve od sebe."

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

McLarenu "nedostajala" organizacija

Sergio Perez smatra da je McLarenu nedostajala organizacija kao i poniznost priznavanja realnosti

Brak između Sergio Pereza i McLarena izgleda da je definitivno gotov, pored toga Meksikanac je kritikovao tim iz Velike Britanije na samom kraju njihove razočaravajuće sezone 2013.

Više izvora tvrdi da će tim iz Wokinga zameniti Pereza nakon samo jedne sezone sa njima, njihovim rukijem Kevinom Magnussenom.

Malo je verovatno da će McLaren to ozvaničiti pre vikenda VN Amerike, jer je Austin samo 250 milja daleko od Meksika, što ovu trku malte ne ubraja u Perezovu domaću.

Ali Perez je, na sponzorskom događaju blizu Mexico Citya, nagovestio da se loše vesti zaista naziru, svoju ovogodišnju sezonu je opisao kao ''najrazočaravajućija sezona u mojoj karijeri''.

Novinska agencija EFE je takođe citirala 23-godišnjaka kako kaže da je 2013. bila ''verovatno najgora sezona u istoriji'' za McLaren, dodajući da je bilo teško pokazati svoj potencijal ''sa tako lošim bolidom''.

''Veoma sam razočaran,'' citiran je od strane brazilskog Totalrace-a.

''Mislim da kada su vaši ciljevi mnogo viši od vaših rezultata, onda budete razočarani. To važi za obe strane.''

''Tim je odličan, u to nemam nikakve sumnje, sa veoma sposobnom ekipom, ali mislim da je nedostajala organizacija i malo poniznosti da se suoči sa realnošću,'' nastavio je Perez.

''Tokom sezone, veliki tim, McLaren je uzeo previše vremena da prizna realnost u vezo toga gde se nalazimo, što je osvajanje bodova tokom dobrog vikenda, i ne pobeđivanje trka.''

''Timu je trebalo vreme da to shvati,'' dodao je.

Perez je rekao da ne krivi šefa McLarena Martina Whitmarsha.

''Mislim da je Martin veliki lider, nemam ništa (loše) da kažem o njemu. Međutim, tim ne zavisi samo od lidera, zavisi od mnogih stvari koje nisu bile dovoljno dobre,'' rekao je Perez.

Dakle sa vestima o Perezovom odlasku koje tek trebaju biti zvanično potvrđene, mnogi su ga povezali sa prelaskom u Force Indiju.

Perez je rekao: ''Moram da vidim šta je najbolja opcija za budućnost. Pre svega, predstavljam svoju zemlju i to je ono što vuče napred.''

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton uzbudjen zbog promena pravila

Lewis Hamilton uveren da će sledeće godine imati mnogo više šansi da se bori sa Sebastianom Vettelom

Nekoliko promena pravila stupa na snagu od sledeće sezone, najznačajnija je prelazak sa 2.4l motora na 1.6 turbo V6 motore.

Neka prilagođavanja sistemima energije i aerodinamike bolida će takođe biti sprovedena i Hamilton tu gleda da nađe šansu.

''Imamo nova pravila, nove motore i bolid će biti puno drugačiji. Nadamo se da će to dovesti borbeno polje na viši nivo i da će nam se pružiti šansa da se trkamo,'' rekao je 28-godišnjak za CNN World Sport.

''Samo želim da se trkam i imam šansu da se borim za šampionat, zaista sam uzbuđen zbog sledeće godine.''

Iako je Red Bull bio dominantan ove sezone, Hamilton je imao mogućnost da pomogne svom timu Mercedesu da završi drugi u šampionatu konstruktora, ispred Ferrarija i Lotusa, mada Srebrne Strele i dalje imaju puno toga ispred sebe da urade tokom dinalne dve trke.

Mercedes trenutno ima 334 boda – 11 bodova više od Ferrarija – dok je Lotus četvrti sa 297 boda.

Bez obzira na to da li završe drugi ili treći, ili čak četvrti, Hamilton smatra da je to veliki uspeh nakon što su prošle godine završili na petom mestu sa 161. bodom iza Lotusa.

''Zaista želim da pomognem ovom timu da završi kao drugoplasirani u konstruktorskom šampionatu,'' objasnio je.

''Imali smo neke teške trke ove sezone ali iz trke u trku rastemo. Postigli smo nešto neverovatno ove godine, krenuti odande gde tim nije bio uspešan prošle godine i postanemo oni koji se nadmeću sa Ferrarijem i Red Bullom.''

''Ono što me motiviše je šansa da ponovo budem svetski šampion u budućnosti – i znam da moram da radim sada za ono što se nadam da će u budućnosti biti uspeh.''

