F1 2015

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Sauber nije zadovoljan današnjim učinkom

Oba vozača tima danas su radila po skraćenom programu.

"Na jutarnjoj sesiji sav moj fokus bio je na setupu. Nisam bio u mogućnosti da odradim mnogo krugova, ali kilometre koje sam prešao bili su dovoljni da izvučemo potrebne podatke za dalji razvoj. Na početku drugog treninga imao sam problema sa ERS sistemom, ali i zbog jake kiše nisam bio u stanju da izađem na stazu." kazao je Marcus Ericsson.

"Ovo nije bio lak da za sve nas. Tokom jutra bilo je teško dovesti prednje gume na radnu temperaturu a ujedno falilo nam je i prijanjanje. Tokom drugog treninga odradio sam još nekoliko krugova pre nego što nas je kiša zaustavila. U subotu nas čeka još dosta posla." rekao je Felipe Nasr.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Lotus: Zadovoljni smo načinom ponašanja bolida

Oba vozača tima zadovoljna su današnjim učinkom.

"Mislim da smo danas imali dobar dan. Ovo je staza gde morate perfektno da vozite kako bi našli dobar setup i ostvarili traženi napredak. Nažalost, popodne vremenski uslovi nisu bili dobri tako da nismo mogli da radimo na novoj super mekoj gumi. Jednostavno nisam uspeo da izvezem neki duži stint, ali izgleda da ćemo neke planove ostaviti za subotu." kazao je Grosjean.

"Stvari nisu bile tako loše za nas. Kako se staza popravljala tako su i vremena padala. Nisam imao prilike da testiram nove super meke gume a to će se desiti na trećem treningu. Naravno da su kvalifikacije ovde jako bitne tako da su one naš glavni fokus." dodao je Maldonado.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Manor: Monako je uvek izazov za nas

Za oba vozača Manora ovo je bio pozitivan dan.

"Ovo nije bio loš početak vikenda. Dan je bio relativno dobar ali je kiša omela naš plan i program. Imamo puno prostora za napredak i mislim da se ovde svašta može desiti. Zato moramo biti oprezni i iskoristiti svaku priliku." kazao je Stevens.

"Prvi trening mi je odlično počeo i tada sam bio zadovoljan bolidom. Ipak, tokom popodneva izgubio sam kontrolu po izlasku iz tunela i udario u zaštitnu ogradu. Šteta, ali zbog kiše nisam puno izgubio u odnosu na ostale." dodao je Merhi.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

FIA otvorila tender za dobavljače guma

Sada je i zvanično otvoren tender za dobavljače gume od 2017. godine.

Pošto se ugovor između FOM-a i Pirellija završava na kraju sledeće godine, Formula 1 pokrenula je tender za dobavljače pneumatike za sezone 2017., 2018. i 2019. Sve zainteresovane strane moraju da se prijave do 17. juna a proces procene počinje samo dan kasnije kada treba da se utvrdi koji od kandidata ima potrebne uslove.

Pored Pirellija i Michelin je zainteresovan za povratak u šampionat ali sa uslovom da se promene određena tehnička pravila.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Vettel najbrži pred kvalifikacije u Monaku

Sebastian Vettel ostavio je najbolje vreme na trećem slobodnom treningu.

Subotnje jutro u Monaku bilo je sveže. Temperatura vazduha dostaigla je 18 a staze tek samo 23 stepena.

Zbog kiše koja je pala u četvrtak, većina timova se odlučila da od prvih sekunda krene sa radom, pa su vozači odmah izašli na stazu. Prvo značajnije mereno vreme postavio je Sergio Perez koji je stazu obišao za 1m21.129s ali je Hamilton odmah spustio lestvicu na 1m19.074s, pa smo u prvih 10 minuta imali čak 15 vozača koji su zabeležili vreme.
            Hamilton je bio prvi vozač koji je iskoristio super meke gume a tom prilikom zabeležio je krug od 1m16.705s. Već na polovini sesije izbačena je crvena zastava jer je Kimi Raikkonen parkirao svoj Ferrari odmah posle prve krivine. Fincu se zaneo zadnji kraj u prvom zavoju što ga je odbacilo u zaštitnu ogradu i oštetilo njegov bolid.
            Već posle par minuta sesija je vraćena u trkački ritam a Sebastian Vettel je oprobao super meku gumu gde je smanjio zaostatak za Hamiltonom na 0.180s. U tim trenucima Max Verstappen imao je okretanje na poslednjoj krivini gde je čak udario u ogradu.
            U finišu treninga većina vozača koristila je super meku komponentu, pa je tako Vettel postavio najbrže vreme od 1m16.143s. Rosberg je psole svog finalnog pokušaja uspeo da smanji zaostatak na samo dve desetinke za svojim sunarodnikom dok je Hamiltona uhvatila gužva na stazi što ga je ostavilo na trećem mestu.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Hamilton došao do svoje prve pol pozicije u Monaku

Vozač Mercedesa imaće najbolje startno mesto za sutrašnju trku.

