Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kuzmar
    Moderator
    • 18.12.2009
    • 783
    • Lazarevac
    • Pezo 207 1.6 HDI

Re: Novi ZOBS - vaše mišljenje, iskustva...

Stvar je jednostavna. Prakticno odjednom se namecu troskovi za: prvu pomoc, sedista, zimske gume, promenu tablica,saobracajnih i vozackih dozvola, razni drugi nepomenuti nameti. To bi smetalo i onima koji imaju mnogo bolji standard od nas. Da se islo nekako postepeno mozda bi i reakcija bila drugacija. A opet neka objasnjenja koja dobijamo od nadleznih su tako nesrecno srocena da se mnogi pitaju cemu onda sve to. Odgovor se sam namece: punjenju budzeta.

Da li ce time sto neko ima bas ovu prvu pomoc biti manje stradalih na putevima? Mislim da nece. Nigde jos nisam procitao ili cuo da se saobracajna nesreca dogodila zato sto neko nije imao prvu pomoc vec zato sto je vozio znatno brze nego osto je dozvoljeno, ili je bio pod dejstvom alkohola, narkotika...
    Da li cemo se najzad voziti nekim normalnim putevima? Verovatno se ni to nece desiti u skorije vreme.
    Da li cemo kada sve ovo prodje imati jeftinije gorivo? Ne

Nelogicno je jos nesto. A to je da se insistira na tome da je npr. samo ova prva pomoc po standardu a da one u Mercedesu, BMW-u itd. nisu. Da li to znaci da ce stranac smeti da takvu prvu pomoc ima u svom automobilu kada vozi kroz Srbiju ili ce morati da kupi ovu nasu? Da li znaci da ce neko moci da podnese tuzbu ako mu neki stranac ukaze prvu pomoc sa zavojima i ostalim materijalom iz njegove EU kutije?

E sad, sto se tice ostalih pomenutih nameta u vidu sedista za decu, pojaseva i slicno.

Prvo treba znati da se sedista za decu proizvode u nekoliko velicina aprema uzrastu deteta. Za decu koja imaju 11-12 godina sediste nije kao ono za dete od godinu dana, takvo sediste je ustvari jedna vrsta podmetaca koji izdize dete na odgovarajucu visinu kako bi pojas pravilno legao na svoje mesto. Dakle kod neke dece pojas bi isao preko vrata sto bi u slucaju udesa moglo da dovede do teskih posledica. Koriscenjem odgovarajuceg sedista pojas zaklapa drugi ugao pa samim tim detetu ne ide preko vrata vec naleze gotovo isto kao i odrasloj osobi.

Dalje, nisam siguran na koga se odnosi izuzetak od ugradnje pojaseva osim za vozila proizvedena pre 1.1.1971. kod kojih nije postojala obaveza da uopste imaju tako nesto pa samim tim ni predvidjena mesta gde bi se to moglo ugraditi.

Da zakljucim ovaj post sa jednom konstatacijom. Ni meni se licno mnoge stvari ne svidjaju kao ni vecini gradjana ove zemlje a kada bi nam se sve svidjalo o cemu bi mi ovde pisali i raspravljali? Sta da se radi, takva tura naisla a mi smo tu kolateralna steta. Bar da su ti troskovi nesto nizi ili da su nam primanja veca pa da to nekako lakse podnesemo, ali ovde zakonodavce nije mnogo briga za standard stanovnistva cim se ovako pristupa resavanju problema.
    www.paluba.info

Comment

• jomini
      CBC Senator XXL
      • 11.03.2007
      • 490
      • Novi Sad

Mnogo se brinu za bezbednost, a otkud nema pojaseva u autobusima? Da ne pričam koliko je nebezbedno da se stoji u busu (gradski)...
      Ali ok, jasno je šta je u pitanju.
      Nego, da li ste videli novi saobraćajni znak? Pravougaoni oblik, bela pozadina i crnom bojom obris, silueta grada...
      Zna li neko pravi naziv? Mislim da je to valjda naselje ili naseljeno mesto... Na izlasku stoji takođe, ali prešaran. Nisam uspeo da uslikam, bio sam u žurbi... Pa ako neko zna nešto o tome.
      San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

viewtopic.php?f=389&t=53341
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• jomini
          CBC Senator XXL
          • 11.03.2007
          • 490
          • Novi Sad

Uh, nisam video da ima tema, mislio sam da je sve zajedno. Hvala.
          San ispunjen. Impreza Turbo.

