RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mupe
    CBC Senator XXL
    • 05.10.2006
    • 822
    • bg
    • Laguna 3 GT 2.0T 205

Moguće jeste, ali reci majstoru da nemaš nameru da dalje finansiraš njegovo nagađanje i idi kod nekog drugog.

Comment

• mazzy
      CBC Veteran
      • 25.07.2010
      • 164
      • Sarajevo

Pa dobro, spona i donji nosac zaista su bili otisli. I sumnjao je na to. Ali kada sam prmjenuo, kuckanje ostalo. Ali rekao mi je da vozam, da nije problem... kao, ne moze nista dodatno otici . Ako je zamajac, da gga pravim kad skroz ode...

Ja sam laik za ovo, zar moze da "kucka" zbog zamajca ? Kod drugog majstora sam za sutra zakazao. Spomenuo sam mu sto je ovaj rekao za zamajac, rekao je da ne vjeruje da je to ...

Odgovoran sam, uvijek mjenjam cim skontam da nesto nije uredu ... ali ako bude ovo sto je rekao (ispod 500e necu proci) stvarno cu biti razocaran u Lagunu .... ( Presla je samo 120 000-provjereno)
      Last edited by mazzy; 16.05.2013, 18:13.

Comment

• hope
        CBC Senator
        • 03.06.2010
        • 212
        • ca

ne bi trebalo da je zamajac ako si siguran u kilometrazu

Comment

• mazzy
          CBC Veteran
          • 25.07.2010
          • 164
          • Sarajevo

Kupio je prije 5 godina od covjeka iz Njemacke, 56 000 bilo na satu , provjereno . Sjecam se, prvi put kad sam je na ovlasteni servis odvezao, momak se cudio kako je ocuvana (nije vidio kilometrazu).

Ja sam s njom presao nekih 66 000 za ovih 5 godina .
          Danas idem drugom majstoru da je digne pa da provjeri ...
          Last edited by mazzy; 17.05.2013, 09:36.

Comment

• mazzy
            CBC Veteran
            • 25.07.2010
            • 164
            • Sarajevo

Ev sad dodjoh od drugog majstora. Dizao je auto, odozdo je sve kaze uredno, nista nema. Gledao malo nosac lijevi onaj, kao pao mu je 1-2 cm, moglo bi biti do njega.

Opet to neko nagađanje... sta treba, da promjenim sve moguce nosace pa opet na kraju cujem to ...

U slucaju da je taj zamajac... koji su simptomi ? sta da gledam da skontam ?
            Nesto su mi govorili kada palim/gasim auto ?
            Osjeti li se ista u voznji ?

Comment

• hope
              CBC Senator
              • 03.06.2010
              • 212
              • ca

Originally posted by mazzy View Post
              Kupio je prije 5 godina od covjeka iz Njemacke, 56 000 bilo na satu , provjereno . Sjecam se, prvi put kad sam je na ovlasteni servis odvezao, momak se cudio kako je ocuvana (nije vidio kilometrazu).

Ja sam s njom presao nekih 66 000 za ovih 5 godina .
              Danas idem drugom majstoru da je digne pa da provjeri ...
              koje je godiste auto kada si ga kupio 2009 sa 56000km?ako je problem nosac lako je proveriti sa pajserom,ali ako je zamajac onda se moze biti siguran samo ako se skine menjac I otvori zamajac,a nagadjanje je je sastavni deo otkrivanja kvarova ali da to radi iskusan mehanicar koji ce da suzi mogucnost greske.
              Last edited by hope; 18.05.2013, 08:43.

Comment

• mupe
                CBC Senator XXL
                • 05.10.2006
                • 822
                • bg
                • Laguna 3 GT 2.0T 205

Loš zamajac zna i da jako cimne pri gašenju motora.

Comment

• mazzy
                  CBC Veteran
                  • 25.07.2010
                  • 164
                  • Sarajevo

laguna je kupljena 2008. godine ... presla bila 56 000 i otprilike sam ja istim tempom vozio

Cak je predstavlena na ovom forumu kad je kupljena

Ma sto se rada motora tice te njegovog gasenja/paljenja , sve radi savrseno ...
                  Samo to kuckanje, probi mi mozak vise ...

otici cu na ovlasteni servis i platiti pregled pa da znam na cemu sam

Comment

• Draco
                    CBC Početnik
                    • 20.05.2013
                    • 8
                    • Crna Gora
                    • Laguna II 1,9 dci

Prvo da vas pozdravim sve i kažem da sam oduševljen ovom temom na forumu! Forum odavno čitam a pošto sam od skoro postao vlasnik Lagune posvetio sam se ovoj temi. Nevjerovatno koliko ste problema rijesili, koliko ideja i savjeta dali... Svaka čast
                    Pročitao sam kompletnu ovu temu a onu iz arhive sada počeo da iščitavam i već našao rješenje za par iritantnih problema kod mene.

E ovako, pazario sam Lagunu karavan 1.9 dci Privilegue, 2002. godište.
                    Zbun oko kompleta opreme mi je razjasnila ova tema, tj da se paketi razlikuju od tržišta na koje se izvozi kao i od zahtjeva prvih vlasnika. Moja ima fabričke ksenone, dvozonski digitalnu klimu, sklopive retrovizore, polukožna sjedišta sa grijačima, handsfree sistem, zavesice na zadnjim staklima, ono crveno svjetlo za osvetljenje menjača i okolnog prostora, pranje farova, parking senzore, ali felne, blabla...a opet nema tempomat, ESP...

