KIA ceed

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bakara
    CBC Senator XXL
    • 29.01.2005
    • 977
    • nBGd

@sw.brick

Svaka cast za post, ali opet 2-3000e da ti spuste je malo-mnogo...
    LM, kupovao sam i ja nov auto i uspevao da spustim 500-600, na 20000, al 3000...ni u nagovestajima
    pozdrav

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7262
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Zavisi sta se kupuje, koliko se to trazi na trzistu. U Delti npr. (ali Honda, punto, doblo) nema sanse za popust (sem neki mali) jer imaju naruceno sve za nekoliko meseci unapred.
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• vladabgd
        CBC Veteran
        • 01.01.2005
        • 132
        • beograd

nova toyota corolla se recimo cheka 4 meseca tako da ni njima ne pada na pamet popust

inache brick svaka chast i od mene za post ! ali se slazem da je previshe 2-3 iljade da neko spusti cenu. obichno je tako do ~500 plus neshto moze kroz opremu da se izvuche.

inache i ceed je skroz evropski auto. sklapa se u zilini u novoizgradjenoj fabrici (ima link na youtubu chak ) i kazu da je medju najsavremenijim u evropi. i30 ce se sklapati u nekoj 50ak km udaljenoj isto tako novoj fabrici (valjda je izgradnja pri kraju). korejci se ne shale

edit:

mada sad povezah malo... brick pomenu neke americhke knjige o kupovini kola pa se setih.. kum koji zivi u americi je bio pre par nedelja ovde i prichao mi kako je hteo da kupi hondu civic a poshto nisu nju imali na lageru da im ne bi pobegao kupac dali mu za iste pare akorda (koji je bio vec tu u salonu) znachi on kaze da je po kataloshkim cenovnicima razlika jedno dve hiljade

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nisam ovde nikada kupovao novi auto, navodim kako je praksa u svetu. hteo sam ali je bilo povuci potegni, tj prakti?no neizvodljivo da kupim auto ta?no po mojoj specifikaciji naru?en u ondašnjoj SFRJ.

ovde za polovni auto se ko od šale spusti cena za 500 evra (iskustvo iz prošle godine), proporcionalno za novi to je nekoliko puta više po samoj logici stvari.

kada sam kupovao novi auto, cena je spuštena za oko 4,000 dem jer smo (sam) naru?ili unapred i platili avansno 90% jedno 6-8 meseci pre zakazane isporuke za odredjeni datum. (to je bilo 1990te u Nema?koj).

4.000 dem bi sada bilo ekvivalentno negde oko 4.000 evra...

prodavci imaju ogromne rezerve da spuste cenu u maloprodaji. ako ne?e to samo zna?i da im je previše dobro pa mogu da budu bahati...
          imaju previše lak i jeftin dostup tudjem novcu (kapitalu) za kredite, ne pla?aju aute koje drže u salonima, ne?e da zarade kroz maksimizaciju profita, nemaju dovoljnu konkurenciju u biznisu,... ko zna šta tek fiksna cena i prodaja auta nigde i nikada u svetu nisu bili osnova trgovanja. (dobro ne ra?unam komunizam i sli?ne sisteme).

trenutno recimo (?isto kao informacija) Ford tj Volvo nudi za planiranu kupovinu (dogovorena isporuka) popust od 4,000-9,000 evra zavisno od modela u odnosu na list price.
          za kupce iz sevenre Amerike, nudi se besplatna avio karta od SAD do Geteborga, 2 dana spavanja u lux hotelu, komplet odelo po izboru, turisti?ki izlet od jednog dana, razgledanje fabrike/ muzeja, komplet procedura registracije vozila, povratna karta nazad bilo gde iz Evrope za SAD, i špedicija auta brodom iz Evrope do SAD sa svim carinskim formalnostima.

taj paket sigurno vredi najmanje nekoliko hiljada evra, i dobija ga svaki kupac novog vozila kroz program Tourist car sales.

i to je tako ve? godinama i decenijama...samo se iznosi poklona tj popusti menjaju.

Mercedes daje popust od 25% na novu cenu za odredjeni na?in kupovine.
          VW daje redovno akcijske popuste za odredjene modele u odredjenim paketima opreme 2-3,000 evra.

Ford ve? godinama daje /tj pla?a kamate na vaš pozajmljeni novac kada kod njega kupite auto.
          itd...

non stop su strane televizije pune promotivnih akcija, reklama, preko e maila bombarduju i vuku za rukav, utrkuju se ko ?e pokloniti (naravno to je varka marketinga) nešto samo da kupite baš kod njega auto.

naravno ne poklanja se ništa, u startu vešta?ki se napiše sa 50% ve?om preporu?enom cenom a onda kre?u kao pokloni, tj popusti.