Comment

• kiki243
            CBC Senator
            • 06.04.2011
            • 201
            • العربية

E pa drugaru,kako ova tema nosi naslov "Novi ZOBS - vasa iskustva i misljenja......." iskoristicu priliku da vam napisem par reci.......
            S obzirom da sam nov na forumu,a jos uvek se slabo snalazim,ako moderatori procene na nisam na pravom mestu neka izbrisu post.
            Moje iskustvo je sledece :
            Kasno u noc ( oko 2 sata posle ponoci) zaustavljaju me,i ja vec znam sta sam uradio-radar.
            Dobro vece -dobro vece,prekoracili ste dozvoljenu brzinu (i okrece mi radar i smeru ka meni) da bih vide ocitavanje na displeju (pisalo je 127 ) a kaze cika u plavom, "vidim niste ni vezani"-pa bih vas zamolio za dokumenta.
            Poucen 22godisnjim iskustvom,koliko sam vec ucesnik u saobracaju,iz suncobrana izvadim dokumenta i krenem napolje iz kola kulturno da mu ih dam-nasta me on upozori da je i to po novom zakonu kaznjivo i da mi je pametnije da ostanem u autu.Sve ovo se desava pre godinu dana recimo-znaci pionirski poceci primene novog ZOBS-a.
            Posle dva minuta me pozove , mahne da pridjem patrolnim kolima i saceka me s recima:"pa vama je istekla vozacka dozvola"
            Ja ga zacudjeno pogledam i zbunjeno odgovorim: ".....pa kad??? "(citajte,stvarno nisam imao pojma) nasta mi on odgovori da cu o tome imati vremena da razmisljam narednih sest meseci dok budem bio u kazni.
            Kako je to bio treci prekrsaj u nizu za to vece(pojas,radar i dozvola) vidim ja da je vrag odneo salu i kovelim sad cu ja to kao i do sad.U dve reci (znate na sta mislim ).
            Medjutim-tesko .Nema price!!!.Posle duzeg mog bacanja i kukanja pored njihovog auta,smiluju se oni i kazu_"radar i pojas ok,aj kao nismo videli,al dozvola mora da se pise.".............Pisi mislim se ja ,to je novcana kazna ,nece to toliko da boli - ali da li je to bas tako???
            Da neduzim,zavrse oni pisanije,aj zdravo-zdravo,ja u kola i odo.
            Sutradan,kanim se ja da odem da se slikam za novu vozacku(da produzim ovu isteklu ) i kako to obicno biva,posao ,obaveze itd,prodje dobrih desetak dana..
            Neka guzva u gradu,kolona kilometar ispred mene,ja ludim i odlucim da ne idem vise u tom pravcu,nego u kontra,migavac,polukruzno i pravo kod cike u plavom u zagrljaj.Nisam ga video,(bio polu sakriven)!!!
            Kaze-"ti to preko pune linije-bas tebe briga za nove kazne" i opet standardna procedura.I opet,dozvola i pojas i puna linija - i opet kuknjava i opet pisanije za dozvolu.
            Zavrsimo mi to,i ja umesto u kola (bio je parkiran da ne smeta) ja preko puta u fotografsku radnju.Pandur se smeje,meni usi porasle al sta cu-kriv sam.Ima ona opcija -gotove slike za 5minuta,ja to izaberem,u kola i pun gas u stanicu mulicije.Necete verovati zavrsim za 15tak minuta.Na tom salteru nema nikog.Ide zivot dalje............
            Proslo pet - sest meseci,prvi plavi koverat i epilog - 5 kaznenih bodova,TRI meseca oduzimanja vozacke dozvole i 15.000din. novcana kazna.STUPA NA SNAGU ODMAH.
            Ja ne mogu od muke da pogodim vrata od sudnice !!!!
            Znaci ja sad bez dozvole,razmisljam kakva sam ja so....ina,i stize drugi plavi koverat.
            Epilog - 5 kaznenih bodova (znaci sad ih imam 10), TRI meseca oduzimanja vozacke dozvole (taman ova prva tri prosla) i 30.000din novcane kazne posto sam isti prekrsaj pocinio drugi put za redom.Uspeo sam sudiji da iskukam da bude 15 a ne 30 (ne znam ni sam kako)
            Sta da vam kazem - ucite se na tudjim greskama.Nije sve isto kao po starom i lako cemo (kao ja sto sam mislio) kao pre.Za sekund se bahatost i ne paznja skupo naplate - veruj te............ali posle je kasno za kuknjavu !!!