U odnosu na treći trening vremenski uslovi su se samo malo popravili. Temperatura vazduha bila je samo 19 stepeni dok je staza dostigla 10 stepeni više.

Odmah po početku kvalifikacija većina vozača je izašla na stazu a prvo mereno vreme zabeležio je Max Verstappen (1m19.803). Koji trenutak kasnije Vettelu je pripala vodeća pozicija ali ona ubrzo otišla u Hamiltonove ruke koji je stazu u Monaku obišao za 1m16.884s. U narednom krugu Britanac u Mercedesu popravio je svoje vreme za oko 3 desetinke, ali je Nico Rosberg uspeo da se nađe ispred svog timskog kolege za 30 delova sekunde.
              U završnih pet minuta prvog dela, veliki broj vozača na stazi bio je super mekim gumama, što je za rezultat proizvelo gužvu na stazi. Posle finalnih pokušaja u drugi deo nisu se plasirali Felipe Nasr, iznenađenje Valtteri Bottas, Marcus Ericsson, Will Stevens i Roberto Merhi.
              Kao i do sada i u Q2 veliki broj vozača izašao je na stazu na super mekim gumama a prvi mereni krug beleži Sergio Perez (1m17.592s) mada je prva pozicija pripala Sebastianu Vettelu krugom od 1m16.224s. Na kratko je bila istaknuta i žuta zastava jer je Fernando Alonso morao da parkira bolid. Rosberg je u svom prvom krugu uštopovao vreme koje je za sedam desetinki bilo brže od Vettelovog, dok je Hamilton imao identičan krug kao i Nemac u Ferrariju.
              U poslednjim trenucima Hamilton je popravio svoje vreme i došao do drugog mesta ispred dvojca Ferrarija u trenucima kada je na jednom delu staze bila izbačena lokalna žuta zastava. U završni deo nisu se plasirali: Roman Grsojean, Jenson Button, Nico Hulknebreg, Felipe Massa i Fernando Alonso.
              U prvoj polovini trećeg dela kvalifikacija videli smo okršaj timskih kolega iz Mercedesa u kome je Hamilton bio za jednu desetinku brži od Rosberga a iza njih odmah su se našli Vettel i Ricciardo. U samom finišu Lewis Hamilton je popravio svoj krug na 1m15.098s i došao do svoje nove pol pozicije dok je zbog greške na kočenju prilikom ulaska u prvu krivini Nico Rosberg odustao od svog brzog kruga. Sebastian Vettel je ostao na trećoj poziciji ispred Danilea Ricciarda i Danila Kvyata dok je Kimi Raikkonen upisao samo sedmo mesto.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Rosberg: Izgubio sam ritam u Q3

Nemac je priznao da nije bio na svom maksimumu u finišu kvalifikacija.

„Ja sam imao sesiju koja je bila potpuno suprotna do Lewisove. Odmah na početku sam uhvatio ritam i osećaj je bio bolji nego u bilo kom trenutku ovog vikenda. Međutim na kraju je bilo lošije i morao sam da pritiskam jer sam znao da će Lewis biti brz. Bio sam ubeđen da ću u poslednjem pokušaju popraviti vreme promenom balansa, ali to nije bio slučaj“, izjavio je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton slavi važnu pol poziciju

Hamilton je rekao da je osvajanje prve pol pozicije u karijeri u Monaku za njega veoma poseban momenat.

„Puno vremena mi je trebalo da dođem do prve pol pozicije na ovoj stazi i ne mogu da opišem koliko sam srećan. Sesija nije bila laka i bilo je nekoliko faktora zbog kojih nisam pronašao ritam na početku. Sve se praktično poklopilo u poslednja dva kruga. Imali smo probleme sa gumama, krilom i gužvom na stazi i bio je ovo pravi izazov. Međutim, pred nama je još jedan veliki izazov sutra i ovo je tek polovina obavljenog posla“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Verstappen: Gume nisu radile kako treba

Mladi Holanđanin je rekao da je njegov rezultat mogao da bude i bolji da nije imao probleme sa gumama u kvalifikacijama.

