RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • saxphotos
    CBC Član
    • 02.05.2009
    • 74
    • Uzice

Odg: RENAULT LAGUNA II - iskustva - EP II

Priprema za zimu
    Malo korozije mi se pojavilo ispred zadnjeg tocka (prag-rub) pa sam to sanirao na najjednostavniji nacin cisto da prezimi bez posledica da so i vlaga ne pogorsaju stanje.
    Zanima me u kakvom je stanju lak i limarija kod vas u toj zoni?

Sanacija se svela na smirglanje, znojenje, smirglanje, gitovanje, smirglanje, znojenje... farbanje, smirglanje...farbanje i na kraju providni lak u dva sloja. Preko toga zalepio sam zastitnu foliju mat crnu da bi resio problem kamencica i rizle u zimskom periodu ( u Uzicu rizlu ne stede bacaju je i sakom i kapom)

Evo kako je sve izgledalo:

I za kaj je palo poliranje/voskarenje cele lagune. Sad sija kao nekad davno

Comment

• max3m87
      CBC Senator XXL
      • 17.05.2010
      • 531
      • Beograd
      • Renault LagunaII 1.8 16v

to ti je verovatno zato sto je tu zakacen pa ono ne bi smeo da rdja, moj je 2001 pa nema ni trunku korozije...

Comment

• SDSd
        CBC Član
        • 23.06.2010
        • 49
        • Beograd
        • VW touran 1.9 tdi

Rešen problem sa famoznom porukom CHECK INJECTION ! Problem je bio EGR ventil (stavljen polovan iz 2008 za 100 evriza) i senzor pritiska turbine (stavljen nov ali zamenski deo -6000 dinara). Sada je to drugi auto, ide kao zmaj. A da, nisu mi naplatili kompjutersku dijagnostiku koja u ovlašćenom servisu košta 2800 dinara, kao ni "spaljivanje" PDF filtera koje košta 5000 dinara u ovlašćenom servisu(komp pokazao da u njemu ima 49 grama čađi).
        A što se tiče korozije, hvala Bogu ni kod mene je nema ni u tragovima.

Comment

• hope
          CBC Senator
          • 03.06.2010
          • 212
          • ca

da li ti se culo odradjivanje(cagrljanje) motorcica od egr-a pri izvlacenju kartice posle gasenja auta

Comment

• saxphotos
            CBC Član
            • 02.05.2009
            • 74
            • Uzice

Originally posted by max3m87 View Post
            to ti je verovatno zato sto je tu zakacen pa ono ne bi smeo da rdja, moj je 2001 pa nema ni trunku korozije...
            Nije kacen sve je od rizle (sitno mleveni kamen) koju bacaju putari ovde u Uzickom kraju i malo preko rudnika. Ostali vozaci imaju srece jer im bacaju samo so.
            Na drugoj slici sve ispod brushenog dela one tackice su udari kamencica iza toga uz sam rub ka tocku je stanje jos gore.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by SDSd View Post
              Rešen problem sa famoznom porukom CHECK INJECTION ! Problem je bio EGR ventil (stavljen polovan iz 2008 za 100 evriza) i senzor pritiska turbine (stavljen nov ali zamenski deo -6000 dinara). Sada je to drugi auto, ide kao zmaj. A da, nisu mi naplatili kompjutersku dijagnostiku koja u ovlašćenom servisu košta 2800 dinara, kao ni "spaljivanje" PDF filtera koje košta 5000 dinara u ovlašćenom servisu(komp pokazao da u njemu ima 49 grama čađi).
              A što se tiče korozije, hvala Bogu ni kod mene je nema ni u tragovima.
              Dobro je, da je problem rešen! I cena opravke je normalna, ako ti nisu naplatili čišćenje PDF filtera. Da li si siguran, da je EGR zamenjen i da li je uopšte bilo potrebe da se menja? Da li su ti stari vratili? Iako EGR ventil može uzrokovati grešku koju si naveo, sa neispravnim, teško da si mogao da ganjaš 170 km/h.

