Predlog zakona o bezbednosti sabraćaja, novi ZOBS

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Re: Predlog zakona, novi ZOBS

Pa i po sadasnjem zakonu, ako zgazis nekog, odgovaras za ubistvo iz nehata. Nisi ti kriv, ali ubistvo je ubistvo.

Ja sam juce mogao da zgazim jednog dedu. Isao sam Takovskom nizbrdo, levom trakom, sa desne strane mi je bio trolejbus, i to zglobni. Trolejbus je bio u pokretu, znaci nije bio na stanici. Deda van pesackog prelaza istrcava ispred trolejbusa, i pravo na mene. Znaci teorijski nema sanse da sam ga video, jer mi trolejbus zaklanjao pogled na tu stranu ulice, bio je u pokretu, i nije bio pesacki prelaz. Ja isao istom brzinom kao trolejbus, i bio sam kod njegovih zadnjih tockova. Da sam bio kod prednjih tockova, sad bih odgovarao za ubistvo. Sta sam ja tu mogao da uradim da izbegnem to? Nista. Deda je napravio samoubilacki potez i pukom srecom ostao ziv. Celu scenu je verovatno i snimila kamera koja se nalazi na raskrsnici iza jer se to odigralo ispred glavne poste pred stotinu svedoka. Verujem da bih lako dokazao da se radi o ubistvu iz nehata, ali i za to se dobija par godina robije. A kod nas se dobija robija i za ubistvo iz samoodbrane. Kad ubijes coveka, kakve god da su okolnosti, ides na robiju. Okolnosti samo uticu na duzinu robije. A novi ZOBS, ne uvodi nikakvu novinu po tom pitanju.
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Vidiš, o tome ti pričam ... Ma koliko da se ponašaš po pravilima - opet si kriv i nečiji idiotluk, bezobrazluk ili senilnost mogu da ti unište život ...
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Tako je svuda u svetu. Pešak je uvek u prednosti jer vozač poseduje smrtonosno oružje (čitaj auto). Kada sam bio u Parizu, prelazio sam ulicu van pešačkog prelaza, svi automobili staju i paze da te ne zakače kao da si na pešačkom, jer su oni uvek krivi.
        P.S. Poštujem pešački prelaz i ne pretrčavam ulicu, ali ko je bio u Parizu shvatiće šta pričam, tamo su svi fleksibilniji oko tih manjih prekršaja.

Comment

• Shazalakazoo
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2007
          • 545
          • Beograd

Nisam bas siguran da je pesak uvek u prednosti...
          Nego jel provalio neko oko ovih bodova i ponistavanje dozvole kako ide? Mislim zbog kategorija... Ako ja npr. "zaradim" 9 bodova sa kolima i 9 sa motorom jel se meni ponistava cela dozvola? Tj. da li se cela dozvola (sve kategorije) ponistava sa 18 poena dobijenih iz svih kategorija ili se bodovi sabiraju za svaku kategoriju posebno?

Comment

• LordRaceR
            CBC Veteran
            • 01.04.2008
            • 124
            • Beograd

to kod nas je to uvek tako funkcionisalo i uvek ce tako biti. ubistvo iz nehata, nisi kriv, ali bato par godina robije. ubijes koju desetinu ljudi isto iz nehata kalasom, heklerom i slicnom slucajnom opremom, dobijes legitimaciju drzavne bezbednosti i sve cool
            "ja inace privatno vozim polo gti, ali ovo je vrh"

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

Originally posted by shadow
              Pa i po sadasnjem zakonu, ako zgazis nekog, odgovaras za ubistvo iz nehata. Nisi ti kriv, ali ubistvo je ubistvo...
              Deda je napravio samoubilacki potez i pukom srecom ostao ziv. Celu scenu je verovatno i snimila kamera koja se nalazi na raskrsnici iza jer se to odigralo ispred glavne poste pred stotinu svedoka. Verujem da bih lako dokazao da se radi o ubistvu iz nehata, ali i za to se dobija par godina robije. A kod nas se dobija robija i za ubistvo iz samoodbrane. Kad ubijes coveka, kakve god da su okolnosti, ides na robiju. Okolnosti samo uticu na duzinu robije. A novi ZOBS, ne uvodi nikakvu novinu po tom pitanju.
              Nije baš tako...