„Iskreno, u Q1 je sve bilo dobro, ali sam se žalio ekipi i govorio da moramo bolje da zagrejemo gume. Situacija se pogoršala u Q2, ali sam i pored toga uspeo da sastavim dobar krug. U Q3 ništa nije bilo kako treba i gume nisu imale zadovoljavajuće performanse. Problem je što su se zadnje gume pregrevale i raspadale već nakon dva kruga. Šteta je što smo imali ove probleme. Na samom kraju sam imao i mali kontakt sa zidom, ali ništa značajno“, izjavio je Verstappen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Vettel cilja da razdvoji Mercedese

Nemac smatra da su ga danas vremenske prilike sprečile da ozbiljnije zapreti Mercedesima.

„Generalno sam zadovoljan rezultatom mada je bilo nešto hladnije što nam nije išlo na ruku. Šteta je što se sunce krilo iza oblaka, ali na kraju imamo dobru poziciju i cilj nam je da sutra razdvojimo Mercedese. Malo sam bio nervozan u Q1 kada smo u finišu odlučili da ne izlazimo na stazu na super-mekim gumama, ali znao sam da će vreme koje sam ostvario biti dovoljno“, izjavio je Vettel.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonsovi planovi pali u vodu

Španac je verovao da je danas u najboljem slučaju mogao da dođe do čak šestog mesta, ali nakon novih tehničkih problema priznaje da će sutra biti teško doći do prvih bodova.

„Mislim da je problem bio do elektronike pošto se bolid jednostavno ugasio na pravcu. Jutros smo imali dobra vremena i možda smo u najboljem slučaju danas mogli do šeste pozicije. Međutim, sada smo zaglavljeni pozadi i jedino što možemo je da prikupljamo važne podatke za unapređenje pouzdanosti bolida koji je još uvek veoma osetljiv“, rekao je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ricciardo frustriran zbog loše komunikacije sa timom

Australijanac smatra da je mogao do trećeg mesta da nije imao problema u komunikaciji sa timom.

„Mogao sam da budem treći. Bilo je problema u komunikaciji i krug nisam započeo punom snagom i izgubio sam par desetinki već do prve krivine. Ovo je definitivno staza na kojoj ne želite ovakve probleme. Malo sam se smirio sada, ali bilo je jako frustrirajuće. Naš trkački tempo je ovde dobar i sve će se svesti na strategiju i moraćemo da budemo pametni“, izjavio je Riciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Williams priznao nedostatak tempa

Oba vozača tima priznala su nedostatak brzine.

"Nismo imali nekih posebnih problema tokom kvalifikacija, jednostavno Monako nije staza koja nama odgovara. Mučili smo se da zagrejemo prednje gume i to nas je puno koštalo. Sutra za nas neće biti lako, ali svašta je moguće. Za nas ovo nije dobar rezultat ali sam uveren da možemo doći do poena." kazao je Felipe Massa.

"Danas me je uhvatiola gužva na stazi, što mi nije davalo prostora da održavam temperaturu guma. Znali smo da nam ova staza neće odgovarati a a posebno se to odrazilo na pneumatike. Znamo da je sutra svašta moguće, ali naš cilj su bodovi." dodao je Valtteri Bottas.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Carlos Sainz startuje iz pitlejna

Španac je tokom kvalifikacija ignorisao poziv sudija za vandredni tehnički pregled.

Carlos Sainz je tokom uvodnog dela kvalifikacija dobio poziv sudija da ode na vandredno merenje, koje je on ipak propustio.

"Sainz je propustio da tokom crvene zastave u Q1 ode u FIA-nu garažu na vandredno merenje bolida a tim je posle ovoga napravio određene promene na bolidu. Po ćlanu 26.1 FIA sportskog pravilnika ovaj vozač u sutrašnju trku moraće da krene iz boksa." pisalo je u zvaničnom saopštenju.

Sainz je na današnjim kvalifikacijama zauzeo osmo mesto.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Force India: Bodovi su blizu

U Indijskom timu su zadovoljni današnjim učinkom i sutra će imati dobru priliku da se sa oba vozača nađu u bodovima.

„Jako sam zadovoljan plasmanom posebno što su kvalifikacije u Monaku jako važne. Ovde su za dobar krug neophodni samopouzdanje i dobar bolid, a ja sam danas imao oba. Prolazak u Q3 je već samo po sebi uspeh, ali sedmim mestom smo napravili i veliki posao za trku. Sutra imamo odličnu priliku za bodove i glavno je da imamo čist start i prvi krug bez incidenata“, izjavio je Perez.

„Moj poslednji brzi krug je bio veoma dobar, ali sam u finišu napravio grešku koja me je koštala boljeg plasmana. Na kraju ću nakon svih kazni i pomeranja verovatno skočiti do jedanaestog mesta i imaćemo slobodan izbor guma za start. Definitivno imamo šansu za bodove, ali biće teško i čuvanje guma će biti od presudnog značaja“, rekao je Hulkenberg.

Comment

Working...
                                X