15-20% je uobi?ajeni popust, standardizovan kroz praksu u toj branši.

taj popust se umanjuje kako se više ruku ugradjuje u proces, i kako se auto kupuje od sve nižih i nižoh posrednika u lancu.

ja smatram da auto ku?a jeste u lancu same fabrike, na samom izvoru pa time ima i velike rezerve.

e sad, što je balkanski sindrom da se sve zaradi za jednu no?, da se alavo mazne sve što može odmah i sada, što dobri poslovni obi?aji i moral baš i nisu nešto pod mora i što se podrazumeva....ja se nadam da odumire.

možda ovi naši trgovci i nisu nikakvi ovlaš?eni zastupnici i nisu u sistemu ve? samostalni lokalni dileri koji kupuju vozila "poludivlje" što povla?i i neregulisane odnose to ne znam.

znam samo osnovu biznisa, to je da neprodata roba u magacinu predstavlja ?ist trošak, da svako stajanje tj vreme je trošak, i da se zarada bazira na brzini obrtanja novca kroz obim prodaje.
          standardno je da se novac obrne bar 6 puta godišnje...ako ne i više.
          ono obrtni kapital zato se i zove tako

za tih njihovih 200 ili 500 evra popusta ne bih se ni micao iz fotelje, moraju mnoooogo više da se potrude da bi zavredili pažnju mog novca.
          i na kupcima je da pokažu svoje interese, sindrom Zastave i bahatog odnosa prema kupcu sa pozicija nekog uzvišenog svemo?nog boga je odavno prouhjao sa vremenom u modernom svetu.

ako se naši trgovci još nisu probudili iz samoupravnog sna bojim se da ?e otreženjenje biti jako bolno za samo nekoliko narednih godina. (beše 6 godina je dogovoreni rok sa EU za full liberalizaciju trgovine svime ako se ne varam, pa i autima uz ukidanje carina).

naši kupci moraju sami da se izbore za svoja prava, trgovci se prave naivni a znaju jako dobro ili bi trebali da znaju osnove poslovanja u toj branši.

sada sam se setio, kada sam kupovao gume, set od 4 komada prošle godine pitao sam i dobio popust na traženu cenu.
          negde oko 400 dinara po gumi+ besplatno balansiranje (montaža se podrazumevala).
          to je bilo oko 10% vrednosti. za nekih 2-3 minuta pregovora.
          naravno nije mi žao vulkanizera, naplatio je i on sasvim dovoljno, i zaradio na mojoj kupovini...

ina?e nedavno sam pro?itao da je u ceni jednog auta oko 60% sam auto kao roba, ostalo je trošak provizija, kamata, marketinga, popusti, sponzorisanje svega i sva?ega, i naravno profit.
          tih 40% kola?a je više nego dovoljno da se malo uštine i za kupca...a da niko ne bude zbog toga gladan
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Pogresno si procitao, 40% je vrednost samog proizvoda, 60% su ukupni troskovi "putovanja" proizvoda do kupca, bilo kojeg proizvoda. To je jos i vrlo kvalitetan odnos, zna biti i da je u ceni kostanja sam proizvod zastupljen sa jedva 10%. Dosta off-a
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BRABUS
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2004
              • 2399
              • London

Mozda nekog drugog proizvoda, ali kod auta je dilerska marza 10-20%. Na to ide preko i "incentive" rabat koji daje sama fabrika za odredjene automobile (sto se auto losije prodaje -> veci rabat).

Inace, auto retail biznis je ekstremno neprofitabilan i iziskuje jako puno ulozenog kapitala. Prosecan diler u Nemackoj zaradjuje neto 0.6% od ukupnog godisnjeg prihoda (1.8% na EBIT i 3.2% na EBITDA nivou). U Americi zaradjuju otprilike duplo vise relativno gledano, sto je jos uvek mizerija.

Kad se gleda na marze po sektoru, bruto marza na polovnjacima je oko 6%, u after-sales oko 75%, a u delovima / servisu oko 25%.

Od proizvodjaca zavise zato sto im interne banke proizvodjaca obezbedjuju finansiranje obrtnih sredstava (automobila i delova), koji cine najveci deo kapitala.

Nije ni cudo sto ce do 2010 u Evropi da ima 20% manje dilera.

Ali smo se dosta udaljili od teme

Comment

• iwcham1979
                CBC Senator XXL
                • 17.07.2007
                • 741
                • Nis
                • Seat Altea 2.0Tdi

Razmisli jos malo. Npr. Skoda Superb Classic je samo 3000 evra skuplja, Octavia 2.0 Tdi ambiente je isto 3000e skuplja, a to su a u t i za tu Kiu! Golf 1.6 Trendline je 2000e skuplji! Dajes malo vise para, dobijas brand koji posle drzi cene!