Još neke promene sa kojima će Hamilton, i ostatak vozača, morati da se bore je uvođenje novog pogonskog agregata, užih prednjih krila, zabranom izuvnih sistema i smanjenje visine nosa.

Međutim, Hamilton je uveren da će sve promene učiniti da bojno bolje bude na višem nivou i u vozačkom šampionatu a i u konstruktorskom, što će mu dati priliku da ostvari više pobeda od jedne koju je ove godine imao u Mađarskoj od kada se pridružio novom timu u septembru 2012.

''Postoji šansa da će Red Bull imati isto konkurentan bolid sledeće godine kao ove, ali ono u šta sam zaista uveren su momci koji rade na izradi mog bolida,'' nastavio je svetski šampion iz 2008.

''Odradili su zaista neverovatan posao sa ovogodišnjim bolidom, i jednostavno osećam da smo ove godine napravili temelj koji možemo koristiti sledeće godine kako bi stavili sebe u poziciju da se borimo sa njim.''

''S' obzirom da je to moja druga godina, nadam se da ću imati otisak svog prsta na novom bolidu tako da će biti malo komforniji da vozim.''

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Nico nece zameniti Kimija

Nico Hulkenberg neće voziti umesto Kimija na poslednje dve trke

Potparol Saubera je potvrdio da Nico Hulkenberg neće zameniti Kimija Raikkonena na poslednje dve trke, koje Finac neće voziti jer ide na operaciju ledja.

„Nico će voziti za nas ove poslednje dve trke i tačka“, rekao je potparol Saubera.

On je odbio da prokomentariše spekulacije oko Hulkenbergovog ugovora, pozivajući se na poverljivost izmedju tima i vozača.

Čak iako ne bude vozio poslednje dve trke, Nico Hulkenberg je i dalje favorit medju kandidatima za to upražnjeno mesto u Lotusu, psoebno nakon dolaska Quantuma, koji želi da vidi Nemca u svojim, sponzorisanim, bolidima.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Potvrdjeno Perez napusta McLaren na kraju sezone

Sergio Perez izdao je saopštenje u kome piše da napušta britanski tim posle trke u Brazilu.

Kao što se ranije spominjalo, Sergio Perez napustiće McLaren na kraju sezone a njega bi najverovatnije trebao da zameni talentovani Danac Kevin Magnussen. Meksikanac se na početku ove sezone pridružio timu iz Vokinga i za sada je zabeležio samo 35 poena.

"Pre svega želim da se zahvalim McLarenu na ukazanoj prilici. Čast mi je bila da vozim za ovakav tim. Uvek sam davao sve od sebe i trudio sam se da ostvarim najbolji rezultat. Tokom ove godine upoznao sam fantastične ljude gde sam stekao dosta poznanstava", kazao je Perez.
            I McLaren se zahvalio svom vozaču na odličnoj saradnji.
            "Hvala Sergiu na lepim rečima u njegovom saopštenju. On je bio odličan član tima. Perez je ovde stekao dosta prijatelja gde smo svi težili da zabeležimo dobre rezultate. Želimo mu sve najbolje u budućnosti", pisalo je u saopštenju McLarena.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Kovalainen najblizi Lotusu?

Heikki Kovalainen važi za najozbiljnijeg kandidata da zameni Kimija Raikkonena u Lotusu.

U uži izbor za trkačko mesto spada i test vozač Lotusa Davide Valsecchi, kao i vozač Saubera Nico Hulkenberg. Kako se priča tim iz Enstona je ponudio Hulkenbergu vozačko mesto na poslednje dve trke u sezone ali je Nemac odbio ponudu.

Posle toga u prvi plan izbio je Valsecchi ali izgleda da Lotus ne misli tako.
              "Mi se borimo za treće mesto u šampionatu konstruktora i nama treba vozač sa iskustvom. Želim da kažem da Davide zaslužuje šansu i on je odradio odličan posao ove sezone, ali nama je potreban neko iskusniji", kazao je šef Eric Boullier.
              Pojedini izvori nagoveštavaju da će Lotus veoma brzo ovjaviti Heikkija Kovalainena kao svog novog vozača.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Dve DRS zone u Austinu

Na stazi u Americi imaćemo dve zone gde vozači mogu da primene DRS sistem.

Detekcija za prvu zonu nalaziće se izmedju 10. i 11. krivine, dok je upotreba DRS sistema dozvoljena na pravacu odmah posle pomenutog zavoja. Druga zona postavljena je na startno-ciljnom pravcu dok je zona detekcije smeštena ispred 19. krivine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Brawn: Poslednje dve sezone definisace ovu sezonu

Sav trud Mercedesovog tima mora doći do izražaja na poslednje dve trke u sezoni.