Comment

• Car
                CBC Senator XXL
                • 07.07.2005
                • 900
                • Beograd

@neshaoct
                A šta bi, po tvom mišljenju, eventualno bile posledice po vozača u ovom hipotetičkom slučaju koji je naveo shadow?
                Nije mi do kraja jasna ova situacija što se tiče posledica koje bi snosio vozač, i da li je nešto menjano što se toga tiče novim zakonom - a recimo da je navedena situacija veoma realistična u Beogradu. Uglavnom preovladava mišljenje da je zatvor neizbežan kako god okreneš, a da li je baš tako i u slučaju kad vozač zaista nije mogao to da spreči, kad je bio trezan, bez nekih bitnih prekrašaja u vozačkoj karijeri i slično?
                Ako je baš totalni offtopic, slobodno nek se briše, pretpostavljam da i ne može da se da kratak odgovor na ovo pitanje.

Comment

• srdjanissan
                  CBC Senator XXL
                  • 20.11.2008
                  • 720
                  • beograd

rekao i recicu opet drug sa 42kmh udario coveka koji je pretrcavao ispred kombija na kraju nije odgovarao,i prijatelji suda reagovali da mu i ne uzmu dozvolu.Covek bio u bolnici ima jak udarac u glavu itd itd.
                  kad koči,cepa gume i prevrće se!
                  papiri cisti ko suza ,oprani sa farmerkama 2 puta

Comment

• tomamega
                    CBC Senator XXL
                    • 19.03.2009
                    • 715
                    • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                    • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ipak to nije ubistvo, srećom. Možda teške telesne povrede...

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

...pojednostavljeno :
                      Da bi neko išao u zatvor, mora da bude kriv.
                      Dva su osnovna stepena krivice. Umišljaj i nehat. U okviru svakoga od njih imamo još dva, odnosno direktni umišljaj i eventualni umišljaj, kao i svesni nehat i nesvesni nehat.
                      Najmanji stepen krivice je nesvesni nehat, a najviši direktni umišljaj. Ima sad tu posebna priča o vrsti umišljaja kod genocida, ali nama to sada nije važno...
                      Umišljaj se uvek zahteva za postojanje krivičnog dela.
                      Kod nehata, krivično delo postoji samo u onim situacijama gde je izričito Zakonom propisano kažnjavanje za nehat.
                      Ne postoji krivično delo ubistvo iz nehata. Postoji krivično delo lišavanje života iz nehata. Možda vam se čini da je to samo kozmetička promena, ali nije.
                      svesni nehat - učinilac je svestan svog dela, ali olako smatra da do njega neće doći...da će uspeti da ga izbegne preduzimanjem neke radnje.
                      nesvesni nehat - učinilac nije svestan svog dela, odnosno nije bio svestan toga da svojom radnjom može prouzrokovati krivično delo.
                      Međutim, da bi postojala odgovornost za nesvesni nehat, neophodno je da se ispune sledeća dva uslova :
                      - da je učinilac bio dužan da predvidi posledicu.
                      - i da je mogao preduzimanjem neke radnje da spreči posledicu, da je izbegne.