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

Da, dobija i minimum dve godine (nepotpune) garancije manje, 50K km manje, ljubaznosti manje, kvarova vise.. a daje para vise...
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• iwcham1979
                    CBC Senator XXL
                    • 17.07.2007
                    • 741
                    • Nis
                    • Seat Altea 2.0Tdi

@ prolupator: No comment. Kia kvalitetnija od VW i Skode! Rofl! I i coveku ce doci da proda auto za 3-4god, npr! Honda Civic, 1.8 SPORT je 1300e skuplja!!! Recimo Pezo 307 1.6 Hdi d-sign ti je samo 1000e skuplji! Citroen C4 1.6hdi je 50e skuplji!!!! Nema sta tu da se poredi! Nemoj da kupujes Nikei patike! Kupi Nike

Comment

• markofpi
                      CBC Senator XXL
                      • 27.07.2006
                      • 1552
                      • Bezanijska Kosa

Milina je citati vase postove, prosto ne zelim da ih kvarim svojim!
                      U pravu ste kada kazete da se za recimo 1000, 2000 ili 3000eura vise moze kupiti auto koji je daleko veci i sa 'pedigreom' i da se svakako isplati cenkanje kod dilera! Ja nigde ne zurim, imam fore do proleca, a rezultat svega ovog jeste informisanost kako bi kada dodje vreme doneo pravu odluku.
                      Inace ne umem da se cenkam ni na buvljaku postenjacina pa to ti je!
                      Ali ako je vec moguce da spustim cenu auta za neki znacajniji iznos ili da bar na konto iste dobijem nesto od opreme za dz, onda cu morati da se potrudim! Jedino jos matorog da ubedim na cenkanje...
                      Gledao sam fotkice i citao neke tekstove o novom Hyundai i30....deluje impresivno i stvarno ne bih znao zasta pre da se odlucim...doduse i kosta prilicno kao recimo Skoda Octavia!

Comment

• dejank
                        CBC Član
                        • 13.08.2007
                        • 54
                        • Beograd

Originally posted by vladabgd
                        ma ako ti je stalo da kupish ceeda idi do salona i poprichaj sa ljudima tamo. za nekih ~45minuta lik je spustio cenu za 500e . znachi mogu njihove cene josh dole ali treba malo cenkanja. inache vrlo uskoro je on rekao da stize na trzishte i sporty wagon koji je meni bar shto se spoljashnjeg izgleda tiche lepshi nego obichan hatcback ceed.
                        Ovo i ja mogu da potvrdim. Kad sam bio pre par dana u Kia salonu, i raspitivao se sa Cee'd-a, prodavac mi je posle nekog vremena pomenuo da je u toku neki popust na cee'd modele od 800 EUR i da traje do kraja avgusta. Ovo nigde drugde nije izloženo - zvanično važi samo tzv prolećni popust od 1500 EUR na sve modele...

A što se tiče Sporty Wagon-a, i meni se jako sviđa. Prodavac mi je rekao da će cena biti 1000 EUR više u odnosu na odgovarajući hatcback.

Originally posted by vladabgd
                        a ova prodaja auta koji je pre 2 godine koshtao xx eura za iste pare sada bez neke xtra dorade
                        S obzirom na naš mentalitet, ja ne sumnjam previše u to. Svog Golf-a II sam 2001. platio oko 3200 DEM (uhvatio sam onaj period kada su pustili uvoz posle 5. oktobra), što je nekih današnjih 1600 EUR. Gledajući cene po oglasima, mislim da bez ikakvih problema mogu da ga prodam za te pare, ako ne i više...

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Za taj prolecni popust znam, a sto se tice tih 500eur u startu deluje optimisticki! =]
                          Sta mislite da li ce isti model biti pristupacniji na prolece na sajmu i da li se uopste isplati uzimati auto u toku trajanja sajma (mozda namerno pred sajam naduvaju cene pa ih posle kao snize)?
                          I koliko sam skontao pre cu dobiti popust na auto koji je vec u salonu nego na isti koji tek treba da se naruci....jel tako!?

Comment

• iwcham1979
                            CBC Senator XXL
                            • 17.07.2007
                            • 741
                            • Nis
                            • Seat Altea 2.0Tdi

Samo za 1600e? Ne daj! Pa auto vredi bar jos 1000e preko! Hihihihi!

Comment

• TETAK
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3034
                              • Čačak, Srbija

Kod naših auto dilera nema cenkanja.Ono što može da se uradi je pra?enje akcijskih prodaja ili ?ekanje popusta tipa, novogodišnji, sajamski i sl.
                              Medjutim ako vam je diler prijatelj uvek tu ima situacija koje su npr. meni nudjene, kao kupovina novog vozila koje je neko dobio na nagradnoj igri(Honda Akord za 17000), pa ga prodaje ispod cene, zatim, par meseci staro, a malo ošte?eno vozilo(opet Akord za 13000),demo vozila, vozila sa ponude lizing ku?a ili banaka i sl. Automobili sa prošlogodišnjih zaliha.
                              Uzgred može da se u?ari i nešto dodatne opreme i......to je sve!
                              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• jaksa
                                CBC Senator XXL
                                • 23.10.2004
                                • 701
                                • Novi Beograd, SC

Kako bi bilo lepo da neko ocisti ovaj tred od postova (samo)zadovoljnih vlasnika golfova i slicnih polovnjaka...

Comment

Working...
                                X