F1 2013

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Toro Rosso: Zadovoljni s o performansama

U Italijanskom timu veruju da su mogli više na trci da je rezultat u kvalifikacijama bio bolji.

“Kraj dana je bio veoma težak. Delovalo je da imamo bodove u džepu, ali sam izgubio dosta prijanjanja što je omogućilo ljudima iza da se približe. Na kraju me je Button obišao i nisam mogao mnogo da se branim pošto su gume bile na kraju svog životnog veka. Bilo je teško preticati na početku kada smo imali puno goriva zbog čega smo morali da budemo strpljivi”, rekao je Ricciardo.

“Krajnji rezultat nije bio spektakularan, ali utisak je da sam imao dobru trku. Planirali smo dva pit-stopa, ali smo promenili strategiju i rečeno mi je da pažljivo vozim sa medijum komponentom. Mislim da smo uradili sve što smo mogli sa bolidom koji smo imali. U poslednjem krugu sam pokušao da preteknem timskog kolegu u krivini 1, ali mi to nije uspelo tako da sam morao da se zadovoljim dvanaestom pozicijom”, izjavio je Vergne.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Button vozio sa ostecenim bolidom

Britanac je uživao u trci u Americi, iako je u prvom krugu oštetio prednje krilo.

“Hteo sam da uradim najbolji mogući posao iako sam se borio za samo jedan bod. Kao i na nekim prethodnim trkama, imao sam kontakt sa drugim bolidom u prvom krugu. Ipak, oštećenje ovoga puta nije bilo tako veliko, pa nije bilo potrebe za odlaskom u boks. Razmišljali smo o promeni tokom redovnog pit stopa, ali su meganišali samo malo promenili ugao krila što je donekle rešilo problem sa podupravljanjem. Prvih trideset krugova tokom kojih sam bio zaglavljen iza Masse su bili veom teški, ali sam pred kraj trke uspeo da napravim nekoliko dobrih manevara”, izjavio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Pirelli: F1 mora da potvrdi nasu agresivnu ulogu

Pirelli upozorava da su spremni da budu još konzervativniji u 2014.

Od samog dolaska u F1, Pirelli je uvek bio na meti kritika zbog svojih brzo degradirajućih guma, ali direktor Pirellija, Paul Hembery kaže da su mnogi zaboravili da je lično Bernie Ecclestone tražio od njih da malo „začine“ Formulu 1 gumama koje mogu da izdrže samo trećinu trke.

Naravno, to nikada nije ubačeno u aktuelna pravila već je ostalo samo na internom dogovoru izmedju Pirellija i prvog čoveka Formule 1.

„Mi samo želimo da znamo šta treba da uradimo“, rekao je Hembery; „Želimo jasno upustvo, jer izgleda da su ljudi u Formuli 1 zaboravili šta je traženo od nas da uradimo.“

Ove nedelje, u Austinu, Pirelli je doneo hard i medium gume, što je veoma konzervativan pristup za ovaj tip staze, ali Hembery upozorava da, ukoliko Pirellijeva uloga u Formuli 1 ne bude jasno definisana pravilima, svet Formule 1 može slobodno da se pripremi na još konzervativnije pristupe u 2014. i na još trka „sa jednim zaustavljanjem“.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Renault: Newey je kralj

Renault je negirao da će 2014. godina biti „godina motora“

Mnogi veruju da će 2014. godina biti „godina motora“ i da će jedan proizvodjač, Mercedes, dominirati sledeće godine, zbog toga što se priča da su njihovi motori najjači.

Ali, Remi Taffin, iz Renaulta tvrdi da će dizajn bolida i dalje igrati glavnu ulogu.

„Newey je kralj“, rekao je Taffin dodajući da će Renault napraviti motor koji će biti uskladjen sa čitavim paketom: „Celokupan paket mora da radi.“

„Važnost aerodinamike će manje-više biti ista i u 2014.“

Taffin je objasnio da je, po njegovom mišljenu, ključ uspeha Red Bulla u V8 eri bio „smirenost Renault Sport inženjera, koji su shvatili da nemaju najbolji motor, ili najsnažniji motor, ali da imaju najbolji motor za taj automobil.“

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Lotus: Kovalainen bi mogao biti opcija za 2014.