Saobraćaj...
                      primer 1 : voziš kroz naseljeno mestu u skladu sa ograničenjem brzine. Na 100 m ispred sebe vidiš pešaka kako polako prelazi ulicu van obeleženog pešačkog prelaza.
                      Ulica je široka i ima dve trake u jednom smeru. Svestan si šta će se destiti ako udariš pešaka. Smatraš da do toga neće doći jer ćeš ići krajnom desnom trakom s'obzirom da će pešak već preći taj deo ulice dok mu se ti približiš. Blago usporavaš jer si skinuo nogu sa gasa, ali ne kočiš. Odjednom, pešak staje na sred ulice i kreće da se vraća nazad. Vraćajući se nazad, eto ga ponovo baš u toj tvojoj krajnjoj desnoj traci. Udaraš pešaka. Postoji svesni nehat. Kriv si.

primer 2 : voziš kroz naseljeno mestu u skladu sa ograničenjem brzine. Ulica je široka i ima dve trake u jednom smeru. Međutim, za saobraćaj je slobodna samo leva traka jer je desna zauzeta parkiranim automobilima. Nema obeleženog pešačkog na pravcu puta kojim ideš. Odjednom, između parkiranih kola izlazi pešak. Nikako ga nisi mogao videti jer su ga skrivala parkirana vozila. Nikako nisi mogao predvideti da se tu može naći pešak jer nema pešačkog prelaza. Zbog toga što nisu ispunjena ona dva uslova ( a, dovoljno je da se ne ispuni 1 od njih ), nema nesvesnog nehata, pa tako nisi kriv.

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

Originally posted by tomamega
                        Originally posted by srdjanissan
                        rekao i recicu opet drug sa 42kmh udario coveka koji je pretrcavao ispred kombija na kraju nije odgovarao,i prijatelji suda reagovali da mu i ne uzmu dozvolu.Covek bio u bolnici ima jak udarac u glavu itd itd.
                        Ipak to nije ubistvo, srećom. Možda teške telesne povrede...
                        Npr :
                        Hteo si da ubiješ nekoga. Međutim, loš si strelac i promašiš. Pogodiš ga u nogu. To je teška telesna povreda.
                        Naravno da nećeš odgovarati za nanošenje teške telesne povrede vatrenim oružjem, nego ćeš odgovarati za pokušaj ubistva. Ako su ispunjeni elementi krivičnog dela, a izostala je posledica tog dela, onda je to pokušaj dela...a ne neko ''manje delo'' jer si eto...bio neprecizan.

Comment

• Car
                          CBC Senator XXL
                          • 07.07.2005
                          • 900
                          • Beograd

Odlično objašnjenje, popunilo je nedostajuće kockice.
                          Uglavnom, nije tako crno-bela stvar kao što se obično navodi.

Comment

• low rider
                            CBC Senator XXL
                            • 03.04.2006
                            • 613
                            • Beograd

@shadow
                            Ne, ne bi dobio nekolio godina robije, jer nisi kriv... edit: da skratim jer je Nesa strucno objasnio, tek sad vidim.

Ali opet...
                            Kada pogledas nasu, najblaze receno, neobicnu sudsku praksu, nista nije izvesno. Npr. slucaj ubistva Milenka Zablacanskog, vozac koji je izazvao nesrecu presao je preko duple pune linje, vozeci brze od dozvoljene brzine, usmrtio Zablacanskog i za to delo dobio samo 12 meseci zatvora. Sto bi se verovatno zavrsilo na tome, da slucaj nije bio medijski propracen. Nakon pritisak javnosti itd. sledi drugo sudjenje i ako ne gresim 3 godine zatvora. Sto ce ralno biti krace.
                            Sta mislis koliko je takvih slucajeva za koje nikada ne cujemo.

Comment

• RANK
                              CBC Senator XXL
                              • 28.02.2007
                              • 1635
                              • Beograd
                              • FIAT MAREA WEEKEND 1

nemoj podlegati medijskoj hajci. to sto se desilo sa zablacanskim je saobracajna nesreca.
                              "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• marinac
                                CBC Senator
                                • 13.03.2006
                                • 277
                                • Beograd
                                • Alfa 156 JTS

12 meseci za saobracajnu nesrecu uopste nije malo. Covek je zbog medija osudjen na 3 godine zatvora. Svi mi ucestvujemo u saobracaju, i ne daj boze, svima nama mogu da se dese slicne stvari.

Comment

Working...
                                X