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Postoje 2 kategorije, istekla manje i vise od 6 meseci. Ta kazna koja je tebi je za isteklu vise od 6 meseci... Jeste brutalna kazna jer je u pitanju administrativna stvar, ali druze, redovno vozis koliko vidim i toliko si propustio da produzis dozvolu???

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

Svi kude "Novi zakon" ali ja sam primetio i nesto pozitivno: - sada kada svi imaju upaljena svetla mnogo lakse i na vecoj udaljenosti uocavam vozila na Ibarskoj, "zrenjanincu" i ostalim magistralama nase divne zemlje, sto mi opet omogucava laksa preticanja i sl... Znam da je bilo rasprave o ovome ali meni se i u praksi pokazalo kao korisno to sto se vozi sa upaljenim svetlima.

Ostalo je sve manje-vise isto, ima poneki novi znak ali i ranije je bilo znakova koji su imali isto znacenje tako da... Voleo bih da se poostri kontrola tehnicke ispravnosti voila
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Originally posted by kiki243
                  Za sekund se bahatost i ne paznja skupo naplate - veruj te............ali posle je kasno za kuknjavu !!!
                  Jel si poceo bar da se vezujes?

Comment

• boban1982
                    CBC Senator XXL
                    • 14.03.2010
                    • 1106
                    • Batajnica
                    • SAXO VTS-BIC

Ti bi da jos poostre,zar nisu dovoljno poostrili sve moguce,novi zobs ima dobrih stvari,to stoji,ali osnovna stvar je da puni drzavni budzet!!!Mnogo se oni sekiraju za neciju bezbednost...Evo vec pominjani primer,postave ogranicenje 40 i sakriju se iza zbuna i naravno plen ce biti ulovljen,jer samo traktor ne moze preci to ogranicenje!Ili nametanje nove prve pomoci sa rokom vazenja,posto u staroj zavoji nisu originalni,a ne odgovara ni ona iz Nemacke sto je dosla uz auto,posto smo mi osetljiviji ljudi pa nam ti zavoji ne odgovaraju!!!I tako dalje...

Comment

• chobo13
                      CBC Senator XXL
                      • 01.05.2009
                      • 1274
                      • pozega,srbija
                      • AUDI,VW

trenutno sam na izdrzavanju dva meseca zabrane voznje.dodje mi drugar inace radi u supu i pita me zbog cega su mi oduzeli.kaze mi da sam mogao ladno da im pobijem prijavu na sudu,eventualno da platim 5000din za prekoracenje brzine,jer na toj deonici gde su me slikali nije bila postavljena tabla sa napomenom da ulazim u zonu naseljenog mesta i da je ogr. 50kmh.a u prijavi uz sliku stoji da sam prekoracio 30kmh u zoni naseljenog mesta i samim tim mi je izrecena kazna od dva meseca bez dozvole,9000din i 4 poena!po zakonu sleduje mesec dana,al obrazlozenje sudije je u prevodu bilo,evo ti dva meseca pa ti opet poceraj kroz naselje pun gas.to se desilo na obilaznom putu oko valjeva,spustao sam se iz pravca bukova prema tranzitu za lazarevac!
                      ovaj zakon mora doobro da se prouci,jer ima dosta rupa u njemu za koji ni osl nemaju jos uvek pojma,a ni sama vlast nije regulisala neke detalje poput tog znaka za naseljeno mesto,jer ako znaka nema nema ni prijave za prebrzu voznju u naseljenom mestu,vec samo prekoracenje na magistrali koje se drugacije tumaci nego u naseljenom mestu!isti dtugar mi kaze da ovde kod nas te table ne postoje i ne pisu kazne za naseljeno mesto,jer su im ranije nekoliko prijava na sudu oborili advokati!

Comment

• kiki243
                        CBC Senator
                        • 06.04.2011
                        • 201
                        • العربية

Originally posted by JAPANX
                        Originally posted by kiki243
                        Za sekund se bahatost i ne paznja skupo naplate - veruj te............ali posle je kasno za kuknjavu !!!
                        Jel si poceo bar da se vezujes?
                        ....pa jesam, al kuci za fotelju.Sad tece duga kazna od tri meseca.......