Na kraju ove sezone Mercedes ima šansu da završi na drugom mestu u konkurenciji timova, što bi značilo da su bili najbolji od ostalih jer je Red Bull još jednom pokazao svoju dominaciju. Pred poslednje dve trke nemački tim ima 11 bodova prednosti u odnosu na Ferrari.

"Poslednje dve trke su veoma važne za nas jer želimo da zadržimo drugo mesto u šampionatu. Imali smo dobre rezultate na trkama u Indiji i Abu Dabiju, što je uvećalo našu prednost u prvenstvu konstrultora", kazao je Brawn.
                  I Toto Wolff kazao je da svi u timu idalje rade na ovogodišnjem bolidu, kao i da imaju za cilj da poboljšaju kvalifikacioni tempo.
                  "Svi u timu dobili su dodatno samopouzdanje na trkama u Indiji i Abu Dabiju, jer smo uspeli da direktno pobedimo rivala. Želimo da zadržimo drugo mesto kao i da još uvek radimo na unapredjenju ovogodišnjeg bolida", kazao je Wolff.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Maldonado posetio bazu Saubera

Pastor Maldonado konkuriše za mesto u švajcarskom timu.

Novinar nemačkog magazina Blick, Roger Benoit, napisao je da je Venecuelanac posetio bazu Saubera u Hinvilu, jer je njegov tim Williams objavio vozačku posatvu za narednu sezonu gde se on ne nalazi. U tekstu piše da je Maldonado u društvu svog menadžera Nicolasa Todta boravio u Švajcarskoj ali Sauber još nije ni potvrdo ni demantovao ove vesti.

Sponzorstvo PDVSA-a koje se procenjuje na 40 miliona evra godišnje je više nego potreno Sauberu koji još nije rešio svoje finansijske probleme. Verovalo se da je Sergey Sirotkin spasao tim, ali ruski novac nikada nije pristigao. Takodje, ovaj magazin navodi da je Sauber nije uspeo da plati račun za struju od 44 000 evra.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Ferrari blokirao Hulkenbergu prelazak u Lotus?

Kako se provlači vest u padoku, Ferrari je stopirao Hulkenbergov prelazak u Lotus na poslednje dve trke.

Od kada je Kimi Raikkonen objavio da se povlači do kraja sezone zbog operacije ledja, Nico Hulkenberg je važio za glavnog kandidata za mesto u Lotusu. Nemac je imao jaku želju da se nadje u timu iz Enstona, ali kako se špekuliše on to nije mogao da uradi zbog važećeg ugovora sa Sauberom. Takodje, veruje se da je švajcarski tim prekršio ugovor jer nije plaćao Hulkenberga tokom cele sezone.

Ipak, Nicov menadžer Werner Heinz, kazao je da ovaj potez nije moguć jer bi na taj način prekršili važeći ugovor. Sa druge strane veruje se da je Ferrari ovde umešao prste i tako se pobrinuo za Hulkenbergovu platu i ugovor izmedju njega i Saubera ponovo učinio važećim. Prema pisanju Bilda vozač Saubera bio je veoma blizu mesta u Lotusu, gde je čak posetio Enston prošle nedelje kako bi dao svoj otisak za sedište.
                      "Mislim da je Hulkenberg promenio plan u poslednjem trenutku. Već u sredu pojavila se informacija da je Sauber isplatio Hulkenbergovu platu. Prema našim saznanjima novac je došao pravo iz Maranela", pisalo je na sajtu Auto Motor und Sporta.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Lotus kontaktirao Schumachera?

Lotus želeo Schumachera za poslednje dve trke

Još jedna od priča se pojavila u padoku Formule 1, a sve zbog izveštaja Bilda koji navodi da je Lotus kontaktirao Michaela Schumachera u nameri da sedmostrukog svetskog šampiona vrati na grid na poslednje dve trke, umesto Kimija Raikkonena.

Medjutim, Schumacher je odbio tu ponudu a njegov menadžer, Sabine Kehm je izjavila: „Michael bi bio fizički spreman za trku, ali već se navikao na novi život.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

GP3 vozac testira McLarenov simulator

McLaren možda prati svog sledećeg razvojnog vozača

Dane Kevin Magnussen, sa svojom novom titulom u Formuli Renaul 3.5, bi trebao da uskoči pravo u F1 sa velikim britanskim timom, dok bi Stoffel Vandoorne mogao svoje mesto na gridu da nađe u 2015.

Sledeći McLarenov mladi šampion bi mogao da bude Facu Regalia, prenose italijanski mediji.

Priča se da je 21-godišnji Argentinac, koji je završio kao drugoplasirani u GP3 seriji ove godine, odmah iza novog vozača Toro Rossa Daniila Kvyata, bio u Wokingu ove nedelje.