Lotus razmišlja o dovodjenju Heikkija Kovalainena u tim od sledeće godine

Kovalainenove brilijantne performanse u kvalifikacijama za VN Amerike bi mogle da mu donesu mesto u Lotusu za 2014., ali samo ako nastavi tim tempom, rekao je Eric Boullier.

„Mogao bi da bude opcija“, rekao je šef tima: „Istina je da se prvobitno nije nalazio na listi kandidata, ali on sada radi odličan posao i to može da promeni naše mišljenje. Ne znam, sve je moguće.“

Medjutim, Kimijevo mesto u Lotusu će najverovatnije zauzeti ili Nico Hulkenberg ili Pastor Maldonado a sve zavisi od potpisivanja ugovora sa Quantumom.

Očekuje se da će Heikki da zameni Charlesa Pica u Caterhamu.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Susie ce dobiti treninge petkom

Susie Wolff će dobiti priliku da vozi petkom u 2014.

Toto Wolff, suprug Susie Wolff, direktor Mercedesa i još uvek manjinski vlasnik Williamsa se nada da će Susie dobiti priliku da vozi na treninzima petkom u 2014.

Susie Wolff je test vozač Williamsa i najverovatnije će ostati na tom mestu i sledeće godine.

Kada su ga pitali šta će njegova supruga da radi sledeće godine, Toto je rekao: „Najverovatnije će ostati u Williamsu ako dobije odgovarajuću ponudu.“

„Ali ona želi više da vozi, na treninzima petkom ili tako nešto.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Novi predlog za kalendar sledece godine

U kalendaru nema Indije, Koreje, New Jerseya i Meksika

Tokom vikenda u Austinu, po padoku kruže glasine oko novog/redizajniranog kalednara za 2014. godinu.

16 March - Australia

30 March - Malaysia

6 April - Bahrain

20 April - China

11 May - Spain

25 May - Monaco

8 June - Canada

22 June - Austria

6 July - Britain

20 July - Germany

27 July - Hungary

24 August - Belgium

7 September - Italy

21 September - Singapore

5 October - Russia

12 October - Japan

26 October - United States

2 November - Brazil

16 November - Abu Dhabi

Postoje i neke zabrinutosti oko novog kalendara jer bi po ovom predlogu F1 karavan morao mnogo da se seli u veoma malom vremenskom roku.

Takodje, prema novom predlogu, poslednja trka sezone bi bila u Abu Dhabiu, a ne u Brazilu, koji je pomeren na pretposlednje mesto, a od novih staza su dodate trka u Russiji i Austriji.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Magnussen ce biti mega-brz

Lewis Hamilton podržao odluku McLarena da potpišu sa Magnussenom

Tokom ove nedelje, McLaren je objavio da će od sledeće godine, uz Jensona Buttona, u njihov tim doći i mladi Kevin Magnussen, aktuelni Formula Renault 3.5 šampion.

„On ne treba da bude moj ili Jensonov naslednik, tako da ima dosta vremena da se pripremi i da provede dosta vremena u simulatoru“, rekao je Hamilton: „Izgleda kao veoma inteligentan mladić. Veoma je prijatan kad god se sretnemo i očigledno je veoma brz.“

„Bio je odličan u drugim kategorijama i mislim da će da bude mega-brz.“

Magnussen će biti prvi ruki u McLarenu od 2007. godine, kada je to bio Lewis Hamilton.

Hamilton smatra da je fizički trening najbitniji, pored rada u simulatoru i korišćenja svake moguće prilike da se nešto novo nauči. Takodje smatra da će Magnussen biti spreman kada sezona krene.

„Puno sam energije uložio u treninge, i bio sam spreman, i siguran sam da će Kevin uraditi isto“, rekao je Hamilton: „Oni će mu pružiti istu priliku da nauči set-up, bolid i simulator. Siguran sam da će to raditi svakog dana tako da će biti spreman.“

„Bez testiranja ili treninga sa gumama, to je veliki korak, veliki proces učenja. ali siguran sam da je imao isti broj krugova kao mi, tokom sezone, a možda i više, u simulatoru.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

McLaren pomaze Perezu

McLaren pokušava da nadje mesto bivšem vozaču

Iako su ga izbacili iz tima, McLaren ipak neće ostaviti Pereza „na cedilu“.