Originally posted by Shazalakazoo
                        Postoje 2 kategorije, istekla manje i vise od 6 meseci. Ta kazna koja je tebi je za isteklu vise od 6 meseci... Jeste brutalna kazna jer je u pitanju administrativna stvar, ali druze, redovno vozis koliko vidim i toliko si propustio da produzis dozvolu???
                        ...ako mi verujes,i dan danas je nebi pogledao da me nisu tad pisali,ili da neko ne pocne pricu na tu temu, pa me to navede da pogledam.Jbg. sad je prosao voz-300e i 10 bodova pa ti sad nemoj i dalje da gledas dokle vazi.Svaka skola se placa........

Comment

• Cvagen
                          Banovan
                          • 17.04.2010
                          • 122
                          • Beograd

Što se tiče zaustavljanja, treba samo biti pristojan i uočiti da nema svrhe saobraćajnom/interventnom policajcu odgovarati sa više od jedne proste rečenice(POTVRDNE, poželjno je klimanje glavom i gledanje u oči).

Pre će te pustiti bez ičega ako vidi da si trezan i smiren, nego što će ti od 5 prekršaja što nećeš da priznaš/prihvatiš odbiti 1(da bi ti na 50000 dinara kazne uštedeo 5000), tako da nekakva moljakanja i bratimljenja slobodno zaboravi.

A ako si baš uporan da ti uštedi makar nešto, onda će i uštedeti, ali će odmah potom početi da ti broji spajalice u kompletu prve pomoći ili će utvrditi da su sijalice migavca prevelike za taj model auta, pa ćeš umesto 5 platiti još 15 hiljada.

Takođe nije loše shvatiti da nuđenje novca može petostruko dublje da ukopa nego što se na prvi pogled pretpostavlja, jer nije sve u onome "da ne vidi kolega", jer više ne gleda samo kolega. Osim toga, ima još milion negativnih efekata korupcije, zbog kojih uopšte i postoji ovakva tema.

Ne valja:

1. Preko 110km/h na novosadskom putu(gde je onih kretenskih 60)
                          2. Kroz Bulevar Kralja Aleksandra bez pojasa, svetala ili na motociklu kacige.
                          3. Motocikle od 600+ccm voziti u papučama i trkati se kao šimpanza sa svakim prolaznikom, jer su se i oni skrpili za po kojeg GSXR 1000 i ako sam dobro razumeo, svaki je 100% zadužen za svoj, tako da tu ne bi smelo da bude prostora za neadekvatno održavanje, a samo ko je vozio bilo šta od 150kg i 200hp može da pretpostavi o kakvom se umobolno brzom prevoznom sredstvu radi i da pored toga(ako je iole normalan vozač) nema šta da traži nijedna serijska Honda CBR, Yamaha R1 ili Ducati koji god.
                          4. voziti kroz žutu traku dok su svi ostali u kolonama
                          5. na semaforu zauzimati polovinu pešačkog prelaza, jer si 20 metara ranije zaboravio da se prestrojiš.

Izbegavajte ovih dana parkiranje van parkinga, poludeli su nešto sa paukovima, na svakom su ćošku one kockaste Toyota-e.

Sve ostalo zavisi od toga kako se postaviš pri razgovoru.

Comment

• boban1982
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2010
                            • 1106
                            • Batajnica
                            • SAXO VTS-BIC

Ma naravno,samo treba lepo sa njima,za lakse prekrsaje ce ti progledati kroz prste,a za vece tesko.Ima medju njima i korektnih ljudi,koji ce razumeti neciju muku...

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

a kakva te tacno muka tera da pravis prekrsaje?
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• uglavnom.bezopasni
                                - 42 -
                                • 03.02.2005
                                • 2235
                                • Novi Sad

Štaneš ispred rođene zgrade da žena i dete uđu u kola, ali pošto je to sad po novom zakonu "put sa razdvojenim kolovoznim trakama" (ili tako nešto) tu nije dozvoljeno zaustavljanje i to košta 5000, posebno zato što je naišao majmun koji je rođenom stricu (bar se tako priča) naplatio kaznu za neku glupost.
                                Kaznu nismo sredili (nije u dobrim odnosima sa kolegama i njima naplaćuje kazne), sad čekamo sud.
                                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                                11.04. 0:12 #2
                                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

Working...
                                X