Glasina kaže da je Regalia navodno isprobao McLarenov Formula 1 simulator, uključujući staze poput Abu Dhabia i Silverstona.

Italianracing je rekao da je Regalian takođe imamo pregovore sa Force Indijom ove godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Osudjen Villadelpart

Poslednji pokušaj Epsilona Euskadia da uđe u F1 je propao ove nedelje

Deja i El Correo prenose da je šef Epsilon Euskadia, Joan Villadelpart, osuđen za korupciju i nemar i banovan od strane administracije na period od tri godine.

Villadelpart, koji je radio u F1 sa timovima poput McLarena, Ferrarija, Tyrrella i Prosta i koji je pokušao da dovede svoj sopstveni tim u F1 u 2010. i 2011., je takođe kažnjen sa 900 hiljada evra za prikrivanje imovine tokom rušenja Epsilon Euskadia.

Prenosi se da će slučaj biti vraćen na sud sledeće nedelje, kada – jer se Epsilon Euskadia delimično finansira od strane Baskije – će se utvrditi da li su Villadelpart i ostali šefovi počinili krivična dela.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Nasr bi mogao da se pridruzi Massi u Williamsu

Felipe Nasr bi mogao da bude sledeći brazilski deo slagalice za Williams

Veruje se da dolazak Felipea Masse u 2014. može biti povratak brazilske naftne kompanije Petrobras u poznati britanski F1 tim.

Zaista, Massa se nada da će oživeti Williamsovi slavni dani, kada su vozači poput Nelson Piqueta i Ayrtona Senne bili za volanom.

''Veoma je lepo biti u ovom timu, tim koji je bio veoma bitan za Brazil i nadam se da će ponovo biti veoma važan za Brazil,'' rekao je.

Sledeći Brazilac koji je povezan sa Williamsom za 2014. je predvodnik GP2 serije Felipe Nasr, koji je podržan od strane brazilskih sponzora Banco do Brasil i Sky Brasil.

Neki mediji kažu da će Nasr, čije je ime isto kao i Massino, biti objavljen od strane Williamsa kao njihov sledeći rezervni vozač.

Prema 'Terra', 21-godišnji Nasr ima istog menadžera kao Kimi Raikkonen, Steve Robertsona, dok njegov ujak Amir uspešno vodi firmu trkačke odeće.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Hornen: Alonso podsticao zvizdanje Vettelu

Christian Horner optužio Alonsa za podsticanje svojih navijača da zvižde Vettelu

Red Bullov Dietrich Mateschutz je nedavno uporedio taktiku Alonsa sa onim što je radio legendarni bokser Muhammad Ali, rekavši da je Ferrarijev vozač ''najgori od svih u psihološkom ratu''.

Horner, šef Red Bulla, je sada direktno optužio Alonsa da je igrao ulogu u zviždanju navijača Vettelu na podijumima u Belgiji, Italiji i Singapuru ove godine.

Rekao je za BBC 4 radio ove nedelje da je Vettelovo oslikavanje kao ''lošeg momka'' bilo ''pogodno'' za nemačevog rivala.

''Dakle, bili su ohrabreni,'' rekao je Horner, ''kada je Fernando Alonso skinuo kačket i bacio ga u publiku čim je Sebastian progovorio na podijumu, kako bi usledila reakcija.''

Međutim drugi misle da je Vettel sam doprineo svojoj nepopularnosti. Nico Rosberg je bio veoma kritičan prema 26-godišnjaku ove godine, kada je Vettel prokomentarisao da Red Bull pobeđuje jer ostali ne rade naporno kao oni.

''Verovatno je vredelo pričati sa navijačima kako bi pokušao dobiti njihovo mišljenje (zašto su zviždali),'' rekao je Mercedesov vozač za nemački Sport Bild ove nedelje.

''Što si uspešniji više ljudi će ti staviti do znanja koje je njihovo mišljenje o vama, to je ono zbog čega je bitno fokusirati se na pozitivne ljude oko sebe,'' dodao je Rosberg.

Mnogi veruju da je pad Vettelovog publiciteta usledio nakon Malezije ove godine, kada je očigledno ignorisao timsku naredbu i napao svog timskog kolegu Mark Webbera.

''Mislim da je nakon trke njegova reakcija bila ispravna,'' rekao je Webber za Daily Mail ove nedelje.

''Mislim da je ukapirao šta je uradio, ali njegova reakcija dve nedelje kasnije u Kini – kada je rekao da mu uopšte nije bilo žao – verovatno nije bio najbolji način da podstakne ljude o tome šta da misle o njemu,'' dodao je.

Comment

Working...
                                X