Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Originally posted by aleksabgd
    Da li je uopste bitno da li ces potpisati ili ne zapisnik kad jedna od zakonskih odredbi glasi ovako:
    - Policijski zapisnik dobija značaj neoborivog dokaza na sudu.
    Ne znam gde si našao takvu odredbu, ja nisam zapazio, iako sam više puta čitao. Takva odredba bila bi nezakonita.

Ovo o čemu raspravljamo, jasno je određeno zakonskom regulativom i oni koji postavljaju takva pitanja, verovatno traže rupe u zakonu, kako bi izbegli zakonske sankcije.

U ovakvim slučajevima, u vezi čl. 11. ZUP: Načelo samostalnosti u rešavanju
    (2) Ovlašćeno službeno lice samostalno utvrđuje činjenice i okolnosti i na osnovu utvrđenih činjenica i okolnosti primenjuje propise na konkretan slučaj.

Čl. 67. (7) Ako neko lice neće da potpiše zapisnik ili se udalji pre zaključenja zapisnika, to će se upisati u zapisnik i navesti razlog zbog kog je potpis uskraćen.

Čl. 68. (2) Dozvoljeno je dokazivati netačnost zapisnika.

Do toga će retko kada doći, jer nije isplativo, ne zbog toga što vrana vrani ..., nego zbog svega što je lancia naveo. OSL su dobro upoznati sa njihovim ovlašćenjima i propisanim postupcima.

Ima mnogo načina da vas ubede da potpišete zapisnik. Razmislite o ovome: kad vas zaustave, ne smijete izlaziti iz vozila bez odobrenja, odnosno naredbe. Isto tako, ne smijete napustiti mesto gde ste zaustavljeni radi kontrole bez njegovog odobrenja. Pa da li vam se isplati sedeti u vozilu pola sata bez veze, dok on radi druge radnje?

OSL za kontrolu saobraćaja za prekršaje za koje je isključivo propisana novčana kazna, ispunit će nalog za uplatu sa svim podacima, koji morate izvršiti u zakonskom roku. Ukoliko ne izvršite uplatu predaje prijavu sudiji za prekršaje.

Bilo je puno pitanja u vezi obavezne zimske opreme. Zakon predviđa, da će se novčanom kaznom u iznosu 5.000 dinara, na osnovu čl. 333. t.77), u vezi čl. 131. st. 2. ZOBS kazniti vozač koji ne koristi zimsku opremu na propisan način.

Novčanom kaznom u iznosu 3.000 dinara, na osnovu čl. 334. t.39), u vezi čl. 131. st. 2. ZOBS kazniće se vozač koji ne poseduje zimsku opremu.

Neka je ovo poslednje u pitanju, u zimskom periodu prilikom kontrole ustanovi da ne poseduješ propisanu zimsku opremu, napiše ti nalog za plačanje kazne i sačini zapisnik, koji ti iz inata nećeš da potpišeš, jer misliš da ćeš ga kod sudije za prekršaje "preveslati" i pobiti istinitost, jer ćeš u međuvremenu kupiti lance.

Ja bih te radi utvrđivanja činjenica i obezbeđenja dokaza, sproveo na vanredni tehnički pregled i taj zapisnik je neoboriv dokaz, potpisao ga ti ili ne.

Comment

• lancia
      CBC Veteran
      • 03.10.2007
      • 114
      • Beograd
      • Lancia kappa 5.20 t

@prolupator ja sam i rekao da je ponekad policajac u krivu
      ali u velikom broju slucajeva mi smo ti koji su neispravni...
      zajebi Google pitaj Doru...

Comment

• aleksabgd
        CBC Član
        • 04.12.2009
        • 84
        • beograd

Gospodo tumacenja zakona su koliko vidim razlicita ,zakon nemogu da tumacim jer nisam pravnik .Evo nekih tumacenja od strane casopisa Vrele Gume
        Najbitnije zakonske novine

- Uvođenje kaznenih poena koji se dodeljuju na osnovu težine prekršaja.

- Dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je sa 0,5 na 0,3 promila

- Ograničenje brzine u naseljenim mestima smanjeno je sa 60 na 50 km/h

- Preko dana vozila moraju da imaju upaljena oborena svetla

- Zabranjuje se korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje osim sa „hands free“ uređajem

- Zabranjuju se radar-detektori

- Uvodi se termin, odnosno prekršaj „nasilnička vožnja“.

- Policijski zapisnik dobija značaj neoborivog dokaza na sudu.

- Zatvorska kazna do dve godine za vožnju bez posedovanja dozvole

- Zatvorska kazna do tri godine za vožnju pod dejstvom alkohola i odbijanja alko-testa.

- Privremeno oduzimanje vozila za flagrantnije prekršaje.

Nadam se da ce se i policija sa novim zakonom osloboditi starih "navika" mada uglavnom su to ljudi u odredjenim godinama kada se moralni sklop tesko menja

Comment

• lancia
          CBC Veteran
          • 03.10.2007
          • 114
          • Beograd
          • Lancia kappa 5.20 t

pa onda po ovome posto je zapisnik neoboriv na sudu,a ja sam pandur znaci ja mogu ako mi neko ide na zivce da napisem da je taj i taj ubio nekoga i ode taj u zatvor ... hehehehe
          ma dajte ljudi

Comment

• zlocesti
            CBC Veteran
            • 24.06.2008
            • 116
            • Beograd

e bas je to probelm .. jel recimo moj kum ima jako velikih problama sa jednim pandurom u selu ..

i znaci obavezno ali obavezno kada idemo negde ako je ovaj u kontroli moraju da ans zaustave ili njega ...
            i nikada ne prilazi on nego kolega ...

3 4 puta su mu pisali neke glupe kazne tipa gume su ti previshe celave . kazna 3000 ali ajde kao ono posto se kao znamo pisacu ti pijas ...

ili zadanj soferka ti je prljava da nisi mogao bezbedno da se prestrojish ... a soferka prasanjva od kamiona .. daleko od prljave .. i sada da ne nabrajam ..

i sta sada on svaki put kada ga zaustavi moze da napishe sta pozeli i ovaj svaki put da placa kaznu ???

i jos jdna stva mi je jako glupa .. zasto onda postoji saobracajna policija i ova da kazemo obicnaako imaju ista prava ..

koliko ja znam ovi obicni plavci ne poseduju u opste forulare za ispis saobracajnih kazni .... i kako on mene moze onda da zaustavi i da mi naplacuje kaznu za pojas... ?

jednostavno idu na to da uzimaju pare ...

a takvih slucajeva mogu da nabrojim .. dosta ..

i js jedna stvar koja me menog interesuje .. kako da znamo da je taj policajac koji vrsi rutinsku kontrolu na duznosti ?

bilo je slucajeva .. ljudima treba kinta, uzmu uniformu odu negde na neki put .. pocnu da zaustavljaju ..pa su kao ono dobri hoce da progledaju kroz prstice zbog vecih prekrsaja
            uzmu par crvenih za 10 15 miinuta ... i odu kuci ...

