Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Originally posted by DovlaK
    ... Ne znam kako sam se kontrolisao da se ne okrenem nazad za kretenom
    pa zasto si krenuo u preticanje ako ne vidis dobro situaciju ispred? to je tvoja obaveza. zapitaj se ko je u toj situaciji kreten, ili jos bolje, zamisli da je doslo do udesa, ko bi bio kriv? tako ces lako dokuciti odgovor na pitanje o kretenu.
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Shazalakazoo
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2007
      • 545
      • Beograd

Na putu stvarno mogu da znace kad upece sunce i kada se neka kola stope sa putem. Ali u gradu... I da, svi ukidaju obavezu a mi to uvodimo i ponosni smo sto je kod nas kao u EU

Comment

• DovlaK
        CBC Senator XXL
        • 24.07.2008
        • 560
        • Beograd

@RANK

Uobičajno izvlačenje konteksta Njegova je OBAVEZA i po važećem zakonu bila da uključi svetla usled smanjene vidljivosti, a sama ova situacija je bila primer korisnosti dnevnih svetala tj. svetala uopšte... To je dakle bila poenta priče - da našim ljudima se ne može objasniti pojam ''smanjene vidljivosti'' i da upotreba svetala bude selektivna... normalnom umu je sasvim logično da noću uključi svetla, ali eto postoje bolesni umovi koji čak i to smatraju nepotrebnim u ''dobro osvetljenim ulicama'' Da je došlo do udesa, ja bih formalno-pravno bio kriv, ali bi on bio izazivač tj. UZROK udesa, jer nije ispoštovao zakonski okvir... to je kao da skrećeš ulevo bez migavca, a neko krene da te pretekne... dakle ti si IZAZVAO udes!

@Shazalakazoo

Kao što pomenuh gore... apsolutno je nemoguće kod nas uraditi bilo šta selektivno... dakle ili sve ili ništa... možda je nepotrebno, ali je najpraktičnije
        Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• mistermobil
          CBC Senator XXL
          • 09.11.2008
          • 469
          • pecinci

DovlaK,mislim da je Rank u pravu,nisi bas bio ubedljiv sa tvojom tezom o `dnevnim svetlima`.Jednostavno si uleteo u `makaze`.Nikakva svetla tu ne pomazu,nisi dobro procenio situaciju i mogucnost preticanja.Ne verujem da je bilo toliko kisno i maglovito da nisi mogao uociti vozilo iz suprotnog smera.Ti bi bio taj za kojim bi trebalo krenuti u `poteru` i dobro te naribati,bez ljutnje U novom zakonu ne znam kako je to reseno.Za takve postupke ja bih davao po 10poena i vise.Koliko sam puta izbegavao manijake u njivi maltene,na deonici Ruma-Irig
          Ko leti,vrijedi
          Ko vrijedi,leti
          Ko ne leti,ne vrijedi..
          (Grunf,TNT..)

Comment

• RANK
            CBC Senator XXL
            • 28.02.2007
            • 1635
            • Beograd
            • FIAT MAREA WEEKEND 1

@dovlak
            Da ne bude zabune, ja sam ZA dnevna svetla, stavise, godinama vozim sa upaljenim i danju, ali konkretna situacija o kojoj si pricao nema veze sa svetlima. Bez ljutnje.
            "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

i ja sam za dnevna svetla na auto putevima i nekim brzim deonicama puteva,ali za 100%dnevnog svetla svugde i bilo gde sam 100% protiv...dokazano da je promasaj i velika glupost i chak steti bezbednosti,ekologiji,itd.
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• tomamega
                CBC Senator XXL
                • 19.03.2009
                • 715
                • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Koliko ka znam, u nekim zemljama EU oborena svetla su obavezna samo na putevima van naseljenoh mesta. U Budimpešti niko ne pali svetla po danu (izuzev kiše ili smanjene vidljivosti) ali van grada svi redom. Pa čak i na manjim regionalnim putevima. Veoma je veća preglednost sa svetlima danju, potpuno sam za to.

Ovo što je Dovlak naveo se događa vrlo često kod nas, i ne bi neki trebalo da izigravaju "savršene" vozače, jer takvo što ne postoji. Stvarnost na našim putevima je mnooogo drugačija. Pre 6 meseci, oko Božića zaputio se ja ka Vršcu. 7 ujutro, jedva se vidi a magla gusta, vidljivost veoma mala. Idem iza šlepera, čistina, pogledam DOBRO ispred sebe, prolaze auti iz drugog pravca, sa upaljenim svetlima, naravno. I kada procenim krenem u preticanje, a ispred mene odjednom lada iz 45, bez upaljenih svetala naravno. Tesno je bilo. Da li je trebalo da idem iza šlepera 50km, usled smanjene vidljivosti, ili je kriv vozač lade jer nije upalio svetla...