„Razgovarao sam sa Force Indiom i razgovarao sam sa Lotusom“, rekao je Whitmarsh: „Preporučio sam ga njima.“

„Pokušavam da mu pomognem da nadje mesto. On zaslužuje da bude u Formuli 1. On je uzbudljiv vozač, ali mi smo videli ogroman potencijal u Kevinu i zato smo odlučili da potpišemo sa njim.“

„Checo ništa nije pogrešno uradio.“

Malo je čudno da bivši poslodavac traži mesto vozaču koga je odbacio, ali Whitmarsh kaže da McLaren i dalje smatra da je Perez bolji izbor od svih ostalih vozača na tržištu.

„Ljudi kažu: kako možete da ga preporučujete kada ste ga odbacili? Ali činjenica je da ja imam Kevina.“

„Mogli smo da biramo izmedju mnogo vozača koji su na tržištu, iskusnijih vozača, ali mi smo odlučili da ne želimo nijednog od njih, jer je Checo bolji.“

„I zato mogu slobodno da ga preporučim drugim timovima.“

Iako je Perez pre neki dan izjavio da je zbog kasne odluke McLarena ostao bez mesta u F1 za 2014., Whitmarsh ne misli tako.

„Ljudi kažu da je odluka došla veoma kasno, ali ja i dalje pokušavam da mu nadjem mesto.“

„Rekao sam mu da su Ferrarijeva mesta zauzeta, Mercedesova mesta i Red Bullova takodje, a i Toro Rosso je gotov. To su zapravo jedina mesta koja su završena, a istina je da nijedan od tih timova nije razmišljao o njemu. Tako da on i nije izgubio mesto u Formuli 1.“

„Tada je i Williams imao mesto, ali ono je sada zauzeto, ali tu je mesto u Lotusu, u Sauberu, Force Indiji, Caterhamu i Marussiji. Tako da ima mesta za njega i ne treba da nas optužuju da smo kasno doneli odluku.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Quantum kasni, Lotus zabrinut

Lotus je sve nervozniji jer nema ugovora sa Quantumom

Quantum bi trebalo da postane vlasnik 35% tima Lotusa, ali i dalje taj dogovor nije potpisan i Lotus već naveliko razmišlja da otvori vrata Maldonadu i parama koje on donosi sa sobom.

Medjutim, šef Quantum Motorsporta, Mansoor Ijaz, kaže da nema razloga za nervozu.

„Nema nikakve sumnje da će se ugovor potpisati i nema nikakve sumnje da nećemo da platimo“, rekao je on: „Ne postoji nikakva šansa da neće doći do potpisivanja ugovora. Medjutim, problem je u bankarskom sistemu odredjenih zemalja sveta.“

„Kada transportujete milion dolara nije problem, ali kada transferujete 10 miliona ili 100 milona, to je sasvim druga priča.“

Ijaz kaže da potpuno shvata nervozu Lotusa.

„Imamo veliki tim ljudi koji imaju pravo da budu nervozni. Da sam ja na njihovom mestu, ja bih odavno odustao od mene, ali moramo da se nosimo sa situacijom i ono što oni sigurno znaju o meni je to da ja nikada nisam odustajao.“

„Ja sam se dogovorio sa njima da im na početku odmah isplatim bonuse zbog gubitka vremena i nervoze koju su pretrpeli, kao i zbog različitih problema sa kojima su se suočili u ovom periodu, i to sve sa novcem iz mog džepa, koji nema veze sa ugovorom.“

„Sve smo se dogovorili, samo treba da stigne novac iz banke.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Maldonado optuzuje Williams

„Neko se igrao sa mojim bolidom“

Nakon kvalifikacija u Americi, kada je Pastor Maldonado ispao još u Q1, dok se njegov mladi i neiskuniji kolega dovezao čak do devetog mesta, Venecuelanac, koji odlazi iz Williamsa je optužio svoj tim za loše rezultate.

„Mislim da se neko igrao sa pritiskom i temperaturom guma na mom bolidu. Nije mi jasno šta se desilo“, rekao je Maldonado.