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

koliko ja znam ovi obicni plavci ne poseduju u opste forulare za ispis saobracajnih kazni .... i kako on mene moze onda da zaustavi i da mi naplacuje kaznu za pojas... ?
              Da trenutno nemaju, bilo je perioda kad su imali i kad i im je to bio deo dnevnog zadatka, u principu nemaju vremena ni za ovo što trebaju da rade ima ih malo u smeni (bar u NS), ALI ako vide da si načinio neki veliki prekršaj ili da si očigledno pijan i sl. naravno da će da te zaustave i zadrže do dolaska saobraćajaca koji dalje, da se izrazim stručno , postupaju.
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Lancia je čovek poprilično u pravu, međutim ...
                1) Neusklađenost zakona u "državi Danskoj" je zaista frapantna, ko uzme volan u ruke tretira se kao veća opasnost od onoga koji uzme lovačku pušku (bar municiju može da nabavi u meri da "pobije pola manjeg grada" što se na žalost par puta i obistinilo kao u selu blizu Negotina i desetak ubijenih).
                2) Osim što su svi vozači proglašeni "teroristima" nigde (ali nigde) se ne tretiraju kao ljudi (ma neka je i usklađen sa S(vetskom) U a ne EU), sam tekst je napisan u tonu - "odbrana državnih interesa od zlih vozača, svim raspoloživim sredstvima".
                3) O.K. "ruke na volan" i postupi po naređenju kao u USA. A što nismo počeli sa isto američkim: "za mito se gubi penzija".
                4) Svaka čast ljudima poput Lancia-e što je možda i 49% Saobraćajne Policije, ali postoji bar još 49% "Obrenovićevih Pandura" u njihovim redovima. E sad takvom dati zakon iz XXI veka u ruke, ma da nije žalosno bilo bi smešno. Još gore je da 1 do 2% (ako ne i više) čine (na žalost i na stravu i užas) ljudi u uniformama koji su dokazane psihopate (i "slovima" P S I H O P A T E). Znam da ima takvih uopšte u društvu ali u uniformi i sa oružjem i novim ZOBS-om (koji im dođe jače oružje od pištoljčine i pendreka) to je zastrašujuće. "Vrana vrani oči ne vadi" - nije baš O.K. ali bi moglo da prođe (za one "Obrenoviće") i razumljivo je ali ako ljudi iz same policije neće onda neka bar parlament, vlada ili bilo ko ko može propiše bar godišnji pregled kod psihijatra (ali nezavisnog i obavezno civilnog) kao uslov za obavljane posla. LJudi koji su dobijali suspenzije, koji imaju gomilu prijava iza sebe (većina čuči u fioci) još su u uniformi i sada će još i ZOBS da dobiju u ruke. Majko mila! Kataklizma! Armagedon!
                5) Lancia je za još nešto u pravu a to je da je policija u 80 do 90% slučajeva potpuno u pravu i da mi "teroristi" kršimo saobraćajna pravila a oni to objektivno i po "službenoj dužnosti" evidentiraju. Međutim tu negde je izgubljena svrha. Nije cilj policije da (samo) broji mrtve, pravi uviđaje i piše kazne zbog 3,5mm šare na gumi, nedostajuće 15.-te rezervne sijalice i slično. I postojeći zakon im je davao dovoljno ovlašćenja da pre svega deluju preventivno i smanje broj nesreća na putevima. Kako se broj žrtava iz godine u godinu povećava očigledno su negde omanuli.
                6) Da ne bude sve po policiji, činjenica je i da smo jako nedisciplinovan narod, da smo u proseku loši vozači a što je još gore nesavesni i nekolegijalni i da u vožnju unosimo puno emocija. Da često previđamo da nije dovoljno držati pod kontrolom vozilo pri 120km/h van autoputa jer je često to pogibeljno zbog drugih učesnika u saobraćaju. Nervoza, sečenje krivine, nepravilno prestrojavanje, netolerancija i na kraju krajeva retko ispunjena obaveza ukazivanja prve pomoći (pa makar poziva telefonom za nju) su tužna realnost puteva u Srbiji.
                7) Nije dovoljna sama obuka, potreban je i mentalni sklop koji ima veoma mali broj ljudi ne samo u policiji nego i šire. Nije suština (nijednog pa i ovog) zakona da se prekršaji svedu na 0% ili da se kao u "Manjinskom izveštaju" brutalnom silom spreče pre događanja već da se stvore uslovi za bezbedniju vožnju.
                Pri tome je jako (ali jako) bitno da se "rutinske kontrole" (osim za alkohol i prebrzu vožnju u okolini škola ili kritičnim tačkama puta) svedu na minimum.
                Jedno je kontrolisati brzinu gde je to zaista ugrožava saobraćaj a drugo su sačekuše na mestima gde 10 ili 15km/h neće bitno ugroziti saobraćaj. Najava radarskih kontrola je dobar početak. Obeležavanje (nekada bilo) "crnih tačaka" i njihova kontrola bi bilo svrsishodnije rešenje nego dokazivanje da najnoviji laser ne greši više 10% i da ste vozeći celih 84km/h gde je dozvoljeno 80 ono što će "pobiti pola Srbije". Osim toga kada prvi prijava protiv putara urodi plodom voleo bih da to objave "na sva zvona" jer mi se čini da iako je prijava bilo zavrišile su u nekoj fioci i "da je vuk pojeo magarca".