Greška u radu EGR ventila, lako se dijagnostikuje i sređivanje se najčešće svodi na čišćenje. Neispravan solenoid EGR uzrokuje neregularan rad motora, jer ECU ne raspolaže potrebnim informacijama. Objašnjenje je u servisnom uputstvu:

Rekao bih, da se u tvom slučaju, nakupilo svašta-ponešto, ali pravi lek je bio zamena senzora pritiska i čišćenje filtera.

Comment

• hope
                CBC Senator
                • 03.06.2010
                • 212
                • ca

ovaj egr na slici is prethodnog posta nije egr od motora 96kw

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Tačno! U levom gornjem uglu piše, na koji motor se odnosi CRTEŽ EGR ventila: F9Q

Suština je, da je funkcija EGR ventila zajednička za sve savremene motore, a sama izvedba, veličina i oblik, nisu bitni.

Comment

• hope
                    CBC Senator
                    • 03.06.2010
                    • 212
                    • ca

motor 1.9 dci od 96 kw jeste F9Q,samo se razlikuju sledece tri cifre konkretan slucaj za 96 kw je 758 i 759
                    bitna je razlika egr ventila jer je na 96 kw sa elektromotorima

Comment

• SDSd
                      CBC Član
                      • 23.06.2010
                      • 49
                      • Beograd
                      • VW touran 1.9 tdi

Nisam obraćao pažnju na to da li se nešto čuje posle vađenja kartice jer nisam ni znao da treba da obratim pažnju na to.
                      A 170 sam vozio prošle godine kada je u vožnji auto putem na relaciji od oko 60 km, na trenutke palio lampicu i poruku, i nakon toga sam duže od godinu dana vozio auto i za to vreme prešao oko 25 000 km bez ikakvih problema.
                      EGR su mi definitivno zamenili jer sam veći deo rada oko auta bio prisutan (video kada su ga skinuli) a i tražio sam da mi moj stari egr daju da ponesem, što sam i uradio. Planiram da ga očistim a potom možda negde i proverim da li radi. Stvarno je sav zapekao od čađi, bar ono što je oku dostupno. A ni "samospaljivanje" pdf filtera preko kompa mi nisu naplatili.

Comment

• max3m87
                        CBC Senator XXL
                        • 17.05.2010
                        • 531
                        • Beograd

ljudi par pitanja, da li se servo na kolima cuje, tj. kad je hladan auto ne cuje se nista ali kada se zagreje i nocu kad je bas bas tiho bez muzike i klime cujem kao da zuji u kabini spolja nista devojka cak ni ne cuje pri cemu ja gledam jel gluva i ona obratno h. kad malo mrdnem volan prestane pa posle sekund opet, tj. dok se mrda volan ne cuje se cim stoji u jednom polozaju onda da.. ali kazem tiho je nesto kao ventilacija sto zuji.. hvala.. znam znam u majstorku radionicu h

Comment

• savke
                          CBC Senator XXL
                          • 14.02.2006
                          • 575
                          • Novi Sad, Temerin
                          • Laguna 2 ph2, Golf 3

Ne sekiraj se kada ti servo pumpa crkne, znaces i cuces sigurno....... Do tada ne diraj.
                          Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• max3m87
                            CBC Senator XXL
                            • 17.05.2010
                            • 531
                            • Beograd

ok ok nego pitam jel to normalno ili ne

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Originally posted by max3m87 View Post
                              ...devojka cak ni ne cuje pri cemu ja gledam jel gluva i ona obratno...
                              ... pitam jel to normalno ili ne
                              Pa normalno je! Kod mene obrnuta situacija: svi čuju nešto, a ja ništa. Osim muzike do daske.

Comment

• max3m87
                                CBC Senator XXL
                                • 17.05.2010
                                • 531
                                • Beograd

pa zvuk je slican tipa bilo kom elektronskom uredjaju imaju neko zujanje... a kad mrdam volan onda prestaje i cuje se drugacije cuje se da radi servo.. sve je to tiho ali znate mene hehehe

Comment

Working...
                                X