Kada su ga pitali šta nije u redu sa njegovim bolidom, on je odgovorio: „Teško je to reći. Mislim da to treba da pitate tim, i momke koji su radili na bolidu. To je potpuno jasno.“

Medjutim, zamenik šefa tima, Claire Williams je odgovorila na optužbe: „Nikada u Williamsu, tokom našeg iskustva i istorije, se nije desilo tako nešto.“

„Mislim da su kvalifikacije uvek ogroman adrenalinski pritisak za vozače. To me ne iznenadjuje, ali ljudi kažu razne stvari nakon ovakvih situacija.“

„Moramo da se vratimo unazad, otićićemo i popričaćemo sa inženjerima kako bi videli šta se desilo.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Marko: Vettel bolji od Hamiltona i Rosberga

Helmut Marko tvrdi da je Vettel bolji od kompletne vozačke postave Mercedesa

Uvek provokativni, Dr. Helmut Marko, tvrdi da je Sebastian Vettel bolji od kompletne vozačke postave Mercedesa.

„Stalno slušam kako Mercedes tvrdi da imaju najbolji vozački par u Formuli 1“, rekao je Helmut Marko: „Sam Vettel je bolji od Rosberga i Hamiltona zajedno.“

„To je činjenica“, dodao je on, uporedjujući Vettelovih 347 poena u odnosu na Mercedesovih (Hamiltonovih i Rosbergovih) 334.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

McLaren uklonio zastave sa marihuanom

McLaren uklonio svoje zastave sa slikom marihuane

Na prvoj trci, nakon pojavljivanja vesti da je McLaren „izbacio“ Pereza iz tima, meksički konzulat se navodno žalio na nekoliko uvredljivih McLarenovih zastava koje su videli na stazi na kojoj se održava VN Amerike.

Španski list AS citirao je zvaničnika Meksika koji kaže da je njegova zemlja „duboko uznemirena“ zastavama McLarena koje su se pojavile, na kojima je preko logotipa tima nacrtan list marihuane.

„Zastave nisu proizvedene niti odobrene od strane McLarena“, glasilo je zvanično saopštenje tima: „Čim smo shvatili prirodu ovog problema, odmah smo naredili da se zastave uklone.“

„Shvatili smo koliku je sramotu to izazvalo i žao nam je što su agenti i pod-ugovarači dozvolili da se tako nešto pojavi“, dodato je u saopštenju.

I Perez je na svom Twitteru stao u odbranu McLarena: „McLaren nikada ne bi tako nešto uradio.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Alonso i dalje ima bolove

Fernando Alonso otkrio da i dalje trpi velike bolove

„Posle Abu Dhabija sam bio dobro prvih tri-četiri sata, ali kada sam odradio medicinke preglede, oni su otkrili nedostatak osećaja u levoj ruci i nozi, pa su se malo zabrinuli.“
                              „Imao sam mnogo glavobolja posle toga, jer je nerv bio pritisnut i nije bilo dovoljno krvnog pritiska u mojoj glavi. Noći su bile posebno teške, ali je upala polako prolazila.“
                              „I juče sam imao bolove, kao i jutros kada sam se probudio, ali kada ste u bolidu, onda zaboravite na sve to.“

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Moram da sredim sebe

"Nije samo bolid kriv za loše rezultate"

Jenson Button kaže da pored toga što McLaren treba da reši problem sa bolidom, on takodje treba da se smiri i "sredi sam sebe" kako bi na trkama bio mnogo konkurentniji.

Button je ponovo imao incident u prvom krugu na VN Amerike i to je odredilo dalji tok njegove trke u kojoj je uspeo da ovsoji samo jedan bod.

"NIje bilo toliko loše kao u prethodnim trkama, ali kad izgubite deo prednjeg krila, takodje gubite i downforce dužinom celog bolida", izjavio je Button posle trke.

Kvalifikacije su takodje nešto što je Buttonu bio problem ove nedelje. Britanac se kvalifikovao tek na 13. mesto. Takodje on je dobio i kaznu od 3 mesta pomeranja u nazad na startu trke zbog preticanja pod crvenom zastavom tokom slobodnog treninga.

"Nije samo bolid nekonkurentan. Ove nedelje ja jednostavno nisam bio dovoljno dobar. Moram da se sredim što pre".

Comment

Working...
                                X