Pošto je nisam testirao na duže, neću o radu motora i mehanici za sada, već o onim sitnicama koje nam svima smetaju a koje se lako (ili lakše) rešavaju, i o nekim mojim nedoumicama Sledeće nedjelje Lagunče ide na dijagnostiku i pregled, a za sada sam primijetio sledeće:

- Pozicije mi ne rade. Da li su sijalice crkle ili je nešto drugo još uvijek ne znam...
                    - Za duga svetla čini mi se da su postavljene obične sijalice. Da li je to moguće? Pošto daju običnu (žutu) svjetlost.
                    - Zvuk parking senzora je pretih, mada sam pročitao da to može da se podesi na dijagnostici...i što mi je glupo rešenje, nema nikakve indikacije na displeju boarda.
                    - Zadnji brisač mi ne radi. Tome ću da se posvetim kasnije, uz pomoć savjeta sa ove teme.

E sad, ono što me najviše muči je da li imam senzore za kišu ili svjetla...? Nešto imam na vjetrobranu ali šta, nisam siguran, i kako se aktivira ako uopšte radi. Evo kako izgleda to "nešto":

Ako bi neko bio voljan da mi pojasni ovih par stvari, posebno sa senzorom, bio bih zahvalan.

Pozdrav i hvala.

Comment

• mazzy
                      CBC Veteran
                      • 25.07.2010
                      • 164
                      • Sarajevo

Ja ti mogu reci da su ti sijalice pozicije crkle, 90% . Ja danas svoju jednu zamjenio... Duga svijetla jesu obicna i to je tako :-) senzore za kisu imas i trebali bi raditi na prvom od 3 nivoa sto imas za rad brisaca :-) na ostala pitanja odgovor ne znam :-)

Comment

• mupe
                        CBC Senator XXL
                        • 05.10.2006
                        • 822
                        • bg
                        • Laguna 3 GT 2.0T 205

Zvuk parking senzora ne možeda se pojača, samo mu se menja frekvencija. Meni je dovoljno glasno.

Comment

• Draco
                          CBC Početnik
                          • 20.05.2013
                          • 8
                          • Crna Gora
                          • Laguna II 1,9 dci

Originally posted by mazzy View Post
                          Ja ti mogu reci da su ti sijalice pozicije crkle, 90% . Ja danas svoju jednu zamjenio... Duga svijetla jesu obicna i to je tako :-) senzore za kisu imas i trebali bi raditi na prvom od 3 nivoa sto imas za rad brisaca :-) na ostala pitanja odgovor ne znam :-)
                          Ako su crkle, najmanji problem Mada mi računar ne pokazuje da ne rade...
                          Mislis da je normalno da auto sa fabričkim ksenonima ima obična duga svetla? Ja još nijedan auto u noćnoj vožnji nisam sreo sa oborenim ksenonima i dugim običnim... Jedino ako u tom slučaju automatski gasi oborena
                          Hvala za brisače, probao na prvoj kiši i senzor radi.
                          A da li posjeduje senzore za svetla...? Sve sam probao ali nisam uspio.

Originally posted by mupe View Post
                          Zvuk parking senzora ne možeda se pojača, samo mu se menja frekvencija. Meni je dovoljno glasno.
                          Ili to, samo da ga bolje čujem. Meni je pretiho, moram da ugasim radio i ućutkam sve u autu da bih ga čuo...

Comment

• markofpi
                            CBC Senator XXL
                            • 27.07.2006
                            • 1552
                            • Bezanijska Kosa

I moja Laguna ima xenon-e samo na oborenim svetlima i to je da kazem bio standard za automobile tih godista. Cak i automobili novije proizvodnje imaju fabricki xenon samo na oborenim svetlima dok neki premium brendovi imaju xenon i na oborenim i na dugim odnosno bi-xenon.
                            Ako pojacas radio dovoljno glasno naravno da senzore neces cuti ili ces jedva cuti dok u svakoj drugoj prilice se cuju dovoljno ako imas normalan sluh, bar je kod mene tako. Pokusaj da dodjes do zvucnika i da vidis kontakte ili zamenis sam zvucnik, mozda to pomogne.

Comment

• mupe
                              CBC Senator XXL
                              • 05.10.2006
                              • 822
                              • bg
                              • Laguna 3 GT 2.0T 205

Upravo tako. Bixenon nije baš česta pojava. Dugo svetlo je najčešće halogeno, između ostalog i zbog brzine paljenja.

Zvuk parking senzora dolazi iz piezo bipera, tako da ne verujem da zamena tog bipera rešava problem glasnoće.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Originally posted by Draco View Post
                                Zvuk parking senzora je pretih, mada sam pročitao da to može da se podesi na dijagnostici...
                                Može:
                                Clip, ili odgovarajući alat ->
                                Izabrati i potvrditi parking assistance ->
                                Izabrati i potvrditi command menu ->
                                Zatim, CF001: beep volume

Izabrati i potvrditi CF006: beep tone (menja frekvenciju, zavisno od udaljenosti prepreke)

Provera, da li radi ispravno - u read configuration menu!

Comment

Working...
                                X