Uz nadu da mi vozači (i pošten narod, za razliku od "mafijaša" u SUV vozilima koji se novom ZOBS-u ionako smeju) nećemo ispasti (samo) magarci pošto je policija i zvanično dobila status "vuka", i da "Vrane neće pojesti sav kukuruz" da nam poželim "srećan i (za neke članove) kratkovečan" novi ZOBS. Nadam se da se neće duplirati poeni onima koji ne prime vakcinu protiv svinjskog nam gripa jer mi se čini da je to sledeći korak (a znam bar jednog koji sigurno neće makar mu zatvorom pretili). Novi ZOBS jeste uveden iz "dobre namere" ali kao što znamo njima je popločan put u pakao. Između uređenog sistema i totalitarizma stoji (jako) tanka granica u vidu svesti i savesti, a toga je u Srbiji uvek bio (i biće) deficit.
                Da li ćemo dobiti "put u raj" (smanjen broj nastradalih) ili očekivani "Highway to hell" (u vidu zuluma neviđenog od 1804. i prvog srpskog ustanka [revolucije] na dahije) ostaje da vidimo; kvota na drugo je 1,05 ali na "sigurice" se obično pukne. Živi bili pa videli!
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• lancia
                  CBC Veteran
                  • 03.10.2007
                  • 114
                  • Beograd
                  • Lancia kappa 5.20 t

Originally posted by zlocesti

i jos jdna stva mi je jako glupa .. zasto onda postoji saobracajna policija i ova da kazemo obicnaako imaju ista prava ..

i js jedna stvar koja me menog interesuje .. kako da znamo da je taj policajac koji vrsi rutinsku kontrolu na duznosti ?

bilo je slucajeva .. ljudima treba kinta, uzmu uniformu odu negde na neki put .. pocnu da zaustavljaju ..pa su kao ono dobri hoce da progledaju kroz prstice zbog vecih prekrsaja
                  uzmu par crvenih za 10 15 miinuta ... i odu kuci ...

sto se tice saobracajne policije i poredka oni imaju ista ovlascenja i ista prava a i obaveze. jedina razlika je u tome sto jedni rade iskljucivo po saobracaju, ali su duzni i obavezni da rade i po JRM samo se izvlace... a ovi drugi su u obavezi da rade i po saobracajnim prekrsajima ali jedina razlika je u tome sto vise ne mogu (a mogli su) da ti pisu prijavu ili naplate mandatnu kaznu, vec su u obavezi da pozovu patrolu saob policije kojoj ce da predaju vozaca i na dalju proceduru...

znaci u zabludi ste ako mislite da vam kako vi kazete obicna policija ne moze nista.. moze itekako samo njima je lepse da sede negde u ladovini

Comment

• aleksabgd
                    CBC Član
                    • 04.12.2009
                    • 84
                    • beograd

Poenta je u tome sto je ovim zakonom policija dobila takva ovlascenja da moze da radi sta hoce.Nazalost poverenje u istu je na niskom nivou i postavlja se pitanje da li je bas ovaj zakon donesen u pravom trenutku.Policija je sama kriva sto nije ocistila svoje redove od "problematicnih" i zbog toga ima los rejting.Pa ljudi moji duznost svakog policajca je da prijavi uocenu nepravilnost iliti krsenje zakona,za gradjane je lako -kazna i cao ali za kolege sta cemo sa tim.Evo Lanchia da li bi ti prijavio kolegu kada bi dosao do saznanja da radi nesto protivzakonito??? 99.9% policajaca po mom misljenju ne bi prijavilo kolegu koji radi mimo pravila a to im je posao.