Comment

• makim
                  CBC Član
                  • 08.02.2009
                  • 52
                  • beograd

Pominju se dosta cesto pravilnici, uredbe vezane za saobracaj kao i evropski propisi, standardi...
                  Da li je neki pametnjakovic iskucao na forumu jednu,dve internet adrese na kojima se mogu naci svi pravilnici, uredbe na jednom mestu, direktive preporuke Eu koje bi trebalo da implementiramo i da mogu da se odatle danloduju fraj...
                  Srdacan pozdrav makim

Comment

• Shazalakazoo
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2007
                    • 545
                    • Beograd

Evo za download http://www.parlament.sr.gov.yu/content/ ... Id=597&t=Z
                    A inace ja sam za to da van naselja budu uvek obavezna a u naselju samo nocu i u slucaju smanjene vidljivosti. Ali ovi nasi ce da kaznjavaju za neupaljena svetla u guzvi na gazeli

Comment

• altec
                      CBC Član
                      • 10.10.2007
                      • 10
                      • Beograd

Sta me zanima u vezi onih led svetala sto ugradjuje audi dali ce moci samo ona da se koristi bez ovih uobicajnih posto je svrha uociti onog iz suprotnog pravca, neznam kako je regulisano to u drugim drzavama gde je obavezna upotreba svetala, kad zaustavi pandur novi audi kao dole na slici ide li kazna ili prolazi.

http://www.carpages.co.uk/audi/audi-a4- ... -02-08.asp

Comment

• makim
                        CBC Član
                        • 08.02.2009
                        • 52
                        • beograd

Originally posted by Shazalakazoo
                        Evo za download http://www.parlament.sr.gov.yu/content/ ... Id=597&t=Z
                        A inace ja sam za to da van naselja budu uvek obavezna a u naselju samo nocu i u slucaju smanjene vidljivosti. Ali ovi nasi ce da kaznjavaju za neupaljena svetla u guzvi na gazeli
                        Pitanje je bilo za danlod pravilnika bez pretrage... ne zakona neki zip paketic, al dobro...hvala na trudu,to vec znamo...srdacan pozdrav makim

Comment

• darko79bgd
                          CBC Član
                          • 23.05.2009
                          • 13
                          • beograd

Originally posted by MarkoJTD
                          evo moja neka razmisljanja, tj. odgovori.

1.posto je neka vrsta kopije EU zakona, handsfree bi trebali biti dozvoljeni
                          2. sudija za prekrsaje
                          3 nove dozvole idu sigurno, jer pre svega, uvode i nove kategorije vozila (b1, b2...)
                          4. kriza manje vise i ne postoji kod nas, jer je samo 12% stanovnistva kreditno zaduzeno, to je samo nacin iliti izgovor za vece poreze, nista novo na nasim prostorima, retko kad je bilo ko donosio zakone koji idu u korist gradjana, bar sto se novca tice.

Za sve si u pravu, samo mislim da moramo pomenuti i bezbednost, evo juce za sat vremena 4 mrtvih. A najgori slucaj u Borci gde je baja sa jugom direktno udario u auto koji je isao iz suprotne strane i bio u krajnjoj desnoj traci. Trudnica vozila. Inace pokojni vozac juga poznat kao osoba koja divlja kolima po kraju

Comment

• srdjanissan
                            CBC Senator XXL
                            • 20.11.2008
                            • 720
                            • beograd

mislis da ce zakon to da spreci,ne bih rekao,prvo roditelji , pa svest,pa obrazovanje,i tek onda dolazi zakon.... a nasi panduri nisu tamo nikad gde je gusto (cast izuzetcima),nego na delu gde ce pare da ti uzmu na brzaka. pa ove ubice i silovatelji svi su povratnici i izvrsitelji krivicnih dela,pa sta traze na ulicama onda?!Zakon nista nece tu pomoci,oce slobodancicu i ovim njegovim,jer od para koje budu uzimali ce moci da voze ne 308 nego lamo ,porse,mecke...Tek ce onda muda da im budu puna i k.te u visini.
                            kad koči,cepa gume i prevrće se!
                            papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

A šta kažete za slučaj pd pre dan-dva kad je deda od 82 godine zaginuo pretrčavajući ulicu na ne fermajući pešački prelaz 2% ?! A po novom zakonu je kriv taj jadnik koji ga je pokupio ... A matora drtina ni za šta nije kriva ?! Ma trebao je matorca da lansira na Mars pa panduracija ne bi imala telo kao dokaz i još da od potomaka naplati odštetu zbog glooposti pretka...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• srdjanissan
                                CBC Senator XXL
                                • 20.11.2008
                                • 720
                                • beograd

ljudi su strasni,pored semafora i pesackog udaljenog 25m ,oni sa sve torbama i cegerima pretrcavaju zrenjaninac,bulevar itd. Bre to samo motka!
                                kad koči,cepa gume i prevrće se!
                                papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

Working...
                                X