Comment

• Puzo81
                      CBC Senator XXL
                      • 04.08.2009
                      • 687
                      • Novi Sad/Prijepolje

Evo Lanchia da li bi ti prijavio kolegu kada bi dosao do saznanja da radi nesto protivzakonito??? 99.9% policajaca po mom misljenju ne bi prijavilo kolegu koji radi mimo pravila a to im je posao.[/quote]

Ako Lanchia pripada onom ok 0.01% policajaca prijavice i kolegu.
                      Znao sam jednog policajca koji ni rodjenom bratu i ocu nije oprastao prekrsaje,nikad nikome nije oprastao pa makar ga molio na kolenima.Ali to postenje i pridrzavanje mu se obilo u glavu jer su ga svi mrzeli u gradu.Cuo sam cak da su mu kolege namestile neku zvrcku i da je dobio sut kartu iz police.

Al opet se provlaci ono vrana vrani oci ne vadi.

Da je novi ZOBS katastrofalan sto se tice cena kazni jeste jer uopste nije primeren nasem prejadnom standardu.Da ce nesto promeniti na bolje ne verujem uopste.Dovesce do toga da se samo puni drzavni budzet iz dzepova siromasnih gradjana.Stvarno ne bi bio u kozi onog kome je posao da stalno bude na drumu.Voznja je postala mucenje tako da najbolje da kupimo bajseve al i onda nas mogu klepiti ako nemamo kacigu.

p.s.Juce u Temerinskoj ulici u NS dje ima niz radnji autoopreme ljudi ko blesavi kupuju stare PPomoci kao i ove Euro trokute.Prodavci svima govore da su validne do marta .Da ne pricam da je Temerinska ulica cela zelenofluoroscentna od prsluka,sto na izlogu sto na prodavcima.A klepaju samo tako,300-500 prsluk a u Metrou bio 160!

Comment

• jomini
                        CBC Senator XXL
                        • 11.03.2007
                        • 490
                        • Novi Sad

Pozdrav društvo, evo mene posle dužeg vremena.
                        Prokomentarisao bih ovan novi ZOBS kratko, ali i malo grubo: zbrzan je i pomalo amaterski odrađen.

Uglavnom, oko posedovanja radar detektora me buni nešto što nije baš radar detektor: neke navigacije imaju opciju detektovanja radara, video sam kod jednog drugara. Pojavi se mala ikonica radara ako je radar u blizini. Pa sad, da li to spada u kažnjivo?

I ne znam kako će na tehničkom pregledu proći auto koji fabrički ima katalizatore, ali su uklonjeni. Ne znam koliko se to odražava na emisiju izduvnih gasova, tj. da li može proći tehnički...

Inače u emisiji je gđa Piroški lepo povukla paralelu oko 2 poena za polukružno u tunelu sa 3 poena za radar detektor. A onaj načelnik k'o tele gledao u nju...
                        Slično je bilo za povratak sa njive gde čovek traktorom ide kući, a žena mu mora peške jer ne sme ni u traktor ni u prikolicu.
                        San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• lancia
                          CBC Veteran
                          • 03.10.2007
                          • 114
                          • Beograd
                          • Lancia kappa 5.20 t

Da budem iskren ne bi prijavio kolegu a zasto, zato sto u policiju je stanje kao da se radi o privatnoj firmi i ja ako bi druknuo nekog kolegu u roku od 24 sata ostao bi bez posla... situacija je takva kakva je ali nije ovde rec o policajcima kakva imaju ili nemaju ovlascenja vec o nama kao generalno nekulturnim vozacima...
                          inace ovaj zakon je o bezbednosti u saobracaju i nije dao nista veca ili manja ovlascenja policajcu vec je kao takav prvenstveno donet radi sprecavanja krsenja saobracajnih propisa

nemojte misliti da branim zakon ili policajca koji bi trebalo da ga nedvosmisleno sprovodi... ni meni se on i oni ne svidjaju

sto se tice kaznenih odredbi mislim da su male a zato to mislim... pa ko tebe tera da recimo prodjes na crveno svetlo ili da vozis pod dejstvom alkohola... niko...
                          ako vec imas naviku da prodjes kroz crveno onda placaj kazne a ako si prosao na semaforu a imao si crveno svetlo prolaskom kroz isto ubio si pesaka na pesackom prelazu... jel tako

Comment

• jomini
                            CBC Senator XXL
                            • 11.03.2007
                            • 490
                            • Novi Sad

Originally posted by lancia
                            Da budem iskren ne bi prijavio kolegu a zasto, zato sto u policiju je stanje kao da se radi o privatnoj firmi i ja ako bi druknuo nekog kolegu u roku od 24 sata ostao bi bez posla...
                            Ja i ostadoh bez posla kada sam se žalio saobraćajnoj za ponašanje jednog saobraćajca na uviđaju.

Originally posted by lancia
                            sto se tice kaznenih odredbi mislim da su male a zato to mislim... pa ko tebe tera da recimo prodjes na crveno svetlo ili da vozis pod dejstvom alkohola... niko...
                            ako vec imas naviku da prodjes kroz crveno onda placaj kazne a ako si prosao na semaforu a imao si crveno svetlo prolaskom kroz isto ubio si pesaka na pesackom prelazu... jel tako
                            Pa za crveno svetlo si u pravu, ali za neke manje prekršaje koji su veoma podložni "tumačenjima". Upali ti se žuto i ti proceniš da "ne možeš bezbedno da se zaustaviš" i prođeš. A policajac protumači da si mogao da se zaustaviš... Te stvari... Ili pojas za dete od 5 godina nazad, a ide detetu pravo na vrat. Ima dosta toga. Tu su trebali olabaviti, a za stvarna sranya su opušteno mogli i pooštriti.
                            Ovim će nastradati najviše oni sa malim prekršajima koji nisu stvarno rizični ili opasni po bezbednost. A velika majmunisanja će i dalje prolaziti. Eto motociklisti npr... Ne postoji dan kada izađeš sa motociklom a da ne pređeš 50km/h. Jednostavno ne može. Ovamo cimanje za pojas (opravdano), a s druge strane uopšte bezbednost jednog motocikliste.
                            San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• zlocesti
                              CBC Veteran
                              • 24.06.2008
                              • 116
                              • Beograd

za pijanstvo i crveno se slazem .. ali sta ce mo sada kada je i zuto novo crveno ?

treba da budemo vidoviti kada ce se upaliti zuto .. pa onda na kocnicu .. pa lancani .....

druga stvar bi bila da svuda ali svuda ima treptece zeleno .. ali to je jako redak slucaj .. na globalnom nivou .. i sta dodjes na 2 metra od linije zaustavljanja zuto . koliki je zautavni put ako se vozi po ogranicenju .. recimo 60 ... ili po novom 50?

ja ima abs .. stacu na lupam 5 metara .. ali to znaci da cu proci kroz rveno .. a sta neko iza mene sa recimo zastavom koji nema abs pocne da koci u isto vreme .. njemu ce trebati 10 metara .. tj ucice meni u gepek . i sta samo onda uradili ???

nije mi jasno kakvca je to glupost da je zuto crveno ...

Comment

• lancia
                                CBC Veteran
                                • 03.10.2007
                                • 114
                                • Beograd
                                • Lancia kappa 5.20 t

jednostavno je vozis auto u nekoj od zemalja EU i nisi vezao pojas ili nazad nije putnik vezan pojasem i zaustavi te pandur ima da se setis kd si zadnji put mamu ujeo za sisu (izvinte na izrazu)

propisi moraju da se postuju ali da ima nelognosti IMA i slazem se sa Vama da je zakon donet da bi se napunio ili punio budzet
                                daleko smo mi od EU standarda i Evrope

Comment

Working...
                                X